De paus maakt een uitstapje en daar hoort een nieuwe garderobe bij. Niet alleen voor hem, maar ook voor de 25 kardinalen, 300 bisschoppen en 300 priesters uit de VS. De eer om deze opdracht uit te voeren was aan het Nijmeegse bedrijf Stadelmaier. De prijs gaf niet de doorslag, verzekert Stadelmaier. ‘Integendeel. Onze artikelen zijn juist het duurst.’ Hij denkt dat zijn netwerk in katholiek Amerika, alsmede ‘de schoonheid en de kwaliteit’ van zijn materiaal belangrijke pluspunten zijn geweest. Stadelmaier deed een grondige research. Hij ging zelfs een week naar New York en Washington om beide stadions en de kathedraal uitgebreid te fotograferen. ‘Het licht, de ruimte, de kleuren van die gebouwen, de pauselijke kleding moet daarbij passen. Dat luistert heel nauw’, vertelt Stadelmaier. Voor de missen in de stadions is voor Washington voor de kleur rood gekozen en in New York voor wit, en voor de eucharistieviering in de St. Patricks kathedraal een klassiek gotisch gewaad. De kleding van de kardinalen, bisschoppen en priesters is telkens afgestemd op die van de paus. De kazuifels van de paus en de kardinalen zijn van puur zijde, de versiersels zijn met de hand geborduurd. Op het zijden gewaad dat de paus in New York draagt, is een kruis afgebeeld met daarin de vier rode kruisjes van Amsterdam. Dat herinnert aan de tijd dat New York nog Nieuw Amsterdam heette. De vier kruisjes sieren nog altijd het wapen van het aartsbisdom New York. De kazuifels van de bisschoppen en de priesters zijn van wol, het borduurwerk is machinaal verricht. En dit alles mag wat kosten. De bestelling van de aartsbisdommen New York en Washington is goed voor een half miljoen euro omzet voor het Nijmeegse bedrijf Stadelmaier.
In de kathedraal van Los Angeles is op dit moment de expositie ‘For the greater Glory of God. Stadelmaier, Seventy Years of Heavenly Fashion’ te zien. Daar kunnen geïnteresseerden kazuifels en andere gewaden van Stadelmaier sinds de oprichting van het bedrijf bezichtigen. Daaronder zijn kazuifels die Johannes Paulus II heeft gedragen.
Bron: NRC Handelsblad
Het mag wat kosten.. die arme kindertjes in armoede.
Ja, het borduurwerk is prachtig en het handwerk zeer kunstig.
En mooi dat Nederland daarin opvalt.
Ik kijk vaak naar hun gewaden wanneer ze op tv zijn.
En ja soberheid valt dan niet direct op.
En wat mij nog meer opvalt is dat deze heren sierlijkere kleding/kleuren uitzoeken dan dat een man gewoonlijk zou doen.
In deze versieringen (die ook voor een deel vastgelegd zijn waarschijnlijk) kunnen zij zich toch profileren in een wereld waarin zij juist gelijkheid/eenvoud uit moeten dragen.
Ja, ik heb (ook) moeite met de rijkdommen die zij tonen en niet delen.
Wat een geweldig verhaal. Je hebt toch geen idee dat dit allemaal speelt voor zo’n bezoek. Aan de ene kant vind ik het super dat dit soort gewaden nog op die manier wordt gemaakt. Aan de andere kant vind ik dat je misschien wel wat beters kunt doen met zo veel geld, maar ja, de wereld wordt er ook weer niet veel vrolijker op als je zo denkt.
Begrijpelijk dat iedereen denkt: waarom zoveel geld uitgeven voor de kleding, terwijl er zoveel armoede is. Maar realiseer je dat elk staatsbzoek kosten met zich meebrengen, die strikt gezien overbodig zijn. Mevrouw Merkel had dit weekend een nieuwe jurk aan. Het commentaar gaat dan alleen over het diepe decolleté, maar dit zal ook echt geen C&A-tje zijn.
En al het geld wat wijzelf uitgeven aan borduurwerken, quilts en andere sierstukken? Kun je dat dan niet beter aan de armen geven? Nee, hoor. Het zou maar saai worden.
Ik vind de kazuifels prachtig om te zien. En met mij vele anderen. Ze worden niet voor niets naderhand nog in exposities getoond. Beschouw het maar als gebruikskunst.
Of wordt streng protestants; daar is elke opsmuk en plezier not-done. NEEEEEE!!!!
Sas, even ademhalen :-))))
Daar gaat het niet om dubbeltjes hoor !!
En natuurlijk genieten wij/IK van onze spulletjes.
@MM Nee, het gaat niet om dubbeltjes. Net als bij zoveel representatieve dingen als banquetten, theatervoorstellingen, (snoep-)reisjes, beeldhouwwerken en schilderijen, haute couture jurken, maatpakken, limousines, damasten tafellakens, gouden sieraden met diamanten, butlers en hofdames, om maar wat te noemen.
Inderdaad jammer dat al dat geld niet direct voor voedsel gebruikt wordt.
Maar we lopen ook niet meer in berenvellen of jutezakken. Snap je wat ik bedoel?
Goed voor de nederlandse economie.
Ja krek!
Saskia, ik begrijp jou standpunt hoor, het is goed.
Ik sta ook niet achter al deze dingen die jij noemt.
Maar bovenstaande kwam nu aan bod.
Zelf sta ik maatschappelijk aan de ‘mindere’ kant van Nederland en kan mijn kinderen niet de medische zorg bieden die ze nodig hebben naar onze maatstaven.
Dat is ONS land.
Dus ik heb een beetje recht van spreken, denk ik dan, om dat aan te kaarten.
Maar ik ga nu lekker handwerken en niet verder meer hier de boel op stelten zetten !!;-)
Fijne dag !!
@MM Ik kan je frustratie begrijpen. Ik heb zelf jaren onder het minimum geleefd. Sterkte!
afgezien van de financiën ;), wat prachtig dat goudborduurwerk. Ik heb het diverse malen in uitvoering gezien dus ik snap hoe ’t werkt, maar “het doen” schijnt nog een hele toer te zijn. Indrukwekkend is ’t wel!
Er is al heel wat tegenstand tegen dit bezoek van de paus maar dan om andere redenen, misschien wil hij daarom zijn allermooiste boetekleed aan?
1 paus + 25 kardinalen + 300 bisschoppen + 300 priesters = 626 personen
3 bijeenkomsten x 626 personen = 1878 kledingsets
half miljoen Euro : 1878 kledingsets =
266 Euro per kledingset.
Valt reuze mee als je bedenkt dat er handgeborduurde stukken bij zitten.
Of zie ik het verkeerd?
wat een interessant verhaal. ik heb er nooit bij stil gestaan dat als de paus & co op tournee gaan ze als een operettegezelschap voor een nieuwe vertoning in nieuwe kleding gestoken moet worden.
maar dat is natuurlijk ook voor sommige het aantrekkelijke – en voor anderde verwerpelijke – van het katholicisime: dat er veel theater aan te pas komt
“Puur zijde”, daar hebben heel wat rupsjes hun leventje voor gelaten.
Het is al laat op de dag en ik lees nu pas alle reacties. Ik was vandaag de hele dag in de Witte Dame in Eindhoven bij onze expositie Hart & Dame. Er was veel belangstelling en alleen maar zeer positieve reacties gehoord. Mensen die speciaal vanuit Maastricht, Heerlen, Schwalmen en Asten kwamen. Verder nog zeer geïnteresseerde bezoekers vanuit Eindhoven.
Nu terug naar de log van vandaag. Ik vind het zelf allemaal heel dubbel. Van de ene kant kan ik me voorstellen dat de paus en zijn aanhang van tijd tot tijd in het nieuw gestoken moeten worden, maar dat er zoveel geld mee gemoeid gaat, sta ik toch wel van te kijken. Mien B schrijft: goed voor de Nederlandse economie. Is dat zo? Want wat er staat er in het AD te lezen:
‘Dat Nijmegenaren moet met een korrel zout worden genomen. De productie is na een faillissement en doorstart in 2004 verplaatst naar Roemenië. Stadelmaier kende toen een zwakke periode door de lage dollarkoers en de problemen in de VS, waar bisdommen voor honderden miljoenen rechtszaken wegens seksueel misbruik moesten schikken. En in de VS haalde Stadelmaier het grootste deel van zijn omzet.’
Wat weten wij werkelijk wat er allemaal afspeelt? Bijzonder weinig, helaas!
Natuurlijk is het prachtig dat er zo’n mooi borduurwerk voor de paus en de kardinalen wordt gemaakt, maar ik ben het met Elisabeth eens dat er ook veel theater aan te pas komt.
Maar… hebben wij dat ook niet met ons koningshuis?
Ik geloof niet dat het koningshuis theater is, het moet zich in haute couture steken om zich te onderscheiden van de rest van de bevolking maar je leest en hoort vaak genoeg dat kleding wordt hergedragen en dat er prinsessen weg komen met confectie.
Ik denk dat je het koningshuis als opening voor nieuwe zakelijke contacten kunt zien tijdens staatsbezoeken. Standaard reizen hele zakelijke delegaties mee en in die zin vind ik het koningshuis een mooie manier om de deur open te krijgen waar je dat alleen als zakelijk contact waarschijnlijk wat minder goed zou lukken. Een representatieve zakelijke functie dus.
het handwerk is prachtig ,verder vind ik het een hoop schijnheiligheid.
Ik volg Berthi’s interessante log al een tijdje. De reacties zijn gelijk als een gesprek bij de koffie of waar dan ook, en erg leuk en leerzaam. Laat ik dan ook maar eens een duit in het zakje doen.
Wat betreft deze discussie, zonder afbreuk te doen aan het prachtige handwerk wat geleverd wordt en of je het met deze vorm van ’theater’ eens bent of niet: met welk geld worden al deze prachtige gewaden bekostigd…
Mijn feestjurk, mijn kunst aan de muur, mijn kast vol draadjes en andere mooie, maar niet noodzakelijke dingen betaal ik zelf met eigen, door hard werken verdiend geld. Het ceremonieel van het koninklijk huis, of je daar mee eens bent of niet, wordt van onze belastingcenten betaald, maar het (zuinige) koninklijk huis heeft m.i. een andere functie dan dat van de kerk.
Dat de paus zich onderscheid van de rest van zijn ‘onderdanen’, vooruit. Maar dat meer dan 600 priesters een kazuifel krijgen voor een schijnbaar luttel bedrag (keer 600!), vind ik stuitend, als je weet dat katholiek Amerika al die miljoenen aan schadevergoeding voor door priesters misbruikte kinderen ook al moet ophoesten. Dan was dit geld beter besteedt. Voor het imago van de katholieke kerk in Amerika en die van RK-kerk in het algemeen, was het beter geweest het geld anders te besteden. Als klein voorbeeld: hoeveel prachtige kloosters en kerken moeten niet afgestoten worden, omdat het niet meer te betalen is? Maar nog belangrijker: hoeveel arme mensen die de hulp meer kunnen gebruiken, had je er niet mee kunnen helpen?
Ik denk dat we met z’n allen best kritisch mogen blijven, ondanks de mooie buitenkant of verpakking! (Het is vaak nooit wat het lijkt)
Blijft een feit, dat het vakmanschap van de firma die de gewaden waar dan ook maakt, erg mooi is.
@Frederike, dank je voor je uitgebreide reactie en het is heel goed dat het bezoek van de paus aan de VS veel stof doet opwaaien! Zoals je zelf al zegt zien we de buitenkant, maar hoe het allemaal daadwerkelijk eraan toe gaat…?
Het handwerk wat er geleverd wordt, is magnifiek, maar het is de vraag of het wel goed is dat er zoveel geld gespendeerd wordt?
Mijn alleerste reactie was een tekst over de “Baas” van al deze mensen, Hij had zelfs geen steen om zijn hoofd op te leggen om te slapen.
Het antwoord van die Baas zelf, toen een steenrijke jongeman Hem vroeg hoe hij in de hemel kon komen, luidde: “Verkoop al je bezittingen en geef het geld aan de armen!”.
Ik ken bijna niemand die dat doet ook ik niet, maar waar het Hem eigenlijk om ging was om aan te duiden dat het niet verkeerd is om geld te hebben maar dat het niet het allerbelangrijkste in je leven moet zijn, het moet je hart niet in bezit nemen. Diezelfde Baas had weinig aardse bezittingen maar vierde heerlijk een bruiloft mee en had vast geen oude kleding aan en maakte bovendien nog een paar vaten van de beste wijn voor de bruiloftgasten, dus het mag gerust, maar we moeten wel aan de armen geven en meedelen van wat we hebben, zeker in ons rijke westen en het is altijd weer zo dat we bij onszelf moeten beginnen met de wereld te veranderen.