Museumweekend 2008

Vandaag start het museumweekend waarvan dit jaar het thema luidt Kunst van de waarheid. In veel musea vinden activiteiten plaats en vaak ontvang je korting op de entreeprijs of zelfs gratis toegang. Van het ruime aanbod aan exposities licht ik er enkele uit.

In Museums Vledder is er tot en met 31 mei 2008 de expositie: De klederdracht en de gebruiksvoorwerpen van de niet-Chinese minderheden uit het zuidwesten van China: de MIAO, de DONG, de YAO uit de collectie van Ien Rappoldt. In de provincie Guizhou liggen de dorpen van deze bevolkingsgroepen. Een interessant gebied door de manier van leven van de bewoners. Zij zijn zeer kreatief, niet alleen in hun kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen, maar ook door hun bouwstijl, hun literatuur, hun geschiedenis. De Miao kenden geen schrift. In verhalen en liederen gaven zij hun geschiedenis van generatie op generatie door. Eén van de bekendste scheppingsverhalen is dat van Moeder Vlinder die verliefd wordt op de Luchtbel. De vlinder legt twaalf eieren die door de mythische vogel Jiyu wordt uitgebroed. Er komen twaalf zeer verschillende schepselen uit waaronder een draak, een slang, een waterbuffel en de Miao man Jiang Yang. In de versieringen op hun kleding komen die verhalen ook tot uiting.

In Museum De Schotse Huizen is de expositie Echte Kanten en Borduurwerken ‘Gebroeders Werkers-Lockefeer, 1880-1965’ tot en met 2 november 2008. In het Land van Beveren-Waas, gelegen in Oost-Vlaanderen in België, bestond van 1850 tot 1965 een bloeiende kanthandel. Deze was van groot belang voor de levering van kanten voor de Nederlandse streekdrachten. In de periode tot 1900 was Beveren het centrum voor de kanthandel, na de eeuwwisseling is dit verschoven naar Kieldrecht. Van 1880 tot 1965 waren de Gebroeders Werkers-Lockefeer te Kieldrecht de belangrijkste handelaren in kant. De drie generaties Werkers-Lockefeer hebben een uniek archief achtergelaten. De bestudering van het archief en de vele contacten met Maria Werkers, hebben geleid tot de publicatie over het werk van deze kantuitgeversfamilie. De publicatie is geschreven door Trees van Ierssel-Ruygers.

In Galerie Help u zelven toont Hilde Sinke haar autonome textiele objecten en modeaccessoires met een strakke ordening van zachte vormen. Lotte van Laatum toont textiele sieraden en keramische vazen en gastkunstenaar Manita Kieft laat haar vrolijke vaasobjecten zien.

Het Tassenmuseum heeft als wisselexpositie Fantastic, waaiers: van modeaccessoire tot eigentijds ontwerp. Naast historische waaiers uit de collectie Felix Tal zijn ook eigentijdse ontwerpen te zien. Kunstenaars en ontwerpers hebben in opdracht van Tassenmuseum Hendrikje objecten vervaardigd die geïnspireerd zijn op de waaiers. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 mei 2008.

Het Centraal Museum Utrecht heeft de tentoonstelling Script, mode en interieur van salon tot house die tot en met 31 augustus 2008 is te zien. Door topstukken uit de mode- en interieurgeschiedenis in een filmische setting te presenteren, speelt de ervaring van het verstrijken van de tijd de hoofdrol in de nieuwe opstelling Script. 18de- en 19de-eeuwse japonnen, servieskasten en canapés, maar ook Rietveld-ontwerpen en hedendaagse mode worden met elkaar vermengd in een doorlopende filmische ervaring. Kostuumfilms uit de afgelopen twintig jaar vormen de inspiratie voor filmsets waarin de stukken zijn opgesteld. Dit resulteert in een nieuwe interpretatie van de beroemde Utrechtse stijlkamers.

En dan is er natuurlijk onze eigen expositie Hart & Dame in Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame, tot en met 10 mei 2008.

16 gedachten over “Museumweekend 2008

 1. Goed dat je er aandacht aan besteedt.
  Mij ontgaat dit meestal, kom niet vaak in musea, maar zou graag al dit moois willen zien.
  Geef het door aan manlief die wel regelmatig gaat.
  Maar of hij 1 van deze kiest ;-).

 2. er is keuze genoeg van daag, maar ik ga nergens heen,, geniet van allerlei gegoogle en kom zo toch veel te weten, fijne dagen

 3. Berthi wat véél mooie exposities laat je ons zien en ik ben een hele tijd verdwaald geweest op de site van Lotte van Laatum. Heel erg mooi zoals de Turkse vrouwen de kans krijgen om hun eeuwenoude textiele werkvormen te tonen en ons ervan te laten leren. Ik geloof vast dat er nog zoveel meer onontdekte bronnen van handwerkvormen in ons land te vinden zijn en ben heel erg blij dat ook daarin weer een manier is gevonden om samen te werken en te leven met onze landgenoten.
  Het museum te Vledder lijkt me gewéldig mooi, ik zag naast de prachtige klederdrachten uit China ook heel bijzondere glazen objecten die ik dolgraag eens in het echt zou zien en ook de expositie van Chinese propaganda posters vind ik geweldig, want ik heb zelf dat heel grote boek met al die posters erin.
  Utrecht … oh ja, graag.
  Schitterend logje Berthi!

 4. Het Museum voor Naaldkunst is vandaag ook vrij toegankelijk, o.a. oude en nieuw geborduurde Groninger merklappen zijn er te zien. Ik was graag gegaan maar zit middenin een kinderfeestje…

 5. leuke tip Maaike, ik zie er ook een bekende naam bij staan :
  Museumdag zaterdag 5 april 2008 (Niet op zondag !)
  Het Museum voor Naaldkunst organiseert in het kader van het Nationaal Museum weekend op zaterdag 5 april a.s. een kleine expositie van oude en nieuwe Groninger merklappen. In de afgelopen jaren zijn een aantal zeer oude en door de tand des tijds aangetaste merklappen uit de omgeving van Winschoten uit de vergetelheid gehaald en op borduurpatroon gezet. Daarna zijn enkele borduursters, zoals Pauli Smit uit Onstwedde, Marjolein Olthoff uit Westerlee en Jolanda Hordijk uit Beerta aan de slag gegaan om er iets moois van te maken.
  De eigenaresse van het museum, Hennie Stevan-Bathoorn, heeft kunnen achterhalen waar de lappen zijn gemaakt en door wie. Deze informatie is gebundeld in vijf boekjes, die tezamen met de borduurpatronen verkrijgbaar zijn bij het museum.De oorspronkelijke en nageborduurde lappen zijn te zien op za. 5 april van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

 6. Jammer dat het zo ver is.
  Ik zie ook eeb bekende naam :;)
  Ook HzG binnen gekregen, leuk om onze web-log story/avon(D)t-uren te lezen Berthi.
  En prachtige foto’s meneer Peter !!!

 7. vandaag de nieuwe HZG gekocht: erg leuk om het verhaal te kunnen lezen! Daar ga ik vanavond nog even lekker mee zitten (of anders morgen). jammer, maar naar de tentoonstelling gaan zal niet lukken.
  ik hoop dat er wel veel belangstellenden zullen komen, het is zo’n leuk idee en project!
  groetjes,
  Anneke

 8. @Marian’ne m, helaas lukt het mij ook niet om dit weekend naar een expositie te gaan. Vandaag waren we met Eline naar de universiteit in Nijmegen voor informatie over een masteropleiding en morgen ben ik bij een schaaktoernoooi!!
  @Corrie, er is is zoveel te doen, dat het soms moeilijk is om een keuze te maken. Ik probeer binnenkort naar het Centraal Museum Utrecht te gaan.
  @Maaike,… en was het kinderfeestje geslaagd?
  @Mary, leuk dat je dit nog even aanhaald. Ik ken de boekjes van Hennie Stevan. Ze is ook bezig om een nieuw boek uit te brengen met de pronkrol als onderwerp! Interessant!
  Ik heb HzG nog steeds niet ontvangen. Het wordt langzaamaan toch wel tijd!
  @anneke, gelukkig kan je alles via internet volgen en nu ook nog eens via het artikel in HzG.
  Ik merk dat er vandaag problemen zijn met de foto’s op mijn weblog. De foto’s staan op een Amerikaanse provider. Zijn ze met onderhoud bezig? Mijn website, die ook op deze provider staat, is uit de lucht op dit moment. Jammer want Matthijs wilde vandaag mijn website bijwerken.

 9. Gelukkig, dan ligt het toch niet aan mijn nieuwe pc. Ik heb de hele dag al problemen met het bekijken van plaatjes op de web-log-blogjes. (Niet dat ik de hele dag aan het surfen ben, maar heb het op een aantal momenten opnieuw geprobeerd.)

 10. Berthi wat een toeval, onze wegen hebben elkaar vandaag gekruist. Wij zijn door Nijmegen gereden om naar een familiedag in Groesbeek te gaan. Het is altijd een spannende tijd om een goede opleiding voor je kinderen te vinden. Succes hiermee.
  Morgen een fijne schaakdag met Thijmen.
  Elma

 11. Goeie tip, die exposities. Sommigen duren gelukkig nog lang, dat biedt perspectief ze ook een keer te bezoeken!

 12. nou ja ik dacht vanmiddag het 1e log zonder foto’s van berthi ,maar nu staan ze er wel..er was iets mis met ons toestel (hihi) denk ik….

 13. Ik merk dat het nu weer snel en goed gaat! De foto’s zijn er weer! Wellicht hadden we toch te maken met het onderhoud van de provider!
  In Amerika zijn ze nog niet zo lang wakker, maar voor ons zit de dag er al bijna op!:-)
  @Elma, het was wel erg slecht weer in Nijmegen. Regen, regen en nog eens regen!!
  Heb je een fijne familiedag gehad?
  Eline is er bijna uit wat haar studie betreft!
  @Josefien, toch moeten we de datums goed in de gaten houden van de tentoonstellingen want de tijd vliegt!!

 14. Hoi Berthi,
  Wij troffen het vandaag in het hoge noorden, de hele dag zon. Wat kan dat verschillen he ? Heb in de tuin gewerkt en ook nog buiten zitten borduren. Bedankt voor de leuke tips voor het museumweekend. De museums in Vledder lijken me heel leuk, maar ik weet niet of ik er morgen al naar toe ga, de Chinese kostuums in het Universiteitsmuseum van Groningen wil ik ook nog naar toe. Misschien morgen, want dat is vlakbij, maar het is geloof ik koopzondag en daar heb ik een grote hekel aan. Een stad kan op zondag zo mooi en rustig zijn !
  Een prettige zondag toegewenst,
  groeten Margriet

 15. @Margriet, vreselijk die koopzondagen. Morgen is het hier weer raak. Je kunt over de hoofden lopen! Mij niet gezien!
  Heb jij vandaag buiten zitten borduren? Ik was blij met mijn winterjas. Koud, regen en nog eens regen!
  In de universiteitsmuseum van Groningen is inderdaad ook een mooie tentoonstelling. Voor mij iets te ver. De tentoonstelling:
  The Colours of China loopt tot en met 14 september 2008.
  http://www.rug.nl/museum/tentoonstellingen/actueel/index

 16. ik wil volgende week eigenlijk naar Groningen .. in combinatie met een ziekenhuisbezoek ….. en idd Berthi, de tijd vliegt !! als alles meezit, ben ik morgen naar het Tassenmuseum ……… (oeps, het is al zondag!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *