Anna Holubová


Een rood schoolmerklapje kwam eerder aan bod. Zelfs een groen exemplaar, en vandaag laat ik je kennismaken met een zalmkleurig schoolmerklapje van Anna Holubová uit Tsjechoslowakije. Manlief vond dit lapje in Bonn en we kunnen voorzichtig zeggen dat het schoolmerklapje ver buiten onze landgrens bekend is. Zelfs de opbouw toont enige gelijkenis met onze schoolmerklapjes.

Anna begint met eenvoudige randjes. Hierna wordt de moeilijkheidsgraad snel opgevoerd. Direct na de randjes volgt het alfabet in kapitalen. En de cijferreeks ontbreekt ook niet. Heel goed dat Anna haar naam borduurde op het merklapje. Hoe hadden we anders kunnen achterhalen dat dit schoolmerklapje uit Tsjechoslowakije komt? In de onderste helft van het merklapje borduurde Anna sierrandjes. Zie je de mooie hartjesrand?

Het schoolmerklapje is 23,5 x 32,5 cm en is geborduurd met wol dat hier en daar verkleurd is.

23 gedachten over “Anna Holubová

 1. Wat een lief lapje is dit! Mooie randjes…ja die hartjes…ze blijven de aandacht trekken hé? Wel grappig dat er in Tsjechie dezelfde manier van letterlapjes gemaakt werden. Weet je ook hoe oud het is? Er staat geen datum op zo te zien! Wel een mooi bezit voor jou.

 2. Wat is liefde, als je naar Bonn gaat en denkt aan de merklapjes van je vrouw en het dan meebrengt. De randjes zijn beeldschoon, het hartenproject had nog wel jaren kunnen lopen. Steeds kom je nog nieuwe harten tegen.
  Elma

 3. wat mooi om te zien en wat lief als je man zo mee denkt k geniet alle dagen van je site

 4. mooi is deze ook ,ik heb ooit een bijna knalgele met felle kleurtjes gemaakt op de lagere school,toen vond ik dat mooi……maar nu vind ik het jammer dat “de juf” het ons niet “origineel”heeft laten maken …afijn misschien vond zij dit origineel….

 5. B-ness, hoeraaaaaaa voor jouw lief! Wat leuk om dit lapje te mogen zien.
  Misschien was het wel een meisje uit een Tjechische familie die in Duitsland woonde?
  Ik herinner me iemand uit de klas van mijn lagere school in Jakarta, in Indonesie, de Nederlandse School. Dat was plm. 1970-1973. Haar vader heette Sykora, kwam uit Tjechië en was daar directeur van de Bata-fabriek. Zij zelf had de mooie naam Helenka.
  Leuk he, hoe banden kunnen lopen: Een half NL-Tjechische familie in Indonesie. Helenka’s moeder borduurde ook.

 6. leuk lapje en het verhaal erachter …dat het via Bonn hier terchtgekomen is, Hoera voor de verzameling , weer één erbij , en dat DH zelfs op reis hieraan denkt Hartverwarmend

 7. Leuk Berthi om zo verbanden te kunnen leggen tussen handwerkles hier en in ons omringende landen! Het hartjesrandje is inderdaad beeldschoon en loopt leuk door. En die DH van jou, ik sluit me bij alle andere spreeksters/schrijfsters aan!

 8. Prachtig lapje en mooi af. En weer een andere maat, leuk.
  Ja wol is wel heel kwetsbaar, deze ziet er nog gaaf uit.
  Goed van manlief dat hij het tegenkwam én meenam natuurlijk :-)).
  Heb hier ook een paar lapjes met wol geborduurd maar daar missen zelfs steekjes. Sommige kleuren zijn nog gevoeliger dan anderen.
  En Hilly ook oude lapjes werden wel meerkleurig geborduurd.

 9. Ook ik dacht na het lezen van dit logje meteen: “Goh, wat attent van je man dat hij daaraan denkt”.
  Wat heerlijk om zoiets aan je verzameling toe te kunnen voegen. Eigenlijk zou ik het even door mijn handen willen laten gaan.

 10. Dit is een mooi schoollapje! Mooi van opbouw, leuke randjes, en ja, de cijfers er eens een keertje bij.
  Het hartenrandje wil ik nog eens een keertje gaan gebruiken. Dat vind ik het einde!

 11. De onderste randjes kwamen mij zeer bekend voor. Vrijdagavond met Maaike een boek bekeken. VEZAK VEZLA motivi narodnih vezova-hrvatska. En boek uit Zagreb 1973.
  De details uit de motieven komen ook in dit boek voor.
  Elma

 12. kleine correctie: de naam komt niet uit Tsjechië maar uit Tsjechoslowakije. Het vrouwelijke “a” of “ova” achter de familienaam komt in zowel in het huidige Slowakije als in Tsjechië voor. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat het meisje het lapje in een ander land heeft geborduurd.

 13. Ik kom later terug op de reacties. Ik heb nu weinig tijd.
  Marcella, volgens mij vertelde de persoon van wie manlief dit lapje kocht dat het niet uit Duitsland kwam. Ik heb voorbeelden van Duitse (school)merklapjes gezien en die zijn met donkerrood garen geborduurd. Manlief is vandaag in Zwitserland, maar ik zal het vanavond navragen.
  Tsjechië zal ik veranderen in Tsjechoslowakije. Dank je voor deze correctie, Marcella.

 14. Jouw man neemt in ieder geval leuke souvenirs mee!!
  Mooi, om zo te zien dat half Europa aan het zelfde soort handwerkonderwijs was ‘onderworpen’ :-).
  Zijn het allemaal kruissteekjes op dit lapje?

 15. Wat lief van je man om dit voor je mee te nemen, ach, ze weten bij ons handwerksters precies waar we voor vallen, maar dan nog vind ik het erg leuk om zoiets moois voor je uit te kiezen.
  Een schattig merklapje Berthi en ik vaag me af of je al die mooie lapjes in huis ophangt of dat je ze bewaart in seciale lades of dozen, je zult inmiddels wel een flinke verzameling hebben.

 16. Dat maakt het wel mooier die verkleuing in de wol. Het is een mooi lapje! Het onderste is het bekende Griekse randje, de stilistische golven van de zee.

 17. Daar ben ik weer en wat leuk om al jullie reacties te lezen.
  Manlief is weer terug uit Zwitserland en ik vroeg aan hem over deze aankoop. Hij kocht het merklapje van een Oost-Europese vrouw, waardoor je toch wel mag aannemen dat het een merklapje uit Tsjechoslowakije is, gelet op de naam. In een hal waren heel veel Oost-Europeanen die hun spullen verkochten.
  Zoals ik hierboven al schrijf zijn de Duitse (school)merklapjes met donkerrood garen geborduurd, althans die ik heb gezien.
  @Marijna, het zou begin 20e eeuw kunnen zijn.
  @Elma, zeker! Heel veel harten zie ik om me heen. Heb je de uitslag van de postzegel-ontwerpwedstrijd al gezien? Ook hartjes!
  @Henny, fijn om te horen dat je zo geniet!
  @Hilly, in mijn la heb ik een schoolmerklapje uit 1956 (meen ik) liggen. Heel kleurrijk!
  @Dijn, jij hebt een supergoed geheugen. Dat jij al die namen nog zo goed weet! Ik ben heel slecht in het onthouden van namen! Echt vervelend!
  @marian’ne m, ondanks dat Anna met wol borduurde, is het tot nu toe in een goede staat gebleven.
  @Annelies, dat is een bekende eigenschap van textielmensen!:-)
  @Saskia, de hartjes springen er voor mij absoluut uit!
  @Elma, erg leuk om te horen. Je ziet vaker dat motieven in verschillende boeken voorkomen. Zo heb ik het boek: Din Ornamentica Romana waar heel veel patronen van randjes instaan. Zo zag ik in dit boek het s-randje dat we regelmatig tegenkomen op de Marker merklappen.
  @Josefien, het zijn alleen kruissteekjes.
  @Corrie, ik heb een antieke architectenkast uit Engeland. Deze kast heeft diepe lades die heel handig zijn om textielspullen in op te bergen.
  @Marianne, dat wist ik niet! Fijn dat je dit verteld. Hoe ben jij hier achter gekomen? In een boek gelezen of op internet?

 18. Tja mijn hobby symboliek 🙂 Dat ben ik al diverse keren tegengekomen in boeken. Dat soort randjes zijn er veel meer die op water gebaseerd zijn. Je hebt deze ook met ronde vormen, ook die verwijzen naar water en de zee. Je komt die vaak op merklappen tegen samen met nog andere symbolen. Bijvoorbeeld het schip, het anker e.d.
  Maar vooral in Griekenland, geen wonder dat het Griekse randen heet, veel water om de eilanden. Die kwamen veel voor op vazen uit de Griekse Oudheid. Tijdens de kruistochten zijn er veel patronen hier terechtgekomen. het waaierde alle kanten op met de handels- en ontdekkingsreizen. Maar ook China heeft er behoorlijk wat. Weefwerk van het vroegere Peru, het huidige Guatamala.
  Ik heb een hele periode allerlei randen verzameld van deze Griekse randen overal waar ik die maar tegenkwam en die allemaal zitten inkleuren op ruitjespapier en later aangevuld via een borduurprogramma. Als je er een paar hebt gemaakt, verzin je er zo ook een hoop meer bij. Je zit dan in die ‘sfeer’.
  In die Griekse randen tref je ook weer de spiralen aan, de vorm van de Gulden Snede. Geweldig hoe alles zo op elkaar is afgestemd.
  Oeps wel veel beschreven nu. Tja mijn stokpaardjes en interesses 😉 Symboliek en het vormgeven…

 19. @marianne, interessant om te lezen! We hadden het laatst nog over al je interesses… dit is er één van!
  De ronde vormen kom je ook weer op de schoolmerklapjes tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *