Marjan Berk: ‘Borduren is hot! Half Hollywood borduurt! Machteld van Gelder, producent van haar eigen productiebedrijf Stormy Minutes Society belijdt enthousiast haar liefde voor het borduren. Ik heb sterk het gevoel dat ik stuit op een tak van sport die jarenlang heeft geleden onder een beetje stoffig imago.
… Tegenover mij zit Machteld van Gelder, die mij bijpraat over haar hobby: borduren. “Drie jaar geleden was ik totaal overwerkt. Mijn man had een hersenbloeding achter de rug en ik zocht een bezigheid die inpasbaar was in het leven van een werkende moeder met twee kinderen zonder eigen kamer. Ik had behoefte aan iets wat intimiteit en vrouwelijkheid met zich meebracht, een verlangen naar het afsluiten van de wereld.
… Toen ik mijn man in het ziekenhuis bezocht, zag ik in het ziekenhuiswinkeltje een kinderborduurwerkje met een voorbedrukt pandabeertje. Om mijzelf kalm te houden, kocht ik het. Zo is het begonnen. Ik moest iets hebben wat ik zonder schaamte kon doen, iets pretentieloos. Het is niet tijdgebonden, je kunt het altijd bij je hebben en je kunt het overal doen. Borduren gaat zo langzaam, brengt ontspanning door inspanning en geeft vrede en rust.
… Mijn grote voorbeeld is de Engelse Tracy Emin, daar ben ik helemaal gek van. Dat is zo bijzonder. Zij exposeert onder andere in de Tate Gallery.
… En wat ik je zeg: borduren wordt opnieuw ontdekt. In de hippe scene in Hollywood is de hobby doorgedrongen. En het wordt hoog tijd dat borduren ook hier wordt herontdekt! Het is een eeuwenoude kunst van vrouwen, die niet verloren mag gaan.” ‘
Bron: Margriet
Foto: Iwan Borghstijn
Machteld van Gelder is getrouwd met Max Pam. In een column schreef Max Pam: Borduren is cool en internationaler dan voetballen.
Wow! Ik borduur al jaren! Ben ik nu ook al jaren ‘hot’.. of hoor ik er ineens weer bij? 😀 Leuk om te lezen Berthi.
Blij dat ik erbij hoor. Ik heb altijd beweerd dat je door het ingespannen telen en in de stof prikken een hele boel frustaties kan weg”steken”. Het verwondert me alleen dat het wel over Hollywoods vrouwen gaat. Hebben deze reporters wel eeens in eigen land rondgekeke? Ik ga nog een paar kruisjes zetten.
Ach ja, een hype is zo voorbij. De Hollywood-dames zullen volgend jaar misschien macrameeën of flippo’s gaan sparen. Maar wij hebben de ware Zen in het borduren ontdekt. Wij zijn de blijvers, de vaste kern. Door ons blijft dit “ambacht” in leven. “De pers” kijkt alleen naar nieuws, naar verandering. Wat al jaren door ons in stand wordt gehouden heeft geen nieuwswaarde. Daarom is het goed dat er toch zulke tijdschriften bestaan als Handwerken zonder grenzen, die registreren wat er (nog) is.
Tuurlijk is borduren hot! Maar dat wisten wij al heeeeeel veel langer…toch? Bij sommige mensen duurde het kennelijk ietsje langer een het lampje ging branden.
Ziezo , ik mag lekker gaan borduren van mezelf , vanmiddag heb ik iets anders te doen maar vanavond mag ik weer fijn naar hardangerles.
Fijne dag hoor en groetjes van Marlies
Wat leuk, ben ik nog eens hot.
Borduren is voor mij een soort meditatie.
Doe het lekker iedere dag en ben superblij met mijn hobby.
Groetjes Elza.
Tuurlijk zijn WIJ hot !!
Marjan Berk, énig mens !!
Gisteren heeft ze nog de boeken quiz(?)gewonnen.
Vanavond bij Max en Loretta chinees handwerk.
Marcella (Nuttig en Fraai) tipt hierover.
@Marion, het is zeker een leuk verhaal van Marjan Berk. Alleen jammer dat er pas over borduren geschreven wordt zodra in Amerika het volop in de belangstelling staat.
Waarom moet Amerika altijd als eerste de toon zetten? Is ons landje daar te klein voor?
@Basje, fijne borduurdag!
@Saskia, Hollywood is hot!:-) Elke kleine verandering daar krijgt media aandacht, maakt niet uit wat het is!
@Marlies, een fijne lesavond!
@Elza, blijf genieten!
@marian’ne m, klopt! Staat ook in een reactie te lezen bij de log van gisteren!
Vanmiddag zitten we allemaal voor de buis!!
Nu we het toch over China (een land met de meest fijne borduurwerken) hebben, is hier een link voor diegenen die Chinees kunnen lezen:
http://chinese.rnw.nl/nederland/cultuur/5bfb627e4e2d56fd82725f69/
Een verhaal over de vele reizen die Peggy Kneefel naar China maakte en het handwerk dat ze kocht.
Eerder schreef Peggy reisverslagen voor mijn weblog.
Berthi, drie dagen liep ik achter met bijlezen en nu heb ik driemaal zoveel genoten van al die mooie logjes van jou, daar stel ik mijn meditatieve borduurmomenten graag even voor uit ;-))
@Corrie, tja, drie dagen achterstand levert veel leesvoer op!:-)
Ja, dat over borduren is voor ons geen nieuws! Ik heb in het Sted Mseum in A’dam werk van Tracy Emin gezien, heel bijzonder, ook een beetje ‘eng’, dat zie je op haar site ook wel! Ik kan mij iets herinneren over geborduurde dekens met veel tekst?!
@Betty, ik had nog nooit van haar gehoord. Wat ik via internet vond, was heel apart.
Misschien komt er nog eens werk van haar naar Nederland.
Haken is hip en borduren is hot. Velen onder ons weten dat al lang. Ik vraag me alleen af waarom zo’n trendy iets dan nog steeds niet terug is op de lagere en middelbare scholen. Daar zit een generatie die het straks weer door moet vertellen.
Annelies, het probleem met basisonderwijs is dat er heel veel projectaanbod is en dat scholen daaruit al een keuze maken. Dit varieert van basiskennis die doorgegeven moet worden tot het houden van sponsoractiviteiten waarmee geld voor de school moet worden opgehaald of de traditionele paas/kerst/sinterklaasvieringen.
Van juffen die zelf handwerken kun je een klein beetje verwachten dat ze wat doorgeven. Laatst op de Warme truiendag bijvoorbeelde leerde een juf van een school uit Goingarijp (Fryslan) haar leerlingen breien op die dag omdat ze dat vond passen bij het thema van die dag. Op zo’n dag zou je dus het nut van het breien van een trui aan den lijve kunnen ondervinden.
leuk om te lezen, eindelijk komt borduren weer beetje in belangstelling… oef! ik word al jaren bestempeld als ‘ouderwets’ omdat ik borduur… dus ben ik wel blij met deze ’tijdelijk’ opflakkering en ja jammer vind ik ook dat het niet meer wordt toegepast in de lagere school, wil zelfs gratis lessen geven aan kids, lijkt me heel leuk… maar ja als er geen vraag naar is… misschien komt dit wel terug, wie weet…
@marleen, tegenwoordig worden er steeds meer workshops voor kinderen georganiseerd. Maar ja, het aanbod voor de kinderen is zo groot waardoor het niet eenvoudiger voor ze gemaakt wordt om een keuze te maken. Maar wie weet staat er een leerkracht van de basisschool op en begint met handwerklessen.
Op de Vrije School wordt veel aandacht besteed aan handvaardigheid en handwerken.
schreef Max Pam dat? dan moet het wel waar zijn…
@astrid, echt waar!! Goed hé!!
dat zo’n man dat in zich heeft….leuk!