NK Jeugdschaak 2008

Gerard Janssen: ‘In vervlogen tijden heeft mijn wijze vader mij eens de kunst van het schaakspel bijgebracht. Dat was prettig voor hem, omdat hij vanaf dat moment een tegenstander had die hij elke keer binnen een uur grijnslachend van het bord kon meppen. Daarna echter kreeg ik het wat beter onder de knie en diende hij steeds vaker zélf grommend zijn koning om te leggen. Dat waren mooie tijden, want tegen zijn verlies kon hij niet zo goed.
Schakers zijn ogenschijnlijk rustige lieden die soms zó stilletjes tegenover elkaar zitten dat ze beiden in slaap lijken te zijn gevallen. Maar dat is een misvatting. Innerlijk gaat een baaierd van emoties tekeer als een tornado. Op de schaakclub zit ik soms tegenover een man die uiterst kalmpjes oogt, maar naast zich wel een asbak heeft staan met twintig half opgerookte peuken die hij van spanning vergeet weg te dampen. Een ander spoedt zich steeds weer naar het toilet zodra ik met een briljante move in één klap zijn hele, zorgvuldig opgebouwde stelling heb versplinterd. Terwijl in eenzaamheid zijn plas klatert, broedt hij zenuwachtig op de gouden ontsnapping, die er echter niet is. Daarvoor was mijn zet te fabelachtig. Na terugkeer houdt hij nog even vol; dan gaat hij snikkend heen.
Natuurlijk, als schakers gaan wij beschaafd met elkaar om, maar onderhuids is het mijn vurigste wens de ander totaal te verpletteren. Net zoals hij mij tot gortenpap wenst te vermorzelen. Als hem dat lukt en ik heb verloren, gaan wij aan de bar de partij nog even analyseren, hoewel ik hem in gedachten alleen maar op z’n zelfvoldane bakkes zou willen timmeren. Maar ja… zoiets doen wij denksporters niet. Wij danken de ander voor de leerzame avond, gaan naar huis en broeden op mogelijkheden om volgende week de ander te verpulveren, te vernietigen, te vermorzelen, te verwoesten en te verpletteren.’

Denken de jeugdschakers zoals Gerard Janssen? Misschien komen we daar achter tijdens het NK Jeugdschaak dat vandaag in Venlo begint.

Onlangs werden de jeugdschakers tijdens een schaaktoernooi door deze jongedame van 2,5 jaar verrast met het tijdloze liedje Poesje mauw. Maar of haar zangkwaliteiten ook tijdens het NK Jeugdschaak op prijs worden gesteld, is de vraag!

17 gedachten over “NK Jeugdschaak 2008

 1. Helaas is de “echte”poesie mauw overleden,die toen bij Doris op schoot zat en iedereen lang aan het gieren van het lachen hield.
  Zij had kanker en was de beste vriendin van mijn nicht, liet kinderen achter…..
  Wel fijn dat er zo’n jonge opvolgster is opgestaan…

 2. Och microfoon waar ga je met dat kindje heen ?
  Hilly , weer zo droevig te horen hoeveel mensen getroffen worden door kanker .
  En in een jong gezin is dat extra moeilijk wanneer kinderen hun moeder moeten missen .

 3. Natuurlijk denken de jonge schakers ook zo, anders win je niet !!;-)
  Ik dacht ook zo toen mijn man mij schaken leerde. Wij speelden regelmatig schaak totdat ik een beetje té veel ging winnen !!
  Och ja, dacht ook gelijk aan dat meisje bij Dorus.
  Sneu zo jong overleden.

 4. @Hilly, ik zie haar nog zo voor me, bij Dorus op schoot. En later heb ik het nog vaak als herhaling gezien.
  Ontzettend triest om te horen dat ze zo jong is overleden.

 5. Het meest frustrerende moment met schaken vond ik de eerste overwining op mij van mijn jongste zoon. Achteloos aan het bord zitten, nog net niet vragen hoe de stukken ook weer verplaatst moesten worden en gewoon winnen.

 6. Verliezen is altijd moeilijk.
  Triest om te lezen dat het meisje van Poesiemauw is overleden aan kanker.
  Thijmen doet toch zeker wel mee aan de NK, hè? Anders had je het vast niet genoemd.

 7. @Annita en Saskia, klopt! Thijmen heeft zich geplaatst voor dit NK.
  @marian’ne m, een schaker moet nooit opgeven!! Daag je man opnieuw uit voor een leuk potje schaak!:-)))
  @Annelies, misschien is het maar goed dat ik niet kan schaken!:-)))

 8. Hahaha, ik ga liever handwerken !!
  (psssst ik houd niet van spelletjes)
  Al zal de serieuze schaker zeggen dat dit géén spelletje is natuurlijk 🙂
  Succes Thijmen !!!

 9. Dit wordt weer een drukke week in huize Smidt, Thijmen veel succes en dat de beste maar mogen winnen.
  Elma

 10. Thijmen veel succes!!!
  Dat wordt een hele drukke week voor jullie. Gelukkig heb ik het volgende week een stuk rustiger!!
  Heerlijk….

 11. Deze jongedame van 2.5 jaar is Emma van Spijk
  en het jongste lid van de kon.erkende Venlose
  Schaakvereniging,wat zou opa Theo trots zijn
  geweest.
  Diny
  Thijmen veel succes.

 12. @Diny, ontzettend leuk om een reactie van je te lezen en Emma staat er schitterend op.
  En… ze heeft de talenten van opa Theo!
  Daar mogen jullie met z’n allen trots op zijn!!
  We zien elkaar deze week nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *