Neanderthalers in Europa


Toeval? Op 12 februari las je Neanderthals stitched too little too late en vanaf vandaag tot en met 28 september 2008 wonen 23 Neanderthalers in het Limburgs Museum. Gisteren was de opening. Annemie en ik waren erbij.

Het volgende las ik over de kleren van de Neanderthalers: ‘Wees voorzichtig met uitspraken over de kleren van de Neanderthaler, te meer omdat we er nooit iets van hebben gevonden. Niettemin dicteert het gezonde verstand dat er lichaamsbescherming moet zijn gedragen. Zeker in de ijstijd. Bij latere Neanderthalers zijn er indirect aanwijzingen voor gevonden in de vorm van priemen van been en ivoor. Daarmee konden ze gaten in huiden steken. De huiden konden dan aan elkaar worden geregen.’

De Neanderthaler verdween en de Homo sapiens ontplooide zijn mogelijkheden meer en meer. Hierover las ik het volgende: ‘Eén hypothese stelt dat de Homo sapiens de Neanderthaler heeft weggeconcurreerd. Beide soorten leefden 10.000 jaar lang naast elkaar in hetzelfde gebied. Ze waren op dezelfde grondstoffen en voedingsbronnen aangewezen. In de ijstijd verslechterde het klimaat. Het is mogelijk dat de Neanderthalers de concurrentieslag met de Homo sapiens om de bestaansmiddelen hebben verloren.’

Jean Marie Auel schreef de romanserie De Aardkinderen, ontmoetingen tussen de Cro-Magnonmens en de Neanderthalers. Jean Marie Auel ontving in 1990 voor haar complete oeuvre de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

6 gedachten over “Neanderthalers in Europa

 1. Toevallig hoorde ik hier vanmorgen iets over op de radio. Ik heb maar met een half oor geluisterd hoor, maar er was een ‘Neanderthalerspecialist’ aan het woord, over wat er van hen gevonden is en hoe ze leefden. Er werd gezegd dat er in Nederland zelf geen resten van Neanderthalers zijn gevonden, maar dat het wel waarschijnlijk is, dat er ergens in Limburg een en ander ligt onder dikke löss-lagen.

 2. Wat een mooi artikel !!
  En die geweldig aparte foto !!
  De tentoonstelling is ook mooi.
  In dagblad de Limburger van vandaag staat een groot artikel over de Neanderthalerexpositie.

 3. wat een mooi log Berthi. Mijn interesse gaat al heel lang uit naar de Prehistorie en alle boeken van Jean > Auel heb ik dan ook verslonden.
  Het is helaas een beetje uit de richting anders was ik greaag naar de tentoonstelling gegaan.

 4. Wow, dat is echt wel even schrikken als je zo’n hoofdje tegenover je aan tafel ziet zitten, maar dat komt ook door de kleur van het gezicht. Het is niet echt vreemd eigenlijk om te zien. Wie weet wat er nog meer ontdekt wordt over deze aardbewoners, onze voorouders en toch zo onbekend.

 5. Ook ik heb de boeken van Jean Auel gelezen.
  Schitterend om te lezen hoe de mensen in die tijd leven,op gebied van mediche verzorging ,eten bereiden en communiseren.
  Wacht met spanning op de volgende roman [7de?]hoe het met Jondolar en de zijnen afloopt.
  De tentoonstelling is voor mij wel aan de andere kant van Nederland

 6. Leuk om jullie reacties zo laat op de dag te lezen. Ik was vandaag op pad, vadaar dat ik nu pas alles lees. Morgen meer over mijn uitstapje.
  @Annemarieke, leuk dat er op de radio aandacht werd besteed over dit onderwerp.
  @annemie f, zodra we de krant hebben ga ik het uitvoerig lezen.
  @Noor en Truus Nienhuis, geweldig om te horen dat jullie de schrijfster Jean Auel kennen. Ik hoorde haar naam gisteren voor de eerste keer.
  @Corrie, het is een prachtige foto, maar de huidskleur komt een beetje te hard over. Als je de poppen op de tentoonstelling ziet, zal je waarschijnlijk toch anders oordelen. Ze zijn namelijk ontzettend goed gemaakt door Dirk Claesen die wereldkampioen taxidermist is.
  http://www.zephyr-wellen.be/index.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *