Lezing door Judith Koelemeijer

Dit jaar koos ik tijdens de boekenweek het boek Anna Boom van Judith Koelemeijer. Terwijl Thijmen zijn gedachten bij de schaakstukken moest houden op het afgelopen NK Jeugdschaak, las ik Anna Boom in alle rust.

Anna Boom is een avontuurlijke vrouw, die haar eigen weg kiest en gaat. Na jaren met haar moeder door Europa gereisd te hebben van kuuroord naar kuuroord, stapt Anna in 1942 alleen op de trein naar Boedapast. Ze gaat naar haar geliefde Géza die al jaren is getrouwd. Er zullen jaren volgen van een uitzonderlijk leven, waar ze op dat moment nog geen weet van heeft.
Na de oorlog wil Anna alles vergeten. Ze volgt een Franse gezant, gaat naar Bombay en trouwt met een Zwitser, gaat scheiden van deze man en op haar 48e trouwt ze met een Hollandse KLM-directeur. Pas na 17 jaar huwelijk met deze man, gaat Anna praten over haar verleden. Een verleden met zoveel gebeurtenissen die iemand anders in nog geen tien levens zou meemaken. Judith Koelemeijer beschrijft op een boeiende en pakkende wijze het levensverhaal van Anna Boom.

Gisterochtend waren manlief en ik naar de lezing van Judith Koelemeijer in het Theehuis Odapark in Venray, georganiseerd door het Literair Café Venray. Ademloos luisterden we naar het verhaal van Judith Koelemeijer. Zij heeft een mooie warme stem en vertelde op een manier alsof je in de ‘film’ van Anna Boom was. Niet eerder heb ik een schrijver/ster zo goed en boeiend horen praten, en het aardige is dat manlief het deze keer met mij eens is!

21 gedachten over “Lezing door Judith Koelemeijer

 1. Leuk dat je man mee gaat naar een lezing van deze schrijfster. Je ziet altijd zo weinig mannen op dit soort bijeenkomsten. Heerlijk als auteurs boeiend kunnen vertellen. Mijn ervaring is dat het bijna altijd heel bijzondere avonden worden.

 2. Toeval: Wou dit boek al een tijdej hebben maar mijn stabel nog te lezen boeken bij het bed werd maar niet kleiner. Uiteidnelijk gistermiddag toch het boek alvast gekocht omdat het verhaal mij zo facineert.
  Nu ik jou blog lees, denk ik dat de andere boeken nog maar even moeten wachten en datik met Anna Boom begin!

 3. Heerlijk Berthi dat jullie samen hebben kunnen genieten van deze schrijfster.
  Het lijkt mij een heel boeiend verhaal, dat dit allemaal kan gebeuren in 1 mensenleven.
  Soms heb ik wel eens de angst dat bij onze mannen en vrienden b.v. de harten de neusgaten uitkomen. Na het hart zal er best weer een andere verslaving komen.
  Om 9 uur weer les, gisteren was er een mail.
  Elma kunnen wij met een BISCORNU bezig. De Woolbag in Rijswijk heeft er ook een wedstrijd van, dus maar even kijken of dat lukt.
  Elma

 4. Het lijkt mij een geweldig boek. Komt op mijn vakantie lijstje.
  Goed onthouden, heerlijk dat jullie zo genoten hebben samen.

 5. Dat wordt nog een boek op de stapel op m’n nachtkastje,wat is lezen toch heerlijk he?
  Het lijkt me een hele fscinerende vrouw,die Anna Boom en heerlijk dat een schrijfster hier zo onderhoudend over vertellen kan…

 6. Judith Koelemeijer maakte jou nog enthousiaster dan je al was; jij op jouw beurt maakt ons weer enthousiast. Het lijkt me een super-interessant boek! Op mijn verlanglijstje dus.

 7. fijn dat zowel boek als schrijfster zo goed waren, zijn. dan kan de dag niet meer stuk na zo iets

 8. @tijm, bij mij is het net zo gegaan. De andere boeken liggen nog op de stapel en ben als eerste het boek Anna Boom gaan lezen.
  Het is een absolute aanrader!
  @Elma, binnenkort zal er zeker een rustpauze komen wat de harten betreft, en zo hoort het ook. Ik heb nog nooit zoveel mooie, bijzondere, spetterende, lieve, ontroerende harten gezien in anderhalf jaar tijd. Heel speciaal!
  Een fijne lesdag!

 9. Ik smul van dit genre: Judith Koelemeijer, Annejet van der Zijl, Dorine Hermans, Daniela Hooghiemstra, ook het door jou eerder beschreven boek ‘In betrekking’. Allemaal boeken waar je direct ‘in zit’ en waaruit je je haast niet los kunt maken.
  Van Judith Koelemeijer heb ik alleen ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ gelezen. Heel herkenbaar.

 10. Hoi Berthi,
  Heb Anna Boom al meteen na het uitkomen in februari gelezen. Vond het verhaal boeiend, al was ik op sommige momenten even de draad kwijt door de uitweidingen. Toch blijkt vooral op het laatst dat deze wel een functie in het boek hebben. Het slot vond ik dan ook bijzonder! Heel leuk dat je samen met je partner naar een lezing bent geweest. Zo herkenbaar wat je schrijft. De stem en de manier van vertellen kunnen het verschil maken tuissen de tijd uitzitten en genieten op het puntje van je stoel…!

 11. Het boek had ik bijna gekocht , maar aangezien de stapel ongelezen nog zo groot is even geduld met mijzelf .
  De lapjes en draadjes worden meer aangeraakt en er is zoveel meer en nergens kan ik een winkel vinden voor aanschaf van wat meer tijd .
  Voor wie lekker wil gaan lezen nog een gemakje voor die allen en andere belangstellenden het volgende gevonden op het Quilt-prikbord .
  http://www.e-pages.dk/fritzhansen/10/

 12. @Neeltje, ik ben nu pas het boek Het zwijgen van Maria Zachea aan het lezen.
  @Mienke, het slot was heel verrassend voor mij. Ik had het niet verwacht.
  @Gerrie, kan jij niet beginnen met een winkel voor meer tijd??:-)
  Ik heb je link bekeken en ik zie mooie bijzondere patchworkstoelen die hopelijk zeer comfortabel zitten zodat je er met je boek niet meer uitkomt!:-)

 13. ik zag gisteravond dit boek in de bibliotheek en heb het meteen meegenomen. Vanmiddag in de zon heb ik het boek in één adem uitgelezen. Wat een prachtige en boeiende levensgeschiedenis.

 14. @noor, dat is net wat Judith Koelemeijer wil bereiken met haar boek… in één ruk uitlezen!!
  Anna Boom heeft voor haar tijd een bijzonder leven en nog zit ze niet stil op een stoel. Ze is onderweg of staat op het punt om een reis te ondernemen.

 15. Wat fijn Berthi dat je een lezing van deze vrouw kon meemaken, ik heb ook zo genoten van haar vorige boek dat ik dit boek ook zeker bij mijn verlanglijstje schrijf.

 16. Een niet te verwachten levensloop van een vrouw. Ze breekt uit, doet dit op grond van verschillende motieven: gevoel, avontuur, afwisseling in haar leven, een zoektocht. Dit doet zij op een bijzondere wijze: Weet mensen te benaderen, heeft veel lef en lijkt de juiste omgangsvormen in bepaalde situaties goed in te schatten. Een stuk geschiedenis wordt persoonlijk weergegeven. Keerzijden van politieke en persoonlijke belangen van mensen op sleutelposities worden subtiel beschreven. Er wordt de lezer/lezeres ook ruimte geboden hier een eigen mening over te vormen en te plaatsen in de tijd.
  Geweldig!

 17. anna boom is een fantastisch book.ik zou het graag aan mijn vriendin in zwitserland cadeau willen doen.hoop dat het gauw inhet duits zal verscheinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *