Met Liefde op Linnen

Met de tentoonstelling en het educatief programma Met liefde op linnen viert
MerkWaardig, Vereniging Liefhebbers Merklappen haar twintigjarig bestaan. De tentoonstelling is van 29 maart tot 31 oktober 2008 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het educatief programma vindt ook verspreid over deze periode op een aantal dagen in het museum plaats.

Historische en eigentijdse borduurlappen en borduren in het bijzonder onder de aandacht brengen van een groot publiek is de belangrijkste drijfveer. Dit gebeurt door rond de twee thema’s Biedermeier en Relaties een groot aantal objecten te exposeren.
Zo zijn er borduurlappen uit de Biedermeiertijd en in de Biedermeierstijl te zien, afkomstig uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum en uit bruiklenen van leden van MerkWaardig. Bijzonder is dat naast deze borduurwerken ook een groot aantal met de hand ingekleurde borduurpatronen uit het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel te bewonderen zijn en dat het beeld gecomplementeerd wordt door het tentoonstellen van voorwerpen uit die tijd: meubilair, handwerkgerei en een album amicorum.

Het oproepen van het tijdsbeeld van de periode tussen 1815 en 1848 is niet het enige doel van de tentoonstelling. Ook wordt getoond hoe in onze tijd de borduurpatronen uit die periode nog steeds ‘levend’ zijn. Een aantal leden van MerkWaardig heeft met behulp van historische patronen nieuwe borduurlappen geborduurd. Daarnaast zijn op de tentoonstelling de resultaten te zien van een door de vereniging uitgeschreven wedstrijd, waarin de opdracht was een gegeven patroon op eigen wijze te borduren. Dit en de uit vele bijdragen van leden van MerkWaardig samengestelde banieren – de jaarlap 2008 – zijn het bewijs dat de patronen ontworpen in de vorige eeuw nog steeds actueel zijn.

Om meer mensen dan alleen de leden van MerkWaardig voor de oude patronen en technieken enthousiast te maken is het educatieve programma ontwikkeld. In een aantal workshops en lezingen worden de oude technieken belicht en beoefend. De dagen waarop men een van deze activiteiten kan volgen zijn:

workshops:
27 mei: Zelf knopen maken en een speldenkussentje
5 juni: Naaldenboekje en versieringen met punt-veterband
22 juli: Broche en kunstbloemen
11 sept.: Onderzetter voor glaasje en speldenwieltje

lezingen:
22 mei: ‘Alle dagen een draadje is na jaren een pronkrol’
27 sept.: Over de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum

Voor beschrijvingen van de workshops, lezingen en aanmelding zie MerkWaardig

N.B. Na 26 oktober is het park in verband met de winterstop alleen als wandelpark toegankelijk. De tentoonstelling blijft geopend tot en met 31 oktober 2008. Er geldt een aangepaste toegangsprijs.

19 gedachten over “Met Liefde op Linnen

 1. Oh dat is zeke de meoite waard om naar toe te gaan!!! Het openlucht museum is al erg leuk en dan ook nog eens een tentoonstelling….

 2. Een prachtig merklappen jaar en een mooie manier om dit onder de mensen te brengen !!!
  MERKWAARDIG, gefeliciteerd
  Helaas iets te ver voor mij, maar ik geniet mee langs de zijlijn.
  En hoop wel de catalogus te kunnen kopen.

 3. Wat leuk. Ik houd dit in mijn achterhoofd voor deze zomer. Ik ben veel in het openlucht museum geweest. Ik kom uit Oosterbeek, vlak bij Arnhem, en ging er met mijn ouders wel eens heen. Toen mijn vader gepensioneerd was, had hij een jaarkaart voor het museum. Met hem en mijn kinderen ben ik er nog vaak geweest. Dit is een goede aanleiding om weer eens te gaan.

 4. Lijkt me de moeite waard om een dag aan te spanderen, de catalogus ziet er mooi uit

 5. Dat liojkt me een heel leuk doel voor een dagje uit in de zomer. Wat leuk dat er ook workshops gegeven worden en ik geloof beslist dat er veel mensen aan het denken gezet worden over borduren en wie weet wie de naald oppakt door dit project.

 6. Ik ben als kind in het openlucht museum geweest, zal wel veel veranderd zijn ondertussen.
  Wij gingen op de Solex vauit het gooi daar naar toe. Wat een eind isd dat nu ik er bij stil sta. Maar heb er hele goede herinneringen aan, ik bij ‘Vader achterop’ !!;-))).

 7. @Wilma, jij boft!
  Het is bij je om de hoek!:-)
  @marian’ne m, jij bent toch lid van Merkwaardig!!?? Jij krijgt de catalogus thuisgestuurd!
  @annita,… en je hebt ruim de tijd om te gaan. De expositie staat er zeven maanden!
  @Corrie, … en wie weet hoeveel mensen de naald oppakken door ons Hartenproject!?:-))
  @marian’ne m, een dierbare jeugdherinnering. Een beeld dat je nooit meer vergeet.
  Bij vader achter op de solex… ik zie je als klein meisje met volle teugen genieten!!

 8. Ik geniet al bij voorbaat van zo’n tentoonstelling. Ik ga er zeker heen.
  Begrijp ik goed dat je je voor de lezingen en workshops aanmeld door ze te betalen?
  Ik zie geen andere manier van aanmelden n.l
  De oude patronen: komen die niet uit de collectie van Josephine Landwehr-Vogels? Zij heeft ze volgens mij afgestaan aan het Regionaal Archief in Tiel.
  In het Openlucht-museum heb ik ook heel wat voetstappen liggen. Ik kan het park dromen!
  Als kind woonde ik er in de buurt en had een oom die er “opzichter” was. Hij liet mij stiekem zelfs in het park als het nog niet open was. Ik kom er nog steeds graag en vaak. Met mijn Museumkaart loop ik er gewoon even naar binnen als ik in de buurt ben. Soms blijf ik maar een half uurtje!
  De parkeerkosten neem ik dan maar voor lief, want die blijven hetzelfde!

 9. @josefien, klopt! Josephine Landwehr-Vogels heeft haar collectie, gedeeltelijk of helemaal?, afgestaan aan het Regionaal Archief Tiel. Jaren geleden heb ik een prachtige expositie gezien van deze oude patronen.
  Op de website van Merkwaardig staat het volgende te lezen:
  De workshops * en de lezingen ** zijn alleen te bezoeken na aanmelding en betaling van € 27,50 voor een workshop * en € 7,50 voor een lezing ** op gironr 670424 t.n.v. MERKWAARDIG te Alphen a/d Rijn onder vermelding van educatief programma en naam te volgen workshop of lezing.
  Deze bedragen zijn exclusief lunch en toegangsprijs van het Nederlands Openluchtmuseum.
  Betalen is volgens mij aanmelden. Zo gaat dat namelijk ook met de jaarvergadering en de activiteitendag.
  @marian’ne m, dat vind ik nu ontzettend jammer voor je!! Ik miste de laatste keer al een stukje van jouw hand in de vernieuwde uitgave van Merkwaardig. Jij was altijd een trouwe schrijfster voor de vereniging. Zodra ik de catalogus binnen heb, zal ik hem op mijn weblog plaatsen zodat je een indruk krijgt.

 10. @ Jozefien: Leden hebben een antwoordkaart gekregen bij de folder over de tentoonstelling, waarmee ze zich konden inschrijven voor een workshop of lezing. Maar je kunt ook een mailtje sturen naar: penningmeester@merklap.nl voor je het geld overmaakt.

 11. Marianne.m Bij vader op de solex, die herinneringen heb ik ook. Mijn vader had een Berini m21 speedomatic. Om de beurt mochten wij als kind na het eten mee voor een ritje. Wij woonden in Arnhem dus ging de rit vaak over de Schelmseweg,langs dierentuin en openluchtmuseum. Vader was erg blij met zijn brommertje, hij keek achterom en zei tegen mij. Wat loopt hij mooi, net als een naaimachientje. Dat herinnering ik mij nog erg goed.
  Elma

 12. Elma, je heerlijk hé zo ongedwongen.
  Wij kregen pas een auto toen wij al lang tieners waren.
  Daarvoor door het hele land getuft, Madurodam, Marken, Volendam, bedriegertjes, de zee, Artis en andere dierentuinen.

 13. ik ga er ook naar toe met mijn moeder, weer een gezellig dagje uit en genieten van ons beider hobby.

 14. Ik heb alles genoteert over de tentoonstelling. De dingen in mei kan ik niet heen, omdat ik dan met vakantie ben.Maar ik ga zeker naar de tentoonstelling. Het klinkt allemaal erg interressant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *