BoomhartWie prijst er ooit een mens die oude bomen velt

En in derzelver plaats geen nieuwe wederstelt?

Want hadden oudstijds toch onze ouders niet geplant,

Wat zoude ons Neerland zijn als louter veen en zand


Jacob Cats (1577-1660)


Annemieke fietste naar het postkantoor om een pakje weg te brengen, onderweg zag zij gesnoeide bomen waarvan prachtige vormen waren ontstaan. Ze ging naar huis om haar fototoestel te halen om het mooie boomhart vast te leggen. We mogen aannemen dat er een grondige reden was om de bomen te kappen.

14 gedachten over “Boomhart

 1. Je ziet zoveel als je maar kijkt!!
  Wat de hartvorm betreft: ik heb eens een aardappel gevonden in hartvorm. Bewaren, want het was zo mooi. Totdat het ding helemaal verschrompelde en ik er niks meer mee kon doen – zeker niet schillen.
  Maar de aardappelen komen al meer dan 25 jaar van “ons pap” die in zijn moestuin altijd veel te veel van alles heeft. En dus krijgen zijn kinderen piepers boontjes aardbeien kool prei en uien mee naar huis.
  Dat hart stond dus een beetje symbool voor mijn vader die nog steeds met veel liefde tuiniert. O ja en de honing van zijn bijen mag ik ook niet vergeten.
  Fijn weekend.
  Ine

 2. Nou ja, het moet niet gekker worden!!
  Dat zelfs Moeder Natuur meedoet aan je harten-project, Berthi, dat is toch wel helemaal te dol! ;))

 3. Ja mooi he, de natuur heeft ook HART !!!
  Heb idd ook eens harten aardappels gehad.
  In zijn geheel gekookt en als verrassing op het bord van de kinderen.
  Een harten aardappel smaakt natuurlijk véél lekkerderderder !!;-)))

 4. met open ogen door het leven en de stad of je dorp levert heel vaak verrassingen op fijne zondag

 5. Vadertje Cats maakte zich terecht bezorgd. De ontbossing veroorzaakt woestijnen en honger.
  Wat vind ik het altijd een vreselijk gezicht als bomen gekapt worden, je kunt er zelfs niet altijd vanuit gaan dat “Men” weet wát en waarom men het doet. Zo werd vorig jaar in de wijk waarin wij wonen, i.v.m. een opknapbeurt, per vergissing een prachtige grote boom van 40 jaar oud gekapt. De kokosnoten die de bewoners er voor de vogels in hadden gehangen zaten er nog in. De dag erna zag ik dat van de drie krentenbomen voor ons huis de middelste ineens weggerukt was en dat er een meneer met een of ander geel monster ook de andere twee probeerde te vernietigen. Daar is gelukkig een stokje voor gestoken door naar buiten snellende bewoners. Ook dat was een vergissing en nog altijd vind ik dat gat tussen die twee krentenbomen een heel akelig gezicht, ze bloeien nu weer prachtig en zelfs een grote beschadigde tak (mede door die foute actie) draagt weer bloemen.
  Dus het is heel goed om vragen te stellen als er gekapt gaat worden, waat helaas vinden er vreselijke vergissingen plaats.
  Waarom deze boom van de foto gekapt moest worden weten we natuurlijk niet en ik vind het heel bijzonder dat Annemieke de moeite heeft genomen om ons het hart van deze boom te laten zien, zodoende leeft deze boom toch voort. Ik zie een gekerfd hart met een traan erop, kijk maar eens goed.

 6. tsja ik denk dan altijd voor mezelf :”die boom was ziek”…anders word ik gek van de bomenkap ,links en rechts…bij ons in de omgeving ook weer het een en ander weggehaald voor een fietspad….dubbel dubbel dubbel…
  ook een mooie van vadertje Cats, van hem was toch ook “wie het kleine niet eert,is het grote niet weerd?”enne.. “kinderen zijn hinderen”….????

 7. Een prachtig gedicht van Cats.
  Ik word altijd heel triest als ik zie dat er prachtige bomen worden gekapt. Laten we hopen dat deze boom ziek was.

 8. @ine munsters, ‘ons pap’ (ook uit Brabant) had lange tijd een moestuin. Net wat je zegt, krijg je ineens veel te veel aardbeien of kool, of boontjes. Dagen achtereen eet je hetzelfde bij wijze van spreken. Hij er dus meegestopt.
  Gelukkig zijn jullie goede afnemers van de oogst uit de moestuin van jullie pap!
  En die harten-aardappel is wel een heel mooi symbool! Heb je die al eens op een merklap geborduurd? Zo niet, dan moet je dat beslist eens doen!!
  @ineke, :-))
  @marian’ne m, … en die harten-aardappel is met zoveel liefde klaar gemaakt!
  @basje, er is al een groot verschil of je lopend of fietsend door je stad of dorp gaat.
  @Corrie, vreselijk als er vergissingen gemaakt worden. Je moet altijd en overal alert blijven.
  Warempel, ik zie het nu… een gekerfd hart met een traan!!
  @Hilly, volgens mij zijn beide uitspraken van vadertje Cats!

 9. Wat mooi dat het vastgelegd is! Een hartvorm met een traan…
  Jammer weer een boom weg. Onder het mom van uitdunning binnen 10 meter mogen bomen helaas gewoon gekapt worden zonder vergunning met als die enige reden: wegens uitdunning. Ook fruitbomen hoeven geen vergunning om gekapt te worden. (Ik heb dat gehoord van iemand die de gemeente had gebeld.)
  Ik moet zeggen dat ik daar ook moeite mee heb…! Vooral als ze gezond zijn en geen gevaar vormen om om te vallen.

 10. Van vakmensen heb ik wel eens gehoord dat er toch af en toe bomen gedund moet worden ander verstikt het.
  Over de moestuin gesproken, vandaag hebben wij samen met de kinderen snijboontjes uit de diepvries gegeten. Die smaken volgens onze kleinzoon zo lekker omdat opa ze met liefde heeft gepoot. Hij heeft opa dit jaar ook weer geholpen met het zaaien en poten van de eerste groente in het kasje.
  Deze week kwam hij met de het verhaal dat het kantklossen van oma in de Donald Duck nr. 16-2008 staat. Ik dacht hij maakt een grapje. Maar inderdaad DD werd steeds lastig gevallen door allemaal ongewenste telefoontjes met schitterende aanbiedingen.
  van de krant, verzekeringen, kabelmaatschappijen tot er een telefoontje kwam van.
  (Oom Donald! Telefoon voor u! Iemand van het fonds voor Gepensioneerde Kantklossers)
  Daarna belde het uitzendbureau met een baan voor oom Donald en wat dachtje, bij Kwell Bell b.v.
  Elma

 11. @Elma, grappig verhaaltje in Donald Duck. Een mooie persiflage op al die telefoontjes waarmee de mensen lastig gevallen worden.

 12. @marian’ne m, de schrijver moet uiteindelijk toch ergens zijn inspiratie vandaan halen!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *