Zeeuws Meisje

Matthijs bracht gisteren Dagblad De Pers voor me mee. Achteloos sloeg ik deze krant open en kwam pardoes op pagina zeventien terecht. Mijn aandacht werd direct getrokken door het Zeeuws Meisje. Lees je mee?

Joost Alferink: ‘Een idee vraagt altijd om het juiste tijdsbeeld. Er zijn al zoveel goede ideeën op een verkeerd moment gelanceerd waardoor deze tot mislukken gedoemd bleken. Afwachten tot je idee past in een grotere context is dé kunst. Zo was er vorige week in de krant te lezen dat een groepje ontwikkelaars in Eindhoven en München de bekende zonnecellen wezenlijk heeft verbeterd. In dit geval gaat het om een nieuwe methode waardoor de productieresultaten veel betrouwbaarder worden. De grote wisseling in kwaliteit van het huidige proces is een behoorlijke beperking. De energie-opbrengst wordt ook een stukje beter. Kunnen we daar dan ook wat mee? Het volgende idee is ingegeven door een zoektocht naar Zeeuws Meisje televisiereclames van vroeger. Deze filmpjes zijn heel gemakkelijk chronologisch terug te vinden op internet. De nostalgie en de aandoenlijke klungeligheid van de jaren zeventig maken deze filmpjes een feest voor het oog. Het opvallendste is natuurlijk de klederdracht, vooral de kanten muts met twee gouden spiegeltjes. Als je deze muts nu weglaat en het goud van de spiegeltjes vervangt door zonnecellen dan ontstaat misschien een handig product waarmee je energie kunt opwekken voor bijvoorbeeld het gebruik van je mobiele telefoon of mp3-speler. Zo kan er een mooi nieuw ritueel ontstaan, we gaan allemaal met het gezicht naar het zonlicht gedraaid bellen. En als het even kan, als een zonnebloem meedraaien met de zon om de batterijen op spanning te houden.’

20 gedachten over “Zeeuws Meisje

 1. dit vind ik werkelijk een prachtidee – echt Hollands vernuft met een poetisch tintje. Misschien moet je de muts wel handhaven: die kan bij veel wind – geen probleem in Nederland – als een windzeil helpen bij het fietsen. Je moet hem dan wel met de wind mee kunnen draaien)

 2. ik zie de jeugd nu al met allerlei atributen op hun hoofd rondlopen, lijken soms wel wezens van een andere planeet. mmar zo lopen, am de batterijen op te laden ?? ik heb mijn twijfels, fijn weekend

 3. En om niet alleen de jeugd met zonnepaneeltjes te laten lopen: wat dacht je van zulke paneeltjes op een grijzer koppie voor het opladen van de batterijcellen van het gehoorapparaat? Anders wordt het weer te leeftijdgebonden.
  Zou het overigens niet schadelijk zijn voor de inhoud van de hersenpan? Over mobieltjes gaan ook dat soort verhalen…

 4. Het zal ook een goed idee zijn om zonnencellen op ons zijn aan te sluiten. Voor dat stukje extra energie die veel mensen nodig hebben. Tenminste dat kan ik zeker gebruiken.Prettig weekend iedereen. Hilda

 5. Mooi idee, haha zoals het getekend is helemaal.
  Maar realistisch !!? denknie !!;-)
  Wanneer ik zie hoe asociaal bellers zich gedragen (ook volwassenen) met mobiel etc. Want een telefoontje NIET opnemen schijnt uit de boze te zijn.
  Tegen een busschauffer ‘even wachten’ zeggen bij afstempelen want er moet eerst mobiel besproken worden wat er vanavond gegeten wordt.
  In supermarkten schreeuwende huisvrouwen die mobiel ‘moeten’ bespreken of het bieten of wortelen worden die avond!!
  Nou ja je lacht je suf zo’n raar fenomeen.
  Dus ik denk dat die bellers nooit de moeite zullen nemen eerst gericht op de zon te gaan staan voor hun gesprek gevoerd kan worden, echnie !!;-)
  (zou best van mijn zoon een zeeuws meisje willen maken)
  Komt bij dat ik telefoneren verschrikkelijk vind en zelden of nooit doe.
  Ja alleen de tandarts voor een afspraak :-)))
  Wanneer dat eerdaags per mail kan hoef ik lekker NOOIT meer te bellen ;-))))
  Fijne vrolijke BELLOZE dag, DAG !!!!

 6. Wat een leuk Zeeuws meisje, is aardig met de tijd mee gegaan. Ik zie ons al lopen met een oorijzer met zonnecellen. Dan kunnen wij als wij buiten lopen van alles opladen.
  Nu doen wij er nog een beetje lacherig over, maar er zijn zo veel dingen die wij vroeger niet voor mogelijk hielden. Dat je zo maar rond kunt lopen en de hele wereld kunt bellen. Vroeger als wij op vakantie gingen stonden wij ’s avonds erg lang in de rij op de camping bij een telefooncel om de ouders een keertje te bellen. Je stond met een hand vol munten om maar een gesprek te kunnen voeren.
  Nu kreeg ik vorige week van mijn broer een mailtje uit Zwitserland ( Appelzeller ) met een foto van mijn schoonzusje liggend op een alpenweide. Het gras zag geel van de paardenbloemen, dat was zijn vakantiekaartje. De lila Milka koe kon hij net niet in beeld krijgen.
  Allen die vandaag op pad zijn hebben er mooi weer bij. Morgen weer genieten van alle verhalen over deze reizen.
  Wij hebben vanmorgen vroeg alle dalia’s weer gepoot, een jaarlijkse traditie.
  Al meer dan 30 jaar poten wij langs het paadje tussen ons huis en de kerk deze planten. Jarenlang als een oudbollige plant betitteld maar nu weer een beetje meer aandacht krijgt.
  Elma

 7. VANDAAG GEWOON THUIS EVEN KIJKEN IN HET
  AUDAX TEXTIELMUSEUM IN TILBURG .
  NED.2 KUNST-UUR 17.00-18.00 UUR
  3 ONDERWERPEN :
  ARCHITECTUREN
  MUSEUMGASTEN
  NORALY BEYER EN FREDERIK BROM BEZOEKEN HET
  AUDAX TEXTIELMUSEUM IN TILBURG , EEN MUSEUM
  DAT EEN AANLOOP NEEMT NAAR EEN HEROPENING .
  FESTIVAL CLASSIQUE
  VAN 13 T/M 15 JUNI 2008 VINDT IN DEN HAAG
  FESTIVAL CLASSIQUE PLAATS
  IN DEZE AFLEVERING , AANDACHT VOOR HET
  JONGE TALENT VAN FESTIFAL CLASSIQUE
  zie Teletekst pag . 235

 8. GERRIE !!
  Ik heb het gehoord hoor !!
  Nu nog onthouden.
  Ga eerst lekker buiten zitten :-))
  Fijn (in huis museum, ik ook) weekend !!;-)

 9. Wat kan ik soms verlangen naar het vermogen om zo te kunnen denken en ideeën om te buigen tot iets van deze tijd, ik vind het héél erg leuk bedacht en of het nu wereklijkkheid wordt of niet, het idee is geweldig!

 10. En wat denken jullie van zo’n zonnecel op de klep van elk petje? Aan de zijkanten van elke damestas? Rugzakken, kliko’s, lantaarnpalen, verkeersborden, stoeptegels, geluidswallen, allemaal energievangers! Elke auto/bus/vrachtwagen een zonnedak!
  En er zijn nu ook al doorzichtige zonnecellen. Elk raam een zonnecel! Wat meen je wat dat scheelt in kolencentrales!

 11. Leuke log! Heb ook even de reclamefilmpjes gekeken. Ik herkende een paar uit mijn jeugd!! Maar miste er volgens mij ook een, of is het van een andere reclame. Er was een liedje bij, ging ongeveer zo: “Op het land waar het leven goed is, staan de bomen langs het water…” Verder wist ik het niet meer!

 12. @lheurebleue, ik zag dit artikel en vond het super, of het nu wel of niet werkelijk gaat worden! Het idee alleen al!! En jij geeft nog een nuttige toevoeging!:-)
  @basje, we wachten af! Jij ook een fijn weekend!
  @Annelies, wel ontzettend leuk!
  @Ineke, daar gaat zeker iemand onderzoek naar doen, wij zijn daar dol op!:-)
  @Hilda, :-)))
  @marian’ne m, haha, belloze dag??? Manlief en ik waren vandaag in Abcoude en Eline zou voor het avondeten zorgen. Raad eens hoe vaak de mobiele telefoon over is gegaan??? En met leuke vragen, zoals waar staat de vergiet?????:-)))))))))))
  @Elma, alles komt op een gegeven moment weer in de belangstelling, zo ook de mooie dahlia’s! Houdt deze traditie in ere!
  @Gerrie, helaas heb ik maar een klein stukje kunnen zien over het Textielmuseum. We waren rond half zes thuis. Ik vond het onderdeel over het jonge talent van festival classique zeer interessant.
  @marian’ne m,… en heb je het programma niet gemist???
  @Corrie, zo is het!
  @Mien B, wij houden wel van een beetje humor!:-)
  @Saskia, ik zie het al helemaal voor me!!
  @Mienke, het zegt mij niets! Dat kan ook bijna niet anders voor iemand die a-muzikaal is!:-))) Misschien dat iemand anders een idee heeft.
  Dit vond ik via Google:
  http://www.musicfrom.nl/songteksten/delgorge,_marian/in_het_land_waar_het_leven_goed_is.html

 13. Gerrie bedankt voor de tip.Een geel briefje op de t.v. geplakt en dat werkte, de telefoon even uitgeschakeld en zat om 5 uur klaar voor de t.v.
  Wat heb ik genoten van het bezoek aan het textielmuseum.
  Als je er zelf heen gaat zou je dan ook zo dicht bij al die machines mogen komen?
  Ook het breimachinegebeuren vond ik prachtig.
  Elma

 14. @Elma, ik weet niet hoe het nu is in het Textielmuseum, maar voor de verbouwing kon je heel dicht bij de machines komen.
  Helaas kan ik morgen niet gaan kijken! Dat wordt een andere keer.

 15. @Frederike, dank je voor de link. Ik moet zometeen strijken, en dat is mooie gelegenheid om deze uitzending te bekijken.

 16. Verdorie, de link brengt me naar de site van Unilever, maar daar kan ik de filmpjes van Zeeuws Meisje niet meer vinden … Ik ben op zoek naar de reclamespot met het liedje “op het land waar het leven goed is…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *