Breiraam??

Na de breiplank is vandaag het breiraam? aan de beurt. Ine herinnerde zich dat haar vader tijdens zijn diensttijd een kleedje met pompoentjes had gemaakt op een breiraam?. Maar of het er nog is…? ‘Volgens ons mam maakten we alles kapot! We speelden ermee en namen het mee naar buiten (huisje bouwen met veilingkisten, schooltje spelen ook met die kisten)’, vertelt Ine. ‘Zo heeft ze ook een merklap gehad, op de naaischool moeten maken die volgens haar verloren is geraakt. Ik heb er nog steeds buikpijn van!!!’‘Maar… tijdens het melken schoot het me ineens te binnen dat mijn schoonmoeder ook zoiets heeft. En nou ja, ze woont bij ons op ’t erf dus we komen er elke dag’, zegt Ine. ‘De pompoentjes zijn wijd verbreid. Het kleedje ligt onder het H. Hartbeeld. Wel al een beetje beschadigd hier en daar, enkele steundraden zijn geknapt. Daar kun je de pompoentjes over de draad verschuiven. De anderen zitten stevig vast. De franje is een pompoentje wat aan een kant langer is gelaten.’ ‘Mijn schoonmoeder vertelde ook nog dat dit kleedje door tante Zuster was gemaakt. Dat is de zus van wijlen mijn schoonvader. Die nonnekes handwerkten heel veel. Dit is trouwens een vierkant kleedje. Ik denk toch acrylgaren, met als basis katoen. Als het wol zou zijn geweest… dan hadden de motten er niets van overgelaten. De kleuren zijn oranje en zwart, op de foto lijkt het blauw.’

Op de foto’s zie je de voor- en achterkant van het pompoentjeskleed van de schoonmoeder van Ine. Hieronder zie je een detailfoto.

Elma heeft een enorme diversiteit handwerkmaterialen in huis. En daar zit ook een breiraam? bij.

Elma dook meteen de boeken in om op zoek te gaan naar informatie over het breiraam?. In Het Komplete Handwerken vond ze de beschrijving van een vachtje van pompoentjes. Op een beknopte en duidelijke wijze wordt uitgelegd hoe je te werk moet gaan. Er wordt geadviseerd om dikke, losgesponnen wol te gebruiken omdat dit het mooiste resultaat geeft. Het aantal lagen dat je maakt, samen met de dikte van de wol, bepalen de dikte van de pompoentjes. Werk laag voor laag. De kruispunten worden afgeknoopt met een dunne sterke draad, vervolgens worden de wollen draden in het midden doorgeknipt.

56 gedachten over “Breiraam??

 1. Wat leuk al deze informatie !!
  Nooit gezien/geweten.
  Morgen verder kijken en mijn map opzoeken. Zag gisteren in een boek een Spakenburgs meisje met pompoen rand langs haar muts, ook al zo iets, net een bontrandje.
  Welterusten !!!;-)

 2. Dames, ontzettend bedankt voor het meedenken en het opsturen van allerlei informatie en foto’s. Ik heb veel geleerd.
  Ine, ontzettend leuk dat je ons het kleedje van je schoonmoeder laat zien. We krijgen nu een goed beeld hoe een pompoenkleedje eruit ziet en door het opzoekwerk van Elma weten we nu hoe het gemaakt wordt. Eigenlijk niet zo moeilijk, maar ja, dat geldt voor alles als je het eenmaal weet.
  De kleur oranje past helemaal in de sfeer waarin ons landje op dit moment in verkeerd!:-)

 3. Wat bijzonder al het bekende komt weer boven .
  Dit pompoen werk is echt wat ook veel gedaan werd in de sanatoria in de jaren 40 .
  Er is de laatste dagen veel gedacht en opgezocht . Veel dank voor al het denk en zoekwerk , kunnen we samen mee genieten .

 4. wat een breiraam al niet losmaakt in deze handwerkwereld, Het effect is leuk, maar ik ben geen mens om overal kleedjes neer te leggen en op pompoenen ligt ook niets stevig denk ik. Ik meen zulke dekens gezien te hebben als wagen dekjes voode babys.

 5. wat een breiraam al niet losmaakt in deze handwerkwereld, Het effect is leuk, maar ik ben geen mens om overal kleedjes neer te leggen en op pompoenen ligt ook niets stevig denk ik. Ik meen zulke dekens gezien te hebben als wagen dekjes voode babys.

 6. Toch maar weer eens gaan snuffelen in Het Komplete Handwerken!

 7. De techniek is helemaal duidelijk door deze foto’s. Dank aan Ine, Elma en Berthi. Het ziet er simpel uit.
  Misschien ga ik het nog eens uitproberen voor op een van mijn tassen, als decoratie.

 8. Hoera voor Elma, met jouw foto’s snap ik ’t beter hoe het gedaan moet zijn. Ik had het kleedje goed bekeken maar kwam er toch niet helemaal uit! Vanmiddag nog even navragen!
  Fijne zondag iedereen!

 9. Ik ken de breiraam ook maar als het klaar was leek het op kleine piramides. Het enige wat ik me er van kan herinderen is dat je telkens met soort zoomsteek over elkaar heen borduurde en dat na het borduren de draden doorgeknipt werden. Ik duik ook nog even de boeken in. Prettig weekend iedereen. Hilda

 10. Ik heb ze gevonden zowel de dassenbreiplank als de pompoentjes en de torentjes van wolpluisjes.Ze staan allemaal in. Het komplete handwerken. Wie wat bewaard heeft wat. Hilda

 11. @basje, als tip werd in Het Komplete Handwerken genoemd: als dekentje voor wieg of kinderwagen. Of een omslagdoek.
  @Gerrie, zonder al het opzoekwerk en foto’s van een aantal dames, waren we niet zo ver gekomen. Veel dank aan de dames!!! Wij zijn met z’n allen veel wijzer geworden, en dit allemaal naar aanleiding van de reactie van Marlies Wijnker.
  @Saskia, na het zien van de afbeeldingen van Elma was het voor mij ook in één keer duidelijk.
  @Ine, ik ben benieuwd of je vanavond nog met nieuwe informatie komt.
  @Hilda, jij hebt dus ooit zo’n pompoentjeskleed gemaakt?

 12. Wat leuk weer, nu een breiraam! Nog niet zo lang geleden kreeg ik het “Komplete Handwerken” van een vriendin die aan het opruimen was en ook al kijk ik er niet iedere dag in, ik besef wel dat het een schat aan informatie bevat. Ik bewaar ze zuinig. Ergens dwaalt er een plaatje in mijn hoofd rond van zo’n babydekentje op een kinderwagen. Ik had een tante die dol was op handwerken en waarschijnlijk had zij het op de kinderwagen van haar zoontje liggen. Het was helemaal in het wit gemaakt en stond heel mooi.

 13. Leuk, leuk, leuk !!!;-)
  Alle informatie en alle reakties.
  Wat een zoekwerk en zelfs in ’t eggie zo’n kleedje prachtig.
  Mooie duidelijke foto’s, zo kunnen we helemaal in de techniek kruipen.
  In het boek :
  ” Streekdracht motieven ” om zelf te maken van Emmy v Vrijberghe dé Coningh ….
  staat een uitleg van een pompon rand voor langs een meisjesmuts uit Spakenburg.

 14. dat doet me denken aan kleedjes die wij vroeger maakten: dan werd de wol doorgeknipt en de verbindingen met lijm (!) vastgemaakt. Hoe ging dat ook alweer?

 15. Met veel plezier heb ik gisteren wat speurwerk verricht, het was een dag van in de tuin planten en zaaien. Tussendoor liep ik op mijn blauwe plastic tuinklompen naar binnen om gauw weer wat op te zoeken en de reacties te lezen. Vanmorgen gauw de bezem gepakt en de gangen geveegd er lag me toch een vracht zand. Vannacht hebben wij gelukkig een bui regen gehad van 7mm, dus de regenputten zijn weer gevuld.
  Elma

 16. wat leuk, en ontzettend bedankt voor de informatie.
  een paar maanden geleden kwam hier een vrouw en zij had zo’n wagendekje.
  maar door de jaren al aardig aan het loslaten.
  ze wou graag een nieuwe maken, maar wist niet hoe haar moeder dit ooit gedaan had.
  ik ga haar morgen meteen bellen.
  bedankt hoor. :-)))))

 17. Elma heeft de beschrijving uit het komplete handwerken. Dat ik ook heb(gekocht bij de kook, mensen die wonen in Alkmaar weten wat ik bedoel) maar mijn pagina’s speciale technieken gaat tot bladzijde 12.Mis ik dan wat, Of kijk ik niet goed? Wel een naslachwerk dat na ruim 30 jaar nog interesant is.Nu we het toch over naslachwerken hebben De Nieuwe handwerk encyclopedie uit 1979 (nederlandse vertaling 1980|1985) van Judy Brittain en Anne Roos Oosterbaan is ook zo iets, al jaren oud (ook van de Kook )en informatie waar je wat aan hebt.

 18. @Elma, fijn dat er de nodige regen bij jullie is gevallen. En je speurtocht veel heeft opgeleverd. We zijn er ontzettend blij mee.
  @Wollieland, toeval of niet??
  Deze log komt als geroepen!
  @Marlies Wijnker, Ik heb het Komplete Handwerken ook, alleen zit er niets op volgorde. Tot nu toe heb ik de pagina’s over het breiraam niet gevonden. De breiplank wel.

 19. Een half uurtje thuis alweer, even bijpraten:
  Eerst kon ons pap zich niet herinneren hoe het werkte, maar dankzij mijn beschrijving van de plaatjes van Elma en de uitleg…ja zo moest dat. Op een raam, dan draden, bij elkaar knopen met een stevige draad, en de wol werd later doorgeknipt. Het was om wat te doen te hebben ’s avonds, en ze keken de kunst bij elkaar af (dus geen activiteitenbegeleider, wat ik eerst dacht). Er was zelfs een officier aan een smyrnakleed bezig, jaren werk maar ja hij was beroeps! Dus die blééf er.
  Wat ik wel erg jammer vond was dat het kleedje van ons pap verloren is gegaan. Het lag op ’n tafeltje en was vesleten en er zaten vlekken in. “Ik kan toch niet alles blijven bewaren” waren ons mam haar woorden, idd. maar toch wel jammer.

 20. @ine, zo te lezen heb jij een gezellige middag gehad bij je ouders. Het is altijd leuk om herinneringen op te halen. Het blijkt wel dat het een zeer oude techniek is, en die vandaag de dag nog steeds wordt toegepast. Wollieland zag onlangs nog een pompoentjes kleed voor een wandelwagen en deze mevrouw wil zelfs graag een nieuw exemplaar maken. Fantastisch dat oude technieken nooit verloren zullen gaan. Wel jammer dat het kleedje van jouw vader er niet meer is.
  Misschien een idee om er nu zelf eentje te maken, Ine?

 21. Nog wat informatie:
  Wie het vachtje van pompoentjes wil zoeken in het Komplete Handwerken / deel 2 bij de DIVERSEN pooltechnieken blz.16
  Voor degene die niet alles op volgorde hebben, het is misschien wel een goed idee om het een keer uit te zoeken.
  Voor degenen die geen inhoudregister hebben ben ik wel bereid ( als Berthi het goed vindt) om op te geven wat in welke band moet.
  Dan is het eenvoudig je legt dan alles op nummer.
  Je hoeft niet alles te weten, als je maar weet waar je het kunt vinden.
  Elma

 22. @Elma, ik val onder de categorie personen die onoverzichtelijke mappen heeft van Het Komplete Handwerken. Blijkbaar heb ik zo gekocht en daar kom je pas achter als je iets op wilt zoeken. En tot nu toe heb ik ze niet uitgezocht, maar je hebt gelijk als je zegt dat het toch heel handig is om dit eens te gaan doen. Het lijkt me een mooi vakantiewerkje.
  Prima idee van je, als je t.z.t. tijd hebt om de inhoudsregister op te geven.

 23. Berthi, het is altijd heel gezellig als we allemaal thuis komen. Het komt bijna nooit voor dat mijn ouders alleen thuis zijn. Dat is het voordeel van een groot gezin!
  Ons pap was ca. 21 jaar toen hij in dienst moest dat betekent 1952/53 dus deze techniek van na de oorlog?
  En idd. het kriebelt ook al een beetje om dit eens uit te proberen.
  En de volgende keer dat ik die 3 rode mappen zie staan bij kringloop of vlooienmarkt….dan neem ik ze mee!!

 24. @ine, mijn vader komt uit een gezin van dertien kinderen, dus herken ik het wel een beetje wat je verteld. Goed Katholiek Brabants gezin!:-))
  De grote rode mappen zie je regelmatig op een kleinere boekenbeurs of bij een kringloop. Vaak zijn ze niet zo duur. Ik hoop dat je er niet zo lang naar hoeft te zoeken.

 25. Ine, kijk regelmatig op Marktplaats. Staan er nu ook op alleen de prijzen verschillen wel heel erg. En misschien vind je op een moment een advertentie bij jou in de buurt, dan kun je ze ophalen.

 26. Wie in het Klomplete Handwerken de Dassenbreiplank zoekt Deel 3 BREIEN speciale breitechnieken 7
  Nu de inhoud van het Komplete Handwerken
  BAND 1
  ======
  ALGEMEEN
  MATERIALEN
  SPINNEN
  STANDAARDPATRONEN
  NAAIBESCHRIJVINGEN
  APPLICEREN
  PATCHWORK
  KRALENWERK
  KNOOPTECHIEKEN
  BAND 2
  ======
  BORDUURSTEKEN
  BORDUURTECHNIEKEN
  DIVERSEN
  VERVEN
  BAND 3
  ======
  HAKEN
  BREIEN
  WEVEN
  VLECHTEN
  KANTKLOSSEN
  Wat ik ook nog even wil noemen zijn Uitgeverij ESKA en Henriette en Henk Beukers die dit belangrijke naslag-en leerboek tot stand hebben gebracht.
  Het is een uitgave van 1975, waar we nu 33 jaar later enorm veel informatie uit kunnen halen.
  Elma

 27. @Elma, geweldig!! Dankjewel!!!
  Heel fijn dat je Henriette en Henk Beukers noemt. Zij hebben een ongelooflijk goed naslagwerk gemaakt dat voor iedere handwerkster onmisbaar is. Een schat aan informatie hebben zij erin verwerkt die altijd, maar dan ook altijd nog gebruikt zal worden.
  Door deze log is het voor mij weer eens duidelijk geworden dat ik mijn mappen ga proberen op de goede volgorde bij elkaar te krijgen. Het is te hopen dat er niets ontbreekt. Ik ga het beslist deze vakantie aanpakken zodat ik ook eens snel informatie kan opzoeken!:-)

 28. Elma ik heb ook nog een anderen inhoudsopgave voor in map 1 zitten. Algemeen daarna letters en cijfers etc en daarna alfabetische trefwoordenregister.Bestaat uit ongeveer 16 blz. heb je deze niet geef dan een seintje Hilda. Voor iedereen die nog op is wel te rusten. Hilda

 29. Grappig om te lezen! Mijn vader heeft ook zo’n kleedje gemaakt, het was donkerblauw met grijs. Ik heb het net vorig jaar weggegooid omdat het echt helemaal vies was en los ging.

 30. Hilda@, mijn inhoud voor het Komplete Handwerken bestaat ook uit 16 blz. Het was wat veel om deze allemaal over te typen. Ik heb alleen de inhoud in grote lijnen aangegeven. Berthi, het kan best zijn dat de inhoud bij het sorteren nog te voorschijn komt. Alles kwam in ( ik meen ) in 24 afleveringen binnen en niet op volgorde. Je deed er twee jaar over om je mappen compleet te krijgen. Elke maand was het weer een feest wat er binnen kwam.
  Berthi, als je nog wat mist. Er zijn hier ook nog wat losse onderdelen, gekocht door een trouwe cursist op de rommelmarkt en altijd zorgvuldig bewaard.
  Elma

 31. Vroeger ook lid geweest, maar toen niet helemaal compleet gekregen.
  Na jaren vorig jaar bij de kringloop voor 6 euro weer gevonden.
  Er staat ook een mooi oud merklapje in en ander oud borduurwerk.
  Idd een waardevol naslagwerk wat weer eigentijds gebruikt kan worden.

 32. Ik heb weer, op een aangename manier, veel geleerd. Was echt weer heel fijn om te lezen allemaal. Dank jullie!

 33. Elma , ik zit hier slap van de lach over het rode boekje van Mao en wij met onze rode mappen !
  Als we de rode mappen toch niet hadden . . .

 34. @Marianne, nog een vader die zo’n kleedje heeft gemaakt. Enig!
  @Elma, in de loop van de vakantie ga ik het eindelijk op volgorde leggen. En als er iets ontbreekt, hoor je het van mij. Alvast heel veel dank voor je aanbod.
  @MaRia, dit waren voor mij zeer verrassende logs en zeer boeiend. Het heeft ontzettend veel leuke en interessante verhalen opgeleverd.
  @Gerrie,:-)

 35. Een breiplank heb ik wel eens gezien, maar dit breiraam is helemaal nieuw voor mij. Er blijven toch altijd nieuwe technieken voorbij komen.
  In de eerste week van augustus ben ik gewoon thuis, zoals het er nu uitziet

 36. Leuk ik heb ze zelf nog gemaakt de kussens maar dan gewoon zonder breiplank Gr Janke

 37. Elma heeft het over Uitgeverij ESKA (geplaatst 1 juni 2008).
  Bestaat ESKA nog? Ik zoek adresgegevens van ESKA i.v.m. eventuele pensioenrechten van werkneemster 1968. Wie helpt?
  wim.luteijn@tiscali.nl

 38. Wim, Uitgeverij ESKA bestaat niet meer. Wil je dat ik iemand vraag die er meer over kan weten, stuur dan een berichtje. groet, Eva.

 39. hallo
  ik ga het ook proberen om zo.n dekje te maken eerst moet ik nog zo,n geraamte maken
  het lijkt me heel mooi op een ouderwetse kinderwagen

 40. @wuppie, een ouderwetse kinderwagen met een pompoenkleedje maakt het plaatje compleet! Stuur je foto als het geheel af is?

 41. @Wuppie, van je eerste reactie zijn de foto’s niet te openen, maar van je tweede wel.
  WAUW, wat is het pompoenkleedje voor de kinderwagen ontzettend mooi geworden. Trouwens wat heb je dit snel voor elkaar. Heb je dit werkelijk in drie dagen tijd gemaakt? Petje af!
  Je dochter, ik neem aan dat het je dochter is die in de kinderwagen ligt, vindt het prima en slaapt heerlijk.
  De combinatie kinderwagen met pompoenkleedje vind ik ontzettend mooi. Ik ben benieuwd wie er volgt want dit ziet er ontzettend mooi uit.
  De hoeveelheid garen die je nodig hebt valt me mee.

 42. @wuppie, GEWELDIG!!!
  In één dag gemaakt! Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ben je bezig geweest…
  Mijn complimenten! Misschien moet je meerdere pompoendekjes gaan maken en via Etsy te koop aanbieden. Het is zo bijzonder, zeker weten dat er vraag naar is.
  http://www.etsy.com/

 43. hallo
  dan moet ik eerst wat uitvinden voor m,n handjes
  want die zijn wel stuk hoor voorlopig
  vr gr wuppie

 44. @wuppie, dat is heftig! Misschien heb je toch teveel gedaan op één dag?
  Voorlopig verplicht rust houden waarbij je wel kunt genieten van je fraaie pompoenkleed!

 45. wat leuk om het resultaat te zien !!!
  complimenten en beterschap met de handen !!;-)

 46. Hallo Bertie,
  Mijn vader wil graag zo’n breiraam. Zijn vader had er ook een en hij wil er graag een kleedje mee gaan maken. Is er een beschrijving van hoe je dat breiraam moet maken? Of is er iemand die er een voor hem wil maken? (tegen betaling uiteraard).
  Ook heb ik dat oude boek niet en zou ik graag de beschrijving hebben hoe je het kleedje moet maken, want mijn vader weet het niet helemaal precies meer.
  Met vriendelijke groet,
  Ine van Willigenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *