Château St. Gerlach


Het belooft een zonnige dag te worden. Profiteer ervan want na de zon komt de regen eraan.

Misschien ga je vandaag wel het Geuldal verkennen en een kopje koffie drinken op het terras van Château St. Gerlach. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de twaalfde eeuw. Baron de Selys de Fanson was de laatste bewoner van St. Gerlach. Sinds 1997 is hier een restaurant en hotel gevestigd.
Deze foto maakte ik vorig jaar op 6 oktober toen ik een dagje in het zuiden van Limburg vertoefde. Ben je vergeten wat ik die dag nog meer zag? Kijk dan hier, en hier, en hier en als laatste bij deze log.

19 gedachten over “Château St. Gerlach

 1. Berthi, ik heb 28 jaar in Houthem gewoond, dichtbij het kasteel en de hele restauratie van vervallen kasteel tot wat het nu is, kunnen volgen.
  In het dorp heette het altijd “het kasteel”, maar het is eigenlijk een landgoed.
  Het is er prachtig, trouwens het hele dorp is erg mooi en ik heb er ontzettend graag gewoond.

 2. daar wil ik al lang eens naartoe. als het geen 2 u rijden van hier was, reed ik er vandaag onmiddellijk heen! maar nu ben ik er alvast even in gedachten ….

 3. fijne zondag. als het inderdaad zo mooi wordt, krijg ik vanmiddag mijn kopje thee in de zon op het balkon. OOk daar is het goed toeven en de potten met lavendel staan dan naast me lekker te ruikne

 4. Berthi, ja inderdaad jammer. 9 Jaar geleden verhuisde ik naar de pastorie in Broekhem (tussen Houthem en Valkenburg) om daar, na een opleiding theologie, parochiewerk te gaan doen, helaas kreeg ik te veel problemen met mijn lijf en nu woon ik 5 jaar in het centrum van Valkenburg, wat me ook uitstekend bevalt. Voor alles is een tijd!

 5. @elisabeth, er komt vast nog eens een mooi moment voor je om naar het zuiden af te zakken, zoals we dat hier noemen!:-)
  @basje, lavendel… heerlijk, ik kan het hier ruiken!:-)
  @MaRia, heel naar als je na een lange studie uiteindelijk niet het werk kunt doen dat je voor ogen had.
  Ik weet ongeveer waar je woont!:-) Vorig jaar stond ik bijna voor je deur!:-)

 6. Ook wij hebben meerdere keren in Limburg en het Geuldal vertoefd, maar dit landgoed/kasteel hebben we niet gezien.
  Misschien een goede reden om dit v oor ons najaarsweekje uit te kiezen, kan ik Hundertwasser ook eens bezichtigen.
  Voor jou/jullie een heel fijne dag toegewenst Berthi! De zon laat zich hier nog niet zien, de temperatuur is prima, maar nog steeds een lichtgrijze lucht, geen probleem, ik ga lekker borduren of het nu binnen of buiten is :- )

 7. Dat ziet er aantrekkelijk uit, maar wel een beetje ver. Ik ga ma lekker zitten spinnen in mijn tuintje. Geniet van het lekkere weer.

 8. Voor ons is het (bij wijze van spreken) naast de deur. Toch zijn we er nog niet geweest. Stom hé!
  Maar op mijn eigen terrasje is het ook heerlijk toeven nu!

 9. Berthi daar ben ik geweest met mijn DH een paar dagen.
  Toen wij 25 jaar getrouwd waren. Daar was het fantastisch.
  En ik ging het graf van mijn ouders bezoeken. 10 dec, heel erg koud
  liet mijn tas in de auto staan, toen ingebroken tas weg. Wij zagen hem nog weg rennen met mijn tas. Ze hebben ze opgepakt.
  En bijna alles terug gekregen. Was geluk bij een ongeluk. Zal het nooit vergeten. Vandaag was het hier prachtig weer lekker verkleurd
  Genoten lekker in het boek DE KERSTQUILT gelezen.Is een aanrader.

 10. @marian’ne m, bedoel je dat ik er was met een high tea?
  Nee, hoor!:-)
  @Saskia, alles wat dicht bij huis is schiet erbij in, vaak!
  @jose, een zeer speciale gelegenheid om naar zo’n mooie plek te gaan. Helaas met een nare bijsmaak die je niet meer vergeet. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht.
  Grappig om in het zonnetje het boek de kerstquilt te lezen!:-)

 11. Berthi, smaakte de koffie goed bij Gerlach? Ik ben er een paar jaar geleden geweest. Die zomer dat Bush daar zou gaan slapen. Ook het kerkje bekeken.Dat stond toen in de stijgers omdat het gerestaureerd werd.De tuinen waren ook zo mooi. We logeerden in Kasteel Vaeshartelt bij Maastricht. We deden daar een PIZ(pensioen in zicht) cursus. http://www.vaeshartelt.nl/frames/NL/frame_index.html

 12. @Marijna, ik had helaas geen tijd voor de koffie!:-) Dat doe ik de volgende keer.
  Het kerkje staat trouwens nog steeds in de steigers. Ik heb er een foto van genomen, maar behalve de steigers zie je niet veel meer!:-) Dus, niet zo interessant!
  Prachtig kasteel Vaeshartelt! Het zuiden van ons landje is toch wel erg mooi! Je krijgt er direct een goed vakantiegevoel bij.

 13. Gôh, Vaeshartelt! De herinneringen komen weer boven. 4 Havo, werkweek, op de fiets van Deurne naar het zuiden. In dat kasteel sliepen wij de hele week. Op de zolders de meisjes en de jongens in een paviljoen op het terrein. Haha, op een avond …enkele jongens dus naar de meisjes toe….dat moesten ze proberen. Het heeft ze enkele reis naar huis opgeleverd. Bezoekjes aan Maastricht en de mergelgrotten. Een hele leuke tijd was dat. Daar heb ik ook geleerd een fietsenband te plakken! Is altijd handig.
  groetjes
  Ine

 14. @ine munsters, wat een tijd… op de fiets vanuit Deurne naar het zuiden. Welke scholier doet dat nog?
  Mooie herinneringen!:-)

 15. long long time niet bij berthi: en de hele wereld valt weer samen…jarenlang reed ik in mijn grijze eend door het geuldal en voorbij de bouwval die dat chateau eens was.. en ik moest vaak tegen mezelf zeggen ‘let op, want dit is het mooiste landschap dat er bestaat..’
  ja ja natuurlijk waren we ooit al eens terug!
  en dat veel borduurmeisjes min of meer delen in deze herinneringen!
  ja ja ik borduur nog een beetje, maar na 25 mei weer meer, dag dag

 16. @meizoen, leuk om weer van je te lezen en ook nog eens bij een log die je zo aanspreekt.
  Het doet me geod om te horen dat je meer kunt gaan borduren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *