De expositie Hart & Dame staat!

Het was vroeg toen Lous, Mien B, Marianne en ik gisteren met het schoonmaken van de panelen en de vitrines begonnen. De planning was dan ook om voor 13.00 uur een groot gedeelte van de tentoonstelling op orde te hebben. De quilsters Lous en Mien B namen de indeling van de quilts voor hun rekening. De inrichting van de vitrines had ik thuis al voorbereid en Marianne keek er als vormgeefster nog met een kritisch oog naar. We vormden een prima team, en na gedane arbeid werd het tijd voor een hapje bij Grand Cafe Berlage, gecombineerd met een gezellig napraten.

Ik wil je alvast een indruk geven van de tentoonstelling, maar ik moet er absoluut bijzeggen dat het in werkelijkheid vele malen mooier is dan op de foto. Alle elf quilts die ingeleverd zijn voor de hartenexpositie hangen er. Van de overige hartenontwerpen heb ik helaas een selectie moeten maken door ruimtegebrek. In totaal zijn er naast de quilts nog éénenveertig hartenontwerpen te zien in een verscheidenheid aan handwerktechnieken. Zoals: breien, haken, borduren, Japans vlechtwerk, Mail-Art, kantklossen, Zaans stikwerk, Myreska-borduurwerk, een hart getekend in een softwareprogramma en gedigitaliseerd en daarna geborduurd met een borduurnaaimachine. Het is te veel om op te noemen. Het beste is dat je zelf een kijkje gaat nemen!

Het is Francisca gelukt om deze grote schitterende hartenquilt op tijd klaar te hebben!

Links zie je de quilt van Betty en verderop de hartenquilt van Lous. En natuurlijk herken je het droomdekentje van de quiltgroep van MarPie.

Marian’ne m heeft met haar harten-polswarmers een speciaal plaatsje gekregen bij het gastenboek!

Aanstaande maandagmiddag zal ik tijdens de informatiemiddag over de droomdekens in de bibliotheek zijn. Daarnaast zal ik nog enkele middagen meer aanwezig zijn. Welke data dat zijn, laat ik snel weten.

Expositie Hart & Dame Bibliotheek Eindhoven, in de Witte Dame; 31 maart tot en met 10 mei 2008, tijdens openingsuren van de bibliotheek.

39 gedachten over “De expositie Hart & Dame staat!

 1. Ziet er mooi uit,veel succes iedereen!
  Jammer dat het te ver weg is voor mij om langs te komen.Veel plezier,groeten van Neeltje Wilson,Virginia U.S.A.

 2. Prachtig Dames!!
  Kan er geen reizende expositie van gemaakt worden?? Misschien dat jullie dan ook naar Friesland kunnen komen!!?

 3. wow, wat ziet dat er prachtig uit. Ik hoop op veel positieve reacties in jullie boek (en dat de polswarmers niet gejat worden, brr wat staan ze daar eng voor de grijp) Groetjes Marion.

 4. Van harte gefeliciteerd voor iedereen, met die mooie expositie, het ziet er geweldig uit,
  wish i could see it in person,

 5. Van Harte Gefeliciteerd met de expositie die er op de foto’s al prachtig uitziet! Ik hoop te komen kijken!

 6. Berthi, en dames GEFELICITEERD !!!!
  Wat ziet dat er prachtig uit!!
  De ruimte is zo mooi ruim en overzichtelijk.
  En alles is goed te zien in de lichte vitrines.
  Knap werk hoor !!
  (oei, bloos, dat is wat té veel eer hoor. IK met mijn harten gemopper en eenvoudige breiwerk. IK kan wel mooi iedereen een handje(polsje) geven op deze manier !!!;-)).

 7. Dat ziet er zeer goed uit!!! Wat een mooie projekten allemaal!!
  Leuk Marianne m……. Een ere plaatsje!!
  :o)

 8. O wat ziet dat er geweldig uit! Ik heb rode blosjes van de opwinding!
  De vitrine’s zien er prachtig uit, ik kan niet wachten tot ik het van dichtbij kan bekijken…
  Bedankt voor alle moeite en tijd die jullie aan deze expositie hebben besteed!

 9. Berthi, Lous, Mien en Marianne, heel hartelijk bedankt allemaal voor dit geweldig mooie resultaat, het ziet er zo professioneel uit en ik voel me helemaal vereerd dat ook ik een plaatsje heb gekregen tussen al dat moois, wat een indrukwekkend gezicht al die prachtige quilts, zo netjes opgehangen en ik verheug me nu nog veel meer op het reisje naar Eindhoven om alles met eigen ogen te kunnen bekijken. Francisca zit met rode blosjes en ik ook, van genoegen en van opwinding, wat ontzettend mooi gedaan en wat leuk allemaal. Ik zal Ellen in gaan seinen en een afsrpaak maken om ernaar toe te gaan en Berlage lijkt me een goede tip voor koffie of een lunch! Hoera!!! Het is ervan gekomen en nu kunnen we er nog meer van gaan genieten.

 10. Hoi Berthi
  Dat ziet er heel mooi uit. De bibliotheek is heerlijk ruim om al die mooie quilts op te hangen. Fijn dat het handwerken nu toch weer zoveel in de aandacht komt. bedankt.

 11. Maandag kan/mag ik alles in het echt bekijken. Ik kan bijna niet wachten. Het ziet er op de foto’s al zo mooi uit!
  Berthi, Lous, Mien en Marianne, bedankt voor al het werk!
  Ik hoop dat er ooit nog een tweede kans komt om aan zo’n prachtig project mee te doen.

 12. Gefeliciteerd Berthi met deze prachtige tentoonstelling van het hartenproject.
  Het ziet er fantastisch uit ! Ik zou heel graag naar Eindhoven komen, maar vanuit Groningen is het toch wel heel erg ver.
  Groeten Margriet

 13. @Neeltje Wilson, het is niet om de hoek voor je, maar gelukkig kan je het digitaal volgen. Alhoewel dat absoluut niet te vergelijken is met de werkelijkheid! Maar beter iets, dan niets!:-)
  @Tijm, Friesland is een prachtige provincie, maar ja…
  @Marion Berkhout, deze tafel staat bijna tegen de informatiebalie aan en natuurlijk zie je niet alles, maar de polswarmers heb ik uiteraard vastgeplakt!
  @Ankie King, net als Amerika is Australië niet naast de deur!:-)
  @Marianne P, hartstikke leuk dat je komt kijken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Laat je het ons weten, digitaal of via een berichtje in het gastenboek?
  @marian’ne m, je bent wel stevig vastgeplakt aan de tafel!:-)
  @Wilma, marian’ne m verdient een ereplaatsje!!!
  @Francisca, ik hoop je op 10 mei te zien!
  @Annelies, het is een zeer geschikte ruimte voor een expositie!
  @Corrie, dat wordt een zeer mooi dagje voor jullie. Helaas had ik voor het borduurwerk van Ellen geen plaatsje in de vitrine. Sommige handwerken kon ik niet plaatsen vanwege het formaat of dat er dan niets anders meer in de vitrine kon.
  Het was passen en meten waar ik thuis enkele weken mee bezig ben geweest. Het liefste had ik alles een plekje gegeven, er is met zoveel enthousiasme aan het hartenproject gewerkt!!
  @annie, jouw prachtige kleine gehaakte hartje ligt er ook. Heb je het al gezien in HzG? Het staat ook nog eens op het affiche afgebeeld.
  @Saskia, eerst het merklappenboekje en dan kijk ik verder.
  @Margriet, net als vanuit Friesland ben je vanuit Groningen een poosje onderweg. Ik kan je wel zeggen dat je biscornu mooi in de vitrine ligt!

 14. Oh het ziet er al mooi uit zeg! Ik wens jullie heeeeel veel bezoekers , en ik hoop dat iedereen met zijn/haar tengels van de quilts af blijft. Ik neem aan dat er niet elke dag toezicht is??? Nou ja dat maakt ook al niet uit , jaren geleden moest ik toezicht houden bij de tentoonstelling van het gilde , er was toen net een antieke quilt aangekocht , er stond in verschillende talen bij NIET FOTOGRAVEREN , NIET AAANRAKEN , maar mensen stapten gewoon over het hekje en probeerden er ook nog aan te voelen ook , ja moet je net mij hebben , ik laat me dus echt niet opzij duwen als ik voor zo’n job gevraagd ben en bij de fotomaaksters ging ik gewoon voor de lens staan of hield mijn hand er voor , vriendelijk vragen maakte totaal geen indruk , en je kreeg vaak nog een grote mond toe. Het rare vind ik dan als je wat meer vraagt dat het meestal de quilters zelf zijn die dat soort dingen doen! HUH????? Snap jij het snap ik het , poe nou dat moest er blijbaar even uit , dus iedereen : blijf van de quilts af!!!!
  @Berthi , ik heb gelezen dat de uitzending over de droomdekens bij de club van 100 op 7 of 14 april is.
  Marlies

 15. Super Berthi wat ziet het er mooi uit, ben het eens met Tijm het zou leuk zijn om naar Friesland te komen.
  Bedankt voor al jullie werk en vooral de Quilts komen heel mooi uit.

 16. Succes met de mooi ingerichte tentoonstelling.
  Als ik in de buurt ben ga ik zeker een keer kijken.
  Annemieke

 17. Berthi- Lous- Mien B-Marianne. Dames heel erg bedankt voor jullie werk hier aan. Super zoals het er uit ziet.
  Hier is een geweldig werk verricht.
  Ik zie mijn quiltje ook hangen.Wat een leuk gezicht en een eer dat ik daar bij hang. Ik kan bijna niet wachten om daar naar toe te gaan.
  Berthi wat een voor bereiding heb je hier aan gehad.
  Maar niemand had het beter kunnen doen.
  Het ziet er stralend en verzorgd uit. Helemaal top dames!!!!!!!!!!!!!!

 18. Gefeliciteerd. Zelfs op afstand ziet het er prachtig en veelbelovend uit. Vandaag al een voorproefje van al het moois wat er te zien is. Deze week als HZG bezorgd is nog een keer genieten en dan richting Eindhoven. Succes

 19. ooooh wat ziet dat er prachtig uit. Wel een goed idee van Tijm om er een reizende expositie van te maken toch? En als Friesland te ver weg is heb ik Gelderland nog in de aanbieding 🙂

 20. Zelfs op de foto’s ziet het er al prachtig uit, en ik ben zo blij mijn quilt daarbij te zien hangen. Ik miste hem echt en keek soms even terug naar de foto’s. Goed dat hij daar nu hangt en als hij terug komt kan ik er een naam bij borduren!

 21. Natuurlijk heel erg bedankt voor al het werk dat jij en de anderen er aan gehad hebben. Het zal niet mis geweest zijn, de expositie in te richten. Maar met een fantastisch resultaat!

 22. @Betty, ik heb gisteren nog tegen de dames verteld waar de naam Marcus moet komen staan!
  Het is zo mooi om de diversiteit in quilts te zien, maar ook de verschillende handwerktechnieken van de andere hartenontwerpen die in de vitrines liggen. Chapeau voor alle hartendames!!

 23. Berthi, wat ziet het er mooi en verzorgd uit. Jullie hebben er samen echt iets moois van gemaakt, ik zie mijn kussen al staan, wate en eer, ik kom snel een keertje kijken al zal dat hoogstwaarschijnlijk wel in een weekend zijn omdat ik 4 dagen werk. Dank je voor deze prachtige expositie, hopelijk genieten er veel mensen van.

 24. Ik ben blij mijn theedoek terug te zien. Wat gebeurd er met het gastenboek? Is dat later voor jouw Berthi. Ik vind het voor jouw zo mooi dat je nu al die mooie hartentoestanden kunt laten zien. Felicitaties voor jouw en je mede-inrichtstersvan deze expositie.

 25. AAn alle Harte dames,
  Proficiat met het resultaat.
  Wat ben ik blij in Deurne te wonen, Eindhoven is gewoon “om de hoek” ik kom zeker kijken.
  Maar jullie kunnen allemaal veeel beter handwerken, ik ben met mijn kruiskes maar een beginneling 😉
  Genieten kan echter iedereen.
  groetjes
  Ine Munsters.
  ps. wat wordt er toch veel gedaan op handwerkgebied de laatste tijd. Heerlijk!!

 26. @Noor, je gebreide grazy-hartenkussen is prachtig en staat heel mooi in de vitrine en mooi in HzG!
  Heel leuk dat je een keer naar Eindhoven gaat voor de expositie en misschien zien we je ook op 10 mei?
  @Paulie, je theedoek hangt ontzettend mooi op een hangpaneel en we hebben bewust aan de andere kant niets gehangen omdat de achterkant van je theedoek ook zo mooi is!! Jouw theedoek heeft het hele hangpaneel voor zichzelf!
  Ik heb er een gastenboek neergelegd en ik zou het graag willen bewaren bij mijn andere gastenboeken van de eerdere exposities. Ik zal er zeker een logje aan besteden na afloop van de tentoonstelling.
  Paulie, ik zie je op korte termijn en vindt het erg leuk om je weer te spreken.
  @Ine Munsters, iedereen is eens als een beginneling begonnen en je moet niet zo min over je handwerk praten. Juist de eerste handwerken blijven een speciaal plekje innemen. En in Eindhoven kan je beslist nog leuke ideetjes opdoen! Ik lees het graag in het gastenboek!

 27. Ik heb met veel bewondering naar de foto’s gekeken Berthi die in je weblog staan. Wat een grote ruimte is die bibliotheek, en daarom een prachtige locatie voor al dat moois. Zelf kom ik op zaterdag 12 april even langs. Ik heb dan 3 vliegen in een klap: op zaterdag de tentoonstelling bekijken in Eindhoven, mijn familie bezoeken in Deurne en dan op zondag ook nog de merklappententoonstelling bekijken daar. Heerlijk, zo’n weekendje weg, ik verheug me er erg op.

 28. Wat ben ik vandaag laat met een reactie plaatsen. De kleinzoon vanavond naar bed gebracht en even op bed gaan liggen tot hij sliep. (oma sliep eerder en ben net wakker geworden)
  Vanmorgen voordat de les begon snel een berichtje geplaatst. Ik ben vergeten op plaatsen te drukken alleen op voorbeeld, dan lees ik het altijd nog even na. Nu wil ik bij al deze lovende woorden graag die van mij toevoegen. De afgelopen weken hebben wij steeds kunnen lezen hoe druk Berthi (en haar familie) het er mee gehad heeft. Fijn dat je maandag nog versterking hebt gehad.
  De hele dag met cursisten genoten van het artikel in Handwerken Zonder Grenzen.
  Vandaag hebben 3 cursisten hun 1e kantklosles gehad, vannacht zullen ze wel dromen van draaien en kruisen. Ze leren dit om ook kant in hun pronkrol te gebruken.
  Nu ga ik maar weer naar bed om verder te slapen. Welterusten.
  Elma

 29. @Berthi
  Nee hoor, ik denk niet min over mijn borduren, als recente “Sara” pik ook ik al heel wat jaartjes mee. Het is dat ik bij kruissteek ben gebleven en nooit een andere techniek hebt uitgeprobeerd/geleerd. In de fotogalerie zie ik zoveel technieken, sommige kende ik niet eens! Maar ik heb nog een halve eeuw (werd me toegewenst) dus nog tijd genoeg om iets nieuws te leren.
  groetjes
  Ine

 30. @Ine,
  Ik ben maar zo brutaal om Berthi’s log te gebruiken voor een reactie. Ik ben nog maar een paar jaartjes Sara, toch van de generatie die praktisch geen handwerkles heeft gehad (alleen wat op de lagere school). Als dochter van een (handwerk)onderwijzeres – maar ik ben van het zeeeeer eigenwijze soort – heb ik ook thuis niets geleerd. Wat ik doe heb ik mezelf geleerd en dat bevalt prima. Met quilten begonnen vlak voordat ik Sara tegenkwam en het virus heeft heftig toegeslagen. Het kan dus nog! Gewoon doen! Veel plezier en misschien tot een volgende expositie!

 31. Berthi, wat ziet het er allemaal mooi uit! Jullie alledrie krijgen een grote pluim van me. Of ik in de gelegenheid ben om te gaan kijken, betwijfel ik. Maar wie weet! Nogmaals….prachtig werk van jullie!!

 32. Oohhh zag ik dat jullie met z’n vieren dit karwei geklaard hebben! Bovenstaande geld dus voor jullie alle vier!

 33. Berthi,wat ziet het er prachtig uit!Wat hebben jullie een werk gehad!Hartelijk bedankt voor alle moeite die jullie hebben gedaan..
  Vandaag de HzG gekocht,leuk artikel,mooie foto’s,hoop dat er veel mensen mogen komen…

 34. Ziet er indrukwekkend uit. Prachtig gedaan (zowel de verschillende handwerken als het opzetten van de tentoonstelling). Ik hoop dat ik gauw de tijd vindt om naar Eindhoven te reizen. Nogmaals bedankt voor alle inspanningen!

 35. Het ziet er geweldig uit zo op het plaatje en in het echt zal het nog wel mooier zijn. Ik hoop er snel naartoe te gaan. Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb een poosje niet bijgelezen, ik was druk met andere dingen.
  Berthi…..knap gedaan hoor!!!

 36. Dikke proficiat Berthi. Wat prachtig dat je zo een mooie tentoonstelling hebt kunnen organiseren. Ik kan je er alleen om bewonderen. Echt knap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *