Fredrikje Post

Aant kwam per toeval op mijn weblog. Hij was op zoek naar oude foto’s van Moddergat. Hier en hier kan je lezen over Jeltje Groen uit Moddergat, en bij de log over de breischede plaatste Aant een reactie. Inmiddels zijn er al verschillende e-mails over en weer gegaan. Aant stuurde mij de foto van Fredrikje Post uit Moddergat die je bij deze log ziet. Deze foto is uitgesneden uit een foto van een straatfotograaf van indertijd.

Aant: ‘Fredrikje is overleden in 1944, het laatste jaar van de oorlog. Haar roepnaam was bij ons Moepe, waar dat van afgeleid is weet ik niet, maar er waren daar wel meer vreemde benamingen. De foto is zeer waarschijnlijk genomen eind dertiger jaren. Ik ben ook de jongste niet meer en ben van 1931. Ik herinner mij die muts nog wel. Hij werd overdag maar ook zondags gedragen, alleen de zondagse zal wel mooier/nieuwer geweest zijn. Voor zover ik weet werd er ook nog wel een dun hoofddeksel onder gedragen, waar dit kiepje dan overheen gedragen werd. Het kiepje werd met een dunne band onder de kin vastgebonden. Aan de achterzijde zaten dan wat balletjes of andere frutsels.
De woning waar de foto gemaakt is bestaat niet meer, maar de plaats was op de hoek van de Zeeweg en Meinsmaweg in Moddergat. Er woonde indertijd een Sietsma of Sijtsma, die had petroleum te koop wat ik mij herinner. Zij zit daar op een waterput die gebruikt werd voor schrobben en boenen want waterleiding was er in die tijd niet. Het is een wel-put dus water dat uit de grond opkomt. Voor drinkwater werd gebruik gemaakt van een regenput die binnen of buiten was aangebracht.’

Aant: ‘Deze breischede werd gebruikt door mijn BEPPE (grootmoeder). Hij werd gedragen door een koord of lint om het middel te binden. De werkelijke maat is een lengte van ongeveer 16 cm en de opening met een doorsnede van ongeveer 3 à 4 cm. De breinaald werd willekeurig tussen de vullatjes gestoken. Ik durf haast wel te wedden dat de echte breischede van Jeltje eenzelfde exemplaar geweest is want indertijd was de spoeling bij de visserslui wel erg dun. De foto van Jeltje is in het vissershuisje genomen waar Jeltje geplaatst is en dat kan dus wel een andere breischede zijn.’

13 gedachten over “Fredrikje Post

 1. De eerste keer dat ik een breischede in gebruik zag was 42 jaar geleden. Onze oude buurvrouw die altijd sokken breide had een opgerolde krant onder de arm omdat ze de breinaalden wat kort vond.
  Wat heeft Fredrikje een mooie muts op, soms als het erg koud is heb ik ook wel behoefte om zo’n lekkere muts op te zetten.
  Elma

 2. Aant wat een prachtig verhaal en een schitterende foto van zo’n mooi mensje!!
  En wat een mooie breischede, een eenvoudige maar zeker zo functioneel denk ik.
  Al lijkt het mij heel lastig.
  Sakia had het pas ook over de breischede en zij kreeg een tip van een mooi boekje over breischede’s.

 3. Wat een prachtig portret en een boeiende geschiedenis. Een breischede zoals deze had ik nog nooit eerder gezien. Ik heb er zelf een gehad van zilver en die is bij mijn eerste verhuizing weggeraakt(doet nog zeer als ik er aan denk) Mijn grootmoeder breide sokken met korte pennetjes (die heb ik nog wel)en een breischede in de band van de rok. Ik heb ook nog een paar van de laatste kousen die ze breide. Ze zijn wel gedragen want er zit een keurige stop onder de voet.
  [IMG]http://i25.tinypic.com/hv6viv.jpg[/IMG]
  [IMG]http://i26.tinypic.com/j9aplv.jpg[/IMG]
  Ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te doen.

 4. Ik heb weer hele andere associaties, nl. of Fredrikje misschien familie is van Hyke Pilat-Post van het Kostuummuseum, zij komt oorspronkelijk ook uit Moddergat. Wel heel leuk om zo’n oude foto te bekijken omdat er allemaal dingen op staan die nu niet meer vanzelfsprekend zijn.

 5. Prachtig verhaal, mooie foto ook.
  Wel heel bijzonder dat je dat allemaal nog kunt vertellen over je familie.

 6. @Elma, van een opgerolde krant worden je kleren toch enigszins vies!?
  @Marianne P, de kousen zien er nog prachtig uit, en juist de stop heeft iets verterends! Wees er zuinig op!
  @Maaike, interessant! Aant weet veel over Moddergat en wie weet kent zij Hyke Pilat-Post en/of haar familie en omgekeerd misschien ook.
  Aant vertelde nog dat op zaterdag 8 maart er een herdenkingsdienst in de kerk van Moddergat is geweest van de ramp in 1883, het was 125 jaar geleden dat die vreselijke ramp zich heeft voltrokken. Tevoren was in Esonstad een replica van een wierumeraak te water gelaten welke in Moddergat gebouwd is. Van dit hele gebeuren is een site gemaakt welke op internet is te zien.
  http://www.pieterdokkum.nl:80/

 7. Wat een prachtige foto en geweldig dat wij er via jouw blog van kunnen meegenieten Berthi. Dit zijn de dingen die je graag wilt weten als je in een plaatsje komt waarvan je niet weet hoe het er vroeger toeging. Ik hoop dat heel veel mensen hun verhalen blijven vertellen en schrijven. Wat een prachtig stukje haakwerk ligt er onder de breischede.

 8. Maaike@ op de foto staan inderdaad dingen die je nu niet veel meer ziet. Zoals b.v. de opgemetselde put waar ze op zit.
  Bij ons huis is nog zo’n put waar geen wel in zit maar het water van het dak via de regenpijp in loopt.
  Het water wordt altijd gebruikt om de bloemen en planten water te geven.
  Elma

 9. Marianne M zei al dat ik een tip had gekregen over een boekje “De breischei als voorwerp van volkskunst”. Ik heb het inmiddels aangeschaft via internet bij een antiquariaat! Ik zal er vandaag of morgen in mijn blog uit citeren en wat plaatjes laten zien.

 10. Ik vind het jammer dat ik mijn echte oma’s niet gekend heb. Maar deze oude verhalen en plaatjes laten me telkens weer zien hoe er toen geleefd werd. Boeiend, Berthi!

 11. @Elma, mijn opa en oma hadden vroeger op de boerderij een grote waterput. Met een emmer die aan lange stok werd vastgemaakt ging opa heel diep de put in om zijn emmertje te vullen. Doodeng vond ik het als kind. Ik praat hier over de jaren zestig uit de vorige eeuw.
  Ik heb geen idee of hier foto’s van. Het was niet zo’n fotograferende familie.

 12. Aant, wat leuk dat je die breischede nog hebt!! En wat mooi die foto. Ik hou erg van die oude foto’s, er staat vaak zoveel op datr we nu niet meer kennen! Altijd erg boeiend om te horen hoe men in die oude tijden leefden. Zoals geen water en electriciteit!Dankje wel voor dit logje.

 13. Wat leuk om een verhaal te lezen over Moddergat. De familie van mijn moeder komt uit Paezes(?) en Moddergat. Veel weet ik er niet over, maar de naam klinkt zo bekend. Wel weet ik dat mijn moeder als kind haar eigen kousen moest breien. Uit school eerst 10 “naadjes” breien en dan pas spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *