Handwerken is in trek


Hilly maakte me attent op het onderstaande krantenartikel:

Er is een grote groep mensen die borduurwerk nog steeds waarderen, denken Ria de Bruin (73), Rie Drinkwaard (78) en Ada Kool (74). Daarom hebben zij in samenwerking met de Historische Vereniging Binnenwaard de tentoonstelling ‘Van oude merklap tot eigentijdse levenslap’ samengesteld.

De expositie is vanaf zaterdag 1 maart te bezichtigen in Historisch Museum Het Voorhuis aan het Koekoekspad in Bleskensgraaf. Op de tentoonstelling zijn allerlei soorten borduurwerk te zien: oude merk- en borduurlappen, oude rode schoollapjes, levenslappen, eigentijdse vriendschapslappen. Ook is er een prachtig, groot boek met borduurwerk over de Alblasserwaard, zoals molens, kerken en de historische boerderij. De tentoonstelling is een initiatief van Binnenwaard en de drie dames zijn gevraagd om mee te helpen. Ria de Bruin: “Wij hebben een tijdje geleden een cursus merklappen ontwerpen gevolgd. Als groep zijn we toen doorgegaan met borduren en hebben we vriendschapslappen gemaakt. Daarna volgden we een cursus eigentijdse merklappen maken. Enkele lappen van onszelf worden tentoongesteld bij de expositie, de rest hebben we van particulier bezit.” De dames zijn gek op borduren. “Het is ontspannend, het geeft rust en het is uitdagend om zelf iets te ontwerpen, iets dat niet van een patroon af komt,” stelt Rie Drinkwaard. Zij komen tot de slotsom dat borduren in trek is. Volgens het drietal is er een grotere groep mensen die borduurwerk zeer waardeert dan wel eens wordt verondersteld. Corrie Vink, secretaris van Binnenwaard, denkt dat een gericht publiek de tentoonstelling zal gaan bezoeken. “Niet alleen dames, maar ook heren. Mannen die trots zijn op borduurwerk en dan met name familiestukken. De tentoonstelling is mede bedoeld om handwerken voor het voetlicht te brengen. Een merklap beeldt de levensgeschiedenis van iemand uit. Het leven uitgebeeld in naaldkunst.” De drie dames vertellen dat ze niet zo veel tijd kwijt zijn aan de voorbereidingen. Afgelopen maandag kwamen zij bij elkaar om de vitrines in te richten en de wanden te sieren met borduurwerk. Het ene na het andere werk komt tevoorschijn uit de handdoeken die zorgvuldig om de borduurwerken heen gedaan zijn. De vrouwen discussiëren over de vraag wat waar moet en waar de vitrines moeten staan voor het beste zicht op het werk. “Ach, zo vul je weer wat tijd,” zegt Ria de Bruin lachend. “We zijn allemaal met pensioen.” Ada Kool voegt daar aan toe: “Weet je wat nou zo opmerkelijk is? Borduren is echt niet alleen voor ouderen. Er zijn ook jongere mensen die handwerken, die niet voor de televisie willen zitten, maar die creatief bezig willen zijn.” Of ‘Van oude merklap tot eigentijdse levenslap’ veel bezoekers kan verwachten, kunnen de dames niet zo goed zeggen. “De verwachting is positief. Handwerken is gewoon in trek.”

De tentoonstelling ‘Van oude merklap tot eigentijdse levenslap’ is van 1 maart tot en met eind juli te bezoeken. Openingstijden: elke zaterdag 14.00 – 16.30 uur. Groepen op afspraak: 0184-641629 of binnenwaard@hetnet.nl Eind mei wordt het werk dat nu tentoongesteld wordt, gewisseld voor werk van Afke Wullink uit Marle, een bekendheid in de wereld van het handwerken. De expositie is te bezoeken in het Historisch Museum Het Voorhuis aan het Koekoekspad in Bleskensgraaf, bij boerderij Gijbeland.

Zowel het artikel als de foto is van Eline Lohman.

20 gedachten over “Handwerken is in trek

 1. Wat leeft er nog veel op borduurgebied en er komen uit vele laden en kastjes nog mooie borduurwerken te voorschijn die nu getoond worden.
  Een goed idee van deze 3 dames.
  Hopene dat er veel bezoekers komen.
  Elma

 2. Kijk en ik kreeg dat weer van een collega, zo is iedereen er toch mee bezig. Ik hoop er zeker heen te gaan ,want die omgeving is sowieso al prachtig, de natuur en de prachtige oude boerderijen. Vlakbij is ook het “ooievaarsdorp”Liesveld.

 3. deze site wordt nog wel bijgewerkt,in tegenstelling tot de bovenstaande!(sorry te haastig van mij ,ik moet nog gaan krabben en werken…)

 4. Leuk om te lezen. Er zijn op het moment veel borduurtentoonstellingen. Eén kleine correctie: Afke Wullink komt uit Marle (aan de IJssel tussen Heerde en Wapenveld). http://www.disselenbrink.nl Echt de moeite waard om daar eens te gaan kijken, ze ontwerpt de meest prachtige levenslappen.

 5. Voor degenen die (net als ik) niet direct Bleskensgraaf kunnen plaatsen:
  Bleskensgraaf ligt in Zuid-Holland, ten noorden van de Biesbosch.
  Voor mij wat te ver weg helaas.
  Fijn dat deze vrouwen een merklappen-tentoonstelling organiseren. Maar ze bevestigen toch wel weer het (ook in hun ogen) verkeerde beeld, dat borduren iets van oude dames is.

 6. @Berthi/Hilly/Collega van Hilly: leuke informatie, je weet het nooit als je in de buurt bent…
  @Saskia, fijn dat je Bleskensgraaf even plaatst, ik wist het niet!
  Je noemt de bevestiging van het borduren van oudere dames, dat zij het opmerkelijk vinden dat ook jonge vrouwen borduren. Dit kan ook voortkomen uit onbekendheid met de jongere groep borduursters. Gelukkig weten we bij Merkwaardig dat ook jonge borduursters zich uitstekend met merklappen bezig kunnen houden toch?!

 7. @Maaike: Geen idee wat de leeftijden zijn van de leden van Merkwaardig. Binnenkort ga ik voor de eerste keer naar de ledenvergadering. Misschien dat ik dan een beeld kan vormen daarover?
  .

 8. Wat leuk dat er toch zoveel enthousiastelingen zijn met borduurwerk! Het lijkt wel of het opnieuw bekendheid krijgt. De journalisten hebben een nieuw onderwerp gevonden!! Ten gunste van al die mooi handwerk maaksels. Heb je de log bij Corrie al gelezen? Die promote ook onze hobby bij het blad Season!!! Kom maar kijken bij haar.

 9. Nou dit sluit prachtig aan op wat we allemaal zelf ook ervaren als het om handwerken en dus ook borduren gaat, het lééft weer helemaal en heeft dat altijd gedaan, het wordt nu door de media gelukkig ook weer veel meer onder de aandacht gebracht en zo zullen deze dames door dit log van jou ook misschien nóg weer meer bezoekers krijgen dan ze nu misschien al verwachten.

 10. Oooh ik zie nu ineens Marijna’s lokroep aan jou hierboven staan, wat leuk! Ik zag net ook al dat je bij mij geweest was, maar we kregen bezoek en ik kon mijn rondje bloggen niet afmaken, goed gedaan Marijna!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *