Babyuitzet

Josefien:’In mijn omgeving is er iemand zwanger en zo langzamerhand wordt er nagedacht over de babyuitzet. De baby moet in juli geboren worden, dus er is nog wel even tijd. Als je probeert uit te zoeken wat een baby in 2008 nodig heeft dan kun je via internet op allerlei manieren lijstjes downloaden. Op zo’n lijstje (tegenwoordig natuurlijk checklist geheten) staan dan dingen met namen als: maxi cosy, buggy, tummy tub en babyfoon, de wandelwagen heet jogger of easy-walker. Over de kleertjes wordt vermeld dat het “trendy” is, een “must” en echt voor “coole kids”. De kledingstukken zijn: jogging pakjes, body’s, shirtjes, jeans. Je kunt je lijst bijhouden op de p.c. en – na aankopen – weer “updaten”. In tijdnood komen voor het kopen van je babyuitzet is bijna onmogelijk. Via internet kun je een complete uitzet namelijk zó bestellen. Binnen een paar dagen compleet geleverd aan huis… Nog niet eens zo heel lang geleden was dat wel wat anders. Toen had je de maanden ter voorbereiding op de komst van het kind hard nodig en alles hoorde klaar te zijn rond de zevende maand. Een luieruitzet bestond uit lakentjes, kussensloopjes en dekentjes voor de wieg, hemdjes, luiers, spuugdoekjes, navelbandjes, mutsjes, wikkeldoeken, en soms ook handschoentjes of mitaines. Woonde je in Nederlands-Indië dan kwamen er nog dingen bij als een klamboe en goelingsloopjes, getuige het babyboek uit 1938.

Het meeste werd met de hand gemaakt: gehaakt, gebreid, genaaid en geborduurd, geweven en geklost. Door de aanstaande moeder, maar ook door familieleden, werd er hard aan gewerkt. Zoals bijvoorbeeld het timmerwerk voor de commode. In Indië deed vader dat weer niet, die liet het de toekang kajoe doen!

De echt kostbare stukken, zoals de doopjurk, werden zorgvuldig in families bewaard en erfde over naar de volgende generaties. En ik vind ze aandoenlijk of mooi, die kledingstukjes voor baby’s van toen. Kijk maar naar de oude babymutsjes en de handgemaakte slabbetjes.Maar één van de mooiste kledingstukjes in mijn verzameling vind ik toch wel een paar gebreide baby mitaines. Deze zijn bedoeld als handschoenen/polswarmers en werden met speldjes aan het truitje of jasje vastgemaakt. Ze zijn 16 cm lang en 5 cm breed, rondgebreid, met heel dunne katoen.

Ik kén mensen, die alleen al voor het maken van zulke mitaines de complete 9 maanden nodig zouden hebben… ‘

35 gedachten over “Babyuitzet

 1. Babykleertjes zijn zo aandoenlijk en helemaal die mooie oude handgemaakte kleertjes. Schattig zijn de kleine babymutsjes. In Schagen zag ik twee jaar geleden in Museumboerderij Vreeburg een grote tafel vol staan met zeer kleine babymutsjes. Heel bijzonder om er zoveel bij elkaar te zien. Deze mutsjes uit jouw collectie zijn ook zo mooi.
  En ja, de baby mitaines… SCHITTEREND! De baby ging sjiek de deur uit voor de wandeling. De liefde voor de baby straalt af van deze schitterende handwerkjes.
  Tummy tub?? Google heeft me net naar de juiste site gebracht waar de uitleg te lezen staat over een Tummy tub!:-))

 2. Wat een prachtige verzameling!!!
  Ja guling (spreek uit: goeling met de g van het Engelse “garden”)! Dat is een rolkussen waar de moeder mee slaapt. Haar geur gaat in de guling zitten. Als de moeder weg is, bijv. de rijstvelden bewerken, en het kindje is te zwaar om dan in een slendang (doek) op haar heup of rug te dragen, dan blijft het thuis en slaapt het tegen de guling van de mama. De geur van de moeder stelt zo’n kindje gerust.
  Jaaaaaaaa, hier in huis heeft ieder gezinslid één of meerdere gulings. Je kunt er mee slapen onder je hoofd, in je armen, in je rug. Of gebruiken als extra kussen voor onder je hoofdkussen als je nog even wilt lezen.
  Ibu, mijn moeder, heeft voor ons tig guling-slopen gemaakt, van broderiekant. De uiteinden worden dichtgestrikt. Alsof je met een grooooooot snoepje in bed ligt. Hahaha!
  De babymutsjes zijn snoeperig. Ik heb er zelf ook nog eentje gebreid in kant, naar een dooppatroon uit 1900, toen mijn dochtertje Anne thuis mocht komen na haar couveusetijd in het ziekenhuis. Op heeeel dunne naaldjes.
  Als ik deze slabbetjes en mutsjes zie dan verlang ik nog maar naar 1 ding. Nee, geen baby meer. Naar het patroon!

 3. Kijk, zulke dingen vind ik nou leuk om te lezen! Een stukje cultuur en geschiedenis, echt heel prachtig… zelf zijn mijn opa en oma ook geboren in Nederlands Indie, vandaar!

 4. Wat een prachtige spulletjes allemaal. Tja, al dat engels in onze taal allemaal, ik vind het maar niks, houd het liever maar bij onze eigen moerstaal. Als er in mijn breiwerk iets fout gaat, dan haal ik het uit, het wordt niet gefrogd, of zo.
  Gisteren heb ik mijn doos met oud handwerk van mijn moeder en oma nog eens bekeken. Er zitten ook heel oude met de hand genaaide babykleertjes bij. Berthi, ik zou het graag eens samen met jou bekijken, maar ik geloof dat je ver weg woont (van Enschede dan)

 5. enig en wat een verschillen inderdaad met 50 jaar en langer geleden, breien en naaien hoorde er gewoon bij, Je was altijd wel met “iets”bezig, Mooie mutsjes en depolswamers. daar had ik nog nooit van gehoord in deze babymaat

 6. Josefien, wat prachtig allemaal en leuk beschreven.
  Ik dacht gelijk ik moet DIJN roepen maar ze heeft hier al gejubeld zie ik.
  Ik denk ook PATROON !!?;-)).

 7. Wat een schitterend handwerk hdden ze toch vroeger en dat terwijl het uit noodzaak gemaakt werd. Ik vind het knap dat ondanks dat het er allemaal zo mooi uit ziet. Ik hoop dat je ons nog regelmatig met zulk moois trakteerd.

 8. Prachtig om te lezen en te zien. Ik heb nog mijn doopcape die mijn moeder zelf heeft gebreid. “Maar” vijftig jaar oud, maar ik ben er erg aan gehecht.

 9. Josefien@ wil je mij een mailtje sturen. Net heb ik wat gevonden wat bij je collectie past. Wat geniet ik van deze mooie babykleding. 41 jaar geleden, in verwachting van ons eerste kind heb ik ook nog katoenen babytruitjes gebreid.
  Elma

 10. Josefien wat mooi, prachtige dingen maakten ze vroeger, ik heb ook nog een doopmutsje van opa een gebreide en daarbovenop een kanten mutsje.
  Ze zien er alleen erg slecht uit, is daar nog wat aan te doen.
  Ze zijn zo teer, maar wel erg mooi.

 11. Josefien, dit is erg mooi!!! Wat straalt er een liefde af voor de baby die op komst was. Wat een mooie verzameling heb je….. Schitterend!! Zo aandoenlijk die kleine kleertjes van toen!!!

 12. Prachtig die gebreide mitaines en mutsjes in ajour. Doet mij denken aan 1993 druk aan het breien baby truitjes in ajour tijdens de lessen bij Elma. Sierranden gehaakt langs de onderleggers die uit molton bestonden. Van Elma nog een linnen lakenzet met een gekantkloste rand erin voor in de kinderwagen gekregen. Dat pasje mooi bij mijn kinderwagen uit 1950 een Koelman. Pikzwart met gouden krullen en de op de kap zaten kleine witte stipjes. Je zou heimwee krijgen naar die tijd.

 13. Wat móói!
  En wat leuk beschreven, zo herkenbaar ook. Ik heb ook veel gebreid voor mijn babies. In september verwachten mijn zoon en schoondochter hun kindje, ik heb dus aandachtig de nieuwe woorden gelezen, dan weet ik waar ze over praten!

 14. @dijn, toen ik gisteren deze log plaatste dacht ik direct aan jou. Misschien geeft dijn ons nog meer informatie, en jawel hoor!! Dank je dijn, hier zijn wij erg blij mee!
  Ik zal eens zoeken of ik in een oud boek een patroon van een babymutsje kan vinden waar geen copyright meer op zit.
  @Annita, het schaaktoernooi in augustus is dit jaar niet in Hengelo, maar in Enschede. Als ik met Thijmen mee ga lijkt het me erg leuk om bij je langs te komen.

 15. Wat een prachtige uitzet ! En die kokertjes, wat zal dat lastig geweest zijn om daar de armpjes in te wurmen. Ik heb mijn doopjurk nog (bijna 59 jaar oud), is totaal 5 keer gebruikt. Is gemaakt van de trouwjurk van mijn moeder (dat werd vroeger vaak gedaan)en is nog in een heel goede staat. Hilda was het niet een kinderwagen van het merk Koelstra ? Ik kom namelijk uit het dorp (Gorredijk) waar deze kinderwagens al sinds 1934 gemaakt worden. Het is nog steeds een familiebedrijf, dat zie je niet zoveel meer. Wat een verschil, de kinderwagens van nu, en die van jou uit 1950. Dat was echt een koets ! Trouwens daar hadden de babies denk ik heel wat meer ruimte dan in de wagens van nu !

 16. Prachtig allemaal, maar ik ben vooral benieuwd naar het boek, heb je er info over Berthi want ik zou heel graag zo’n exemplaar willen hebben. groetjes Simone…

 17. Berthi wat een mooi logje is dit en Josefien vanzelfsprekend bedankt dat je dit met ons wilt delen. Wat een enorm verschil in da manier waarop de baby-uitzet werd en wordt samengesteld. Ik denk dat wij allen veel meer voelen voor de nostalgische manier, maar we moeten wel bedenken dat de uitzet van nu met al die engelse namen voor de verschillende attributen ook weer een keer klassiek en antiek zullen worden. Zo gaat het altijd weer door. Maar doe mij maar de nostalgische. Zoveel mooi handwerk en vooral dat wat iedereen roept…wat een persoonlijke zorg, aandacht en liefde werd er ingestopt. Dat is niet te vergelijken, maar toch geloof ik dt ook de huidige aankopen in de meeste gevallen met liefde worden gedaan, dat verandert niet door de eeuwen heen. Als ik denk aan de zorg, aandacht en liefde waarmee onze kinderen de uitzet voor hun kinderen uitzochten en soms ook zelf maakten is er geen enkel verschil met toen.

 18. Ook wij krijgen[als alles goed gaat]in Juli ons derde kleinkind.Maar we zullen het maar niet met deze oude kledingstukken gaan plagen.
  Maar ik vind ze prachtig en ze zullen vast met heel veel liefde gemaakt zijn.

 19. Wat een mooi log!ik ben ook meer van het nostalgische…ik heb wat spulletjes zelfgemaakt,er was indertijd een heel leuk blad:Ariadne Baby,ik heb ze nog ergens liggen en daar maakte ik heel veel uit.Grote borduurwerken voor boven de commode,een meetlat van kabouters met een grote zonnebloem,gebreide vestjes,hele babypakken en natuurlijk slofjes….Zodra ik zwanger was barstte het los…;-)))

 20. Reactie op Margriet. Jij hebt groot gelijk.Het was een Koelstra wagen. Het was echt een koets. Ik heb “haar” zelf opgeknapt.Dat heeft heel wat zweet, bloed en tranen gekost. Een schoenmaker uit Kloosterburen (Gr) heeft voor mij de riempjes gemaakt. Toen aan het begin van het nieuwejaar de echte winter inzette, ging onder in de bak kruiken en lag mijn zoon in de kinderwagen bij de schaatsbaan.

 21. Wat een mooie reacties!
  Ik was eigenlijk ook al bezig met een soort vervolg, waarin dan ook een patroon zou zitten. Het komt uit een uniek breiboekje uit 1848, dus, Berthi, ik maak me geen zorgen over copy-right. Ik moet het alleen een beetje ‘vertalen’ naar hedendaags Nederlands en dat kost wat tijd. Ik hoop dat ik er uit kom. Maar iedereen hier heeft geduld, toch?
  @ Simone: ik zal je een bericht sturen over de details van dit boek. Is wel moeilijk aan te komen!
  @Elma: ik stuur je graag een mail, maar heb je adres niet. Misschien via Berthi?
  En ik ben blij te lezen dat de zorgen voor de baby tegenwoordig wél anders zijn, maar niet minder liefdevol……

 22. Josefien, wat leuk een patroon.
  Rustig aan, ik wacht geduldig af.
  EEhm, want IK ben de geduldigste persoon hier, vraag maar aan Berthi !!!
  Les gehad van haar :-).

 23. Wat is dit mooi om te zien en leuk om te lezen.
  Ik “zwijmel” helemaal weg bij het zien van die prachtige mutsjes, het slabbertje en dan die mooie mitaines.
  En wat leuk Josefien; een breiboekje uit 1848.
  Daar word ik wel even stil van.
  En wat ontzettend leuk dat er een vervolg komt en we eerdaags met z’n allen zo’n mooi mutsje of slabbertje kunnen gaan breien.

 24. Vroeger was ik ook één van die zusters, die thuis bij de gezinnen langs ging om te kijken of “alles” klaar was, of er vragen waren etc..
  En wat zag ik vaak mooie kleding.
  Niet zo mooi als dit, want ik “heb wat met oud”, maar wel heel mooi, mooi door het aparte.
  En dat kwam dan van bekende Parijse modehuizen.
  Ook toen “zwijmelde” ik vaak.

 25. @Josefien, geweldig dat jij bezig bent met een patroon. Ik heb vanmiddag even gezocht bij mijn boekenverzameling, maar ik heb helaas weinig breiboeken en ook nog niets gevonden. En ja, ik kan natuurlijk helemaal niet op tegen een breiboekje uit 1848. Ik zoek niet meer verder en wacht geduldig op het patroon.
  En gelukkig zit er geen copyright meer op een patroon uit 1848. Je maakt iedereen erg blij, Josefien.
  @marian’ne m, mijn les heeft effect gehad.:-)))
  @astrid, goede vraag. Misschien heeft iemand op een gegeven moment het woord kids laten vallen en vervolgens is het als lopend vuurtje rond gegaan!?
  @YokkoBears, iedereen kan straks aan de slag om een babymutsje te breien volgens een patroon uit 1848. Geweldig toch!!

 26. de Mitaines zou ik graag breien, ik vind het snoezig breiwerk maar ik vind het wel een beetje erg zielig om ze aan te trekken, 16 cm, dat is (bijna) het hele armpje van Sophie, er ligt toevallig een hemdje maat 56 hier en de mouwtjes zijn precies 17 cm 😉 de babymutsjes zijn wat praktischer. Wel erg mooi, dat oude breiwerk. Leuk josefien!

 27. @marcella, vroeger was het wel veel kouder dan nu en noodzakelijker om de mitaines te gebruiken.

 28. Ja, ik zit ook te genieten van dit leuke baby spul. Die mouwtjes. erg lief en de mutsjes…Even wachten op een patroon dus! Ik zit ook midden in de ‘baby op komst’ periode en heb vanalles gemaakt, maar geen kleertjes. Wat er nu te koop is, is zo praktisch en leuk, heel anders dan toen ons kind werd geboren in 1973! Wat er te koop was, vond ik niks, dus maakte ik erg veel zelf! Bijv. een babybloesje van een boeren zakdoek!!!!, ja dat zal ik nu ook zo snel niet meer doen.

 29. Josefien je hebt mij gemaild en dankzij mijn nieuwe spamfilter verdween je mail ineens en is niet meer terug te vinden,zou je alsjeblieft nog eens willen doen?? Ik ben altijd op zoek naar dingen zoals dit uit Indië omdat mijn overleden man daarvan daan kwam. Alvast bedankt groetjes Simone

 30. Wat een practige mutsjes!!En de mitains(mittens in het engels?) zijn erg mooi. En ja, wat is er veel veranderd in het aanschaffen van de baby uitzet. Luiertruitjes worden niet meer gedragen. En de omslag luier, daar hebben de moderne moeders nooit van gehoord!! Laar staan oogjes en hydrofiel luiers!!! Kennen jullie ook het plaskussen nog? Dat hoeft tegenwoordig ook niet meer met de Pampers!!Wat een veranderingen! Geen slechte hoor, maar soms zwijmel ik wel eens terug naar zo’n 35 jaar geleden.

 31. @annita, ik probeer het te onthouden! Anders moet je me er tegen die tijd aan herinneren.
  @Marijna, nooit van een plaskussen gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *