Naar het Regenboogbos

Op 7 april gaf Inge Schoonderwoerd een informatiemiddag over droomdekentjes in de bibliotheek van Eindhoven, de Witte Dame. Zij bracht twee bijzondere cadeautjes mee waar ik het vandaag over wil hebben. Allereerst het hartenkristal. Als jij een kristal koopt, dan kan de stichting weer een kristal cadeau geven aan een kind. Als de zon door het kristal schijnt, ontstaan er overal regenboogjes. Alle kristallen zijn van Swarovski. De foto waarop ik het hartenkristal draag is gemaakt door Saskia in Nijkerk.

Nu verder met het boekje: Naar het Regenboogbos. Het is een prachtig boekje dat geschreven en getekend is door Susanna-Elly Marijs. In de inleiding schrijft zij het volgende:

‘In een periode waarin ik geconfronteerd werd met kanker gaf een droom over “mijn binnenrijk”, zoals ik het noem, mij moed en genezing. Dit “binnenrijk” is het land in mijn dromen, waar geen pijn is en geen ziekte. Een wereld vol schoonheid en kleur. In deze tijd leerde ik ook Stichting de Regenboogboom kennen. Ik besloot, wanneer ik voldoende hersteld zou zijn, met en voor zieke kinderen te gaan werken. Tijdens de training, die ik volgde voor ziekenhuisvrijwiliger, kreeg ik het idee om een boek met tekeningen te maken over mijn Regenboogbos ervaringen. In de maanden van mijn herstel maakte ik dit prentenboek “Naar het regenboogbos”. Tijdens het tekenen zag ik regelmatig een vogel in de boom voor mijn raam. Elke keer zat hij luidkeels te zingen, ook toen ik eens terugkwam van het zoveelste ziekenhuis bezoek. “Hé”, dacht ik, “dit is een bijzondere vogel. Hij waakt bij de ingang van een wereld ver voorbij verdriet, waar schoonheid is en kleur”. Het is de magische wereld van het Regenboogbos. Al tekenend werd het mijn eigen wereld. Een wereld die mij kracht gaf en moed om door te gaan. Deze ervaring heb ik omgezet in beelden. Het boek groeide en nu wil ik het delen met anderen, met kinderen en hun ouders. Maar ook het kind in elke volwassene. Dit prentenboek is een uitnodiging om op bezoek te gaan in het Regenboogbos. De vogel wijst je de weg. “Luister maar of je hem hoort zingen”.

Nijmegen, Februari 2005.’

Zoek je een bijzonder cadeautje denk er dan eens aan om een bezoekje te brengen aan de winkel van Stichting Regenboogboom.

Dan wil ik je nog wijzen op de website van Stichting Kanker in Beeld. Vanaf 1998 organiseren zij ongeveer één keer in de vijf jaar een grote manifestatie voor (ex)-patiënten, betrokkenen en zorgverleners. Op deze bijeenkomsten in de Oude Kerk te Amsterdam gaat het vooral om het tentoonstellen van creatief werk zoals schilderijen, tekeningen, beelden, collages, keramiek, foto’s, objecten, gedichten en films. Ook is er ruimte voor theater, workshops, inloopatelier, muziek en een symposium. In 2009 staat de volgende manifestatie gepland.

13 gedachten over “Naar het Regenboogbos

 1. Ik had ook 2 kristallen [droppels], een is er inmiddels gesneuveld , die droeg ik ook als hangertje , de ander hangt voor het raam , mooi als de zon schijnt al die regenboogjes in de kamer , en dan denken aan het kind dat er ook een heeft gekregen en zich er misschien een beetje beter door voelt , ik heb ook een kristal gegeven aan mijn vriendin die in Duitsland woont , zij heeft hem ook voor het raam gehangen , leuk idee.
  Marlies

 2. k was al een tijdje niet meer langsgeweest en las over m’n award. bedankt! ik heb zelf teruggezocht wanneer ik begonnen was: 13 oktober 2004, als je bedenkt hoe oud de kinderen toen waren, al wel heeeeel lang geleden.
  groetjes
  Anneke

 3. Even aan het shoppen geweest, wat een mooie kristallen ornamenten. En dat het ook nog voor het goede doel is is helemaal prachtig.
  Elma

 4. @Marlies, de gedachte die je telkens hebt bij het dragen van een kristal is zo mooi.
  @Anneke, de tijd glipt door je vingers!
  Ik begon pas op 20 augustus 2005 en voor mij is dat toch ook al weer een hele poos geleden.
  @Saskia, super dat je al zo snel het initiatief neemt om een droomdekentje te maken. Ik weet zeker dat er straks een kind heel erg blij mee zal zijn.
  @marian’ne m, de regenboog spreekt iedereen aan.
  Mooi quiltje dat ik zag op de blog van marriejetjesweblog. Mooie gedachte erachter.

 5. Berthi, wat een indrukwekkend log en prachtige links erin. Hiermee zullen veel mensen geholpen worden en vooruit gehjolpen worden, want kanker zet je leven tijdelijk stil en als er dan mensen zijn die je helpen om er op een heel andere manier mee om te gaan zal dat een enorme troost en kracht geven denk ik.
  32 Jaar geleden had ik ook kanker en had graag in de periodes tussen de operaties en radioactieve behandelingen zulke mogelijkheden willen benutten. Dit grijpt me ineens weer aan, zelfs na zo lange tijd, kanker blijft altijd in je denken en voelen zitten, ook al denk je er jaren niet aan, ineens weet je weer hoe het was. Dankbaarheid overheerst volkomen de vreselijke tijd van toen, ik ben er nog en vier het leven! Dat wens ik alle patiënten toe. Prachtig initiatief van Susanne-Elly Marijs

 6. Corrie@ wat fijn dat het na 32 jaar zo goed met je gaat. Maar ik kan mij voorstellen dat als je zo’n stuk leest er dan aan die erge moeilijke tijd herinnerd wordt.
  Fijn dat je op deze manier je verhaal even kwijt kunt.
  Elma

 7. Berthi, inderdaad een mooi initiatief. Dekentjews \zijn altijd erg troostend. Als onze kinderen ziek waren, dan lagen ze onder een speciaal dekentje dat dan op de bank kon liggen. Ook bij de kleinkindeen zie je dat terug. Jou logje deed me er weer aan denken dat ik ook zo’n kristal wilde kopen. Moet nu maar eens gebeuren.

 8. @Corrie, eerder vertelde je over een periode uit je leven dat je behoorlijk ziek was, maar nu naar aanleiding van deze log laat je ons weten dat je kanker had. Vreselijke ziekte. Ik kan me heel goed indenken dat je onder bepaalde omstandigheden nog altijd emotioneel wordt, zoals nu. Diegenen die nooit met deze ziekte te maken hebben gehad, kunnen alleen een heel klein vermoeden hebben hoe het voelt als je lichaam niet wil zoals het hoort.
  @Marijna, hier ook hetzelfde. Ik vermoed dat er in veel gezinnen een speciale deken tevoorschijn kwam zodra je als kind ziek was. En natuurlijk beneden op de bank liggen.
  Goed dat je door mijn logje herinnert wordt aan het kristal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *