‘Huis’eekhoorn

Hé, hé, na lang zoeken is de eekhoorn er achter gekomen dat ik zijn dagelijkse portie walnoten verstop tussen de plantjes. Telkens leg ik er drie walnoten neer. Waarom? Heel simpel, ik wil graag de ‘huis’eekhoorn op de foto vastleggen. Ik kan je zeggen dat het niet meevalt om dat voor elkaar te krijgen. Razend snel zijn ze. Al maanden ligt het fototoestel binnen handbereik op de keukentafel. Zodra er maar iemand ziet dat de eekhoorn zijn maaltijd komt halen, wordt het mij ingeseind en grijp ik naar het fototoestel. Heeft de eekhoorn één walnoot weggehaald en wellicht op een andere plek verstopt, dan komt hij terug voor de volgende noot. Ik zit inmiddels in de startblokken om een plaatje te schieten. Het heeft me een verzameling leuke, gekke, onscherpe en enkele redelijke foto’s opgeleverd. De foto’s zijn gemaakt vanuit de keuken, achter glas.

In de log van 9 april 2007 zag je ‘mijn’ eekhoorn al voorbij komen.

51 gedachten over “‘Huis’eekhoorn

 1. Wat een mooie foto’s Berthi. En wat slim om het zo “aan te pakken”. Maar zijn het 1 of 2 eekhoorns? Het lijkt wel alsof die van foto 4 zwartere en langere oren heeft als b.v. op foto 5. Jawel het zijn er twee, kijk maar!! Op de bovenste foto en op nr.4 van daaronder die hebben duidelijk zwartere oren.

 2. Oh wat goed zeg! Wat een goed idee ook. Wij hebben hier ook een eekhoorn in de tuin die zich regelmatig laat zien. Maar om hem op deze manier op de foto te zetten was nog niet in mij op gekomen.
  Gefeliciteerd met je prachtige foto’s.

 3. Ik ben het met Ine eens, het lijkt wel of er twee verschillende eekhoorntjes bij jou komen fourageren. Een paartje? Hele mooie foto’s, Berthi en wat zijn het toch vertederende diertjes hè. Bij het atelier zitten er ook een paar die de notenboom komen leeghalen die daar staat. En in het najaar regelmatig komen checken of de noten al rijp zijn door aan de takken te schudden!

 4. Prachtige serie foto,s van mooie eekhoorn !
  En ook het groen is zo mooi , volop natuur .
  Dieren fotograveren daar moet je veel geduld voor hebben .
  Het doet me weer denken aan onze vroegere vakanties vaak op de Veluwe . Een bungalow midden in mooi natuur gebied .
  We hadden soms vosjes op bezoek en ook vaak eekhoorns . We hadden op een middag een uitstapje gepland en zie op het terras een eekhoorn die gaven we ook noten , ik meen hazelnoten . We kwamen maar niet weg , het was prachtig om te zien hoe het beestje met de noten bezig was .
  Je foto,s zijn heel goed gelukt !

 5. Wat is ze mooi!!! Je Hebt haar goed op de foto gekregen!! Wat is het leven mooi als je er maar oog voor hebt….

 6. Oh Berthi, mooi! Ze zien er heel aaibaar en knuffelig uit. Het zijn slimme beestjes.
  Ben benieuwd hoeveel walnotenbomen er bij jou spontaan op zullen komen, of zijn de noten gebrand?

 7. Joh, dat zijn 2 verschillende eekhoorns, je hebt een familie !!?? ;-))
  Prachtige foto’s, eindelijk ‘gevangen’ !!
  Ze kunnen zo in een boek.
  Maar zou dat kunnen dat er meerdere zijn. Bij de éne lijkt het wit op de borst minder en de staart donkerder.
  Wat een prachtige beestjes hé, jammer dat ze zo schuw zijn. Want ze zien er zo knuffelbaar uit.

 8. Berthi wat prachtig! Voldhouden loont! De anderen hebben ook al opgemerkt dat het twee verschillende eekhoorntjes zijn en ik denk zomaar dat de donkere dezelfde is als van vorig jaar. Die heeft nu een partner gevonden en straks bevolken ze misschien jullie tuin met baby-eekhoorntjes. Wat een mooie foto’s. Die bij de emmers vind ik prachtig, als een beeldje.

 9. Wat een foto succes, schitterend gelukt Berthi. Op deze manier heb je ze goed in beeld gekregen. Wat zijn het een mooie beestjes, daar heb je graag wat walnoten voor over.
  Elma

 10. Berthi, wat een prachtige foto’s! Het op deze manier vastleggen van de eekhoorns is wel heel leuk hoor!

 11. Berthi, prachtige foto’s van prachtige dieren! Je geduld en moeite zijn zeker beloond.

 12. het wordt eentonig maar wat ben je een bofferd om zoiets in je tuin te hebben. Geweldige plaatjes

 13. Wat een heerlijke luxe om deze beestjes in je tuin te hebben en ze ook nog zo mooi op de foto te krijgen.
  Ik zit op dit moment naar buiten te kijken, het weer is donker en het waait erg hard. Omdat ik op een flat woon op de 3de etage zie ik als ik aan tafel zit alleen maar het groen van de bomen. Plotseling schiet er een geelgroene parkiet voorbij. Hier in het westen is er een warme explosie van deze vogels en soms komen ze al kwetterend door de lucht scherend aan mijn raam voorbij. Misschien is het ook wel een idee om eens te proberen om ze op de foto te krijgen. Ook ik kan misschien wel noten en/of zaden gebruiken om ze te lokken naar mijn balkon. Lijkt me ook een hele klus maar ik hoop dat me het zal lukken,…………. misschien duurt het ook maanden, wie weet

 14. Wat een fantastische mooie foto’s. Je krijgt hiervan een warm gevoel van binnen. Met zo’n mooi uitzicht hoef je echt niet op vakantie. Geef mij maar een borduurwerkje in mijn handen en ik blijf de hele dag in de tuin zitten bij jou. 🙂 Hilda

 15. Ik heb lang getwijfeld of er meerdere eekhoorns komen, maar jullie hebben gelijk. De ene heeft langere oren dan de andere. Ze komen vaak ’s ochtends rond de klok van negen of tien. Vanmorgen hebben ze de buit al weer gehaald. Ik hoop niet dat mijn tuin vol met notenbomen komt te staan. Her en der liggen al lege notendoppen.
  De eerste foto heeft Matthijs gemaakt en de andere zijn van mijn hand. Eline heeft ook geprobeerd om foto’s te maken, maar zij gaf het op!:-)
  @Hannah, probeer het op mijn manier en met een beetje geduld gaat het lukken om de eekhoorn op de foto te krijgen. Ze zijn wel razend snel. Je moet je fototoestel in je handen startklaar hebben.
  @Mienke, de noten zijn niet gebrand.
  Notenbomen hoef ik niet in de tuin!:-) Alleen de eekhoorns.
  Hebben jullie gezien hoe lang de nagels van een eekhoorn zijn? Nooit geweten!
  @Maaike, Eline sprak over een verslaving!:-))
  @Marijke, zeker doen!
  @Hilda, als ik in de tuin ben, komen ze niet. Eekhoorns zijn erg schuw! Misschien gaat dat nog eens veranderen?

 16. Goedemorgen Berthi,wat een prachtige foto’s,ze kunnen zo in een tijdschrift b,v landleven.gisteren naar Amsterdam,een heerlijke dag,de textielfair was niet zo groot,maar er waren prachtige dingen te zien oud textiel uit Afghanistan en China,ook uit ons land oude kantjes en prachtige oude quilts een paar Amish en een zijde courthouse step in prachtige kleuren,daarna zijn we nog naar het tassenmuseum geweest,dat was vlakbij en stond al een tijdje op mijn verlanglijstje wat is dat een mooi museum echt iets om vaker naar toe te gaan.Het enige minpuntje van de dag was dat er geen treinen tussen Tilburg en Den Bosch reden,maar dat kon de pret niet drukken.O ja ik kocht nog een mooie Afgaanse kwast met kraaltjes en vlechtwerk een stuk chinees borduurwerk op rode zijde en hollandse kantjes groetjes Lia

 17. Mooie foto’s! Je geduld en doorzettingsvermogen heeft geloond!
  Wat lijkt zo’n eekhoorn toch knuffelbaar. Maar ik denk dat dat in de praktijk wel tegenvalt met die scherpe tanden en nagels.
  Zou er vroeger eekhoornbont zijn gebruikt in kleding of accessoires?

 18. @Lia, leuk dat je ons verslag doet van je bezoek aan de textielbeurs in Amsterdam. Fijn dat je mooi textiel hebt kunnen kopen en het tassenmuseum staat bij mij al een hele poos op de agenda. Meerdere keren ben ik in Amstelveen geweest, toen ze daar nog zaten met hun museum.

 19. @Saskia, door jou opmerking ben ik naar google gegaan en lees op verschillende plaatsen dat Assepoester slofjes van eekhoornbont droeg.
  Een fragment uit een verhaal van Renate Dorrestein:
  Om haar op te beuren zei ik: ‘Maar het glazen muiltje is een misverstand, wist je dat? Volgens Balzac droeg Assepoester pantoufles de vair, slofjes van eekhoornbont. In de eeuwenlange mondelinge overlevering van het sprookje is dat verbasterd tot pantoufles de verre, en zo heeft Charles Perrault het uiteindelijk ook opgeschreven. Moet je nagaan, het beroemdste schoeisel uit de wereldliteratuur berust op een verspreking!’
  Hier staat het verhaal te lezen:
  http://www.renatedorrestein.nl/index.php?id=831

 20. Vergeet ik iets te vertellen.
  Voordat ik de walnoten tussen de plantjes verstopte, deed ik de walnoten op de terrastegels neerleggen. Geen succes! De kraaien en eksters kwamen de noten halen.
  En nu begin ik de indruk te krijgen dat de eksters de walnoten ondekt hebben tussen de plantjes. Een ekster was vorige week achter een eekhoorn aan het jagen en vervolgens jaag ik weer achter de ekster!:-)

 21. Wat leuk om te zien! Dit doet me zo denken aan mijn vorige woonplaats, waar we een heel stel eekhoorns in de achtertuin hadden. En ’s avonds als ik de hond uitliet, renden ze gewoon over straat ( daar kwam bijna geen verkeer door). Je blijft er naar kijken!

 22. @Laura, hier zie je ze ook over de straat rennen. Wij wonen tegenover een park waar de eekhoorns waarschijnlijk vandaan komen.
  Het is wel triest als je een dood eekhoorntje op de straat ziet liggen. Gelukkig heb ik dat nog maar één keer gezien.

 23. Ik heb er Daan even bij geroepen en die riep meteen op zijn Limburgs uit: Chique!!!
  Dus B-ness, je hebt chique eekhoorns. :-)))
  Prachtige foto’s! Inderdaad, laat ze es aan Landleven zien?

 24. @Dijn, :-)))
  De foto’s zijn niet scherp genoeg voor Landleven! Als je de foto’s klein afdrukt valt het niet zo op dat ze niet haarscherp zijn!:-)

 25. De nagels van eekhoorns zijn zo lang, zodat ze goed kunnen klimmen en klauteren en ook ondersteboven een boom uit kunnen rennen ( daarbij is de mooie pluimstaart ook erg belangrijk).
  (jl 28 en 29 april schreef ik twee logjes over de eekhoorns.
  Eekhoorns zijn een deel van mijn jeugd, ik groeide met ze op,
  en nog steeds wonen ze in onze tuin en in bos)

 26. Vorig jaar was ik ook al helemaal weg van jouw eekhoorn, maar deze foto’s slaan echt alles.
  Om verlieft op te worden.

 27. Vandaag in het nieuws!!!:
  Eekhoorns vernielen Fins museum
  Uitgegeven: 26 mei 2008 17:43
  HELSINKI – Een openluchtmuseum in Helsinki heeft zijn bezoekers gesmeekt de rondlopende eekhoorns geen eten meer te geven. De tamme knaagdiertjes lopen door open deuren naar binnen, maken gaten in de muren en eten de tentoonstelling op.
  Het museum over de traditionele Finse manier van leven heeft te kampen met een flinke toename van het aantal eekhoorns op het terrein. De knaagdiertjes leiden daar een ontspannen leven.
  Ze kunnen zich fijn nestelen in en rondom de gebouwen en ze kunnen hun voedsel makkelijk opbergen onder de daken. “We zagen een eekhoorn net zo lang aan dakbedekking trekken tot die losliet”, aldus de conservator van het museum.
  Populair
  Het Seurasaari-museum is zeer populair onder dagjesmensen, niet in de laatste plaats vanwege de eekhoorns.
  Op het terrein staan tientallen huisjes, stallen, schuren en opslagruimtes.
  (c) ANP

 28. wat een schitterende foto’s. en wat een feest om eekhoorns in de tuin te hebben – tenminste de soort die bij ons voorkomt. de grijze eekhoorn in de vs is erg agressief, die wil je niet extra voeden!

 29. Ja er zijn eekhoorns en eekhoorns , ik ken de eekhoorns in Amerika en ik bedenk dat ik ooit op vakantie in Duitsland tijdens een wandeling in de bossen met onze bergstokken ,ook eekhoorntjes zag en die klommen zo tegen je bergstok omhoog .
  Ik meen nog ergens een foto te hebben , toen nog gewoon zwart wit .
  De eekhoorntjes op de Veluwe kwamen soms ook wel in onze kamer . Maar wij waren natuurlijk rustige mensen en dan durfden ze wel.

 30. Oh ja YokkoBears die staart van het beestje is eigenlijk hun stuurinrichting !
  Soms heb ik ook een goeie stuurinrichting nodig , Ooh help . . .

 31. O Berthi,wat een prachtige foto’s!!!Wat een rijkdom zo’n beestje zo dichtbij in je achtertuin te weten…
  Het was vandaag een moeilijke dag,maar jij hebt er voor gezorgd dat hij fijn eindigt…

 32. Hoe lief ik de eekhoorntjes ook vind….ik heb toch ook eens het volgende meegemaakt. Op een mooie zonnige morgen hing ik de was buiten. Opeens een hoop lawaai en misbaar vanuit de treurwilg. Het koppeltje vinken dat daar een veilig nest dacht te hebben (veilig voor de katten) kreeg te maken met een klein bruinrood duiveltje. Een eekhoorn dus die op de eieren afkwam!
  Nou ja…ik heb me getroost met de gedachte dat die eekhoorn natuurlijk óók jonkies had….

 33. @Saskia, toeval of niet?? Heb ik het vandaag over de eekhoorn en prompt komen ze in het nieuws. De eekhoorns moeten wel zuinig omspringen met het museum!
  @lheurebleue, goed om te weten!
  @MarianneD, jij verzamelt toch eekhoorns?
  @ine, de natuur is hard!

 34. Berthi wat mooi, nou die blijft wel terug komen bij al dat lekkers. Super mooie foto’s daar kan ik nou ook van genieten….
  Dat heb ik met familie eend, die komen regelmatig langs. En volgens mij is ze weer zwanger want ze gaat weer regelmatig zwemmen in mijn vijver, en dat deed ze ook toen ze de vorige keer zwanger was vijf koters kreeg ze waar er geen een meer van over is gebleven.
  Ja zo is de natuur…

 35. Ein-de-lijk! Nu kan ik me weer met het eten bezig houden in plaats van de tuin in de gaten houden. 🙂
  Nou mama, goed gedaan. Heeft het lange zitten toch nog iets opgeleverd!

 36. Hoi Eline,
  Het was nog wel zo’n gezellig familieproject!:-) Ik ga iets nieuws zoeken waar we met ons allen op kunnen gaan richten!:-) Of ik het eekhoornproject kan evenaren is natuurlijk de vraag!:-)))

 37. Wat een lieverd en wat een prachtige fotoos heb je ervan gemaakt. Ik houd van eekhoorns, ze zijn ook zo leuk om uit hout te snijden, okk al daarom ben ik blij met je fotoos.

 38. @annita, ik zag op je blog al eens een prachtige eekhoorn uit hout gesneden! Jij zo ontzettend handig!
  @boomkuiper, … alleen moeilijk om vast te leggen op de foto. Is het jou gelukt om eens een eekhoorn goed op de foto te krijgen?

 39. Wat leuk dat eekhoorhtje ,
  Vanmorgen 5 oktober zie ik ook een eekhoortje bij mij in de tuin ,
  jammer dat ik geen foto toestel bij me had .
  Zal nu wel alert blijven om een foto te maken .
  Heb ook 2 bomen met walnoten in de tuin .
  Truus

 40. Wat zijn die eekhoorns mooi gefotografeerd.Bij ons in de tuin zitten er ook.Hebt U geen tekening of iets hoe ik een eekhoorn voeder huisje moet maken.Ik wacht uw reactie met spanning te gemoet.Jan ter Voert.

 41. @Jan ter Voert, jammer, maar ik heb geen tekening van een voederhuisje voor eekhoorns. Ik verstop de walnoten onder enkele plantjes en familie eekhoorn weet dit inmiddels. Elke dag komen de eekhoorns de noten halen. Ik verstop de noten omdat er in de tuin veel eksters komen en als zij de kans krijgen nemen ze de walnoten mee.

 42. Leuke foto’s ik ben opzoek naar een tekening om een eekhoorn huisje te maken, dus niet enkel een voederplek, maar ik kan er helemaal niks over vinden behalve dat ze in de natuur hun nest hebben op minstens 6 meter hoogte, nou is mijn beuk langer dus dat zou een ideaal plekje voor ze zijn als ik erachter kan komen hoe ik zo’n huisje moet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *