Pollie en Garry Uttley

Pollie en Garry Uttley waren tijdens de pinksterdagen aanwezig op de tweejaarlijkse keramiekmarkt in Swalmen. ‘Pollie wordt geïnspireerd door patchwork en stoffen uit India. Zij vertaalt die fascinatie naar keramiek. Prachtig om te zien en te voelen; je ziet textiel maar het blijkt keramisch te zijn’, vertelt Miriam Tegels. Zij volgde een workshop bij Pollie en Garry. Miriam: ‘Ieder tableau is bij voorkeur opgebouwd uit zes delen die ná het bakproces worden samengebracht op een ondergrond van MDF plaat. Daarna wordt het tableau beschilderd en afgewerkt met spiegeltjes, gouddraad, en muntjes (Indiase geldeenheid); zelfs de naald waarmee aan het ‘patchwork’ gewerkt werd zit er nog in! De patronen die je ziet zijn vaak stempels in klei nagemaakt van houten batik-stempels. Ook gegraveerde steen door Pollie en Garry meegebracht uit India wordt weer gebruikt om stempels van te maken. De kant, zichtbaar in de geplooide delen, wordt verkregen door een reep kant in een dunne laag klei te walsen. Ná het vormen van de plooien op de ondergrond wordt de kant voorzichtig weggenomen, klaar om nogmaals gebruikt te worden.’

Miriam kocht onderstaande tableau die inmiddels hangt te pronken in haar huiskamer. Een artikel over Pollie en Garry Uttley staat in Textiel Plus nummer 202.

26 gedachten over “Pollie en Garry Uttley

 1. Heel goed bedacht en spectaculair uitgevoerd. Ik denk dat het vrij arbeidsintensief is. Het kleurgebruik doet heel warm aan zoals de stoffen uit India zijn.
  Je bent voor een mooi tableau gegaan, Miriam!

 2. Heel mooi om textieldesin op deze manier te vertalen naar keramiek.
  @Miriam, een leuke workshop om te doen lijkt me en een mooi werk heb je gescoord.

 3. Leuk om te zien! Toen ik de tekst nog niet gelezen had dacht ik dat het een quilt was! Bijzondere vorm van keramiek maken. Zo grappig, het zijn inderdaad net allemaal kleine stofjes die aan elkaar gezet zijn, je ziet de ‘naadjes’.

 4. Heel mooi!
  Ja, het lijkt mij ook een arbeidsintensief werk. De prijs van zo’n tegel zal niet mis zijn daardoor, vrees ik.
  Ik zie het al vor me: dit als “kleedje” op tafel en dan met een gehaakte kop-en-schotel erop. “Fusion” in de handvaardigheid. LOL!

 5. Kunstig van Pollie en Garry om zo’n hard materiaal te vertalen in het aanzien van patchwork. Het kleurgebruik is byzonder mooi. Bij stof zie je meteen de kleur maar bij glazuren smeer je er een grijs papje op en na het bakken is de verrassing wat de kleur geworden is.Ook de juiste temperatuur is belangrijk om een mooie kleur te krijgen.
  In een grijs verleden heb ik ook een schopschijf gehad om potten te draaien. Dat was niks voor mij, door het hele huis was een spoor van kleihanden als de telefoon weer eens ging. De keuze die ik toen gemaakt heb ( blijf bij de draadjes, kraaltjes en lapjes)
  Een idee voor Miriam een tableau van haar breiwerk.
  Elma

 6. Het is een kunstig werkstuk .
  Mooie kleur en motieven .
  Ik zou hier nooit mee kunnen werken , omdat de aaibaarheid van de textiel mij meer aanspreekt .
  Voor vandaag heb ik mijn plannen al helemaal omgegooid en wil ook een duik nemen in m,n lapjes tuin , het zijn immers net plantjes .
  Je hoeft het alleen geen water te geven .
  Voor vandaag heb ik het hard nodig wat troost te zoeken bij m,n stofjes .

 7. @ Gerrie: Tsjee Gerrie, sterkte met je moeilijke dag. (Whatever de oorzaak is.) Niet jouw stofjes, maar JIJ moet geaaid worden!

 8. ook hier een aai voor Gerrie, en het plastiek? zag er op de eerste blik inderdaad uit als quiltwerk. Grappig

 9. Prachtig is dit. En met zoiets op tafel…hoeven we ons ook niet meer druk te maken om vlekjes 😉

 10. Wat een prachtige om tableau’s!
  Ben ook al even op de website van P en G Uttley geweest voor nog meer fasinerend keramisch “patchwork”.
  Genieten!!

 11. Ben ik nu zo slecht in vertrouwen en erg argwanend wanneer ik vreemde werkmannetjes over de vloer krijg ?
  Zou er een monteur komen voor de gas problemen .
  Komt er zo,n onguur mannetje aan de deur en een identiteitsbewijs , waar ik ook weinig houvast aan heb .
  Alle deuren dicht en ik hem in de gaten houden en moet het mannetje ook nog naar het Ceetje , duurde lang en ik was bang . . .
  Moest met mijn sleutels naar beneden om in de meterkast te kunnen . Kort en goed het kwam toch goed , gelukkig . . .!
  Gisteren voor werkzaamheden de hele dag geen gas en nu zal er nog een rekening komen voor het binnenlaten van het mannetje . Ik zal geen lang verhaal meer maken , gisteren liep echt alles tegen .
  Heb inmiddels mijn Ceetje gereinigd met een flinke dot reinigingsdoekjes , niks vergeten lichtknkopje deurkruk enz
  En nu hoop ik een beetje rust te krijgen en blaas de ergenis ver weg .
  Het is eigenlijk geen verhaal hier tussen alle mooie handwerken !
  Sorry Berthi ! ! !
  Iedereen mijn groetjes en dank voor het medeleven .
  Ik zal het heerlijk stromend water over mij heen laten gaan en dan nog later op de dag mijn lapkens zoeken . . .
  Buiten lekker fris , ik hoop nog even mijn neus in de wind te steken .
  Groetjes , Gerrie

 12. @Gerrie, vreselijk als alles tegen zit! Nu een diepe zucht van opluchting dat het mannetje weg is en het uiteindelijk goed is verlopen. Voor straks… lekker genieten van je lapkens en de frisse wind!!!
  Maak er een fijne dag van, Gerrie!!

 13. En het is aanklikbaar ,die wondercomputer toch :doet dat zomaar!!!

 14. @Mien B, WAUW… super! Heel knap werk, met schitterende kleuren. Trouwens… ook erg leuke prijskaartjes!:-)

 15. O, Mien, wat een geweldige link is dit!
  Ik heb ademloos gekeken naar wat deze man heeft gemaakt!

 16. @gerrie : gezonde argwaan is goed hoor ,zeker na wat jij hebt meegemaakt, je moet toch een beetje op je hoede zijn…

 17. Knap gemaakt werkstuk , maar of ik het echt mooi vind hm ik slaap er nog maar even een nachtje over , de kleur vind ik super , dat wel.
  Marlies

 18. Wat een prachtige tableau.Je zou inderdaad denken dat het van stof is gemaakt.Vandaag niet even geurzakjes borduren maar met een vriendin op stap. We zijn in onze woonplaats gebleven. We hebben een korte bezoek gebracht aan de Groene Velden in Lelystad.Voor de belangstellende komende weekend is het IJsheilingen 2008.Er doen 10 bedrijven, die dicht bij elkaar liggen, hier aan mee. Je kunt daar van ecologische snijbloemen en bloemen, engelse hanging baskets, sieraden gemaakt van gedroogte bloemen in kunsthars, wijn proeven, design buitenmeubelen etc. genieten. Houd je niet van lopen dan kun je beide dagen gebruik maken van een paardentaxi. Voor verder info zie http://www.groenevelden.nl of http://www.geabloemsieraden.nl Wij hebben er van genoten.Helaas moet ik het weekend werken maar volgende week ga ik daar nog wel even shoppen.Iedereen een fijn weekend gewenst. Hilda

 19. Wat mooi Berthi!het doet me denken aan iemand die ik op een Quiltshow in Amerika zag,die maakt kleine quiltjes van een soort klei,ze maakte de patroontjes zo klein dat ze als broche of als oorhangers gebruikt konden worden…

 20. Dit vind ik echt onvoorstelbaar mooi, heb met verbazing de site van de amkers bekekenen. Wat zijn er toch veel creatieve en originele mensen en wat leuk dat ik er via de logs zo veel tegen kom.

 21. Erg mooi idee om textiel zo te verwerken en te grbuiken.
  Wat zal Miriam genoten hebben van die cursus, zo leuk om weer eens iets heel nieuws te kunnen leren.
  Ik vind de jurkjes in de gallery ook heel erg mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *