Vrouwendag, droomdekendag en nog veel meer

Elke dag is speciaal, vandaag in het bijzonder vanwege de Internationale Vrouwendag en de Droomdekendag in Zutphen. Maar… er gebeurt meer. Zo wordt vandaag door het Leger des Heils een nieuw 50/50 product, 50/50 T-shirts gepresenteerd. Dat zal vanmiddag gebeuren op de Chill Out-afdeling van de Bijenkorf in Rotterdam tussen twee en drie uur ’s middags. Daarnaast vindt een eenmalige veiling plaats.

50/50 Shirts zijn gemaakt van gereinigde tweedehands T-shirts afkomstig uit de kledingcontainers van het Leger des Heils. Ze zijn bedrukt met een print van een bekende illustrator. Hierbij komt het oorspronkelijke ontwerp samen met de nieuwe bedrukking. Het voorbeeld van hoe oud en afgedankt weer nieuw en sprankelend kan worden. De opbrengsten van de verkoop van de collectie en de veiling gaan naar het Majoor Bosshardt Fonds. Met dit fonds worden projecten ondersteund die de majoor tijdens haar leven een warm hart toedroeg.

20 gedachten over “Vrouwendag, droomdekendag en nog veel meer

 1. oohh.. Berthi, deze log raakt een gevoelig punt. Ik ruim momenteel het huis van mijn schoonmoeder uit en doe zo veel spulletjes weg. Gewoon omdat ze niet hip genoeg zijn om in de beginnende huishoudens van mijn kinderen te passen. Zelf heb ik natuurlijk ook alles al (soms zelfs dubbel). Dus naar de Kringloop winkel ermee. Fijn dan te lezen over zo iets hips en nieuws van afgedankte kleding.

 2. Ik heb al eens een modeshow gezien van opgepimpte tweedehands kleding. Er is grote vraag naa, want het is helemaal in.
  Vandaag bezoek ik de TEFAF in Maastricht. Jammer dat ik op zo’n beurs maar heel weinig kunstobjecten met stof tegenkom.

 3. Ben benieuwd hoe dat loopt !!
  Ook eens een modeshow op tv gezien.
  Er is weer veel leuks van te maken.
  Maar ik heb ook woekerprijzen gezien die ik niet normaal vond.
  2 e hands spullen zijn toch altijd eerder versleten.
  Maar in dit geval is alles wat voor zo’n fonds binnenkomt natuurlijk welkom, mooi doel.

 4. Je moet er gewoon niet aan denken dat er nog zoveel in afvalcontainers verdwijnt , dat eigenlijk nog goed te gebruiken zou zijn .
  Er zijn veel speciale dagen tegenwoordig om aan belangrijke zaken te denken en samen
  werken aan goede projecten .
  Majoor Bosshardt mag voor ons allen een goed voorbeeld zijn van alle werk dat zij deed en liefde verspreide rondom haar , vooral aan minder bedeelden en zwakkeren in onze maatschappij .
  Overal op onze dagelijkse gang door het leven is wel iets aan te bieden . Een vriendelijk woord een helpende hand , soms in het klein het kan allemaal een beetje hulp bieden aan mensen die we tegen komen .

 5. goed initiatief, Het “leger” doet nog altijd heel veel voor de minderbedeelden, Hier gaar eigenlijk pas iets weg als het “op” is, dan heeft het ook geen zin om er nog iets mee te doen, prettig weekend allemaal en “veel vrouw”vriednlijke onderwerpen oveal,

 6. Prima zo’n initatief van het Leger des Heils, alle hergebruik is welkom en zeker in kleding die zo snel weggedaan wordt vanwege de snel wisselende modebeelden.
  De internationale vrouwendag werd mij voor de eerste keer bekend door twee Russische jongetjes van 11 en 10 jaar o9ud die wij tijdelijk in huis hadden. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zij maakten voor hun tijdelijke moeder Corrie een prachtige tekening. Een heel belangrijke dag voor de Russische vrouwen, dat wisten ze maar al te goed.

 7. En laten we het milieu niet vergeten!
  Ook daarvoor is het belangrijk om zo veel mogelijk te hergebruiken.
  Net als Gerrie verbaas ik me ook over “modegevoelige” dames, die elk seizoen zoveel niet-versleten kleding weggooien. Goed dat Het Leger de Heils er wat mee doet. Dan snijdt het mes aan twee kanten: het milieu en hulp aan de armsten.

 8. Goed initiatief! Zeer goed doel voor hergebruik.
  Er worden veel t-shirtjes weggedaan, maar dat komt ook vaak door het krimpen en niet zo zeer door de modegevoeligheid is mijn ervaring hier thuis, zelf met handwas…
  Bij mij gaat pas iets weg als er gaatjes(door een achtergebleven beugel in de wasmachine bijvoorbeeld…) of vlekken inzitten die er niet meer uitgaan.

 9. @Lilian, het is echt zonde om al die spulletjes zomaar weg te gooien. Gelukkig gaan we steeds meer hergebruiken.
  @Annelies, een hele fijne dag in Maastricht.
  Jammer dat er weinig textiel op de TEFAF is.
  @Corrie, een ontzettend lief gebaar van de Russische jongetjes.
  @Saskia, de jongeren krijgen veel meer informatie binnen handbereik over mode dan wij vroeger. De mode wisselt continue.
  En als je daar gevoelig voor bent…
  @Marianne, T-shirts zijn fijne poetsdoeken!

 10. Ik heb een hele poos repen stof uit t-shirts geknipt en matten van gehaakt. Overigens ook uit de oude, geërfde, rekbare, polyester jurken van mijn moeder knipte ik die repen. Die matten moet ik ook maar eens laten zien op mij log. Prima wasbaar en zeker met huisdieren in huis. Alleen heel erg arbeidsintensief om ze te maken!
  Tegenwoordig gebruik ik ze inderdaad voor eenmalig gebruik voor dweilen in de kattenbakhoek 😉 en voor de ‘ongelukjes’.

 11. @Marianne, erg leuk idee om matten te haken. Je moet er wel de tijd voor hebben en nemen!
  Eigenlijk zijn er veel te veel leuke ideetjes en hebben we uiteindelijk te weinig tijd.

 12. N’Familielid gebruiktze om kleurnuances aan te brengen in haar weefwerk. http://www.WeefCathrien.nl Misschien vinden anderen dit ook wel leuk om te zien.
  Ik vindt hergebruik zomogelijk altijd goed. Omdat we in een wegwerpmaatschappij leven en we gerust mogen denken aan iedereen die het niet zo goed heeft.

 13. Ik wil even laten weten hoe trots ik ben op de dames die vandaag aan droomdekens gewerkt hebben! Er zijn er maar liefst 100!!!!!!HONDERD!!!!!!!! gemaakt , thuis zijn er al mensen aan begonnen maar de teller staat op honderd! Is het niet een geweldig resultaat!!! En wie weet wat er uit het kontakt met de club van 100[hoe toepasselijk!] nog allemaal gaat komen. Ik ben er helemaal emotioneel van.
  Anne – die in Zutphen woont – zal al deze quilts doorquilten op haar professionele longarm quiltingmachine , en anderen gaan er de biezen weer omheen zetten!
  HONDERD QUILTS VOOR HONDERD DROOMKINDERS!!!!!!!!
  Marlies

 14. Marlies!!! Wat geweldig!!! Wat een hoeveelheid…..
  Ik kan mij vooestellen dat je hier helemaal warm van word!!
  En ik…..ik schaam mij bijna dat ik nog nooit een droomdekentje heb gemaakt!!
  Misschien toch maar eens over nadenken…. Je hoeft dus aleen maar een top te maken???
  Moet 1 persoon al die dekentjes doorpitten?? Gaat natuurlijk wel erg snel op een long arm….
  Sorrie Berthi dat ik tegen Marlies aan zit te kletsen…..
  :o)

 15. Je mag ook een kant en klare quilt afleveren Wilma!
  Ja het is toch echt helemaal geweldig he!
  Marlies

 16. Marianne, wat een leuk idee om matten te haken uit de oude jurken van je moeder. Wij willen hier graag meer van weten. Hoe breed knip je de stroken. Wij kunnen zo moeilijk wat weg doen. Op deze manier wordt het hergebruikt.
  Elma

 17. @ Elma: Ik kon de jurken ook maar moeilijk wegdoen en met haar hergebruikvisie in mijn achterhoofd weet ik zeker dat mijn moeder dat ook zou hebben goedgekeurd. De matten herinneren me nu aan haar!
  Van de T-shirts zijn de stroken meestal zo’n 1,5 cm breed en worden ze in de rondte geknipt. De stroken van de jurken zijn afhankelijk van de dikte van de polyester. Dikke polyester zijn maar 1 cm breed en dunnere 1,5. De hele dunne, bijna doorzichtige waren iets van 2 cm breed. Ik hield met haken erg rekening met de kleuren en om de paar toeren haakte ik er ook zwart in mee voor het effect. Ze hebben allemaal de maat van een grote deurmat gekregen. Ze worden namelijk erg zwaar met haken.
  In het begin maakte ik eerst wat proeflapjes, maar later voelde ik aan het stof en de dikte meteen welke breedte ik ongeveer moest knppen. Ik gebruikte haaknaald nummer 8. Het haken zelf gaat wat stroef. In een avond kun je maar 30 cm haken. Als ik met een andere kleur begon, haalde ik de lus er zo door dat het met een nieuwe steek begon en werkte meteen de oude draad weg met de nieuwe kleur.
  Als je nog meer hierover wilt weten, kun je me ook mailen.

 18. @Paulie, erg mooie site. De creativiteit zit in de familie.
  Ik maak de link even aanklikbaar:
  http://www.weefcathrien.nl/
  @Marlies, Gefeliciteerd!! Echt helemaal te gek! HONDERD Droomdekens!!! Ik kan me niet voorstellen hoeveel dat er bij elkaar zijn. In ieder geval een enorm grote berg quilts waar ik niet overheen kan kijken. Fantastisch dat er heel veel kinderen blij gemaakt kunnen worden.
  @Wilma, prima hoor! Deze droomdekentjes zijn ontzettend belangrijk!
  @Marianne, dank je voor je geweldige uitleg. Een hele klus, maar die veel voldoening geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *