Inspirerende Textiel Plus-dag 2008

Een dag met veel inspiratie was de Textiel Plus-dag 2008. Bij binnenkomst kon je niet om de levensgrote pauwen heen. Prachtig zijn ze. Na een korte rondgang langs enkele standjes was het tijd voor de eerste lezing: ‘Vergeet me niet’ over rouwrituelen en herinneringssieraden door Marjolijn van Duijn.

Het begon met een gevonden portretmedaillon op een rommelmarkt. Later kwam Marjolijn van Duijn nog een herinneringssieraad tegen, en nog één. Een verzameling was geboren. Ze begon over dit onderwerp te lezen en tentoonstellingen te organiseren. De 19e eeuw blijkt een belangrijke periode te zijn waarin men veel aandacht aan rouwen besteedde. De modekleding was zwart. Men kende de zware, halve en lichte rouw. De lagere klasse die geen geld had om rouwkleding aan te schaffen, verfden hun streekdracht zwart. De sieraden waren van zilver en git. Parels stonden symbool voor tranen. Modelboeken met voorbeelden om zelf herinneringssieraden te maken kwamen op de markt. Haar werd gevlochten voor horlogekettingen, haarlokjes kwamen in een medaillon terecht, of een haarlokje werd bij een foto van de overledene geplakt. In 1839 werd de fotografie uitgevonden zodat het mogelijk werd om een foto van de overledene te plaatsen in een medaillon. Het herinneringssieraad was vooral het werk voor de vrouw.
Het sterven was in de 19e eeuw niet het allerergste, maar als er niemand om jou rouwde was veel erger.

In de 20e eeuw na de Tweede Wereldoorlog breekt er een periode aan waar het rouwen op de achtergrond werd geschoven en vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw komt er weer meer aandacht voor het rouwen.
Zo zag ik gisteren de bijzondere vilten cocons van Bertina Slettenhaar en binnenkort verschijnt het boek Voor altijd…, een verzamelboek met bijzondere funeraire producten; voor, tijdens en na de uitvaart.

Lelieblank, scharlaken rood van Michel Faber is volgens Marjolijn van Duijn een aanrader. Het speelt zich af in 1875 in Londen. Misschien heb jij dit boek al gelezen?

Het kleurige ‘Het Wijkse Sieraad’, dat gemaakt is door 75 vrouwen uit diverse landen onder leiding van Anke Dikker. Het project is een initiatief van Vluchtelingenwerk Wijk bij Duurstede. Het uitgangspunt was de vergulde broche, 775-800 na Christus, die gevonden is in Wijk bij Duurstede. Deze broche zag ik onlangs op de tentoonstelling Schitterend Sieraad.

De wedstrijd Zwart/wit – contrast en nuance liet mooie en verrassende ontwerpen zien. Van sieraden tot deze schemerlamp toe van Henny Beilemans; ‘Waar het licht altijd brandt’.

De tweede lezing ‘WOW van mode naar kunst’ door Gerda Masselink wilde ik zeker niet missen. WOW staat voor World of WearableArt. In New Zealand is men al zo’n 25 jaar bezig met mode als kunstuiting. Eén keer per jaar is er een show waarin ontwerpen worden getoond die één keer draagbaar zijn. En daar komen zeer verrassende en schitterende ontwerpen naar voren. Op de website kan je boeken bestellen waarin deze prachtige ontwerpen getoond worden. Het is zeer bijzonder en voor mij de eerste keer dat ik kennismaakte met WOW.

Opdracht: Maak een theaterkraag van papier die veel effect op afstand heeft en dus indruk wekt! De papieren kragen zijn gemaakt door leerlingen uit de tweede klas (12-13 jaar) van college Hageveld in Heemstede. De leerlingen hebben eerst proefjes gemaakt met verschillende papiertechnieken. Daarna hebben ze een element steeds herhaald.

Als afsluiting een ontwerp van Irene van der Wolf.

23 gedachten over “Inspirerende Textiel Plus-dag 2008

 1. het was zeker een inspirerende dag! Voor mij was dit de eerste keer, maar is zeker voor herhaling vatbaar !! Ook leuk om weer met je gesproken te hebben !! fijne zondag !

 2. Wat een heerlijk veelzijdig log!Allereerst over het boek (natuurlijk)van Faber, dat is een prachtig boek ,wat zich afspeelt in Londen ,je volgt een prostituée in de oude wijk, je hoort bijna het ruisen van de jurken. Maar er komt veel meer aan bod ,zodat je zo’n goed tijdsbeeld krijgt en de afhankelijke positie waarin die vrouwen verkeren ,ook als ze ermee willen stoppen en ook weer hoe gemakkelijk een vrouw “gek”verklaard kon worden door de “heren” echtgenoot en huisarts. Ook de vreemde omgang met kinderen komt mooi naar voren/privé onderwijs aan huis (alhoewel de omgang nu ook niet altijd super is…)Echt een dikke aanrader!!onderduiken in het oude Engeland en wat zo bijzonder in het begin is aan de schrijfstijl je volgt letterlijk de verteller ,hij neemt je nog net niet bij de hand…

 3. verder vind ik het wijkse sieraad een lust voor het oog en smelt ik altijd voor samenwerkings/saamhorigheidsprojecten…ik houd ervan als mensen zich op wat voor manier dan ook weten te verbinden en vooral als woorden tekort schieten…..Lees het boekenweekgeschenk van Bernlef maar…..(sommigen zien het alleen als treinkaartje voor vandaag ,maar het is véél meer!!)
  De 2e kraag vind ik vooral super, hetlijkt wel op een distelblad.en van irene vd wolf vind ik het zo mooi ,dat ik nu even naar haar site ga.,groeten berthi,fijn weekend!

 4. psst weet je wat gek is ,ik krijg haar site op postzegelformaat ,dus zie er niet veel van….??

 5. ik heb t gewoon ingetikt, en dan heb je een plug in nodig???kun je wel downloaden ,maar daar heb ik nu geen zin in ,ik ga verder surfen….eventjes maar ?!

 6. Helaas gemist,maar Berthi laat ons weer meegenieten !
  Vandaag met het boekenweekgeschenk vrij reizen naar de tentoonstelling van de mini-quilts in Oisterwijk.

 7. Ik was er ook, en het Wijkse Sieraad was toch wel het hoogtepunt voor mij. Wat een fantstisch wandkleed.

 8. Zo weer een dag met een heleboel
  ***********************************
  Mooi dat er weer rouw mogelijkheden zijn, dat geeft troost. Het is een tijd toch wel erg koeltjes geweest.
  En dan die grote feesten die ‘moesten’, ook niets voor mij.
  Ja zo mooi het kleed uit Wijk bij Duurstede.
  Wat knap van de kinderen.

 9. Dank je Berthi voor dit prachtige en interessante log, de foto’s die je erbij geplaatst heb zijn prachtig. Leuk in de reacties de recensie van Hilly. Ik heb de titel van het boek al genoteerd! De “bladerkraag” is prachtig, zie er al een leuk ontwerp in! Tenslotte: aandacht voor rouw is zò belangrijk, het is goed dat er weer meer persoonlijke aandacht is voor het afscheid en dat rouwen mag!

 10. Jammer dat ik je niet heb ontmoet. Ik zwierf daar ook ergens rond. Was wel van plan om naar de lezingen te gaan, maar het kwam er niet van. Er was zoveel moois te zien. Veel inspiratie opgedaan. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

 11. Dank weer, voor alle informatie. Dat moet een inspirerende dag zijn geweest!
  Ik ontdek wat ik heb gemist.
  Grappig ook, dat Marjolein van Duijn haar verzameling startte na een vondst op de rommelmarkt.
  Daar heb ik zelf ook ooit een rouwsieraard gekocht: in een zwart-zilveren rand is met behulp van mensenhaar een grafzerk gemaakt, met de naam Bertha op de steen.
  Aan de achterkant van het medaillon zit (achter een stukje mica)een fotootje. Maar toen ik dat er ooit uithaalde bleek er nog een naam te staan: Johanna.
  Eén en al raadsel, je kunt er op los fantaseren!
  Dus ik begrijp helemaal dat dat iemand aanzet tot verzamelen………

 12. Ja Berthi, wat was het een geweldige, inspirerende dag! Daarnet heb ik de catalogus+DVD van WOW besteld. Een prachtig naslagwerk om inspiratie uit te putten!

 13. hallo Berthi ook wij hebben erg genoten van de lezingen,zo verschilllend maar beide zo de moeite waard ik zou allen gaan maar mijn man zei zal ik mee gaan het was een inspirerende dag met veel vrolijk en mooi uitgedoste vrouwen mooie tetoonstellingen en leuke kraampjes.soms iets te veel vilt,maar voor herhaling vatbaar.groetjes lia

 14. Prachtige kragen en jurk!! Wat ee heerlijke dag moet het geweest zijn, jammer dat ik niet kon. Wel vrijdag met Fleur naar de expositie van Tilleke Schwarz geweest, fantastisch. Tot 30 maart in het Rijswijks Museum, erg de moeite waard!

 15. Berthi wat fijn dat je zo’n mooie en bijzondere dag hebt gehad. Ik had het in mijn agenda geschreven maar het lukte helaas niet. Veel te drukke week tot en met vandaag (wel een heel erg fijne en leuke week). Ik vind het””kleurige Sieraad” prachtig, ben al meerdere keren naar boiven gescrolled en ook de papieren ontwerpen spreken me bijzonder aan.
  De pauwen had ik graag gezien, die leken me zo indrukwekkend.
  Nu kan ik toch een beetje mee genieten.

 16. Berthi, wat zal je genoten hebben deze dag!! Prachtige dingen liet je zien. Als je dat in het echt ziet is het vaak nog mooier en indrukwekkender! En dan die pauwen! Daar kon je dus niet zonder gezien te hebben langs begrijp ik.Dank je voor het verslag.

 17. Nu kom ik pas toe om de reacties te lezen. Vandaag hadden we de late verjaardagsvisite van de verjaardagen van de kinderen. Gisteren was ik in Nieuwegein en vrijdagmiddag was ik bij de opening van de expositie Neanderthalers. Al met al een druk en welbesteed weekend.
  @Mary, erg leuk dat ik je gisteren zag (nou ja, jij zag mij eerder, dan ik jou!) en dat er tijd was om een praatje te maken.
  Verder kwam ik nog vele bekenden tegen en sommige mensen liep ik helaas mis, zoals Saskia, Marion en Lia.
  @Hilly, op internet heb ik inmiddels zeer goede recensies gelezen over dit boek. Als ik mijn andere boeken uit heb, weet ik wat me te doen (te lezen) valt!:-)
  Het is wel een enorm dikke pil! Ik zag dat er nu een goedkope editie van 10 euro is.
  Toevallig hoorden wij (Miriam Tegels en ik, want wij waren samen op pad naar deze beurs) van een meneer in de trein dat het een erg goed verhaal is van Bernlef. Beslist lezen!
  De site op postzegelformaat?? Vreemde pc heb jij!:-)))
  @Mien B, jij hebt zeker een fantastische dag gehad!
  @Marion, absoluut een heel bijzonder project. Ik heb een poosje met beeldend kunstenaar Ankie Dikker staan praten.
  @Marian’ne m, erg goed dat er de laatste jaren weer veel gesproken wordt over rouwen en dat het mag. Het is zo belangrijk!
  De vilten cocons waren echt héél bijzonder.
  Ik geef je een hand… ik ben geen feestbeest! Ik hou helemaal niet van grote feesten. Geef mij maar gezellige kleine feestjes!
  @Mienke, ik ben een hele poos bezig geweest met het fotograferen en heb vele foto’s gemaakt waarvan het merendeel in de prullenbak belandde. De foto’s zijn bewust zonder flits genomen.
  @Josefien, bijzonder verhaal van je. Een afbeelding van een grafzerk was ook geliefd in de 19e eeuw.
  @miriam tegels, het was erg gezellig om samen
  naar deze dag te gaan en het boek ga ik bestellen. Ik ben er nog niet aan toe gekomen.
  @Betty, leuk dat jij naar de expositie van Tilleke Schwarz bent geweest. Ook dat is inspirerend!
  @Corrie, de pauwen zijn prachtig. Veel groter dan ik had verwacht. Een foto geeft een vertekend beeld.
  @marijna, foto’s zijn mooi, maar in werkelijk is het bijna altijd vele malen mooier.

 18. Soms was het met flits beter en soms zonder. Fijn toch dat je met zo’n digitaal toestel direct kunt zien of het al dan niet gelukt is! Ik heb gisteren een dikke 50 foto’s geschoten. En ja, je hebt gelijk: het kan niet tippen aan het echt te zien.
  Die vilten cocons hebben ook bij mij een grote indruk gemaakt. Vooral dat hele kleintje…

 19. @Saskia, ongelooflijk hoe klein de kleine vilten cocon was.
  Zelf hou ik niet zo van foto’s die met flits genomen zijn. Meestal vind ik ze dan te hard. Bij mij blijven uiteindelijk maar enkele goede foto’s bewaard. Ik ben streng voor mezelf!

 20. Ook ik ben naar Textielplus geweest en heb enorm genoten. Het was echt de moeite waard om er heen te gaan. Ik had het zo druk met rondkijken in de 2 hallen dat ik er niet aan toe gekomen ben om naar de lezingen en de tentoonstellingen te gaan. Wel jammer dat ik die lezing gemist heb over rouwrituelen en herinneringssieraden. Zelf heb ik in mijn huiskamer een mooie schaal staan met allerlei herinneringen aan de mensen die overleden zijn in mijn directe familie. Ik maakte voor hen een klein geur-zakje met daarop hun naam en overlijdens-jaar geborduurt, tesamen met een kleine bloemenrand. Zo zijn ze nog altijd aanwezig en als ik er naar kijk komen ook de herinneringen weer boven.

 21. @marijke de Bruyn, het aanbod was groot en je moet dan keuzes maken. Vantevoren had ik al besloten om naar de twee lezingen te gaan en de expositie te bekijken waardoor er voor mij minder tijd overbleef om bij alle kraampjes te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *