31 gedachten over “The hurrier I go, the behinder I get

 1. Doet me terugdenken aan de grote schoonmaak in de weken voor Pasen. Kwam je uit school, steenkoude kamer (kachel uit), kasten van de muur, de boenwaslucht en de groene zeepgeuren, pas op, trap de emmer met witkalk niet om! Je moeder, die nergens tijd voor had en bij wie je niet in de weg moest lopen…
  En dan met Pasen “moest” alles klaar zijn, kreeg je nieuwe kleren en schoenen, mocht je naar de kerk met de paaskaarsen en zelf kreeg je ook zo’n kaars met een kartonnen ‘manchetje’ tegen het druppen. Voorbij, dames, voorgoed voorbij…
  Fijne zondag allemaal

 2. Bedankt Marianne, ik ga het zeker doen. De matten hoeven ook niet in 1 week klaar. Het is een lekker werkje om in een mand naast mijn stoel te zetten. Nu heb ik al weer spijt van de twee zakken die net in de bak van Humanitas zijn gegaan. Hopelijk krijgen die jurken ook nog een tweede leven, ze zijn onverwoestbaar. Mijn moeder die nog leeft, laat niet over haar lopen. Dus maar om de mat heen.
  Elma

 3. Ineke: Kaarsjes met kartonnen manchetjes is NIET verleden tijd. Wordt overal nog veelvuldig gebruikt met Pasen.

 4. Repen knippen: Je kunt ook rechte repen knippen van een lap. Knip tot enkele cm:s voor het einde en begin opnieuw. Die ‘rechthoekige’ stukken rond je later af. Voddenmatten worden zo gemaakt. Je kunt dan later aanwijzen… dát was het overhemd van Jan en dät het bloesje van Corrie. Ook kun je lakenstof verven en zo een mat weven in die kleurstellingen die je hebben wilt. Maar denk eraan dat je altijd gebruikte stoffen neemt vanwege de krimp.

 5. Wat een leuk plaatje(viltje?).
  Ach dan kappen we er toch gewoon mee.
  Leuk fornuis heb ik in mijn poppenhuis.
  In het eggie doe ik het liever met wat moderners !!;-)).

 6. Klopt zo kun je de repen ook knippen in de lengte (heb ik zelfs vaker gedaan dan in de breedte herinner ik me weer), ook dat ligt aan de stof wat de beste manier is. Het mooie is met die stof dat als je er een beetje aantrekt (ze zijn erg rekbaar namelijk en met oprollen op een bolletje gebeurt dat automatisch) de randen gaan krullen dus de ‘draad’ omkrult en de rafeltjes naar binnen meteen weggewerkt zijn.
  Met gewone weefstof heb ik dit weven ook nooit gedaan, alleen van gebreide zoals t-shirts en polyester voor gehaakte matten, die worden ook een stuk dikker.
  Dat potkacheltje op het viltje heb ik nog als speelgoed gehad en moet ik zelfs nog ergens hebben! Het is van ijzer en in blauw geverfd, helaas wat roestig. Zal het eens gaan zoeken! Ook met bijpassende pannetjes erbij van ijzer.
  Ik zie ook nog een kolenkit ernaast staan 🙂

 7. @tijm, dank je dat je me dit vertelt. Ik kreeg zojuist de Elsevier van de buurman in de brievenbus en ben direct gaan kijken. Hartstikke leuk dat mijn weblog genoemd wordt. Morgen maak ik er een logje over.
  @Hilly, :-)))
  @Ineke, kachel uit, boenwas, witkalk… zeer herkenbaar. Anno 2008 gaan we anders met onze tijd om.
  Misschien zijn er nog een paar vrouwen te vinden die aan de grote schoonmaak doen, maar ik heb er geen tijd voor. De hartenexpositie wacht!!
  @Elma, veel plezier met het haakwerk!
  @mm, het is een papieren viltje dat ik jaren geleden cadeau kreeg. Het komt uit Canada, althans daar is het gekocht.
  Wat boffen wij met alle comfort van nu!:-)
  @Marianne, ach ja, de zwarte kolenkit. Wie kent hem niet!

 8. Lijkt me de Engelse versie van:
  “Haastige spoed is zelden goed!”
  Universele waarheid.
  Grote schoonmaak; ik denk dat onze moeders er niet aan ontkwamen. Als ze niet meededen, werden ze door de buurt als viespeuken beschouwd. De “sociale” controle was in die tijd zoveel groter dan nu.

 9. Ja, precies, dat was dus in die tijd.
  Mijn moeder vertelde wel eens dat er een buurvrouw was, die in de gaten hield wanneer de maandverbandjes (in die tijd nog van katoen) aan de waslijn hingen bij de buurvrouwen. Wist ze dus ook wie er weer zwanger was als ze er niet hingen.
  Dat is een sociale controle die echt veel te ver ging.

 10. Hier werden de doekjes nog een paar maanden opgehangen om de buurvrouw te misleiden.

 11. Mijn schoonmoeder wilde als eerste op maandag de was buiten hebben hangen ! Toen was maandag nog wasdag ! Het werd dan wel op zondag gewassen, wat ik dan weer raar vond; omdat ze op zondag geen sokken wilde breien, want dat was werken. Maar de wasmachine deed het werk.
  Ik spreek nu wel over meer dan 20 jaar geleden.

 12. Dacht eerst ook: wat een krom Engels (net als Jenny). ’t Zal wel plat zijn of in een bepaald jargon thuishoren, want Google geeft 438 hits.
  Ik herken mezelf hier zó in! Ik verklaar het meteen tot ‘gevleugeld gezegde’.

 13. @Saskia, dat meen je niet!! Ik weet niet wat ik hoor/lees!! Echt absurd!!
  @Elma, ongelooflijk!! Met verbazing zit ik het te lezen!
  @Margriet, jemineetje zeg… een wedstrijd wie als eerste de was buiten heeft hangen!! Hoe verzin je het!
  Wel de wasmachine laten draaien, maar geen sokken breien. Het is maar net hoe je het jezelf aanpraat!
  Dit soort dingen moeten toch op papier vastgelegd worden!! Gelukkig staat het nu een beetje op papier!:-)

 14. Door Ineke met haar opmerkingen over de schoonmaak moest ik denken aan mijn oude buurvrouwen. Inmiddels beide overleden.
  Ze hielpen elkaar altijd met de schoonmaak, dacht ik, want ’s middags werd er dan geroepen: “Geer (of Jans), kom je even helpen? Ik moet de kast verzetten……….”. Klonk ijverig.
  Lekker poetsen, alles van z’n plaats!
  Later werd me duidelijk dat ‘de kast verzetten’ eigenlijk betekende: ik ga even lekker zitten, met een kop thee of een glaasje erbij….. Dus kom maar deze kant op! :-))).

 15. @Neeltje, als grap tikte ik net ook:
  The hurrier I go, the behinder I get bij Google in, en ik zag zowaar 1010 hits!
  Verbazingwekkend!

 16. @josefien, dit zijn toch magnifieke uitspraken die niet verloren mogen gaan.
  Ik weet in ieder geval wat ik na mijn merklappenboekje ga doen!:-)

 17. De Paasherinneringen van Ineke, de maandverbandjes van Saskia’s familie en wie weet er nu toch van het overhemd van Jan en het bloesje van Corrie ???? Alles zo enorm herkenbaar, vreselijk die sociale contrôle en hoe ik dan toch zoveel heimwee krijgen als ik dit allemaal lees? Wat een plaatje teweeg kan brengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *