Robert Ryan

Het nieuwe nummer van Selvedge viel in de brievenbus met deze keer een magnifiek knipsel van Robert Ryan op de cover. En als je op zijn website kijkt, zie je dat Robert een briljante Vogue dress heeft gemaakt.

Het volgende lees ik bij deze Vogue dress: Robert Ryan, kunstenaar, schrijver en filmmaker maakt sinds vier jaar papierknipsels. Hij beschrijft zijn visuele sprookjes, die gevuld zijn met zinnen, letters, dieren, harten en bloemen, als kleine werelden van mysterie en boodschappen. Geen wonder dat Vogue een jurk van hem wilde. ‘Toen ik gevraagd werd om een papieren jurk te maken, zei ik ja, maar ik weet niets over kleding’, zegt Ryan. Ik vroeg mijn vriend Gary Page, een briljante kostuumontwerper, om mij te helpen. Ik heb nog nooit eerder iets draagbaars gemaakt, maar het was geweldig om met Gary te werken. Hij is zo leuk. De jurk hadden we plat op de grond gelegd. Hij was groot. Het snijden is gedaan met een mes door eerst de tekening te maken, daarna met een spuitbus verf er overheen en minutieus lijmen op een stramien dat weer vast zat op een onderjurk. Hoe lang duurde dit? ‘Drie lange dagen’, zegt Ryan. ‘Heel, heel veel uren.’ Maar het was de moeite waard. Behalve dat het een unieke jurk is, is het een perfect kunstwerk. ‘Ik kan geen fouten maken’, legt Ryan uit. ‘Als je iets verkeerd snijdt, kan je het niet meer aan elkaar plakken.’

Onlangs ontwierp Ryan voor Clothkits een rok.

20 gedachten over “Robert Ryan

 1. Oh, wauwww wat mooi! Natuurlijk niet erg draagbaar (papier), maar zo prachtig. Nav van een logje van jou, vorig jaar, heb ik dit blad een paar maal besteld, er staan heel mooie dingen in!

 2. Gelukkig alles is weer oké met de computer.
  Wat een kunstenaar is die Robert.
  Papier knippen is een heel precies werkje.
  Ooit heb ik geprobeerd wat 3d plaatjes uit te knippen,daar heb ik geen geduld voor.Maar met lapjes, wolletjes, kraaltjes, draadjes, naalden, klosjes lukt het wel om er uren aan te werken. Een belangrijk ding vergeet ik nog, mijn muis en toetsenbord.
  Niet meer weg te denken uit mijn leven.
  Elma

 3. Wat is dit ongelooflijk knap en wat een geduld. Hij zal vast speciaal papier gebruiken want even trekken en er scheurt iets. Het is ook wat groter dan een A4tje
  Groetjes

 4. Mooi, mooi, mooi !!!
  Wat een kunstenaar zeg !!
  Zo leuk dat een jongeman dit zo oppakt.
  En dan met deze resultaten.
  Hij heeft een grote fantasie.
  Er zou stof van gedrukt moeten worden !!?
  Zag wel plakband met zijn werk erop.
  (Zie je dat Berthi, je trouwe lezers stonden al vroeg op de stoep.
  Ik niet want in de vakantie ben ik ietsie pietsie later :-))
  Het bloggen doet de laatste tijd sowieso raar, gelukkig is het weer goed !!
  Fijne zonnige dag !!!

 5. @Betty, Selvedge hoort bij een van de mooiste bladen die er op dit moment zijn. Het is zeker een blad voor jou.
  @Elma, ik hoop dat er vandaag geen nieuwe problemen ontstaan, want we kunnen niet meer zonder de pc!:-))

 6. Wat een uitdaging om zoiets te maken. Ik ben zelf een mens dat uren aan iets kan werken en ik vind dit geweldig.

 7. Is dit knipkunst? O wat is dat mooi!
  Enne…hebben jullie het ook al gezien? Wat staat er op die jurk? GREAT HEART we zien toch ook overal hartjes sinds jouw project Berthi =))

 8. wat een bijzondere jurk, wat wordt er toch veel en mooi creatief gewerkt.
  Ja ja de pc en het dan niet doen…kan eigenlijk niet meer. Je bent gelijk onthand.

 9. Wat een wonderschone jurk,werkelijk een plaatje…
  Berthi,over vakmanschap gesproken,ik heb er vandaag een stel quilts van Yoko Saito en leerlingen op staan,ook van de tentoonstelling in Veldhoven…

 10. wat een heerlijk logje weer Berthi.
  Die man moet een engelengeduld en een zeer vaste “kniphand” hebben om zulke prachtige knipsels te maken .

 11. gelukkig is je pc weer in orde, wat zouden we moeten zonder je blog)jes).Wat je al niet met papier kunt doen, plus een emmer vol geduld en scherpe scharen, Beeldschoon.

 12. Gelukkig ben je weer in de lucht!!! En wat heb ik zitten genieten van die prachtige knipsels!! Die man kan er wat van zeg!! Zeg jij wel eens dat ik zit te priegelen, maar dit is echt heel, heel mooi.

 13. Wat een prachtige kunst is dit , wel heel kwetsbaar , vooral voor een jurk .Ik vraag me af , bij de kapper keek ik de laatste tijd vaak in een glossy tijdschrift met ook prachtig knipwerk . Zou dat van dezelfde kunstenaar zijn . Ik weet die naam niet meer en het tijdschrift . . . AVANTGARDE . ?
  Een leuke kunst dit , ik ben ook wel eens heel voorzichtig en heeeel eenvoudig met wat knipwerk bezig geweest .
  In Polen maken ze ook prachtig knipwerk soms in meerdere lagen en in vrolijke kleuren . In de loop der jaren heb ik enkele boeken over knipwerk verzameld .
  En bij patchwork de Hawaian applicatie Quilts zijn ook op deze wijze ontstaan .

 14. Ooh nee dat is een andere kunstenaar , hoewel ook prachtig knipwerk .
  Maar dit is zo mooi en zoveel te zien , wat een knipjes stel je voor hoeveel uren werk !
  Wanneer ik me verveel en dat gebeurt niet gauw , kom ik hier weer de hele voorraad bewonderen . Ik heb vluchtig al heel wat moois gezien .
  Eigenlijk zijn het geen kleine knipjes maar je stuurt het papier rond en het schaartje gaat het werk doen , allemaal proberen , we hoeven toch deze grote kunstenaar niet te evenaren .
  Wie begint . . .?

 15. Wat een prachtig knipwerk en bedankt voor de leuke link clthkids daar staan leuke spulletjes bij om na te maken.
  Even een hint aan iemand, ook een tasje.

 16. Het ijtdschrift was me tot nu toe onbekend, maar ik ben er meteen wég van! Ik ga straks eens uitzoeken waar ik het kan kopen. Ik heb heerlijk rondgedwaald op de site van Robert Ryan, prachtig werk en de jurk is wondermooi!

 17. een tijdje geleden zag ik voor het eerst het werk van Robert Ryan. Ik was er meteen verliefd op (ik had een blog over zijn alfabeth).
  wat een fantastisch combinatie van techniek, inspiratie en creativiteit.

 18. wat prachtig! Nog even nadenken of ik zo;n leuke kit ga bestellen. Wel duur, maar uhmmm….volgende maand komt vakantiegeld, dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *