Zomerdag 2008

De NVKKMS koos gisteren voor de Noorderkerk in Zwolle om daar hun zomerdag 2008 te houden. De Noorderkerk ligt aan de Thorbeckegracht, het mooiste stukje van Zwolle werd mij verteld. Aan deze gracht is het geboortehuis van Thorbecke te vinden.
Traditiegetrouw staat de zomerdag in het teken van streekdrachten. Vele leden kwamen dan ook in stijl naar Zwolle. Ik zag drachten uit Genemuiden, Staphorst, Spakenburg, Kampereiland, Zuid-Beveland, Oldebroek en Enschede voorbij komen.

Het ochtendprogramma was gereserveerd voor lezingen. De spits werd afgebeten door Trees van Ierssel met de lezing Echte kanten en borduurwerken, Gebroeders Werkers-Lockefeer 1880-1965, gevolgd door het verhaal Vergaren en bewaren, de nalatenschap van Gerridina Nijenhuis-Steen. Het einde van de ochtend was bestemd voor de inleiding op de expositie Holllandsche kant met passer en liniaal, en In de gezegende ouderdom van 103 jaar, streekdrachtkleding uit de nalatenschap van Gerridina Nijenhuis-Steen. Beide exposities zijn te zien in het Stedelijk Museum van Zwolle. De kantexpositie is tot en met 27 juli 2008 en de tentoonstelling over Gerridina Nijenhuis-Steen duurt tot en met 7 september 2008.

Onverwachts kwam er een korte onderbreking tijdens het ochtendprogramma. De loco-brugemeester M. Knol, tevens voorzitter van de Stichting IJsselacademie, kwam met een verrassing. Wielent Harms, auteur van het boek Overijsselse streekdrachten, Weerspiegeling van voorbije mode ontving de onderscheiding Ridder in de orde van Oranje Nassau. Voor nummer 147 van Handwerken zonder Grenzen schreef ik een recensie van dit boek. Hiervoor had ik het boek te leen in huis. Gisteren kocht ik een exemplaar en liet het ’s middags in het Stedelijk Museum signeren.

Er zijn niet alleen veel textielexposities op dit moment, maar er worden ook redelijk wat boeken uitgebracht waar veel belangstelling voor is. Zowel De verdwenen streekdrachten van Eem tot Vecht als Markant! De eigenheid van Staphorst zijn nagenoeg uitverkocht, terwijl ze nog niet zo lang uit zijn. Van het eerste boek worden er binnenkort 200 exemplaren bijgedrukt. Dag oma Krâplâp is ook uitverkocht.

Voor de kantexpositie had ik te weinig tijd. Wel bekeek ik de expositie over Gerridina Nijenhuis-Steen uitgebreid. Zeer de moeite waard!

Opknapgoed van de grootmoeder van Gerridina, circa 1845. Alles, maar werkelijk alles is bewaard gebleven in deze familie. Zelfs geen snippertje stof ging de vuilnisbak in. Wie weet kon je dit nog eens gebruiken!

’s Middags werden we wegwijs gemaakt in de streekdrachten van bovengenoemde plaatsen. Klaasje uit Staphorst was gisteren niet in haar eigen Staphorster dracht. Voor één dag droeg zij de lichte rouw van het Kampereiland, circa 1910. Klaasje is in de rouw omdat haar vader vorig jaar is overleden. De eerste foto van Klaasje die je in deze log ziet, staat afgebeeld in het boek Dag oma Krâplâp.

Klaasje droeg gebreide polsmofjes uit 1915 met de initialen van de toenmalige eigenaresse.

Hieronder zie je Klaasje in de dracht van het Kampereiland, circa 1910.

26 gedachten over “Zomerdag 2008

 1. Prachtige dag heb je gehad .
  En een mooi verslag , ik geniet volop .
  Weet je dat ik vroeger van mijn Oma haar knupdeukie kreeg . Heel mooi in glanzend satijnbinding en zachte kleuren . Ik heb het lange tijd gedragen , het was modisch om een doekje om je hals te knopen . En wat gebeurd er later , dan doe je het weg , wat een spijt .
  En ook jammer dat er bijna geen foto,s zijn van Oma en Opa .
  Gelukkig dat er aandacht is voor de klederdracht . Ik heb er ook nogal wat boeken over .
  In veel boeken vind ik foto,s van bekenden uit m,n dorp .
  Ik denk dat Cobie en Peter ( zie verslag in het jubileum nr. v. het Quiltnieuws )ook wel in Zwolle waren .
  Wat ik ook bijzonder vind van de klederdrachten dat er in de dracht soms kleine verschillen zijn in naburige dorpen . Dat zie je wel in de lengte van de muts of zo,n knupdeukie of een kantenkraagje en ook in de daagse mutsen .
  Ik zie de kerk weer met de vrouwen en hun witte mutsen . Sommige wat deftiger met een hoedje erover zoals je Klaasje laat zien .
  Wanneer de kerk uit was bleef iedereen vlak voor de kerkdeur buiten staan om een praatje te maken en natuurlijk of de dominee wel goed gepreekt had .
  Berthi ik droom weer helemaal weg en dwaal door Zwolle en zie al de drachten .
  Die mooie tijd van toen . . . .
  Dat het een mooie tijd was , zeg je altijd later . Dan wil je nog zo graag even terug .

 2. Wat moet dat een mooi gezicht zijn geweest met die dames in klederdracht, Berthi!
  Ik was gisteren naar het weverijmuseum in Geldrop en vandaag gaan we naar de textieldagen in het Archeon. Duim maar dat het zonnetje blijft schijnen!

 3. Berthi, wat zul je genoten hebben en het was haast te veel voor 1 dag.
  Zoals jullie gewend zijn, na het lezen van een voor mij bekend onderwerp ga ik meteen op zoek. Het gaat over het Kampereiland en Zwolle. Wel over een tijd die ik niet meegemaakt heb, maar mij wel verteld is.
  Onze buurvrouw had een zuster wonen in Staphorst, die zij graag wilde bezoeken. Dan bracht ik ze er heen en ging zoeken in Staphorst naar mooie stofjes en stukjes kant voor mijn scriptie. Na het inkopen doen aan de praat gekomen met de man van (zuster Spoelstra, wijkverpleegster in Staphorst) Nu het verhaal over Zwolle.
  Kleine Okke woonde als jongetje ca. 1910 in Zwolle in het huis de Twaalf Apostelen in de Diezestraat. In het pand was de manufacturenzaak gevestigd van Okke Bouwman
  Okke verteld: Het was vroeg dag die vrijdag, marktdag in Zwolle. De voorraden stoffen was aangevuld en gelukkig was de kanthandelaarster vrouw Schonik uit Brussel net geweest en was de collectie kant flink aangevuld. In het achterkamertje hing een mooi schilderijtje dat vader had gekocht van vrouw Schonik, ze probeerde de klanten die zij bezocht met haar kanten ook een schilderij van haar man te verkopen om nog wat extra’s te verdienen.
  Nu deze marktdag: In het achterkamertje stond de kraantjespot met heerlijk geurende koffie klaar en het mandje met krentenbolletjes (plasjes genaamd) klaar voor de wachtende boerinnen. In de keuken stond de grote pan met groentesoep klaar, op vrijdag was er geen tijd om te koken en werd er altijd groentesoep gegeten, die een dag eerder was klaargemaakt. Moeder zat in een ander kamertje waar de boerinnen om de beurt hun kanten uitzochten. Het uitzoeken van het kant was een gewichtige zaak en ze probeerden er ook achter te komen wat voor een kant de buurvrouw had gekocht. Dat het deze vrijdag extra druk was kwam doordat er verschillende meisjes uit het buurtschap Mastenbroek (Kampereiland) belijdenis des geloofs deden ze dan hun eerste Cornetmuts kregen. Ook Annigje Doorneweerdt. Zij was met vader en moeder meegekomen om het kant en de stof uit te zoeken voor de muts. Er was 2 el kant voor nodig wat toch in die tijd 150 gulden koste. Tot haar overlijden op zeer hoge leeftijd heeft deze Annigje die later Kijk in de vegte heette altijd nog in dracht gelopen. Twee van haar dochters hebben voor een klederdrachtpop de Cornetmuts verknipt en de jongste dochter heeft mij de restjes gegeven om te gebruiken bij mijn kantverhaal. Ook al is het een restje, je kunt prachtig zien hoe alles genaaid is. Dit zijn twee verhalen die bij elkaar aansluiten en nu prachtig passen bij het boek OVERIJSSELSE STREEKDRACHTEN en waar Berthi al een verslag van heeft gedaan in HZG.
  Elma

 4. Wat prachtig allemaal en wat heerlijk Berthi dat je dat ook allemaal kunt doen. Wat zul je toch een enorme bron van inspiratie en kennis hebben door al deze exposites enz. die je bezoekt. Als jij naar een polsmofje kijkt zit er volgens mij in jouw geheugen zoveel dat er meteen allerlei andere plaatjes en verhalen boven komen drijven. Dat is wat kunst ook zoveel mooier maakt als je de achtergronden weet.
  Ook weer een prachtig verhaal van Elma waardoor dit voor mij ook meer gaat leven.

 5. Elma , ja de koffie is kleurr en dan een plassie d,r bie .
  Weet je dat ze altijd een steek bij de koffie deden . Dat is zo,n bruin suikerblokje , verkopen ze dacht ik nog als zwolse blauwvingers .
  Na de kerk koffie drinken zoals bij Oma en Opa , dan zat de keuken vol met Kerkvolk of op marktdag .
  Is de koffie te warm , dan maar in het schoteltje gieten en zo lekker slobberen .
  Ik kom gewoon niet weg .
  En weet je dat ik Zaterdag de 7e Juni naar Overijssel zou gaan en er een heel programma was bedacht , speciaal om oude bekenden te ontmoeten , middag uren voor familie . En toen kon ik niet gaan vanwege een beetje lappenmand .
  Mooie vergoeding nu vandaag dit log .

 6. Berthi weer heerlijk hier alles te lezen. Ik heb genoten van Gerrie en Elma Bedankt dames. Prachtige foto’s.

 7. Gerrie, wat fijn dat jij weet wat een plassie is, ik heb nog getwijfeld of ik het zou noemen. Dit verhaal komt uit mijn kantscriptie die ik in 1984 heb gemaakt als werkstuk voor de NKO. De vierjarige Nederlandse kantopleiding, die ik in Amsterdam heb gevolgd.
  Elma

 8. Nu weer over plassies praten krijg ik zo,n zin in lekkere kruudplassies , maar die zijn er alleen met Palm-Pasen . Ze worden met anijs gebakken en zijn wat grauwig van kleur , dus niet echt witbrood .
  Het heerlijke eierbrood heb ik ook nergens meer kunnen vinden , ook echt voor de Pasen en van al de eieren ziet het er wat gelig uit , is lekker zacht .

 9. @Gerrie, al die vrouwen met die prachtige witte mutsen, wat lijkt me dat een magnifiek schouwspel. Helaas heb ik dit nooit meegemaakt. Maar goed, daarvoor ga ik dan nu naar de zomerdag!
  Je schreef al eerder dat je het boek van Wielent Harms op je lijstje hebt staan, en terecht, want ik denk dat dit streekdrachtenboek een prachtige aanvulling op je collectie streekdrachtenboeken zal zijn.
  @Saskia, een prachtig textielweekend voor jou!
  @Elma, ik geniet van je verhaal. Gisteren was er ook een Annigje aanwezig. Een naam die wellicht veel voorkomt in en rondom Zwolle.
  @Corrie, verhalen en nog eens verhalen! Heel boeiend! Ik ben wel blij dat er veel boeken verschijnen en ook gekocht worden zodat de kennis voor het nageslacht niet verloren gaat.
  @Gerrie, ik zag gisteren in het centrum van Zwolle een grote banier hangen met de tekst:
  De blauwvingerdagen in juli.
  Hier de uitleg over de blauwvingers:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwolle
  En hier het recept van de Zwolse Blauwvingers:
  http://www.gratisrecept.nl/recept/zwolse-blauwvingers.php
  Ontzettend jammer dat je 7 juni niet naar Overijssel kon gaan. Ik hoop dat er binnenkort een nieuwe mogelijkheid voor je komt.
  Vandaag hoor ik voor het eerst het woord plassie!

 10. Berthi, wat een mooi verslag weer!! Ik zet het gezoek aan het mnuseum op mijn lijstje. Moet toch kunnen hier vandaan. En dan het leuke verhaal van elma!! Enig zo’n verhaal. In Zwolle heb je dus de Blauwvinger dagen en in Kampen heb je de “Kamper ui”dagen. Tja en in Emmeloord de “zomerdagfen”!! Klinkt niet hé? Maakt niet uit. Een grapje moet kunnen. Jij had in iedergeval een prachtddag. Weer heel veel stof om over te schrijven.

 11. Toch vandaag een extra Overijssel dag .
  Zoeven nog lang gebeld met een nicht over de vroegere drachten en gebruiken .
  Haar moeder heeft ook lange tijd in dracht gelopen . Later ging ze gewoon en lag alles keurig opgeborgen .
  Maar toen ze overleden was zijn al haar mutsen naar de museumboerderij gegaan .
  We hebben nog even uitvoerig het knupdeukie besproken . Het was heel zacht en heel dun , ik zei ik voel het nog . We hadden het ook nog over rouwmutsen . Die waren zonder kant soms alleen van tule .
  Ik dacht dat de rouw-knipmutsen vanachteren het sluier gedeelte nogal gesteven en in plooien viel . Overdag werd de plooimutsgedragen van witte katoenen broderie . Onder de kin gestrikt en dat eidigde in een wat breder gedeelte met een kantje rondom .
  Nou weer even helemaal in vroeger .
  De sites heb ik vlug even bekeken , mooi . Dank voor al je zoekwerk .
  De Diezerstraat daar was en is hopelijk nog een heel oude drogisterij met zo,n mooie gaper .

 12. @Gerrie, zo heb je een beetje de schade van 7 juni in kunnen halen. Het is natuurlijk nooit te vergelijken met een bezoek aan Overijssel, maar toch…

 13. Voor een bezoek kan ik u het Katwijks museum aanbevelen ( in Katwijk aan Zee). Op de verjaardag van mijn moeder zijn we er heel vriendelijk rondgeleid. Mooie klederdrachten , mutsen, gehaakte tasjes. De medewerkers zijn allemaal vrijwilligers , maar doen het met liefde , dat merkte je.

 14. @Christien Sleeboom, heel goed om te horen. Als ik in de buurt van Katwijk aan Zee ben, zal ik beslist een bezoek aan dit museum brengen.
  Wat zou Nederland toch zonder al die vrijwilligers zijn?

 15. Dag Berthi
  Hartelijk dank voor de gemaakte recensie van: “Overijsselse Streekdrachten, weerspiegeling van voorbije mode” t.b.v. Handwerken zonder grenzen.
  Het boek kost geen €49.50 in de boekhandel zoals je schreef, maar € 42.50. Dat scheelt dus een slok op een borrel. Misschien aardig om te weten: Zowel Gerry Kleerebezem, die de meeste foto’s gemaakt heeft, als ondergetekende hebben al het geleverde werk kostenloos gedaan, dus puur vrijwilligerswerk.
  Met vriendelijke groet
  Wielent

 16. @Wielent Harms, leuk om hier een reactie van je te lezen. Ik weet dat het boek 42,50 euro kost, en niet 49,50 euro zoals in HzG staat.
  De prijs is ook niet van mijn hand, die vermeld staat in HzG.
  Ik vind het geweldig dat er zo’n prachtig boek verschenen is over de Overijsselse Streekdrachten, en voor elke kostuumliefhebber is dit boek onmisbaar voor zijn/haar collectie.

 17. hallo berthi,
  wat leuk om weer eens je weblog te bezoeken!
  ik ben op zoek naar het boek ‘MUTSEN en STREEKDRACHTEN in GELDERLAND en OVERIJSEL – D.W.Woertman en J.Hertbert’ en kwam toen bij google jou link tegen.
  op dit moment ben ik een serie klederdrachten aan het schilderen en zoek goede voorbeelden van streekdrachten. oja, en als het even meezit begint er volgend jaar weer een borduurproject dat hopelijk net zo’n succes wordt als het project in 2007. succces met dit mooie weblog;-) vind je het goed als ik je link op onze site? groet van alex

 18. Hoi Alex,
  Leuk om weer iets van je te horen. Het boek dat je zoekt is te koop bij http://www.boekwinkeltjes.nl/ Zelfs twee stuks.
  Ik ben benieuwd naar het nieuwe borduurproject.
  En ja, natuurlijk is het leuk als je een link op jullie site plaatst.

 19. hai, oke, ik had ook het boek gevonden bij een Antiquariaat maar ik krijg er geen reactie op terug. ik zal even kijken bij boekwinkeltjes.
  heeft iemand misschien verder nog tips aangaande goede voorbeelden qua streekdrachten?
  met groet van alex
  de link zal ik plaatsen;-)

 20. Hoi Alex,
  Leuke site! Bedankt dat je een link naar mijn weblog hebt geplaatst. Neerlands Welvaren staat inmiddels in mijn rijtje van de links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *