Een blogger is blijer

Cyril Snijders: ‘Is bloggen goed voor je? Niet volgens Journaal-presentator Philip Freriks, die afgelopen week met grote tegenzin een weblog begon. “Het scherm is ongemak. De houding van een typiste. En internet is even vaak een gemak als een bron van langdurig humeur verpestende irritatie”, vertelt hij in zijn tot nog toe enige berichtje.
Een Australisch onderzoek duidt echter op een heel andere ontwikkeling. Wetenschappers van de Technische Universiteit in Swinburn ontdekten dat mensen zich na het starten van een blog steeds beter gaan voelen. De resultaten ondermijnen het idee dat bloggers contactgestoorde nerds zijn, die moeite hebben om in het echte leven contact te leggen. Het bijhouden van een weblog zou ze juist socialer maken en zelfvertrouwen geven. 134 Mensen vulden een enquête van onderzoekers James Baker en Susan Moore in. 84 Van hen gaven aan te willen bloggen, vijftig hadden geen zin. De popentiële bloggers waren ontevreden over hun vriendschappen en voelden zich sociaal slecht geïntegreerd. Ook voelden ze zich minder deel van een groep dan de niet-bloggers.
Een enquête twee maanden later leverde opmerkelijke resultaten op. De bloggers voelden zich minder angstig, depressief en gespannen dan voorheen. Ze waren gelukkiger over het aantal vrienden, zowel online als in het echte leven, en waren eerder geneigd voor hulp bij hen aan te kloppen.
De andere groep was er door het gebruik van Myspace ook op vooruitgegaan, maar wel in mindere mate.’

Zie hier een Blogger at work.

15 gedachten over “Een blogger is blijer

 1. Ik heb sinds vorig jaar mei een blog en vind het heel leuk om te doen. Ik breng wel wat meer tijd achter de pc door, maar dan maar wat eerder opstaan. (in dit geval door een vroege onweersbui)

 2. Sinds een 1,5 jaar een weblog en had toen niet door dat het zo leuk is om te doen!! Ik dacht dat het een koud gegeven was maar dit is zeer zeker niet waar!! Wat een mooie vriendschappen houd je hier aan over!!
  Ik wordt er zeer zeker erg vrolijk van!!!
  :o)))))

 3. Ik heb een dubbel gevoel over het bloggen.
  Ik heb nooit meer de ‘rust’ terug gekregen die ik daarvoor had in het handwerken.
  Heb nu altijd het gevoel van véél mee kijkenden over mijn schouders.
  Wel heb ik door het bloggen zoveel leuke dingen terug gekregen.
  Mooie vriendschappen, veel inspiratie, ik heb verschillende handwerktechnieken na jaren weer opgepikt.
  EN bovenal een veel hogere handwerk productie dan ooit :-)))
  Het moet vrijblijvend zijn, wanneer je er geen zin in hebt(dan baal ik er ook stevig van) het een tijdje loslaten.
  Daarom vind ik het knap dat jij elke dag iets kan plaatsen, want het VREET tijd !!!;-).
  Ik ga even wat anders doen, handwerken of zo >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 4. bloggen geeft mij veel inspiratie en ik vind het erg leuk om op mijn blog ongegeneerd trots te kunnen zijn op mijn producten: wie het niet wil lezen, leest toch niet. Toch is er ook druk, sinds ik patronen uitschrijf. Maar ja, die leg ik natuurlijk wel mezelf op. Bloggen geeft mij het gevoel meer in het sociale leven te staan.

 5. Ik vind het heel leuk om iets van mijn maaksels aan gelijkgestemden te laten zien. Het stimuleert dat de moeite wordt genomen af en toe te komen kijken.
  Maar het is ook een medium waarbij ik wat gene voel te veel over prive dingen te schrijven. Maar dat zal wel aan mij liggen.

 6. Bloggen is voor mij precies datgene wat hierboven uit onderzoek is gebleken.
  “De bloggers voelden zich minder angstig, depressief en gespannen dan voorheen. Ze waren gelukkiger over het aantal vrienden, zowel online als in het echte leven, en waren eerder geneigd voor hulp bij hen aan te kloppen” (tekst geleend uit log van superblogster Berthi :- )
  Bloggen heeft zoveel moois en goeds aan mijn leven toegevoegd en ook ik wist van tevoren niet dat het zoveel warme vreindschappelijke contacten zou opleveren. Als slagroom op de taart was de ontmoeting in Utrecht met vele medebloggers en bloglezers i.v.m. het Hartenproject van jou Berthi.
  Ik weet heel erg zeker dat bloggen goed voor mij is en dat ik er blijer van ben geworden. Wat leuk Berthi om dat logje uit 2005 te lezen!

 7. wat moet ik er nu va zeggen?? het is vor mij heel leuk om al dat “gehandwerk” enzo te lezen en zien , Ga nog even door , ik heb er veel plezier van.

 8. In het “echte” leven heb ik geen handwerkende vriendinnen (heb dus wel vriendinnen, maar die handwerken niet). Ik word hier in Blogland enorm gestimuleerd om te doen. Niet alleen gaat mijn productie omhoog (want ik wil toch regelmatig weer wat laten zien), maar door al het moois wat te zien is, ga ik ook over mijn eigen grenzen heen kijken.
  Ja, het kost tijd. Dat is immers met alle vriendschappen zo. Maar de warmte die je er door de reacties voor terug krijgt, is het dubbel en dwars waard, vind ik.

 9. Zelf heb ik geen weblog maar ik heb een heel lijstje onder mijn favorieten staan en daar geniet ik elke dag van.Ja het kost tijd,maar is voor mij zeer verrijkend. Dank aan al de webloggers die daaraan bijdragen !!!!!!

 10. @Annelies, ook ik werd vanochtend wakker door de hagel en onweer!
  @Wilma, het kost wel extra tijd het bloggen, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug!
  Hartverwarmende reacties en veel nieuwe fijne warme vriendschappen! De Abc-meeting en harten-meeting zijn voor mij onvergetelijk geworden!! Heel bijzonder om zoveel handwerkende en bloggende dames te ontmoeten.
  Daarnaast is het bloggen en lezen van andere blogs een bron van inspiratie. Helaas kom ik door het bloggen wel in tijdnood om me creatief met naald en draad bezig te houden. Wellicht moet ik een strakker schema hanteren!:-))
  Mijn oude logs zijn tevens een zeer goed geheugensteuntje en inmiddels ook een mooi naslagwerkje voor mij geworden. Lees ik een oude log van me, dan komt er direct weer van alles naar boven. Mijn weblog is een mooi logboek voor mij en voor de lezers wellicht een bron van informatie en inspiratie. Het delen met elkaar vind ik het allerbelangrijkste.
  @marian’ne m, het bloggen moet vrijblijvend zijn en je vooral niet door anderen laten afleiden. Heb je even geen zin, dan stop je gewoon een poosje.
  Het kost veel tijd waardoor er voor mij minder tijd overblijft om naald en draad ter hand te nemen.
  @annita, vrouwen leggen vaker een grote druk op zich, dan mannen.
  @martine, je kunt je weblog indelen zoals je dat zelf graag wilt. Er is niemand die jou iets oplegt.
  @Corrie, wat je nu schrijft, heb je me als eens eerder geschreven en ik vind het zo fijn dat je zelf met een weblog bent begonnen. Ik herinner me de twijfels van je in het begin, maar wie heeft dat niet.
  Ik ben een paar maanden met wikken en wegen bezig geweest… wel of niet gaan bloggen! En inmiddels is dat alweer 2,5 jaar geleden.
  @basje, … en wij genieten van je reacties!
  @Saskia, heel mooi!!!
  @Mien B, jij hebt een belangrijke bijdrage in het plaatsen van reacties, net zoals alle andere dames. Zonder reacties leeft een weblog niet.

 11. Ik geniet ook enorm van het bloggen. De reacties die je krijgt maken het nog leuker. En ik heb er een aantal mensen door leren kennen die ik anders misschien nooit was tegengekomen.
  Soms ervaar ik het wel als een druk omdat je het gevoel hebt dat een bepaald project af moet omdat het op de weblog ‘moet’, maar eigenlijk is het gewoon een prettige stok achter de deur om een project af te maken. En als je dan in een brei- of andere dip zit dan kan het bloggen en het lezen van andere weblogs je daar een beetje doorheen helpen.
  Het kost wel veel tijd, niet alleen het bloggen maar ook het lezen van andere blogs. Meestal vind ik dat heel leuk maar soms heb ik een periode dat ik daar minder zin in heb.
  Maar over het algemeen vind ik het erg leuk.

 12. Ja Berthi…Ik sla mijn log op en brand het op DVD…. Dit jaar print ik het uit per maand. Kost veel print maar ik krijg er een mooi dagboek voor terug!! Hier en daar een draadje erbij of een lapje stof….. Geniet er helemaal van om te doen. Inderdaad schiet het handwerken er vaker bij in. Maar goed alles heeft zijn voor en tegens!!
  Martine snap ik ook. In het begin vond ik het moeilijk om wat in de prive sfeer te schrijven maar langzamerhand deed ik dat steeds meer en sinds kort zelfs een foto….
  Ach idereen weet toch al alles van mij!!!
  :o))))

 13. Morgen krijgen jullie nog een verhaal van een blije blogger.
  Nu heb ik de kleinzoon en doen samen leuke dingen.
  Heel oude boeken zoeken voor zijn school.
  Oma is dit boek nog geschreven met een ganzenveer?
  Elma

 14. @Elma, kinderen kunnen zo’n heerlijke opmerkingen maken! Geniet vandaag van je kleinzoon!
  Morgen gaan we je verhaal met veel plezier lezen!

 15. ik ben geen sms-er of msn-er en ook geen hyver, maar een blije blogger! Ik vind het heerlijk om zo overzicht te krijgen van wat je denkt, doet en beleeft. In maart ben ik zelfs mijn 2e blog begonnen en dit haalde me heus uit een ‘winterdepressie’ net zoals het artikel onderschrijft. Ik blog op de verloren uurtjes, vaak als het voetballen aanstaat. Voor mij zijn de blogs DE bron van informatie. En die van jou Berthi is van onschatbare waarde….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *