Patroon Harten-bolsa met uña

Marianne maakte voor het Harten-project deze schitterende bolsa met uña. Marianne heeft deze bolsa met hartenranden en een uña in hartvorm zelf ontworpen! Op de expositie Hart & Dame is deze schitterende bolsa te bewonderen tot en met 10 mei 2008. Marianne heeft als extra het patroon beschreven zodat iedereen aan de slag kan om zo’n mooie bolsa met uña te breien. Marianne, ontzettend bedankt voor al je moeite!

Harten-bolsa met uña

Benodigdheden:
Restjes garen in de kleuren rood, roze en wit (of naar keuze) en breinaalden nummer 3-3½, grote veiligheidsspeld, stopnaald om af te hechten, schaar, eventueel 2 cm lang karton.

Gebruikte steken:
Ribbels: alle toeren recht breien
Gaatjes: 2 steken samenbreien, 1 omslag*, herhalen
Tricotsteek: 1 toer recht, 1 toer averecht*, herhalen

Beschrijving achterkant:
Je begint aan de bovenkant van de bolsa. Zet 21 steken op en brei 4 toeren ribbels; brei 1 gaatjestoer; brei de volgende toeren in tricotsteek. Meerder vanaf deze toer volgens de tekening in de aangegeven kleuren. Brei verder volgens de tekening en kant de steken af.

Beschrijving voorkant:
Brei zoals de achterkant; zet in de 16e toer de middelste 9 steken (zie de zwarte lijn in de tekening) op een grote veiligheidsspeld en brei met een nieuwe draad de toer uit, keer en brei tot de hoogte van de veiligheidsspeld. Meerder 9 steken en brei de toer uit met de steken van de vorige toer. De hele breedte aan steken staat weer op de naald. Brei verder volgens de tekening en kant de steken af.

Beschrijving uña:
Neem de 9 steken op van de veiligheidsspeld en brei verder volgens het patroon van de uña (het kleine zijtasje); brei de voor- en de achterkant.

Afwerking:
Werk alle losse draden aan de achterkant met de stopnaald af. Naai de uña aan de zijkanten dicht en naai daarna de bovenrand van de achterkant aan de bolsa vast. Naai de zijkanten van de bolsa vast.

Koordjes: Draai twee draden tot een koordje tot de gewenste lengte (bijvoorbeeld de lus om een deurklink en draai in een richting tot de draad gaat krullen, houd het uiteinde bij de lus vast en laat het in elkaar draaien, knoop het begin en einde samen vast). Draai nog een koordje. Rijg het koordje aan de zijkant door de gaatjestoer van de bolsa en knoop het einde vast, knip de andere knoop eraf tot een kwastje. Doe dat ook met het andere koordje en rijg het vanaf de andere zijkant.

Kwastjes: 6x wit, 3x roze, 3x rood; draai 20x met het gekleurde garen om twee vingers of een kartonnetje van 2 cm lang; haal de stopnaald met garen er boven door en knoop het 2x vast, knip het op een lengte van ongeveer 6 cm af (er hangen nu 2 draden van 6 cm aan); draai met een draad ongeveer een ½ cm van de bovenkant 2x stevig om het kwastje heen, knoop het en werk de draadjes met de stopnaald af; knip de onderkant van het kwastje open en knip het zonodig recht. Haal met de stopnaald de draden van het kwastje in de naad van de bolsa naar binnen en werk de draadjes af. Doe dit ook met alle andere kwastjes.

© Copyright Marianne

23 gedachten over “Patroon Harten-bolsa met uña

 1. Dit is een schattige bolsa, wat lief dat Marianne haar ontwerp voor ons beschikbaar stelt. Hartelijk bedankt!!!!!!

 2. G*E*W*E*L*D*I*G !!!!!!!
  Het is zo’n mooie bolsa en gewoon leuk om te zien.
  En ook nog eens zelf ontworpen, knap hoor !!!
  Het is veel werk een patroon uitschrijven.
  Het patroon is ook leuk voor borduurwerk te gebruiken.
  Maar IK wil hem echt gaan breien, heb er zin in.
  Zelf heb ik er eens 1 (eenvoudig kleintje) gebreid en die bungelt regelmatig om mijn nek met mijn MP 3 speler erin ;-))
  Oud en nieuw verenigd.
  Marianne, dank je wellll !!!!

 3. Ontzettend leuk, die gaan wij breien. Heel erg bedankt Marianne.Het patroon is erg goed beschreven.
  Elma

 4. erg mooi ,toevallig gisteren op haar site al vele verschillende bolsa’s bewonderd,ik kende de hele term niet..

 5. Helaas ben ik geen breister. Anders had ik zeker een poging gewaagd om ook zo’n leuke bolsa te breien.
  Petje af voor Marianne, voor het ontwerp én voor de beschrijving!

 6. Wat leuk, en wat een leuk patroon, maar ik wist niet wat een Bolsa is, dus even gegoogled, en nu weet ik het, een tasje, maar dat vermoeden had ik al. Al zoekend kwam ik een filmpje op You Tube tegen waar iemand een CD omhaakte, met uitleg in het spaans of portugees, dat weet ik niet precies en of er een bolsa van gemaakt wordt weet ik niet, maar het is wel leuk om even te kijken, het is uiteindelijk handwerken !
  Ik denk dat ik deze bolsa ga maken van breikatoen, heb nog heel wat restjes. Bedankt voor het patroon Marianne.

 7. Wat een prachtige foto’s van de al even prachtige bolsa en dan ook nog zelf ontworpen!
  Ik had hem bij Marianne ook al gezien, maar hij komt zo mooi uit tegen die zwarte achtergrond en alles is zo mooi zichtbaar zoals de uña en alle kwastjes.
  Marianne heel erg bedankt voor het patroon, ook dat ziet er zer aantrekkelijk uit.
  Berthi en DH (neem ik aan) bedankt voor dit log en de foto!

 8. Marianne, geweldig dat we dit allemaal van je mogen uitproberen.
  Je weet dat ik hem erg mooi vind, dat had ik al op je logje gezet.
  Heel erg bedankt voor dit mooie patroon.

 9. Marianne,bedankt voor het patroon van je prachtige bolsa!ik heb het patroon uitgeprint en ga hem zeker een keertje maken!

 10. Onderin het getekende patroon staan vier hartjes. In het hart helemaal links, langs de ‘streep’, daar ontbreekt een rood hokje in de tweede regel en daar staan er 4 en moeten er 5 zijn. Zie je het?

 11. Wat een prachtige bolsa. Ik heb hem ook al bij Marianne gezien. Marianne wat lief dat je het patroon geeft!! Er zullen heel wat dames dit gaan maken. Ik ben benieuwd!!!

 12. Leuk al die reacties :-))))) Bloos… bloos…
  Eva, ik heb het patroon inmiddels snel aangepast en weer opgestuurd naar Berthi. Stom van me dat ik dat vergeten ben te wijzigen, want op de uitdraai had ik het wel op het patroon vermeld.

 13. Wat worden we verwend met patronen van het hartenproject. Al twee hartenpatronen in HzG en dan nog een extra patroon via internet!
  Marianne, zo snel mogelijk komt het nieuwe patroon erop te staan!

 14. Marianne, wat leuk dat je dit patroon met ons wilt delen. en wat knap dat je dit zelf ontworpen hebt!!Erg mooi ziet je Bolsa eruit.

 15. Prachtig , ook ik zou er zo wel aan willen beginnen . En dit alles hier wordt met
  patroon zo maar op een presenteerblaadje aangereikt .
  Ik wil zooooveel , maar één ding kan ik wel er hier enorm van genieten .
  Dank voor alle moois en de prachtige kleuren .

 16. Als trouw bezoekster van dit blog reageer ik zelden of nooit. Maar dit vind ik zo lief. Dank je wel Marianne voor het patroon. Antje

 17. @Antje, extra leuk om nu een reactie van je te lezen!
  Ik vermoed dat je deze prachtige bolsa gaat breien. Bij deze wens ik je alvast veel breiplezier en in het echt is de bolsa nog véél mooier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *