Hart & Dame in Dagblad De Limburger


Gisteren besteedde Dagblad de Limburger uitvoerig aandacht aan de expositie Hart & Dame in Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame.

Het verhaal achter het hart

Myreska borduurwerk, kumihimo vlechtwerk, de Richelieu-steek of Guipure kantklossen. Honderden harten in verschillende handwerktechnieken zijn te zien op de expositie ‘Hart & Dame’ in Eindhoven.

>> Vikkie Bartholomeus

Het hartje van knip- en plakwerk dat hij als kleuter voor Moederdag maakte, heeft ze in fijn linnen geborduurd, net als het eerste woordje ‘ik’ dat hij leerde schrijven. Uit zijn versleten lievelings T-shirt zijn vier hartjes geknipt, een schaakbord (zijn hobby) is in een achttiende- eeuws hartjespatroon in kruissteek genaaid. En om het kunstwerk compleet te doordrenken met haar zoon Thijmen, is alles geborduurd op een stoffen luier die hij als baby daadwerkelijk heeft bevuild.
Het verhaal achter een handwerk. Daar gaat het Berthi Smith om. “Je kunt gewoon naar iets kijken, maar er zit meestal veel meer achter dan je denkt. Een textielstuk moet niet iets doods zijn, het moet gaan leven door het verhaal.” Berthi Smith uit Venlo maakte de merklap voor haar puberzoon Thijmen voor de expositie Hart & Dame in de Openbare Bibliotheek Eindhoven. Het is een ‘internetexpositie’; de tentoonstelling is het resultaat van een project op haar weblog. Meer dan honderd bezoekers van haar site maakten harten in verschillende handwerktechnieken. Van Japans vlechtwerk tot patchwork of quilten. Van traditioneel kantkloswerk tot gedigitaliseerd borduurwerk uit een machine. Zo is er een klein hartvormig kussentje met aandoenlijke joekels van slordige steken van een achtjarige handwerkster en een uiterst keurig afgewerkt kralenbeursje van een 86-jarige dame. Er zijn speldenkussens, quilts, polsbandjes en een etui voor liefdesbrieven. Alles vol harten uiteraard. Achter de meeste harten zit een verhaal. Zoals de minutieus geborduurde tas die een vrouw maakte ter nagedachtenis aan haar overleden vriendin. Of de droomdekens met talloze harten, om zieke of zielige kinderen troost en veiligheid te bieden.
Textieldeskundige Berthi Smith startte twee jaar geleden als een van de eersten met een handwerkweblog, waar elke dag iets nieuws op geplaatst wordt. Van patronen en (cultuur)historische artikelen tot wetenswaardigheden over textiel. Ze heeft dagelijks gemiddeld duizend bezoekers op haar site en staat daarmee in de hoogste regionen van haar weblogprovider, die ongeveer driehonderdduizend pagina’s beheert. “Dat heeft me echt enorm verrast. Het loopt ontzettend goed.”
Volgens Smith komt handwerken weer voorzichtig in de belangstelling. Lange tijd was het een ondergeschoven kindje; musea waagden zich er nauwelijks aan, documenteerden weinig. Handwerken was niet hip. “Het werd een beetje minderwaardig beschouwd. En nu zie je dat mensen zich willen onderscheiden van anderen. En dat bereik je door dingen zelf te maken. Het heeft ook met de mode te maken. Je ziet dat borduur- en haakwerk weer in het modebeeld verschijnen. Madonna heeft bijvoorbeeld destijds het kant weer helemaal in the picture gebracht.” In totaal zijn op de expositie Hart & Dame ruim vijftig objecten te zien. Een van de topstukken is een traditionele merklap gedetailleerd geborduurd met talloze hartteksten. Een eyecatcher, de moeite waard om even goed te bestuderen. Want: “Alleen met het hart kan men goed zien”.

Mail (H)Art

Er zit een gewone postzegel op – afgestempeld en wel – en een priority sticker. Maar het is geen gewone brief. De envelop is namelijk een hart van stof, het adres is geborduurd. Mail art is een vorm van creativiteit die erg in opkomst is. Kunstenaars (professionals en amateurs) wisselen via de post hun kunstwerken uit. Onder het motto ‘daag de postbode uit’ wordt van alles opgestuurd; van plastic Koi-vissen met een adreskaartje aan hun staart, tot schoenen en miniatuurenvelopjes. Als er maar een envelop op past. Mail art is vermoedelijk ontstaan in de jaren zestig; kunstenaars uit de Fluxus-beweging zochten alternatieve manieren om hun werk te verspreiden, buiten het officiële circuit van galeries en musea. Ze maakten exposities van hun postkunst en publiceerden er over. Anno 2008 bloeit ook de elektronische variant van postkunst, waarbij kunstenaars per mail communiceren.

De volgende hartenontwerpen heeft men bij de krant gekozen ter illustratie:
Het schrijfetui van Elisabeth – de tas van Corrie – het geborduurde hart van Majo – het geborduurde kussen van Marianne D en de Mail Art van Lilian. Vaag op de achtergrond zie je het gekloste hart van Nel.

Klik op de foto voor een vergroting. Het kan zijn dat je nog een keer moet klikken om een leesbare versie te krijgen.

39 gedachten over “Hart & Dame in Dagblad De Limburger

 1. Sjemig. Tegelijkertijd!
  Ik reageerde net in je vorig logje. ’t Staat erop en hup, jouw volgend logje verschijnt op hetzelfde moment met dat artikel…
  Hahahaha!!!
  ENIG, B-ness! Nog een keertje: van harte gefeliciteerd met zoveel succes: je weblog, je initiatieven vwb handwerk, textiel enz enz, deze tentoonstelling.
  Brains: Leuk dat je op deze manier ook nog es verenigd wordt. Super!!!!

 2. @dijn, toeval!?:-)
  Ja, en het is zo leuk dat de naam Brains, die jij bedacht hebt voor Thijmen, met borduursteekjes is terug te vinden op de hartenlap. Ik houd van verhalen, maar jij ook!! En daar genieten we weer van op je blog!

 3. Jeetje, wat een mooi en kleurig artikel !! je staat er gekleurd op Berthi!! heb je ook verdiend!
  Tip voor dames die 10 mei richting Eindhoven met het openbaar vervoer willen gaan: bij het Kruidvat zijn weer treinkaarten verkrijgbaar voor 9,95 !!

 4. Wat een mooi en kleurijk stuk in de krant. Met je schitterende jasje, sta je er prachtig bij. Je schoenen kunnen wij niet zien op de foto, maar hopen wel dat ze stevig zijn. Met zo’n succes met je hartenproject moet je er wel stevig instaan.
  Wat zal het een stilte zijn als Berthi met haar merklappenboek bezig is.Maar ze is vast alweer aan het broeden op een nieuw project waar wij met alle plezier weer aan meewerken.
  Elma

 5. Wat een mooi stuk en wat fijn dat een dagblad dat plaatst, zodat heel veel ontwetenden er ook kennis van kunnen nemen!

 6. leuk zeg Berthi, gefeliciteerd met deze erkenning!!Mooi modern stuk ,niks ingedut handwerken!Jammer dat het niet zo op hun site stond dan kon ik het nl afdrukken…..

 7. Wat een goed stuk! Je staat er prachtig en kleurig op en de tekst met de foto’s nodigen uit om te gaan kijken.
  Geweldig, ook complimenten voor De Limburger!

 8. Lees ik even wat logjes bij en ooooohhhh wat een geweldige activiteit bij Berthi!
  Van harte gefeliciteerd met je tentoonstelling en alle publiciteit eromheen. Heel leuk en zéér verdiend! Wat een boeiende verzameling heb je bijeen weten te brengen rond het thema “harten”!! Ik hoop, dat er drommen in en rond de Witte Dame te vinden zijn. Ik probeer eind april eens langs te komen en wie weet zie ik je dan weer.

 9. Complimenten voor Dagblad De Limburger. Er wordt op een mooie manier aandacht besteed aan de tentoonstelling.

 10. Berthi, wat vind ik het fijn voor je dat je na zoveel werk ook volledige voldoening kunt smaken. Wat een prachtige klerrijke foto en je jasje is een plaatje. En ik voel me opnieuw heel erg vereerd dat men bij de krant m’n tas heeft gekozen om het artikel te illustreren. Tjee, ik weet bijna niet wat ik moet zeggen.
  Ik ga dit allemaal printen en aan de moeder van Els laten lezen, wat zal ze dat gewéldig vinden.
  Berthi wat zul je ook genieten van dit suces en ik weet wat je wilt zeggen, dus ja, ook wij genieten heel erg mee van dit succes (^_^)Ik wil ook je man nog eens speciaal bedanken voor de prachtige foto’s die hij van alles maakte, ik zou bijvoorbeeld mijn tas er nooit zo mooi op gekregen hebben.

 11. Schitterend, Berthi, wat goed dat de krant er zo’n groot artikel aan besteed! En terecht, er is zoveel moois te zien! Gefeliciteerd met dit succes, wij genieten allemaal mee!

 12. Berthi, wat leuk om je nu eens te zien! Geniet lekker van al het succes, dat heb je verdiend!

 13. Ha Berthi,
  Ik sluit me volledig bij vorige reageersters aan: enig dat je zoveel succes hebt met het initiatief; de foto’s en het artikel zijn mooi en leuk. En ook ik voel me vereerd dat ze mijn mailoart hebben afgedrukt in de krant 🙂

 14. @Elma, ik zal regelmatig verslag doen van de vorderingen van mijn merklappenboekje!:-)
  Als het boekje klaar is, kijken we verder…

 15. Leuk artikel en ook leuk jou op de foto te zien.
  Nu weet ik wiens weblog ik zo graag lees.
  Ook heel goed dat handwerken in het zonnetje wordt gezet.

 16. Ik ben er trots op dat ik (weliswaar de meesten slechts digitaal) de dames ken die hieraan mee hebben gewerkt. Chapeau dames!
  Haha Berthi, je reactie op mijn fotograferen afgelopen maandag indachtig, kan ik nu even een lachje niet onderdrukken. Nu is je gezicht bekend bij “half Nederland”. (Overigens staat er ook nog een mooie foto van je op je eigen site.)
  Hoe maak jij zo’n mooie foto van een krantenpagina???

 17. Het is herhaling dat weet ik. Maar een artikel dat zo mooi en kleurrijk is wordt zeker goed gelezen.

 18. Wil je reageren op het artikel in de krant.
  Ga naar Google en type: De Limburger, ga dan naar de linkerkolom en klik op scala. Dan kun je het zo vinden en onder aan het artikel kun je een reactie plaatsen.
  ELma

 19. @Saskia, ik hoor je lachen en genieten!:-)
  Ik weet wat je bedoelt!:-)
  Ik heb het pdf bestand van dit artikel gekregen van Dagblad De Limburger!:-)
  @Maaike en Martine, tsja, nu weten jullie een beetje wie achter dit blog schuilgaat!:-)
  @Jenny, of je wilt of niet, maar om dit kleurrijk geheel kan je niet heen. Het is ook nog eens pagina groot.
  Je wordt vrolijk van dit kleurrijk geheel.
  @Elma, dat had ik nog niet gezien! Ik zie dat je zelfs al een reactie hebt geplaatst. Super!
  Hier is de link:
  http://www.limburger.nl/article/20080409/SCALA/804090352/1018

 20. Dank je, Marlies!
  De postbode die zojuist een pakje voor de buren bezorgde en voor de expositie alle quilts keurig op tijd heeft afgeleverd, had het artikel ook gelezen en vond het een leuk verhaal.

 21. Berthi, dat werd toch ook wel een keertje tijd, nu nog een keertje handjes schudden in real life! Jij en Saskia morgen veel plezier in Nijkerk denk ik? Ik ga mij morgen met oudste zoon begeven op/bij het containerschip wat laatst in Frankrijk op het strand lag, wat een straf!

 22. SUPER!!!!! Berthi!!! pracht verhaal/foto’s is het geworden.Het had ert niet beter in kunnen staan. Jij staat er trouwens ook erg mooi op met je vilten jasje!!! Ik geniet van alles wat er nu geschreven is over de tentoonstelling. Wat een fijn initiatief heb je hiermee genomen. Alle aandacht en complimenten zijn je van harte gegunt. Blijf doorgaan…

 23. @Maaike, het lijkt me erg leuk om je een keer te ontmoeten. Misschien in Arnhem?
  Ik ben morgen inderdaad in Nijkerk, en Saskia volgens mij ook!
  Jij een hele fijne dag met je oudste zoon! Dat wordt vast heel gezellig!
  @Marijna en Hannah, dank je!

 24. een heel leuk en informatief artikel. en met al die kleuren een echte eye catcher. (mooie foto’s 😉 ). Het ambacht/de kunst van het handwerken wordt op een heel prettige manier benaderd. Leuk dat je inititatief zoveel aandacht krijgt. Extra leuk omdat je er zoveel tijd, liefde en aandacht aan hebt besteed!

 25. Hallo Berthi,
  mooi plaatje: de kleuren van je jasje komen terug in de quilts of andersom ’t is maar net hoe je het bekijkt.
  Ik heb mijn moeder gevraagd om haar krant te bewaren voor mij, kan deze pagina in de map met achtergrond-verhalen.
  Ik mis nog wel iets: het Eindhovens dagblad heeft er nog geen letter over geschreven!
  dat is wel jammer.
  En verder ben ik het met iedereen eens: fijn dat handwerken weer zo in de belangstelling komt.
  groetjes
  Ine Munsters

 26. Wat sta je mooi op de foto en zo lekker kleurrijk tussen de quilts en je jasje! Ze hebben er een mooi artikel van gemaakt!
  Je heb het allemaal prima verzorgd door al die goede voorbereidingen!

 27. Ik probeer vanavond en anders morgenavond nog ‘iets’ naar je te mailen 😉 Ga er straks of morgen aan werken…

 28. @Ine Munsters, ik heb contact gehad met het Eindhovens Dagblad en ze zeiden dat ze deze expositie vermeld hadden! Ik kan het niet controleren!
  @Marianne, spannend!!!:-)

 29. Mooi Berthi, je staat er erg tevreden op, en dat mag ook wel na al het werk. Leuk dat het zo’n succes is.

 30. @Lous,… zeer tevreden tussen twee prachtige quilts, de droomdeken en de prachtige Irisquilt van jou!! Ik heb ook al veel mooie reacties gehoord over de Irisquilt!

 31. Berthi, wat leuk om dit te kunnen lezen.
  Het werd allemaal mooi omschreven en dit zal toch zeker meer mensen naar deze tentoonstelling “trekken”.
  Want je wilt alles graag van dichtbij bewonderen, als je dit leest en ziet.

 32. Berthi,wat een mooi artikel!Helemaal in kleur,hartverwarmend!Nou,als daar geen bezoekers op af komen dan weet ik het niet…
  Van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat Berthi,zonder jou geen hartenproject en reuze bedankt voor alle moeite die je hebt gedaan!

 33. @YokkoBears en MarianneD, vandaag was ik in Nijkerk en het verraste me hoeveel mensen dit artikel hadden gelezen. Het is met name de zeer kleurrijke foto die als eerste opvalt en daarna gaat men het artikel lezen. Iedereen is zeer positief. En ik hoorde al dat er mensen speciaal naar de tentoonstelling gaan op de dag dat ik er zal zijn.
  Het is allemaal zo hartverwarmend, waardoor ik het vele werk snel vergeet. Daarbij moet ik zeggen dat het thema Harten enorm aanspreekt bij iedereen. Wie had dit een jaar geleden kunnen bedenken en verwachten!
  We genieten met z’n allen!!!
  Het hartenproject is met ons allen, door ons allen en voor iedereen gemaakt!! Complimenten, hartendames!!!!

 34. Ik heb de krant echt zien liggen op de tentoonstelling op de tafel bij het gastenboek 😉 Ook de HzG lag erbij! De polswarmers van MM pronkten mooi naast het gastenboek. Ik was met een collega gaan kijken en kon haar heel trots wat uitleg geven natuurlijk! Ze vond de quilt van Mien vooral zo prachtig en ook die van Lous! Ik breng dus bij dezen de complimentjes aan jullie over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *