Atelier Jan van Schalkwijk

Deze mooie zondag wil ik beginnen om Linn van harte te feliciteren met haar Eerste Heilige Communie. Oma Mien maakte, net als voor Britt, een prachtige ‘schatkist’ om haar dierbare spulletjes in te bewaren. De paperpiecing-letters komen van de site van Wendy Vosters.
Linn, ik wens je een mooie en onvergetelijke dag!

Eerder deze week schreef ik over de atelierroute in Abcoude. Gisteren waren manlief en ik in deze plaats om werk van de deelnemende kunstenaars te bekijken. En ik moet eerlijk zeggen, het werk van Jan van Schalkwijk steekt er met kop en schouders bovenuit.

Jan begon in 1970 te werken bij het beroemde atelier van Jan Luhlf in Amsterdam. Als letterschilder schilderde hij reclameborden, bioscoopborden en hielp bij de uitvoering van monumentale muurschilderingen voor onder andere Mary Schoonheidt en Marthe Röling. Vanaf 1978 volgde Jan de Kunstacademie in Utrecht en studeerde in 1983 af als Monumentaal Kunstenaar met als specialisatie muurtechnieken. In 1985 kwam Jan bij het decorcentrum van de NOS, later NOB Decor, als Senior Decorateur en Modelleur. Jan werkte hier tot 2005, met veel plezier, voor alle omroepen en vrije producenten, theater, opera- en balletproducties, pretparken (waaronder Eurodisney), tentoonstellingen en musea. In 1998 begon Jan naast zijn baan bij NOB Decor, te werken als Monumentaal Kunstenaar. Vanaf 2005 heeft hij deze zelfstandige werkzaamheden uitgebreid als Atelier Jan van Schalkwijk, Decorateur, Modelleur en Monumentaal Kunstenaar. Hij maakt 2D en 3D werk voor bedrijven, overheid en particulieren.

Het is beslist de moeite waard om een kijkje te nemen op de website van deze veelzijdige kunstenaar.

Deze boombank maakte Jan van Schalkwijk voor de Openbare basisschool Piet Mondriaan in Abcoude.

16 gedachten over “Atelier Jan van Schalkwijk

 1. goede morgen, wat een leuke dag moet dat zijn geweest ,en dannnog moooi weer erbij, enig leuk werk van de vluchtende dame en de bank. fijne zondag

 2. Linn, gefeliciteerd met deze bijzondere dag !!
  Dat heeft oma Mien weer prachtig gemaakt in de Mien B kleuren !;-)
  Mooi werk van deze kunstenaar, de bank vind ik énig.
  Deze man moet positief in het leven staan als ik zo zijn kleurrijk werk zie.
  Zag zelfs Betty’s deuren :-))

 3. @miho sakato, you can read a reaction from me on your blog! Have a very nice time in our country!
  @marian’ne m, Jan van Schalkwijk heeft ontzettend veel gedaan en heel divers. Het was moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk viel ik voor bovenstaande afbeeldingen.

 4. @Linn : Proficiat met je Eerste Heilige Communie en met je handige, quiltende oma Mien!
  @Berthi : Ik heb de site van Jan van Schalkwijk met veel plezier en bewondering bekeken. Ik vind bijna alles grandioos, maar het plafond met het overvliegend vliegtuig is wel heel bijzonder!

 5. De schatkist vind ik leuk en zal voor later heel waardevol zijn.
  En dank je voor de site van Jan van Schalkwijk.
  Ik ben helemaal “weg” van de “zuilen” die je hierboven laat zien en op de site zag ik nog 2 werken staan, die ik graag in mijn tuin zou zien.

 6. @Saskia, een foto van het prachtige plafond had ik ook willen plaatsen, maar uiteindelijk heb ik voor bovenstaande foto’s gekozen.
  Bij Jan en Maria komen dus regelmatig vliegtuigen over hun huis!
  @YokkoBears ♥ Bears with a HEART ♥, ik deel je mening!
  @Linn, leuk om een reactie van je te lezen en je hebt vast een onvergetelijke dag gehad! Dat wordt nog heel lang nagenieten en morgen eerst uitslapen van deze vermoeiende dag. Je hebt toch wel enkele uurtjes vrij gekregen!?

 7. Linn, van harte gefeliciteerd met deze prachtige dag en je hebt een schat van een oma! Ik bewaar zelf ook heel mooie herinneringen aan mijn Eerste Heilige Communie.
  Vanochtend heb ik de site van Jan van Schalkwijk zitten bekijken en ik vind het des te jammer dat ik er niet naar toe kon om alles in het echt te bekijken. Ik had onverwacht vier dagen logees (dat gebeurt me niet zelden) en vanmiddag nog eens een kleindochter erbij op bezoek.
  Veelzijdig is hij zeker, prachtig werk op allerlei fronten en ik vind het ook heel jammer dat ik maria niet nog eens kon ontmoeten. Vanhier mijn hartelijke groeten Maria!
  Berthi hartelijk bedankt voor dit logje en voor de link. Je zult wel genoten hebben van deze dag.

 8. Ben het helemaal met je eens. Jan van Schalkwijk is een groot kunstenaar maar ook iemand met een knipoog (wat zijn grootsheid onderstreept)

 9. Linn, proficiat ook met je geweldige oma!
  Berthi jij had niet de gelegenheid om naar Tilburg te gaan; nou ik wel. Het was erg druk. Er werd ook heel veel gedaan. Demonstraties, rondleidingen en videopresentaties over het musaeum en de geschiedenis ervan. Muziekstuk Hartslag: in het textiellab hoor je het geluid van de machines, dan valt dat stil maar wordt a.h.w. overgenomen door de stemmen van de zangers die verder klikken en sissen en zo. Het geluid van deze machines is de hartslag van de textielstad Tilburg. Tenminste dat is wat ik ervan begreep, ik kwam iets te laat want er was zoveel te zien.
  Jij laat ons meegenieten van Abcoude, prachtig allemaal!! Die zuilen hierboven deden me denken aan werk van Willink.

 10. @Corrie, zoals we van de week al schreven, is het onmogelijk om overal naar toe te gaan. Familie is erg belangrijk en gaat voor alles. Er komt vast een andere gelegenheid om het werk van Jan te bekijken.
  @Ine, leuk om nu via jou een indruk te krijgen van de opening. Ik had ergens wel verwacht dat het erg druk zou zijn. Er is veel publiciteit aan gegeven, zoals het hoort bij zo’n museum!

 11. Nog even terugkijkende op dit werk van de grote kunstenaar Jan miste ik mijn reactie, waarschijnlijk vergeten te drukken op plaatsen. Wat heeft deze man een enorme collectie, het moet wel een harde werker zijn. De vrouw tussen de pilaren, daar raak ik niet op uitgekeken.
  Elma

 12. Lieve Corrie, ik wist dat je voornemens was te komen. En dan is het goed te lezen dat je gezellig logees had. Natuurlijk kunnen we altijd een andere keer afspreken,als het uitkomt gewoon op Jan zijn site reageren.
  Wij kijken hier voldaan terug op een heerlijk weekend leuke opdrachten binnen gehaald maar vooral het zijn allemaal zulke aardige enthousiaste mensen die zo binnen lopen.
  Berthi bedankt voor de vermelding ik heb samen met Jan genoten van zoveel leuke lieve reacties.
  Kus Maria.

 13. Dag Maria en Jan,
  Super dat Jan leuke nieuwe opdrachten heeft gekregen. En de mensen die binnen komen lopen, zijn ook echt geïnteresseerd. Wij hebben weer genoten van zijn werk en ook erg leuk om zijn nieuwe werk te zien dat wéér anders is dan al het andere werk.
  Een lieve groet,
  Berthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *