Grijpstok

Door zijn beroep als bedrijfsleider bij een bouwbedrijf kwam mijn vader op veel verschillende plaatsen voor allerlei projecten. Zo moest er in de jaren zeventig van de vorige eeuw een manifacturenzaak op Stratumseind in Eindhoven verbouwd en omgedoopt worden tot een café. Voor diegenen die niet bekend zijn in Eindhoven wil ik tussen de regels door vermelden dat Stratumseind dé uitgaansstraat van Eindhoven is. Maar goed, nu terug naar de manifacturenzaak. Voordat een pand verbouwd wordt, moet het normaliter leeg zijn. De eigenaar van de manifacturenzaak had enige ‘overbodige’ spullen onbehoed achter gelaten in zijn winkel, waaronder de ‘grijpstok’ die je op de foto ziet. Deze werd gebruikt om lappen stof, vermoedelijk restanten, van de hoogste planken te grijpen. Een handig bedacht hulpmiddel dat zeker binnen handbereik van het personeel te vinden was. Mijn moeder zag als kind al deze grijpstok in de manifacturenzaak. Dat wil zeggen dat we de stok al zeker kunnen dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ik heb er de naam ‘grijpstok’ aan gegeven, maar dat kan toch niet de juiste benaming zijn?

23 gedachten over “Grijpstok

 1. Berthi de stok doet me denken aan een stok die wij vroeger gebruikten om fruit mee te plukken in hoge bomen. Er hangt dan een linnen of katoenen zak aan.
  Zeker weten van deze stok doe ik het niet hoor!

 2. ik ken hem alleen als de moderne versie die gebruikt wordt om rotzooi op te ruimen in bv plantsoenen : de pikkelateur. Op internet vind ik alleen het woord oppikkelateur, degene die dat werk doet ….

 3. Mooi apparaat mét een verhaal.
  (En verhalen daar houdt Berthi van, hoor ik in mijn hoofd er achter aan 😉
  Handige stok, in die tijd hadden ‘dingen’ toch nog wel vaak gewone Hollandse namen.
  Of juist in het Frans als het heel chique was/moest zijn.

 4. Ook dit herinnert me weer aan de tijd dat ik als heel jong meisje mocht meewerken in een zaak waar de mooiste dingen werden verkocht en ook rollen stof die inderdaad met zo’n zelfde stok uit de hoogste vakken werden gehaald, maar geen idee hoe zo’n stok heet. Ik hoop dat iemand het zal weten.

 5. Ook ken ik die grijpstok uit mijn jeugd. Bij de drogist die op een handige wijze de pakken Nefa van de bovenste plank haalde.
  De naam grijpstok lijkt mij juist en kan geen beter bedenken.
  Elma

 6. De grijpstok die vandaag de dag wordt gebruikt in de zorg om voorwerpen van de grond op te pakken als iemand er niet ‘meer’ bij kan … die heet inderdaad grijpstok.

 7. leuk al die ouderwetse dingen wees er maar zuinig op zo een mooie zie je niet meer ben altijd weer benieuwd wat er komt vr groet Henny

 8. En nog steeds geen Handwerken zonder Grenzen op de mat… Hoe lang zal het nog gaan duren?

 9. Berthi’s grijpstok staat al bij Google onder de HELPING HAND een kleine grijpstok.
  Elma

 10. Interessant! Ik ben zo benieuwd of hij nog ‘in dienst’ is? Gebruik je’m Berthi?
  Ik gebruik hier in huis een ouderwetse ‘raamopener’ zoals je wel in scholen had (ook geen idee hoe zo’n ding heet…..), om de Vliezo-trap naar beneden te halen.

 11. Ik zie voor mij hoe de stok werd gebruikt in de fourniturenwinkel hier in de stad. volgens mij zijn ze nog wel gebruikt, maar zien ze er ‘moderner’ uit. De ellemaat stokken vond ik ook heel mooi! Wat een vondst, zo achter de balk op zolder, Josephine! Bethi, op mijn log staan de koning en zijn gade!

 12. Bij de kruidenier hadden ze zo’n stok dat potje kon grijpen!Wat leuk om nog zo’n hele oude te hebben!!

 13. Leuk artikel over de grijpstok maar momenteel heeft mijn ergernis de overhand. Ik weet niet van wie de reactie is (naam ontbreekt) maar ook ik heb nog steeds de HzG niet in de bus terwijl hij al sinds afgelopen vrijdag te koop is. Ik baal als een stekker. Hele slechte service voor de leden.

 14. Wil, ik denk dat bellen naar de abonneeservice het enige is wat je kunt doen. Tel. 0172-476085 en dan maar afwachten.

 15. @wil, als abonnee van HzG heb ik het nieuwe nummer ook nog niet ontvangen. Ik heb het nieuwste nummer in de winkel gekocht. Overigens meerdere exemplaren want ik heb al een exemplaar aan de journaliste van Dagblad De Limburger gegeven die een artikel in hun krant gaan wijden aan de hartenexpositie. Ik was vanmorgen bij de bibliotheek in Eindhoven en op mijn advies hebben zij een abonnement genomen op HzG en zij klaagden afgelopen maandag al tegen mij en vandaag weer. Voor hen is het nu zeker belangrijk dat ze het nieuwe nummer op tijd hebben i.v.m. het artikel over de hartenexpositie.
  Vanaf morgen ligt het nieuwe nummer van HzG al een week te koop en de meeste abonnees hebben nog niets ontvangen. Dit kan niet!
  Bij de bilbiotheek in Eindhoven hebben ze mijn artikel gekopieerd uit het blad dat ik gekocht heb, vervolgens hebben ze het geplastificeerd en opgehangen op één van de hangpanelen, maar zij willen het blad ook laten zien aan hun leden en dat kan nog steeds niet.
  Dit moet echt verbeterd worden, want waarom heb je anders een abonnement op het blad?

 16. wat een leuke derde hand die hebben ze bij HZG nodig om de tijdschriften in de bus te deponeren Jammmer dat het zo lang duurt

 17. @Marianne, dat is dan vast een variant op deze ‘grijpstok’!?
  @Mary, wat een woord!! Nooit eerder gehoord!! Zo leer ik toch elke dag weer!
  @Marian’ne m,… en verhalen heb ik vandaag ook weer verteld, en wel aan de journaliste van Dagblad De limburger. Later meer hierover!:-)
  @Annelies,… en dan maar hopen dat er niets op zijn hoofd terecht komt!:-)
  @Corrie, volgens mijn vader heeft het een specifieke naam. Alleen kon hij niet meer op de naam komen. Eens zag hij hetzelfde voorwerp bij een tv-programma.
  @Elma, zullen we het dan voorlopig maar bij grijpstok houden?
  @Eva, dan houden we het gewoon bij de benaming ‘grijpstok’.
  @Francisca R, ik gebruik hem niet. Hij staat mooi te wezen in een hoekje van de kamer, maar door de log van Josefien van gisteren dacht ik ineens aan deze grijpstok!
  De stok waar jij het over hebt, ken ik ook.
  @Henny, voor mij is het ook altijd een verrassing!:-)
  @Elma, grappig!! Ik ben snel naar Google gegaan en ik zie dat je inderdaad bij grijpstok de naam Helping Hand krijgt. Tegenwoordig een Engelse benaming. Waarom kan dat niet in het Nederlands? Jammer!
  @Lous, de derde hand vind ik een leuke naam, en een derde handje klinkt heel lief! Ik wist het niet! Dank je voor de info.
  @Basje, jammer dat het zo lang duurt voordat de abonnees hun nieuwe nummer in de brievenbus krijgen

 18. Wat leuk grijpstok, dit is wel wat voor mij als ik er niet bij kan.
  HZG vandaag ook gekocht. Ziet er goed uit BERTHI !!!!!!!!!!!

 19. Wat leuk dat je oude gebruiksvoorwerpen zo de aandacht geeft die ze verdienen. Ik kom via een tip van Corrie W. op jouw site. Jij hebt ooit aandacht besteed aan wollenbollenpotjes. Wil je er nog wat zien dan nodig ik je uit even op m’n site te kijken bij het blog van 1/4 jl.

 20. @boomkruiper, leuk om je wollenbollenpotjes te zien! Weer anders dan de exemplaren die al eerder op mijn weblog te zien waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *