Nuttig handwerk

In het Leids Wevershuis vindt van 11 maart tot en met 6 april 2008 de expositie Nuttig Handwerk plaats. Rond het thema Pasen is veel bijzonder frivolité-werk (knoopkant) te zien en wordt er bijna dagelijks gedemonstreerd. Oude tijden, toen handwerken voor de meeste vrouwen en meisjes nog tot hun dagelijkse bezigheden behoorde, komen tot leven in demonstraties en lezingen. Guimpen, haken, breien, borduren, naaien en verstellen, ze zijn allemaal aanwezig.

Heel speciaal zijn de demonstraties van goudborduren door Ulrike Mullners, die je alles kan laten zien en vertellen over het maken en restaureren van de kostbaarste kledij, zoals die vroeger en nu nog wel door de adel en geestelijkheid bij hoogtijdagen wordt gedragen.

Kom in de tent: Op de zolder van het wevershuis kun je gezeten op een warme wollen deken en kussentjes in een echte tent, zelf je eigen wevershuisje maken en mee naar huis nemen.

18 gedachten over “Nuttig handwerk

 1. likt me een leuke tentoonstelling, Lieden is niet te ver, dus dat moet kunnen, alleen de straten in Leiden zijn een ramp o te lopen,

 2. kijk da’s leuk!Gisteren hoorde ik in Amsterdam over een chocolademuseum dat er gaat komen, maar voor kinderen?????/Belachelijk,wedden dat ik binnenkom???Sterke vent die me tegenhoudt ..hahahahahah

 3. Alweer zoiets leuks Berthi, eerst had ik even de neiging om te denken dat ik daar ook alweer niet naar toe zou kunnen, maar wat zou dat, belangrijk is dat dit soort evenementen zo vaak mogelijk voorkomen zodat handwerken en de technieken daarvan overal bekend worden.
  HILLY, wat dacht je ervan als we samen gaan, dan blazen we die sterke vent ook nog zo omver ;- ))))

 4. Lijkt me een heerlijke tentoonstelling, alleen dat affiche in nostalgische schoolboekje sfeer al, goed bedacht!!

 5. Lijkt mij prachtig en mooi dat ze kinderen er zo bij betrekken (en Hilly) ;-))
  Het affiche/boekje is zo écht uit die tijd, mooi gedaan.

 6. Ik kreeg gisteren ook al een berichtje daarover. ik denk dat er wel een gezellig ploegje van hier die kant op gaat. Misschien dus binnenkort een verlasgje bij mij hoe ’t was 😉

 7. leuke reden om naar Leiden te gaan! het wevershuis mag jou wel dankbaar zijn voor de PR: op hun eigen site is niets te vinden over de tentoonstelling …

 8. Die tent op zolder!!! Daar wil ik zo in, heerlijk knus een beetje knutselen.
  Veel goeie tips Bethi! Vandaag heb de witte koning en koningin van het schaakspel gemaakt, ziet er goed uit!! Nu alleen de torens nog!

 9. @Hilly, in iedere volwassene schuilt een kind!:-) Ze kunnen je niet tegenhouden!:-)
  @Maaike, erg mooi en duidelijk affiche.
  @Marcella, ik kom t.z.t. het verslagje lezen.
  Op de website las ik dat er in februari een lezing was van Hanna Zimmerman, net die dag dat ik in Leiden was. Jammer dat ik dit niet wist. Je kunt ook niet alles weten!:-)
  @Betty, ik ben zo nieuwsgierig naar de hoofddeksels en nu lees ik dat je al heel ver bent. Ik zie alle kinderen al op het grote schaakbord staan met die prachtige hoofddeksels.

 10. @Hilly, in iedere volwassene schuilt een kind!:-) Ze kunnen je niet tegenhouden!:-)
  @Maaike, erg mooi en duidelijk affiche.
  @Marcella, ik kom t.z.t. het verslagje lezen.
  Op de website las ik dat er in februari een lezing was van Hanna Zimmerman, net die dag dat ik in Leiden was. Jammer dat ik dit niet wist. Je kunt ook niet alles weten!:-)
  @Betty, ik ben zo nieuwsgierig naar de hoofddeksels en nu lees ik dat je al heel ver bent. Ik zie alle kinderen al op het grote schaakbord staan met die prachtige hoofddeksels.

 11. @Elisabeth, er staat wel het een en ander op de site : als je verder doorscrolt naar beneden, staat een hele beschrijving van de expositie ( http://www.wevershuis.nl/ )
  ik werd er van de week ook op geattendeerd en staat momenteel ook op http://textielkalender.loggy.nl/ . (sorry, even “reclame” maken………..)
  ik denk niet dat ik de tijd heb om naar Leiden toe te gaan, maar lees graag de ervaringen van anderen ! en een chocolademuseum lijkt mij ook wel wat !!

 12. Dag Berthi, afgelopen week ben ik met ’n paar EMS vriendinnen in het wevershuisje geweest.
  Het is een mooie expositie van oude gebruiks handwerkjes en een tafeltje gedekt voor de pasen met tere frivolite werkjes.
  Het is zeker de moeite waard om het te bezoeken; klein maar fijn!
  En het huisje heeft een lang verleden.
  Groetjes, Hetti

 13. @Hetti, dank je voor de leuke reactie. Als ik weer eens in Leiden ben ga ik zeker het Wevershuisje bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *