Floddertje

Vandaag start de Annie M.G. Schmidt-week 2008 en duurt tot en met zondag 25 mei 2008. In veel bibliotheken en boekhandels vinden allerlei activiteiten plaats. Van lezen tot knutselen. Er is een wedstrijd uitgeschreven waarbij middenbouwleerlingen worden uitgedaagd om een verhaal over Prinsesje Annabel te schrijven. Leerlingen van de onderbouw kunnen de prinses knutselen. Prinsesje Annabel is de titel van het verhaal dat geschreven is door Annie M.G. Schmidt en dat net verschenen is. Prinsesje Annabel is een prikkelbare prinses die meer kabaal maakt dan goed voor haar is: tovenaar Merijn verandert haar in een egeltje.

De naam Annie M.G. Schmidt verbind ik altijd met Fiep Westendorp. Twee creatieve dames die het samen redelijk goed konden vinden. Floddertje hoort bij mijn favorieten. In het boekje met de titel Schuim mag Floddertje alleen thuis blijven. Ze moet haar boterham met jam opeten en vooral het ontbijtlaken niet vuil maken. Ik hoef je niet te vertellen dat het ontbijtlaken uiteraard niet schoon blijft. Floddertje gaat haar best doen om het ontbijtlaken te wassen en gooit tien pakken wasmiddel in het bad. Het was- en schuimavontuur kan beginnen, met als eindresultaat een super schoon ontbijtlaken.

Als er bij mij een schoon gestreken ontbijtlaken op tafel ligt, zeg ik ook altijd: ‘het tafellaken komt net schoon uit de kast. Kan het misschien een paar dagen een beetje netjes blijven?’ Eigenlijk klinkklare onzin, want waarvoor ligt er een ontbijt(tafel)laken op tafel…

27 gedachten over “Floddertje

 1. Annie M.G.Schmidt heeft ons heel wat nagelaten . Al haar verhalen en de liedjes die ze schreef .
  Mijn zus kreeg vroeger leuke boeken met de tekeningen van Fiet .
  Laatst ben ik heeel even Annie geweest .
  Samen met een vriendin naar de opticien , ik had een nieuwe bril nodig .
  Ik ging met m,n vierjarig brilletje op m,n neus en ongevleugeld , dat laatste maakte om er wat haast achter te zetten .
  Een ongevleugelde bril zit niet lekker op je neus . Eerst raak je één vleugel kwijt en dan gaat het nog net even , maar als plotseling de andere vleugel het ook begeefd dan is het tijd dit te laten maken .
  Had ik mijn vleugeltjes , och ze zijn zo klein en teer , toch kunnen redden om ze mee te nemen naar de brillenvakman .
  De hulp doet altijd hier zo haar werkjes en dan opeens vind ze het nodig om een klein stukje tafel wat schoon te zuigen en oh je snapt het al daar gaan de vleugeltjes zo komen ze terecht in een zak met stof .
  Gelukkig heeft de vakman een goede voorraad nieuwe vleugeltjes .
  Er is dus heel wat werk te doen mijn ogen worden onderzocht met allerlei apparatuur en ik moet leeslesjes doen dat hoort er ook bij . Een paar nieuwe vleugeltjes is zo gefikst en dan begint het uitzoeken van een nieuw montuur . Brilletje op brilletje af .
  Ik weet meestal wel gauw wat ik wil en dan net als ik het derde model op mijn neus heb gehad komt de brilenman nog met een montuur en dat is het helemaal , zo lekker licht .
  Als ik zit te jubbelen dan wordt mij nog iets aangereikt dat nog een tikkie lichter is en tevens ook een tikkie hip .
  Niet meer langer gezeurd ik ga voor licht in gewicht . Dan nog een zonnebril uitzoeken daarin komen dan ook aangepaste glazen . Weer monturen passen en opeens een model op m,n neus en kijken in de spiegel , ik roep het uit , oh nu ben ik net Annie M.G.Schmidt !
  Eerdaags zal ik wel een telefoontje krijgen dat de brillen klaar zijn en nee de Annie bril heb ik niet gekozen .
  Nu heb ik nog een Zonne-voorhangertje op mijn oude bril . Vind ik nog een gedoe om het goed er op te klemmen . En kom ik in een winkel , even de glaasjes omhoog en dan hoor ik de meneer bij Bruna zeggen , och mevrouw heeft haar patrijspoortjes open !

 2. Ik zou je in in een doosje willen en het bewaaren heel goed bewaaren en af en toe het deksel even open doen . . . .

 3. Annie M.G. Schmidt heeft veel mooie dingen achtergelaten. Ik heb heel wat van haar verhalen voorgelezen aan mijn kinderen toen ze nog die leeftijd hadden.

 4. JA leuk !!
  Als kind vond ik de tekeningetjes van Jip en Janneke niksaan. En heb toen nooit de boeken gelezen.
  Mijn dochter was er gek op toen ze klein was en daardoor heb ik de verhaaltjes leren kennen.
  Maar de verhalen van Floddertje en Puk van de Petteflat (haar favoriet) en anderen ken ik niet.
  Het bleek dat zij de schrijfster van Ja zuster Nee zuster was, dat was weer een favoriet uit mijn jeugd.
  Als vrouw boeide zij mij enorm, heel zelfstandig, heerlijk eigenwijs en zich niets aantrekken van de strakke regels (vooral toen).
  OO Gerrie, wat een verhaal :-)))
  Hier floept er ook regelmatig wat in de stofzuiger omdat ik even snel makkelijk wat wil schoonmaken. Knopje van afstandbediening, half toetsenbord, batterijen, spelden en ga zo maar door.
  Ben regelmatig de stofzak weer aan het uitpluizen, blééh !!
  Wat zal jij weer heerlijk vliegen mét vleugels en straks een LICHT gewicht bril.

 5. Wie is er niet groot geworden met Annie?
  Door haar eigenzinnigheid zijn haar teksten leuk voor jong en oud! Tenminste, ik vind ze nog steeds erg leuk! Of ben ik kind gebleven?

 6. Annie M.G.Schmidt en Fiep Westendorp een creatief duo dat hier bij onze kinderen veel luister-en kijkplezier heeft gebracht.En nu genieten de kleinkinderen er weer van(en oma).

 7. er is ook eens een wedstrijd geweest, wie het “echtste” Floddertje was…ik zou een goede kans maken,….maar het was voor kinderen.
  Annie MG Schmidt staat voor mij op nr. 1 ,zij had zoveel humor,kon zo leuk schrijven,was zo lekker dwars.
  De schrijver Kader Abdolah heeft zich de nederlandse taal eigen gemaakt mbv haar boeken…..een betere basis kun je je toch niet wensen?

 8. Gerrie wat een leuk verhaal. Met die opmerking van de patrijspoorten schiet je direct in de lach. Mijn moeder had ook van die patrijspoorten. Ik zie haar nog zo voor mij. Ik heb vorige week ook een bril moeten uitzoeken.Als je naar vreemde mensen gaat zwaaien moet je bij je zelf gaan afvragen of het geen tijd wordt om hier iets aan te doen.Hilda

 9. Wat een schattig kaftje heeft jouw boekje Berthi en ik zie er een heel mooi uiltje op staan.
  Ikzelf heb weinig meegekregen van Annie maar de jongens wel en nu met onze kleinzoon lezen we het weer.
  Die uitdrukking van jou bij een schoon tafellaken gebruikt volgns mij iedere moeder, ik wel tenminste en het is inderdaad onzin, maar ja al dat werk van wassen vooral strijken, daar willen we toch iets langer dan een half uur plezier van hebben :- )
  Wat een enig verhaal Gerrie en die opmerking van de patrijspoortjes vind ik erg grappig!

 10. hebben schone tafellakens iets met rode bietjes of rode kool?? je kunt er gif op innemen dat dat bij ons gebeuert
  annie blijft leuk om te lzen,

 11. @Gerrie, heerlijk verhaal en de opmerking over de patrijspoortjes is helemaal kostelijk!!!
  Ik laat regelmatig iets in de stofzuigerzak verdwijnen. Wat het is weet ik vaak niet, want ik heb een stofzuiger met een behoorlijke zuigkracht!:-))) Soms probeer ik het opgezogen voorwerp op te duiken, vaak zonder resultaat en dan denk ik: och, het zal wel niet belangrijk geweest zijn, anders lag het toch niet op de grond!:-)))
  Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik vragen krijg of ik een bepaald voorwerp heb gezien… ik weet van niets, terwijl ik dan de enige persoon blijk te zijn die ‘alles’ opruimt!!!
  Het is maar goed dat je ons huis niet kent!!:-))))
  @jenny, o, ontzettend leuk; een musical van Floddertje!! Daar ga je toch zeker naar toe met de kinderen??!
  @marian’ne m,er is een interessante documentaire op tv geweest over Annie M.G. Schmidt; het programma Hoge bomen:
  http://portal.omroep.nl/mplayer?mpstream=wmbb&mpurl=http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/avro/hogebomen/bb.20050403.asf&titel=TV OP JE PC | Hoge bomen&genre=odtjGsHEdGeZtHjPtDQ&omroep=vgssGsHEdGeZtHjPpDJ&progurl=http://www.avro.nl/tv/programmas_a-z/hoge_bomen/&refered=btiaaBsHEbGcZtHnSopBbqB
  Ik hoop dat deze link werkt. Als je inmiddels geluid hebt op je pc, dan is het beslist de moeite waard om dit te bekijken en te luisteren.
  @Hilly, … jij een Floddertje??:-))))
  @Corrie, verwar je het uiltje niet met het hondje Smeerkees?
  Hahaha, jij bent ook zuinig op je tafellaken!:-)))

 12. Oh ja wat een heerlijke boeken!!!
  Heb ze zoveel gelezen met mijn dochters en nu met de kleinkinderen!!! Kan er zeelf geen genoeg van krijgen….
  Op de basisschool waar de dochters op hebben gezeten heb ik voor de kleuters, samen met veel moeders, voor de kleuters allerlei spelletjes gedaan. Alles in teken van de boeken van haar. ik was die dag mevr. helderder. Uit het boek van Pluk van de petteflat…. Oh wat heerlijk om te doen. Leuke boeken die ik zelfs nu met mijn 41 jaar nog steeds geweldig vind!!!

 13. Zo leuk floddertje, was er als kind ook zo gek op. Had al die boekjes, jammergenoeg ben ik er niet zo heel zuinig op geweest. Heb ze nog wel, maar het is maar een rommelig geheel (echte floddertjes dus).
  Vind nog steeds alles van Annie MG Schmidt erg leuk.
  Heb ook lang tafellakens gebruikt, maar met 3 kinderen (en ik ben zelf ook een knoeierd) was het geen succes. Nu al weer jaren allemaal een placemat, bevalt prima.

 14. Wat had ik allemaal niet kunnen borduren of quilten in plaats van tafelkleden strijken. Maar het staat zo gezellig.
  En de vraag ‘kan het even schoon blijven ‘ werkt meestal averechts.
  Versjes van Annie vind ik altijd zo leuk. Zijn jaren achterin de auto door de kinderen gezongen.

 15. Ook ik heb enorm genoten, samen met mijn kleinzoon. Voorlezen in bed, Pluk van de Pettenflat. Als ik met opzet een verkeerde naam las werd ik wel gecorrigeeerd. Nu hij zelf al kan lezen geniet hij nog enorm van het voorlezen. Wat ik weiger voor te lezen zijn stripboeken, die moet hij zelf lezen.
  Hij geniet enorm van de oude stripboeken van zijn moeder, hij slaapt ook in mama’s oude bed. Daar kun je opa en oma horen snurken, wat zijn moeder vroeger ook al hoorde en haar een vertrouwd gevoel gaf.
  Hij leest nu de boeken van Billie Turf met prof. Kwel. Nu gaat oma ook slapen het is haar tijd.
  Welterusten van Elma

 16. Dat zeg ik nou ook altijd, want ik heb een quiltje op tafel liggen.
  En dan zijn ze te lui om het van tafel te halen. En dan gaan de placemats er boven op, en dan zeg ik ook altijd het had er af gemoeten niet knoeien op mijn tafelkleed. Want dan kan ik hem weer wassen, en daar slijt hij alleen maar van. Het is ook overal het zelfde. Enig om dit te lezen. En Annie je weet niet hoeveel ik er in huis heb, Eveline is er altijd verliefd op geweest. Zal kijken als deze binnen is, hij is niet duur. Is wel leuk voor cadeautje,leuk prijsje.

 17. Wat leuk, lees ik eerst bij Saskia over Annie en nu bij jou ook.
  Enne dat tafellaken…dat was bij ons vroeger zondags gebruik! voor zover ik me herinner. En daarna uitkloppen, de kruimels voor de vogeltjes. Een musje was zelfs zo brutaal, die kwam op de drempel al kijken of er al iets te eten was. natuurlijk werd die voor zijn lef beloond.

 18. Erg leuk om al deze reacties te lezen en ja, het is overal hetzelfde! Jong en oud lezen verhalen van de hand van Annie M.G. Schmidt en hebben wij een schoon tafelkleed neergelegd, dan willen we gewoon graag dat het eventjes mooi blijft. Meestal is dat niet het geval. We mogen blij zijn als er vijf minuten lang niets op het schone tafellaken valt!:-)

 19. Heerlijk te lezen over het tafelkleed :-).
  Ik “verzucht” dan ook wel eens;
  nou ja, ik weet dat het net nog schoon was.
  En over de patrijspoortjes van Gerrie, zo leuk.
  Ja, en in de stofzuigerzak verdwijnt nog wel eens wat, de poezen vinden het een sport om allerlei speeljes onder de kasten te gooien.
  En aangezien ik het leuk vind om te schrijven …… ik schrijf altijd een paar woorden op mijn stofzuigerzak, gewoon iets van dat moment. Leuk, als je dan weer een nieuwe zak in de stofzuiger doet :-).
  Dat komt omdat mijn moeder er al heel vroeger een datum op schreef, maar dat vond ik dan weer kaal en zodoende schreef ik een verhaaltje erbij.
  Dit is dan één van mijn vele “tradities”, zoals wij dan zeggen.

 20. Jip en Janneke is onderhand wel erg oubollig maar graapig genoeg haar andere boeken niet. Floddertje zag ik ook alweer bij dochterlief liggen en de rest van de Annie MG’s ook, ik geloof dat ze inmiddels bijna alles wel heeft. Ik vond vroeger ook die versjesbundeltjes erg leuk, het fluitketeltje enzo. Haar boeken zijn ook erg leuk om voor te lezen, er zit zoveel humor in en het is zo goed geschreven dat het voor volwassenen ook een plezier is om voor te lezen. Dat kun je niet van alle kinderboeken zeggen 😉

 21. @YokkoBears ♥ Bears with a HEART ♥, tradities moet je erin houden en die jij hier beschrijft vind ik wel heel grappig!!!
  @marcella, haar boeken blijven leuk, grappig en geestig, zoals Nijntje ook altijd zal blijven. Leuk dat jouw dochter inmiddels al zoveel boeken in huis heeft om straks aan haar dochter weer voor te lezen.

 22. vandaag, vrijdag, het verhaal van prinsesje Annabel voorgelezen in mijn groep. Volgende week gaan de kinderen aan de slag met een verhaal voor de wedstrijd en stuur ik klassikaal alle verhalen in. Ben benieuwd naar het resultaat van mijn groep. Het verhaaltje viel in goede aarde, er werd veel gegrinnikt tijdens het voorlezen… Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *