Textielcamping

Textielcamping? Geen idee wat dit inhoudt? In de rubriek Van Dale geeft antwoord van Dagblad De Pers staat de uitleg te lezen:

‘Binnenkort begint weer het seizoen waarin Jan en alleman naar buiten trekt en de gebruikelijke luxe verruilt voor een onderkomen in een krakkemikkige tentconstructie. En de luxe matras wordt vervangen door een hard, oncomfortabel matje. Kamperen noemen we dat en het schijnt leuk te zijn.
Sommige mensen willen nog verder terug naar de natuur en gooien daarom al hun kleren uit. Lekker vrij en ongedwongen. Naturisten, dus. En over die groep willen we het in dit stukje hebben.
Wie op een naturistische camping verblijft, wil ook wel eens praten over kampeerterreinen waar men de kleren aanheeft, al is het alleen maar om daar lekker op af te geven. Die overvolle campings waar iedereen hutje-mutje staat. Nee, dan kun je beter op een naturistenterrein staan.
Probleem: hoe duid je een camping aan die niet naturistisch is? Een “niet-naturistische camping” bekt niet zo lekker. Je zou ook kunnen zeggen: een gewone camping, maar daarmee verklaar je jezelf tot ongewoon, afwijkend, abnormaal. En dat wil je natuurlijk niet. De vondst die men gedaan heeft, is het woord textielcamping. Het staat, samen met textielstrand, textielkamp en textielterrein, in Van Dale. Het grappige is dat het woord voor de “normale” situatie niet had bestaan als er geen afwijkende situatie was geweest. Iets soortgelijks doet zich voor onder blinden, die op een of andere manier willen kunnen aangeven dat een tekst niet in braille is. Dus een “gewone” tekst. Ze noemen het zwartschrift.’

34 gedachten over “Textielcamping

 1. Hallo Berthi, jij kent mij niet maar is lees jou blog altijd met veel plezier. Helaas sta je niet meer in de index jammer…er zijn meerdere blogs verdwenen heel vreemd weet jij hier iets van. Ik hoop dat je er weer snel bij staat (hoop niet dat ik te brutaal ben)Ik ben nu via Dijn (haar blog lees ik ook altijd)Bij jou terecht gekomen hahaha het is wel omslachtig…. wat een grap alsof ik jullie al jaren ken. Met vriendelijke groet M

 2. Taal en textiel, mmmm mijn favorieten!
  Dank voor het (voor mij nieuwe) woord textielcamping.
  @Marijanne : Je kunt het adres ook in “Mijn favorieten” zetten!

 3. Niet alleen het adres van Berthi bij je favorieten zetten, zet ze op je bureaublad dan kun je zo klikken om de dagelijkse logjes te lezen.
  In de jaren dat wij nog met de sleurhut op vakantie gingen hield ik altijd graag de kleren aan. Als ze ons zagen aankomen betrok de lucht en regende het vaak.
  Textielcamping vind ik een prachtig woord.
  Zoiets als breien en borduren toegestaan.
  Elma

 4. Toen je het gisteren aan de telefoon over de textielcamping had, kon ik me dit niet bedenken. Ik dacht meer aan een camping waar men geïnteresseerd is in textiel. Maar dit is natuurlijk ook leuk 🙂

 5. Even een plaatje beschrijven: Corrie en Jan gaan met de sleurhut op vakantie (helaas hebben we die niet, maar we doen alsof). Ze rijden tot ze een mooie omgeving hebben bereikt en jawel daar zien ze een bordje dat een camping aangeeft. Maar wat staat daar!!! Textielcamping. Corrie wordt helemaal wild en ziet zich al met allerlei andere campinggasten praten over en werken met allerlei textiele handvormen, want ze heeft natuurlijk haar borduurspullen en brei- en haakspullen mee. Helaas …. de vakantie wordt een sof, iedereen houdt de kleren aan en Corrie zit in haar Evakostuum alleen te punniken ;- )
  Voor alle duidelijkheid, dat laatste is onmogelijk, dat Evakostuum dus (^-^)

 6. Hoi Marijanne,
  Erg leuk om te horen dat je mijn blog graag leest en dat je nu ook een reactie plaatst.
  Nu ben ik toch al een poosje aan het bloggen, maar dat er ergens een index is, is nieuw voor mij. Ik heb geen idee waar die te vinden is??
  Grappig hé, de blogs geven een goede indruk van de mensen die erachter zitten. Ik heb dat ook met de de blogs die ik lees, en de mensen die een reactie plaatsen. Erg leuk allemaal!

 7. Net dacht ik nog aan een vakantie in Denemarken. Het museum bezocht in Tonder waar ook veel kloskant is. Voor de caravan het kantje waar ik eeen schetsje in het museum had gemaakt uitgeprobeerd. Kantklosjes en garen waren mee en het kussen bestond uit de deksel van een tempex kistje, wat we als koelbox gebruikten.
  Een familie uit Borne die naast ons op de camping stond was zeer belangstellend. De vrouw volgde een opleiding voor naailerares bij de Ensaid en moest daar ook veel bij handwerken. Ze wilde erg graag kantklossen leren en heeft zo op een tempexdeksel de beginselen van het kantklossen geleerd. Wij zijn geen mensen die aan alle vakanties (vrienden) over houden, toch ben ik wel eens benieuwd of ze ook naailessen heeft gegeven en nog iets met het kantklossen heeft gedaan. Misschien is er wel een lezer uit die buurt die haar kent.
  Elma

 8. @Saskia, een mooi nieuw woord, maar het is wel handig om de betekenis te weten, want anders heb je toch heel andere gedachten bij het woord textielcamping!
  @Jenny, daar moet het toch heerlijk vertoeven zijn met zoveel zon en met de naam Jenny! Wanneer vertrekken jullie?:-))))))
  @Elma, prachtig hoe je dit verteld!!!
  Sleurhut? Een algemene naam voor de caravan?
  Je moet weten dat ik helemaal niets heb met kamperen!:-)))
  @Corrie, ik lig in een deuk op de vroege morgen!!!(^_^) (^_^) (^_^) (^_^)
  @Eline, even aan Luuk doorgeven!
  Kennen ze bij de ANWB dit woord al??? Ik ben benieuwd!

 9. @Elma, grappig dat je via dit log weer aan de vakantie in Denemarken terugdenkt. Het zou nu toch wel erg leuk zijn als na al die jaren deze mevrouw iets van zich laat horen.
  Het zou zomaar kunnen!
  Jij bent echt je hele leven al met handwerken bezig. Zo heb jij jezelf heel veel handwerktechnieken meester gemaakt en je geeft het weer door aan je cursisten. Geweldig, Elma!!!

 10. Textielcamping: nieuw woord voor mij. De textiel gaat uit……..maar je mag er wel breien borduren quilten ?

 11. Hallo Berthi, ik zit nog niet zolang op deze snelweg (vind het fantastisch) heb je maar gelijk bij de favorieten gezet hahaha en de index die ik bedoel is patchwork.startpagina.be onder het kopje LEUKE BLOGS FOTOALBUMS VAN CREATIEVELINGEN… Zo heb ik jou dus ontdekt en je gevolgd met je harten projekt echt geweldig. Misschien weet je het nu…. met vriendelijke groet M

 12. @marijanne, toeval of niet?? Nu kreeg ik gisteren van Hilde, die deze site beheert een email. Ik zou op de site staan, maar kon me nog niet vinden. Wel sta ik nu hier:
  http://stitchery-quiltblogs.startpagina.be/
  Ik heb de email van Hilde nog niet beantwoord. Dat komt nu goed uit, ik ga haar eens vragen hoe het nu precies zit.

 13. Nog een reactie over de kleren uit. Jaren geleden sta ik samen met mijn dochter voor een deur ergens midden in het land om een workshop te volgen. ( ik treed niet in details ) De deur gaat open en er staat een dame voor de deur, aardig maar erg lelijk.
  Ik schrok er van.
  Na een morgen hard gewerkt te hebben vertelde zij onder de heerlijke lunch dat ze naturisten waren. Een hele onthulling. Nu mag je zelf verder denken over dit blote lijf.
  Elma

 14. textielcamping is een algemeen geaccepteerd en gebruikt woord, de ANWB hanteert het in sommige overzichten!

 15. het was weer een leerzaam blogje, de sleurhut als naam voor de caravan kennen we wel m aar textielcamping, ho maar. Ik prefeer een kamer met bed en douche, na 1 keer sleurhut proberen was het voor mij genoeg. Howel de hutten van tegenwoordig niet veel meer ophebben met de KIPJES van 40 jaar geleden,

 16. @Elma, dat is nog eens een ervaring!:-) Zeker als je er niet op voorbereidt bent!
  @Mienke, ha leuk, jij bent het woord textielcamping al eens tegen gekomen. Heb jij enig idee hoe lang dit woord al gebruikt wordt en bestaat?
  @basje, ik geef je een hand!:-)

 17. Ha Ha Ha leuk die textielcamping, ik zit er ook inderdaad vanalles bij te bedenken.
  En Corrie een geweldig verhaal.

 18. Wat heb je losgebrand op de vroege ochtend , Berthi !
  De tongen komen weer los . . . .
  Kamperen doe ik hier nog elke dag in mijn te enge huisje .
  Maar echt kamperen heb ik nooit gedaan .
  Er ging altijd veel te veel mee voor je weet maar nooit .
  Textielcamping riep bij mij ook iets geheel anders op .
  Maar eerlijk gezegd is de kleding in zo,n textielzone ook vaak bedroefend .
  En nog meer prikkelend vaak dan helemaal bloot .
  En met een luchtig lapje stof kun je je zelf toch best heel leuk stofferen !

 19. Ook ik heb bij het woord textielcamping allerhande plaatjes in mijn hoofd die dus de lading niet dekken. Maar wat een leuke reacties levert dit berichtje weer op, met plezier gelezen!

 20. schitterende verhalen, prachtig gewoon!!
  Begin de (mid)dag met een lach zou ik zeggen.

 21. en wat dragen “we” op de textielcamping? een Campingsmoking echt waar 😉
  cam·ping·smo·king (dem)
  1 (schertsend) joggingpak
  Enig idee waarom je mij niet op een camping vindt? 🙂
  Wij hebben het altijd over de “dozenrace” als de weg weer eens verstopt zit door inhalende sleurhutten 😉 Maar dat valt meer onder eigen taalgebruik.
  @Corrie, vertel, vertel op welke camping je punnikt, dan kom ik gezellig “een bakkie doen” 😉

 22. hihi, nooit van gehoord !!
  Die Corrie !!
  EN marcella op bezoek, textiel UIT marcella !!
  Wikkel maar de pronkrol om je heen.
  Maar er zijn mensen die het heerlijk vinden en er van genieten dus prima lijkt mij.

 23. Oh mensen wat een gezelligheid met al die blote verzinsels. Marcella je weet waar ik woon, daar krijg je koffie mét van een “aangekleed gaat uit dame” ;- ))
  Ooit in een vèr, heel vèr verleden kwam ik op een feestje terecht dat in een heel groot huis met zwembad werd gehouden. Het zwembad was overdekt en dáár was het feestje. Je snapt dat degenen die wilden zwemmen hun partykleding daar niet aan wilden wagen en dus doken ze spiernaakt het zwembad in. Er was één meneer die dat zogenaamd heel stoer en supersnel ook deed, een witte schicht stormde het water in en toen durfde hij er niet meer uit, want dat duurt toch meestal iets langer dan erin springen en inmiddels stond de rest van het gezelschap belangstellend en met brede grijns aan de rand van het zwembad hun cocktails te drinken en te kijken. Ik kom hem nog weleens tegen als ik boodschappen doe en dan moet ik er nog altijd om lachen (^_^)
  Ik vind het erg leuk dat ik jou eens lekker heb laten lachen Berthi.

 24. @Corrie, het is Vrolijke Woensdag!!!:-))))
  O Corrie, ik zie het al voor me, jij met al je binnenpretjes als je die meneer tegenkomt!

 25. Ik zal ook nog even een duit in het zakje doen… Mijn dierbare echtgenoot is zo’n 30 jaar geleden met een naturistenclub wezen wadlopen, moet je voorstellen dat je met je kleren uit naar Schiermonnikoog moet lopen, je verbrandt bijna levend.Het had voordelen want wannneer je door een geul moest waden hoefden die kleren niet uit. Overigens moest je wel kleren meenemen, want je ging met de boot terug naar de vaste wal. Ik had toen geen zin om mee te gaan (in die tijd vond ik bloot maar niks !)nu ga ik wel eens naar de sauna. Weten jullie dat naturistencampings over het algemeen hele mooie campings zijn ? Ga er zelf niet heen, omdat ik liever kleren aan heb tijdens mijn vakantie, bloot borduren lijkt me niks. Laat staan kantklossen, waar ik mij nu geheel op gestort heb, he Elma ? Gisteravond een heel stuk teruggeklost, knap he ?
  Berthi, nog bedankt voor je mooie hartenkaart, die ik via Elma ontving en niet te vergeten de koek. Wat heb je veel tijd in het hartenproject gestoken. Geweldig !
  Groeten Margriet

 26. @Margriet, poeh, poeh, ik doe je man niet na!:-) Je moet tig potten zonnebrandcreme meenemen!:-)
  Petje af voor het terugklossen!:-) Nu ben je waarschijnlijk weer op schema?
  Jullie hebben met z’n allen ontzettend veel tijd en energie gestoken in het maken van een mooi hartenontwerp! Zonder alle lieve hartendames was het nooit zo’n succes geworden!

 27. Wat heerlijke verhalen. Het probleem van nudisten is natuurlijk wel dat je hele lichaam in gesmeerd moet worden. Volgens mij geeft dat toch wel problemen. Breinaalden worden volgens mij te glad of je krijgt geen steek meer van die naalden af. En dan maar te zwijgen over huishoudelijke dingen. Strijken levensgevaarlijk. Groet Hilda

 28. @Hilda, heerlijk van je om de onpraktische kant te belichten!:-)
  Ik kan weinig vertellen over kamperen, want daar heb ik helemaal niets mee. Als kind heb ik één keer een korte tentvakantie meegemaakt en daarna nooit meer. De een beschouwt het primitieve als iets prachtigs en de ander ziet het als een last.
  Ik ben zo wie zo niet zo uithuizig, en als ik dan een keertje weg ga, dan kies ik voor een goedkoop hotelletje!:-)
  Deze log heeft wel ontzettend leuke verhalen teweeg gebracht! Ik heb er van genoten!
  Welk onderwerp zal er morgen aan bod komen???

 29. Gisteren al die “blote” verhalen…..lees ik vandaag in de krant over Marlies Dekkers.
  Ik citeer:”…Daar waar de kleding gaapt, je een steelse blik toelaat op het lichaam, dáár gebeurt het, daar ligt de huid die verleidt” Een uitspraak van Eric de Kuyper, schrijver en cineast. Hij heeft samen met Marlies een lezing gegeven over erotiek. Marlies Dekkers ontwerpt lingerie en nu komt er een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam vanaf 1 juni t/m. 29 juni. 15 jaar Marlies Dekkers.
  Dus dames áánlaten die kleding is veeeel spannender!! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *