Kousenbeursjes I

Kousenbeursjes ofwel geldbeursjes. Ze hebben de naam kousenbeursjes gekregen omdat ze net als de sok rond gebreid of gehaakt werden. In het midden zit een kleine opening voor de munten. Het ringetje zorgde ervoor dat de muntjes niet uit het beursje vielen. Links was voor de halve centen en rechts voor de hele centen. Deze geldbeursjes werden door de man gedragen om hun broekriem. Het bovenste beursje op de foto is gehaakt en de onderste is gebreid.Dit is sterk vergroot. Het is heel fijn haakwerk.
Het flosje is zeer vakkundig gemaakt.
Het komt niet vaak voor dat je een kousenbeursje exact kunt dateren. Op deze gegraveerde ringen staat te lezen: 26 juli 1888 – JVH. Bereikte deze jongeman de volwassen leeftijd en kreeg hij dit geldbeursje cadeau? Misschien een trouwdatum? We kunnen er alleen naar gissen, achter de werkelijke reden zullen we nooit komen.

28 gedachten over “Kousenbeursjes I

 1. Oooo, wat is dit leuk! Had ik nog niet eerder van gehoord, kousenbeursjes en dat het voor mannen was.
  Dit zouden wij ook kunnen maken, denk ik dan, in ajour ofzo, of ingebreid. En dan met gave kralen of muntjes versieren aan het uiteinde ofzo.
  (Mijn beer Apropos vindt dat een hééél goed idee).

 2. in het tassenmuseum hebben ze ook exemplaren liggen, zo mooi!! Ik begreep dat ze tot in de jaren 20 van de 20ste eeuw werden gebruikt. Deze twee zijn ook mooi !!

 3. Lieve Berthi, wat heb je toch altijd leerzame en verrassende dingen te laten zien en te vertellen. Heel erg leuk dat je dit met ons deelt. Paulie

 4. eigenlijk gek dat zo’n gewoon voorwerp ineens verdwijnt. toch een handig alternatief voor de portefeuille in de achterzak – zeker nadat met de invoering van de euro weer meer muntstukken gebruikt worden. misschien dat een of andere ontwerper het kousenbeursje weer in de mode brengt …

 5. Zijn deze beursjes van jou, Berthi?
  Als ik 1888 zie staan, moet ik aan mijn opa denken die in dat jaar is geboren. Mogelijk heeft hij dus nog die beursjes in gebruik gezien. *Ü*
  Maar of de beursjes nou zo praktisch waren??? Het lijkt me een gefrunnik om er een muntje uit te krijgen. Dan is een portemonee handzamer … maar niet zo leuk / mooi.

 6. Heel mooi, met mooie details.
  Wat een fijn haakwerk.
  En dat flosje is helemaal kunstig !!
  Dit is wel een beetje de luxere uitvoering denk ik.
  Idd bij een huwelijk of zo cadeau gedaan.
  Kan mij voorstellen dat de eenvoudigere gewoon van linnen werden gemaakt.
  Hoe zou dat aanvoelen zo’n zak met munten.
  Nu vind ik die euro munten al zo lastig zwaar in mijn portomonnee.
  Wel een rijk gevoel een sok vol munten. Kleine kinderen hebben ook vaak het idee dat een hand vol met munten véél meer is dan een briefje !!
  Mooi dat het gedateerd is.
  Ik had verwacht dat het veel ouder was.

 7. Wanneer we in de oude nummers van Handw.zonder grenzen spitten dan zal er zeker ook iets over deze kousenbeursjes staan . Het zijn echte kunststukjes .
  Niet handig in gebruik lijkt het , maar vroeger had men voor alles veel tijd nodig .
  Dus haast je niet , wel anders dan tegenwoordig .

 8. Het flosje doet mij denken aan scheepsknoopwerk, de rond geknoopte ballen heten daar keesje. Misschien zegt het flosje ook iets over de eigenaar/gebruiker van het kousenbeursje.

 9. prachtig. helemaal neiuw voor mij. Zou daar ook de uitdrukking “sparen inde oude sok”vandaan komen,
  Het haakwerk lijkt op tunesisch???

 10. B-ness, eventjes wat anders: als je tijd hebt, kom es kijken bij Lut (http://lut.web-log.nl) , ze heeft onze projecten prachtig gecombineerd: hart en vlinders.
  Ik ben zo vrij geweest jouw weblogadres door te geven, kan ze hier ook de harten van anderen zien.
  Toedels!>>>>>>>>>>>>

 11. Dijn, met de haakjes er omheen kun je dit niet openen!!! Die moeten weggehaald worden.

 12. Mooi verslag!!! Dat heeft ook zo zijn charme dat wij alleen kunnen gissen… iedereen kan zijn eigen mooie verhaal erbij bedenken….

 13. Heee ik dacht altijd dat ze om de kousenband werden gedragen! Bij de dames dus 😉 Ze zijn bijzonder mooi vooral door de kleine ‘draag’plekjes!

 14. Ze staan idd in de HzG, in een artikel over het tassenmuseum (toen nog in Amstelveen).
  In nr: februari 1/ 1999
  Er staat bij dat het kousenbeursje in de 19 e eeuw zeer geliefd was.

 15. Ik kom net binnen en lees al jullie mooie reacties. Het is druk de laatste tijd. Vanmorgen moest ik weer op pad!!!!
  Ik ben ook nog bezig om de laatste hartenontwerpen te versturen. Dat zal na het weekend gebeuren.
  @Gerrie, wij zouden het vandaag de dag niet handig vinden zo’n kousenbeursje terwijl het gebruik ervan volgens mij best meevalt. Je verschuift de ringen en je haalt het muntgeld eruit dat je nodig hebt. Tegenwoordig moet ik soms al eventjes zoeken naar het juiste muntgeld in mijn portemonnee. En als er een lange rij achter mij staat bij de kassa, geef ik papiergeld zodat de mensen achter mij niet zo lang hoeven te wachten. De meeste mensen hebben weinig geduld bij de kassa.
  @lheurebleue, een goed idee van je!! Het lijkt me erg leuk om een moderne versie hiervan te zien. Misschien iets voor jou om een kouenbeursje te ontwerpen en te maken??
  @Saskia, deze kousenbeursjes komen uit mijn verzameling. Het stond al heel lang op mijn lijstje om hier aandacht aan te besteden, maar telkens was er weer een ander onderwerp dat onder de aandacht moest komen!:-)
  Vandaag dan eindelijk de foto’s geplaatst!
  @dijn, natuurlijk kan jij dit breien of haken!! Is het niet voor je lieve Peet, dan wel voor Apropos!!:-)
  Ik ga snel bij lut op bezoek!!
  @marian’ne m, dank je voor het opzoeken!!
  Als ik er nog aan toe kom, dan ga ik het nummer van HzG inkijken!

 16. Wat weer een prachtige verzameling oude kousenbeurzen
  Volgens mij is het in het rond gehaakt met halve vasten en gehaakt in het achterste lusje. Het middenstuk moet heen en weer gehaakt zijn i.v.m de opening.
  Wil je zelf zo’n kousenbeurs haken.
  De ringen zijn te koop bij http://www.kralenwerk.nl.
  Een met kralen gehaakte patroon staat in het boekje van Gineke Walvisch-Root uitg. Cantecleer. BREIEN EN HAKEN MET KRALEN.
  In ATLAS DER PERLENARBEITEN staat ook een met kralen gehaakte Geizkragen-geldbeutel (kousenbeursje) afkomstig uit Turkije. Waarschijnlijk is dit gemaakt door gevangenen die krijgsgevangen waren in de 1ste wereldoorlog 14-18.
  In HZG nr. 146 schrijft Mirja Wark ook over kralenwerk in de gevangenis in Syrie.
  Elma

 17. Berthi wat leuk is dit. Ik dacht eerst dat het zo heette omdat het van een kous gemaakt was, maar toen ik je verhaaltje erbij ging lezen begreep ik dat ze speciaal als beurs gemaakt worden. Ik lees dat je zelf zo’n beurs in je bezit hebt? Hoort het bij bepaalde klederdracht?

 18. @Elma, dankjewel voor al het zoekwerk dat je weer hebt gedaan!!!
  Ik zal de link even aanklikbaar maken:
  http://www.kralenwerk.nl/
  @Mienke, deze twee kousenbeursjes komen uit mijn verzameling. Voor zover ik weet horen ze niet bij een bepaalde klederdracht. Men maakte het beursje zo mooi of eenvoudig als men zelf wilde.

 19. Alweer zoiets geweldigs! Ik vermoed zomaar dat zoiets ook in de 18de eeuw in gebruik was.
  Wat ontzettend leuk om erover te lezen en ook nog voorbeelden van te zien.
  Dank je wel voor dit mooie item dat je normaal gesproken nergens tegenkomt!

 20. Berthi, het is wel duidelijk hoeveel ik heb gemist, ik zie ineens heel veel logjes met mooie informatie, te beginnen met deze prachtige kousjes.
  Ik heb er al eens iets over gelezen, misschien wel bij jou en wat zijn ze prachtig.
  Dit zijn van die dingen die je nu zo weer zou willen gaan maken. De vorm, de kleuren en de prachtige afwerking zetten daartoe aan.

 21. Ik heb een afbeelding en het bijbehorende haakpatroon in Oud-Duits van zo’n beursje. Het staat in het damestijdschrift “Der Bazar” van 1 mei 1866. Zie mijn blogje van 7 juni 2008.

 22. Ja even kijken op internet en ik zie dat er weinig te vinden is over de “oude sok”
  Ik woon in Schagen en daar is 10 donderdagen in het jaar de westfriesche optocht.Zeker een bezoek waard en daar worden die oude sokken nog gedragen. Ik moet zeggen dat ik er op dit moment zelfs een laat maken voor mijn man. Een lieve dame wil hem voor mij breien met van die kleine kraaltjes. Ze breid op die dondferdagen ook in het museum Vreeburg waar al die oude ambachten nog te zien zijn terwijl ze gedaan worden.
  Ik laat er ook persoonlijke dingen inmaken, helemaal leuk kan niet wachten tot hij klaar is.

 23. Marian, wat leuk om te lezen.
  En mooi dat er nog iemand is die ze breid.
  Gaat je man (jullie) mee in de optocht.
  Leuke herinnering uit de jaren 60 voor mij naar de SKager dagen/paardenmarkt toen wij op st Maartensvlotbrug vakantie vierden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *