Beeldend geweven

De Merkwaardig dag was gisteren zoals altijd weer goed bezocht. Mooie borduurwerken kwamen onder mijn ogen, veel bijgepraat met handwerkliefhebbers waaronder ook hartendames. ’s Middags een lezing door Klaartje Schweizer (hoofd collectie van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem) over de geschiedenis van het Nederlands Openluchtmuseum waarbij de merklap zijdelings aan bod kwam. Wist je trouwens dat het Openluchtmuseum circa 1300 merklappen in depot heeft? Kan jij je deze hoeveelheid voorstellen? Ik niet!
Tegen het einde van de middag had ik de tijd om mijn rondje langs de stands te maken. Wat zijn er toch mooie handwerkmaterialen te koop, waarvan ik niets kocht want je denkt toch niet dat ik niets in voorraad heb? Maar tegen een nieuw naslagwerk kan ik geen nee zeggen. Dus ging het boek Echte Kanten en Borduurwerken ‘Gebroeders Werkers-Lockefeer, 1880-1965’, geschreven en gesigneerd door Trees van Ierssel-Ruygers, mee naar huis!

Vandaag wordt in het Leids Wevershuis de expositie Beeldend geweven geopend!

Een groter contrast is niet denkbaar. Cornelis Jansz. die in 1561 zijn wekelijkse 23 meter recht toe recht aan linnen weefde in het Leids Wevershuis en Ank Hazelhoff die er gedurende een kleine maand haar Textile Art exposeert. De overeenkomst is dat beiden hun dagen slijten achter het weefgetouw. De kunstwerken van Ank beginnen hun leven als ‘plat’ weefsel. Door de toepassing van koperdraad (in schering en inslag) én haar fabelachtige gebruik van weeftechnieken komt er daarna letterlijk een dimensie bij. De ‘geboetseerde’ vormen die ontstaan zijn direct te danken aan de geweven keperlijnen. Naast een imponerend kleurgebruik speelt de gloed van de diverse soorten koperdraad een boeiend spel met de nieuw ontstane vorm.

Beeldend geweven: 13 april tot en met 11 mei 2008, Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, di t/m zon 13.00 – 16.00 uur. Op 13, 20, 27 april en 11 mei is de kunstenares aanwezig, 20 en 27 april geeft zij een presentatie over haar werk.

12 gedachten over “Beeldend geweven

 1. Goede morgen, en zoals mijn vader dan zei “zonder zorgen”. wat zul je genoten hebben van al dat werklappen gedoe, Ik wist wel dat het Openlucht Museum een grote collectie had, maar zoveel, In Rotterdam is ook een groet collectie maar of het er zoveel zijn ? Leuk weefwerk in Leiden,

 2. Wat een prachtig werk maakt Ank Hazelhoff. Maar eerst maar eens naar Eindhoven, zelfs twee keer als het lukt!
  In Hoorn heb ik in het Westfries Museum ook een prachtige collectie merklappen gezien, maar heb er indertijd helaas te weinig tijd voor gehad om alles in alle rust te bekijken. De moeite waard om nog eens te gaan.

 3. Dus een “nuttige” dag, mooi !!
  Zóveel merklappen, wat jammer toch dat wij die niet kunnen zien. Ze zouden er een Cd-rom van moeten laten maken door bv Jacqueline Holdsworth. Die dit voor meer musea heeft gedaan en bv ook de merklap collectie uit Dieteren.
  Oei, ik houd niet zo van koper/ijzer(koude materialen) in handwerk, maar ze maakt wel originele dingen, knap hoor.
  Zal nog niet makkelijk zijn deze materialen te verwerken.

 4. @MM Klaartje Schweizer gaf aan dat in de toekomst mogelijk veel online te zien zal zijn via hun site. Dit is een trend bij veel musea. Zo hoeft de collectie niet aan licht en lucht blootgesteld te worden en is toch zichtbaar voor iedereen. Ik hoop dat we het nog mogen meemaken, want het is een monnikkenwerk om al die 1300 merklappen en de zeer vele andere deelcollecties van het Openluchtmuseum te digitaliseren.

 5. @Corrie, gisteren vroeg een dame uit de zaal of het Openluchtmuseum, net als het Westfries Museum, een vitrine kan plaatsen met wisseltentoonstellingen van merklappen. Nee, dat kan niet.
  Jammer als je zoveel merklappen hebt, en er maar zelden iets van te zien is.
  Een andere dame maakte vervolgens de opmerking:’Ik vraag me af of de merklappen dan wel op een goede plaats zijn?’
  @marian’ne m, ze zijn bezig om alles te digitaliseren. Ik heb niet meegekregen of er een cd-rom komt.
  Drie jaar geleden hebben ze ontdekt dat er van de kostuumcollectie uit 1898 nog circa 200 stuks van bewaard zijn gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel verloren gegaan.
  Kun je nagaan hoeveel er aan materiaal te vinden is in hun depots!

 6. Ik heb veel bewondering voor het expirimenteel weefwerk. Het is altijd met zoveel precisie gemaakt en straalt een soort harmonie uit waar ik van houd. Het werkstuk op de foto vind ik waanzinnig mooi.

 7. @Saskia, door de herhaling van de elementen en kleuren geeft het een schitterend beeld.
  Harmonie en heel veel rust!

 8. Toevallig?
  Ik heb me vanavond kunnen abonneren op HzG. De pagina was aangepast! Of heb jij ze op de fout opmerkzaam gemaakt, Berthi?
  Enfin, ik ben daarna gaan kijken of ik nog oude nummers wil nabestellen. Kom ik op de voorpagina van nummer 126 objecten van Ank Hazelhoff tegen!
  Toeval bestaat niet, zegt mijn spiritueel ingestelde broer altijd.

 9. Eva, heel goed van je!
  Saskia vertelde me gisteren van de fout. Ik wist het nog niet!
  Ik ga direct nummer 126 opzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *