Elsevier

Tijm maakte me attent op Elsevier magazine van deze week, want zij zag mijn naam hierin. Bofte ik dat mijn buurman dit nieuwe nummer bij mij in de brievenbus deed.

Ze zijn bijna uitgestorven: de mannen die uitsluitend door hun moeder gebreide sokken dragen en elk jaar een nieuwe trui krijgen die in geen steek afwijkt van de vorige. De moeders zijn gestorven en in het vak ‘nuttige handwerken’ wordt geen meisje meer onderricht.

Voor wie rouwt om het verlies van die nijvere oma’s biedt een onverwachte bron uitkomst: het wereldwijde web. In Zwitserland blijken zo’n 25 vriendelijk ogende, grijsgekuifde dames met breinaalden in de aanslag te zitten om opdrachten aan te nemen. Ze noemen zich de NetGrannys. Je kunt sokken bij ze bestellen, vrijwel uitsluitend degelijke wollen sokken. Slechts een enkeling waagt zich ook aan beenwarmers. Door met de muis op de favoriete oma te klikken, krijgt de potentiële koper het aanbod in beeld. Schoenmaat doorgeven, kleur van de wol kiezen en oma begint: één recht, één averecht. Heeft ze de laatste steek af laten glijden dan stuurt ze de sokken op. In Denemarken (Mormor) verenigden 65-plussers zich die graag kinderkleding naaien. Op het label staat de naam van de oma.

Wilt u zelf eens een sok opzetten, dan kunt u voor een patroon terecht op bijvoorbeeld de weblog van Berthi Smith (berthi.web-log.nl) en voor wol op wolhalla.nl

Het artikel is geschreven door Marijke Hilhorst.

34 gedachten over “Elsevier

 1. Altijd leuk, vind je niet, om in een tijdschrift te staan. En je hebt ook een heel leuk web-log. Ik lees hier altijd met plezier.

 2. @asttridvanbeers, het was voor mij een erg leuke verrassing!
  Fijn om te horen dat je graag op bezoek komt!

 3. Fijn zo’n buurman!
  Tijmman was het als eerste tegen gekomen en liet het me gelijk zien. Zelfs hij kent jou!
  Wel vreemd dat Elsevier dit niet even aan je meldt.
  Ook wel apart dat ze het fenomeen van die Oma’s al eens geplaatst hebben (zelfs een half jaar terug). Zelf heb ik er op mijn blog ook al eens aandacht aan gegeven.

 4. Tijm had mij nieuwsgierig gemaakt.
  Gisteren op bezoek bij de kinderen, meteen gevraagd naar de nieuwste Elsevier. Daar vond ik het.
  Breiende weboma, dat vonden de kinderen wel toepasselijk. Oma zat weer te breien. Het uit proberen van een nieuw patroon van Horst Schulz DAS NEUE STRICKEN, wie het boek niet heeft in HZG november 5/1993 staat een uitvoerige beschrijving.
  Oma werd nogal wild bij het lezen van het artikel in Elsevier. Dochter gaf uitleg aan kleinzoon. Oma’s Berthi staat in papa’s Elsevier. Dus jullie weten het, wil je sokken breien kijk op Berthi’s web-log.
  Ere wie ere toekomt.
  Marijke Hilhorst bedankt voor het leuke artikel.
  Elma

 5. Wij hebben een abonnement op de Elsevier. Ik had je al zien staan. Ik ging er eigenlijk vanuit dat je dat dan van tevoren even te horen kreeg. In ieder geval leuke reclame voor je web-log.

 6. Weer zo’n leuk log om de dag mee te beginnen!
  Sta je in de krant, zou je het zelf nog niet weten. Sokken breien is heerlijk ontspannend (vind ik).

 7. leu begin van deze dag Zou Mevr, Hilhorst wel weten hoeveel moeders en omas zokken breiein in nederland, brei ze met zijn allen en laat de steken niet vallen

 8. Wat leuk zeg en Marjolein d’r plaid ook nog eens in beeld ,hartstikke leuk voor jullie!!

 9. @Marianne, leuk om het eerdere artikel uit Elsevier nog eens te lezen.
  Een poosje geleden las ik op verschillende blogs over deze weboma’s. Dat is ook de reden waarom ik er toen geen log over heb gemaakt.
  @Tijm, al ruim 20 jaar ruilen wij van kranten en tijdschriften met de buren!
  WAUW, dat Tijmman mij zelfs kent!!!
  Het was voor mij een totale verrassing dat mijn weblog werd genoemd, maar wel erg leuk!
  @Elma, leuk, leuk!!!
  Ik sta in papa’s Elsevier!! Mama leest Elsevier niet?:-))
  @Annelies, ik had hier niets over gehoord.
  @MaRia, ik ben het helemaal met je eens. Alleen heb ik het op dit moment te druk voor de sokken.
  Wel hoor ik regelmatig dat mijn sokkenpatroon duidelijk beschreven staat. Iedereen kan sokken breien.
  @basje, zullen we dat aan Marijke Hilhorst vragen?:-)
  Borduren krijgt ook weer de aandacht. Morgen een log over de column van Marjan Berk.
  Erg leuk!!

 10. Nou oma we kunnen aan de slag !!;-))
  Leuk, altijd goed aandacht voor het breien.
  Maar zeg nou zelf, er zijn wel veel vlottere oma’s en niet oma’s die ook breien, toch.
  He zie op de foto ook de mooie plaid van Marianne-(?).

 11. Geweldig die breiende oma’s! Mijn moeder kan zo in het rijtje. Is 95 en voorziet nog de hele familie van eigengebreide sokken. Leuk Berthi die aandacht in Elsevier, maar inderdaad zou je verwachten dat je daar even over wordt ingelicht.
  Groetjes

 12. Leuk dat je in Elsevier stond. In de Margriet van deze week staat de column van Marjan Berk met als titel “Borduren is hot”. Zo langzaamaan wordt handwerken weer helemaal “in”.
  groetjes,
  Pauline

 13. Wat is dit leuk Berthi, niet alleen omdat ze jouw naam noemen,maar zeker ook vanwege het initiatief, “de vergrijzing” maakt zich steeds sterker….groet Elly

 14. Wat leuk dit te lezen. Nu zullen nog meer mensen bij jou komen lezen. Geweldig dat handwerken nog meer in de aandacht komt.
  Dit mag nooit verloren gaan. Dat zou heel zonden zijn. Sokken ik moet ze nog steeds eens af maken. Berthi gefeliciteerd wat leuk voor jou.

 15. Bravo voor Berthi!!
  Hoorde vanmorgen op de radio in de auto dat de ouderen steeds langer actief blijven en dat ze ook meer te besteden hebben daardoor. De term “vergrijzing” is uit, wordt nu langzamerhand “verzilvering” zei één van de 60-plussers. Vond ik een hele mooie.
  Al die zilvergekuifde omaatjes aan het breien (of ander handwerkje mag toch ook, hè?!)

 16. Hé leuk, gefeliciteerd!
  er zijn opvallend véél stukjes over handwerken tegenwoordig in de media. Niet altijd even lovend, maar toch 🙂 De wereld moet er maar eens aan wennen dat handwerken weer “gewoon” is, nuttig is, soms bijzondere creaties voortbrengt, plezier geeft aan jong en oud en vooral dat ook dat bij onze cultuur hoort en bewaard en doorgegeven moet worden. Net zoals molens en ander cultureel erfgoed.

 17. Wat een leuke verrassing (ook voor jou!) Er is tegenwoordig veel media aandacht voor handwerken hè? Niet alleen is breien in, en borduren hot en hip… Met de Olympische Spelen is China ook helemaal in the picture, en de media heeft het handwerken uit China ontdekt. Wie kan daar meer over vertellen dan Ien Rappoldt? Kijk maar eens op http://www.needles4all.nl/voor het laatste nieuws!

 18. Wat leuk om te lezen, Berthi. Ook al zijn het lang niet alleen maar oma’s die sokken breien. Goed dat er weer meer aandacht is voor handwerken. Nu nog de heroprichting van Ariadne als handwerkblad….

 19. @ineke, aan het woord vergrijzing zit enigszins een negatieve klank. Mooi dat we daar nu vanaf zijn!
  @Marcella, heel goed wat je zegt!!
  @Ineke Siewertsen, ik had het artikel al gelezen in de Telegraaf.
  @Anna, dat gaat niet lukken, vrees ik!

 20. Wat een eer Berthi om in de Elsevier te staan met je blog!! Die breiende sokkenoma’s kende ik al , maar die Deense oma’s nog niet. Leuk!!!

 21. Waaaaah, wat leuk Berthi, je wordt beroemd (als je dat al niet was!) Leuk ook die netgrannys, niet echt goedkoop € 27,50 per paar, maar dan hèb je ook wat voor jaren!

 22. Hoi Berthi, ik bedoelde met ‘laatste nieuws’ niet het krantenartikel, maar het feit dat Ien dinsdag in Max & Loretta komt.

 23. @ineke, heel goed dat de lezers dit nu ook weten. Ik had het al van Jackie Habets gehoord!:-)
  Vanmiddag zitten alle handwerksters voor de buis! Max & Loretta heeft de laatste tijd vaker onderwerpen in het programma dat met handwerken te maken heeft of een link hier naar toe. Hartstikke mooi!!

 24. Wat een leuk artikel en het verbaast me helemaal niets dat jouw naam genoemd wordt, als ik google op een handwerkterm komt negen van de tien keer jouw weblog tevoorschijn, en terecht Berthi!

 25. hallo Berthi
  Zwitserland ? nou…zo ver hoeven jullie helemaal niet te zoeken .
  mijn moeder breidt al jaar en dag sokken voor heren dames kinderen noem maar op …en de laatste jaren zelfs zo`n lange sokken zodat men er de steunkousen onder kan verbergen (daar hoef je tenslotte niet mee te koop te lopen )
  groetjes Mia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *