Handwerken, textiel en mode

Alles wat met handwerken, textiel en mode te maken heeft staat volop in de picture. Hierdoor komt er meer aandacht in de media, meer exposities, meer publicaties, meer webwinkels en voorzichtig meer handwerkwinkels in de steden.

Milou van Rossum schreef gisteren in de Volkskrant over een nieuwe reeks boekjes over Nederlandse modeontwerpers en -merken. Van Rossum: ‘In Frankrijk bestaat al sinds 1994 de serie Mémoire de la Mode. Handige boekjes, die ook in het Engels worden uitgegeven (Fashion Memoir), met beknopte beschouwingen over het werk van bekende modeontwerpers, aangevuld met veel beeld en een uitgebreid chronologisch overzicht. De piepjonge uitgeverij d’jonge Hond is, in samenwerking met kunstacademie ArtEZ, begonnen met een Nederlandse variant. Het is de bedoeling dat het een reeks wordt waarin alle Nederlandse ontwerpers en merken die internationaal een rol spelen of hebben gespeeld aan bod komen: Jan Jansen, Fong Leng, Oilily, uiteraard Viktor & Rolf, wellicht later G-star. De eerste twee delen komen deze maand uit. Volgende week zaterdag, tegelijk met de opening van de aan haar gewijde tentoonstelling in de Kunsthal, verschijnt Marlies Dekkers van auteur Jos Arts, vanaf vandaag ligt de monografie over Alexander van Slobbe in de winkel.’

Ik ben vooral nieuwsgierig naar de uitgave over Oilily. Kijk even naar de schitterende website van Viktor & Rolf.

Keuze aan mooie textielexposities is er op dit moment voldoende. Als je wilt kun je bijna elke dag een tentoonstelling op textielgebied bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Stedelijk Museum Schiedam gaan of naar het Bonnefantenmuseum Maastricht voor de installaties van felgekleurde dekens, tapijten en kussens van Fransje Killaars.

Fransje Killaars (Maastricht, 1959) raakte tijdens een studiereis naar India overtuigd van de kracht van kleur. Ze verbleef langere tijd in India en maakte kennis met de nog levende weefcultuur. Ze besloot ter plekke zelf textiel te laten weven naar eigen ontwerp. De tentoonstelling van Killaars prikkelt de toeschouwer te associëren over de identiteit en de betekenis van kleding, over de rol van motieven en textiel in relatie tot actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

13 gedachten over “Handwerken, textiel en mode

 1. Wat geweldig dat er nu zo’n aandacht voor is. Het wordt serieus genomen eindelijk !
  Ik ga zeker die boekjes kopen

 2. Sorry Berthi, maar bij de eerste blik op de onderste foto dacht ik even aan hippe buhrka’s! Dat komt door de manier waarop het opgehangen is.

 3. Wat is het druk, druk, druk in textiel land !!!
  Laat ze maar lekker bezig zijn daarmee en elkaar inspireren.
  Mooie gekleurde dekens, eerste gedachte was wat een hippe burka’s !!
  Maar een quilt zou voor mij de voorkeur hebben.

 4. Wow, die collectie van Viktor en Rolf. Even de tijd genomen voor deze site. Maar zo mooi.

 5. @Mienke, ik had precies hetzelfde en veel mensen zullen dat hebben! Het zet je aan het denken. Wel bijzonder om voor deze opstelling te kiezen.
  @marian’ne m, het is bijna niet bij te houden, maar ik ben zo blij dat er zoveel gebeurt op het gebied van handwerken, textiel en mode!:-))) Iedereen kan op deze manier haar/zijn eigen interessegebied eruit halen en het stimuleert andere mensen weer. Laten we vooral zo doorgaan!!!
  Geweldige nieuwe website van Viktor & Rolf. Zo origineel!!! Net als hun ontwerpen.

 6. Berthi, het is een feest om te zien hoeveel er op mode- en handwerkgebied te doen is en hoe het zich in sneltreinvaart opnieuw ontwikkeld. Nu ik weet dat er iedere dag wel ergens iets te bekijken valt of te doen is op dit gebied, voel ik me minder opgejaagd om zoveel mogelijk te zien, ik kan het allemaal toch niet bijhouden, dus rust op de plaats en genieten van wat er in het bereik ligt.
  De site van V & R vind ik wereklijk schitterend, ik had ook niet anders verwacht van deze mannen.

 7. The Amsterdam Traditional Textiles Fair a.s. zondag 25 mei in De Duif in Amsterdam – de TOEGANG is € 6,-.

 8. Daar zeg je zoiets, Mienke, ik dacht eerst ook burka’s te zien! Want weet je, ik volg de serie “Women in black” op de donderdagavond op de BBC. Daar geeft een in Londen opgegroeide Jemenitische vrouw inzicht in de cultuur van landen als Jemen, Egypte en over Dubai hoe daar islamitische kledij wordt gedragen, en wat daaronder zit! Dat dat zo aan mode onderhevig is, wist ik niet. De sluiers worden op de prachtigste manieren geknoopt en met de mooiste kleuren en stoffen. De jurken zijn prachtig geborduurd. Echt een letterlijke eyeopener dat programma!!!

 9. @eva.b, dank je voor de toevoeging. Deze textielbeurs is beslist de moeite waard!
  @annemieke owel, mensen oordelen soms te snel over bepaalde kleding, zoals sluiers die jij noemt. Vaak zit er een diepe betekenis achter. Het is heel goed dat we aan het denken gezet worden met b.v. deze opstelling van de expositie.
  Het is heel belangrijk om respect voor elkaar te hebben.
  @loesje, ook ik ga zeker naar deze uitgaven kijken. Ik heb ze nog niet in de boekhandel zien liggen. Ik verwacht dat daar snel verandering in komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *