Harten van Paulie

Afgelopen donderdag viel het hartenontwerp van Paulie in de brievenbus. We weten dat Paulie altijd met een ontwerp komt dat nog niet gemaakt is. Zo ook deze keer. Paulie koos voor een theedoek om deze vervolgens vol te borduren met allerlei spreuken. Ik las, ik las en herlas. Heel speciaal, Paulie!
Hier komen de spreuken:

Alleen met het hart kan men goed zien – Mijn hart voelt als een verlaten nest – Leer denken met uw hart en voelen met uw geest – Ontroerd zijn is ademhalen met je hart – Dankbaarheid is het geheugen van het hart – God voelbaar voor het hart en niet voor de rede – Het hart vraagt om een reisgenoot voor heel het leven – Een taal die alle mensen verstaan is de taal van het hart – Zij legden hun harten als boeken in Gods handen – De weg naar het hart is soms moeilijk maar nooit… vruchteloos – Ons hart is onrustig tot het rust vind in God – De sleutel tot het hart der mensen zal nooit ons verstand zijn, maar altijd onze liefde – De taal van het hart, kent menig dialect – Een blijde lach vanuit een eerlijk hart is beter dan een preek – Een vrolijk hart bevordert de genezing – Beter bidden met een hart zonder woorden, dan met woorden zonder hart – Laten wij met de handen ons hart opheffen tot God in de hemel – Meelijden is jouw pijn voelen in mijn hart – Vertrouw met heel je hart op de Heere en verwacht het niet van je eigen verstand – Wantrouw je hoofd meer dan je hart

Onder de rode ingeweven rand borduurde Paulie in stiksteek het volgende:
De weg die deze theedoek heeft afgelegd: Deze doek is geweven door de Hongaarse vrouw Banto Timi, de moeder van Andras en Timi Szabó. Samen met Areke Wigmans werken ze onder de Hongaren, Roemenen en Zigeuners, die leven in een grensgebied tussen Roemenië en Hongarijë. De leefomstandigheden zijn er heel armoedig. Andras, Timi en Areke werken onder hen namens Rékáb_Zigeuner_Zending [Jer.35] Via Banto Timi, Areke Wigmans en Cathrien de Leeuw van Weenen is deze doek in mijn bezit gekomen. [Paulie]

39 gedachten over “Harten van Paulie

 1. hallo Berthi,wat een prachtige hartenlap,en dan het verhaal hoe de theedoek in nederland terecht komt.Ik verheug me erg op de tentoonstelling hartenproject straks in Eindhoven,groetjes lia

 2. OOO Paulie, wat bijzonder.
  Ik zit ademloos te lezen, geraakt door de spreuken en de afkomst van de doek.
  Veel van de spreuken ken ik niet, zóveel dat het er zijn, prachtig !!!!
  Wat veel lettertjes, wat een werk, goed joh !!;-)
  Goed werk wordt er gedaan voor de zigeuners die onder erbarmelijke omstandigheden leven.
  Wat zijn de maten Berthi !!?;-)

 3. Heel mooi, ook het verhaal erbij waar de theedoek vandaan komt. Om weer even stil te staan bij het feit dat wij hier zo rijk zijn en dat er zulke onrechtvaardige verschillen bestaan in deze wereld.

 4. Ik ben hier stil van…wat een prachtlap met geschiedenis…een kunstwerk!

 5. Dit is zeker het meest sprekende hart van heel het harten project !
  Stil zat ze gebogen om haar letters , die zoveel zouden zeggen op deze doek aan te brengen . Letters die woorden vormen tot spreuken en vele vele malen gelezen kunnen worden , ons wijsheid geven , de weg wijzen op ons dagelijkse pad . Het is geworden te mooi voor woorden !!!
  De doek al zelf een geschiedenis zo vol ontroering .
  Dit alles maakt mij stil .

 6. Wat een bijzondere doek! Geweldig idee om hem met deze spreuken te versieren, en prachtig geborduurd.

 7. Wat een prachtige lap en zoveel spreuken, ik ben er weg van! Ik hoop dat ik eens een spreuk mag overnemen.Iets om steeds opnieuw te bekoijken en te lezen!

 8. Met stille verbazing al de spreuken gelezen, schitterend en mooi in rood! Je blijft er echt naar kijken. Gefeliciteerd met deze mooie hartenlap, Paulie!

 9. Wat mooi en wat zit die doek vol symboliek.
  En wat leuk om iets over Areke Wigmans te lezen. Zij was 23 jaar geleden mijn lerares handvaardigheid op de HAVO.

 10. Paulie, wat heb je veel van je eigen hart in deze doek gelegd, ik ben er stil van. Als mijn man straks thuis komt zal ik hem dit laten zien. Wij leven beiden met meerdere van de spreuken die jij borduurde in onze harten en proberen ernaar te handelen en net als degenen die jij noemt die in de Zigeuner zending werken is mijn man vorig jaar met een aantal andere mannen naar Roemenië geweest om deze zigeurners te bezoeken en om hen en de andere Roemenen die dat nodig hebben te helpen. Ik schreef er op 18 mei van vorig jaar een logje over. Mijn man is er nog steeds zéér van onder de indruk en werkt nog steeds met hart en ziel mee aan de hulpprojecten voor deze mensen.
  Deze doek brengt heel veel herinneringen en emoties naar boven bij hem en mij.
  Ik vind het bijzonder mooi en heel erg knap dat je dit hebt gemaakt, een eerbetoon aan de mensen die daar wonen en aan degenen die daar werken, ook vooral een eerbetoon aan God en aan Zijn woord.

 11. @lia van haaren, dit is een zeer bijzondere hartenlap en schitterend geborduurd. Het verhaal waar deze theedoek vandaan komt is alleen al zéér speciaal. We gaan proberen om alle hartenontwerpen goed tot zijn recht te laten komen in Eindhoven.
  Het bijzondere van deze tentoonstelling is toch wel dat via internet zoveel hartendames zoveel bijzondere hartenontwerpen hebben gemaakt in diverse handwerktechnieken. En vergeet de verhalen niet van de hartenontwerpen. Het wordt een expositie waar vele bezoekers inspiratie uit kunnen halen.
  Het zou erg leuk zijn als ik straks in Eindhoven lezers van mijn weblog ga ontmoeten. Ik zal verschillende dagen in Eindhoven zijn. De data zijn nog niet bekend, maar zodra die er zijn komt er een log over. Op dit moment ben ik de informatiedag over de droomdekentjes aan het regelen.
  @marian’ne m, de afmeting: 54,5 x 55 cm
  @Corrie, ik herinner me de log die je er toen over schreef. Ik kan me goed voorstellen dat er door deze hartenlap van Paulie voor jullie veel naar boven komt.

 12. @marleen, leuk om te horen dat Areke Wigmans je lerares voor handvaardigheid is geweest.
  Dit vergat ik toe te voegen bij mijn vorige reactie!

 13. Paulie wat is dit mooi, om zoiets te kunnen maken. De tekst moet je wel een paar keer overlezen. Wat heeft Berthie’s hartenproject toch enorm veel ideeén bij mensen losgemaakt. Een ding schoot door mijn gedachten. Het boek van Maria Oomkens BIDDEN IN DE THEEDOEK dit is heel toepasselijk bij al deze mooie spreuken.
  Elma

 14. MOOI Paulie , ook ik zit helemaal ademloos te kijken en te lezen , dit werkstuk verdient mijns inziens een ereplaats!
  Marlies

 15. @Elma, ik ken het boek Bidden in de theedoek van Maria Oomkens ofwel SHEHERAZADE niet.
  Ik ben gaan zoeken en dit is een korte omschrijving:
  Maria Oomkens beschrijft op ontroerende wijze de geschiedenis van een gelukkig gezin, waarin van tijd tot tijd ruzie wordt gemaakt, een beetje gehuild en veel gelachen. Baas en Marietje trouwen in 1935. Op 150 gulden per maand. En krijgen zeven kinderen in crisis en oorlogstijd. Als moeder Marietje plotseling ontdekt dat ze schrijftalent bezit, verandert het tot dan toe rustige bestaan. Met haar talent bouwt Marietje een carriere op die noch door haarzelf, nocht door het gezin erg serieus wordt genomen. Ze houdt interviews en maakt grote reizen, wat ze op wonderbaarlijke wijze weet te combineren met haar huishouden. Voor echt bidden houdt Marietje maar weinig tijd over. Het is meer een praatje tussen de bedrijven door…

 16. Een waar *J*U*W*E*E*L*!
  Geweldig mooi!
  Grappig dat boek ‘bidden in de theedoek’,… dat heb ik heel wat jaartjes geleden gelezen, en moet nog ergens in de boekenkast staan,…

 17. Een kunstwerk is het. Zo mooi om naar te kijken. En al die verschillende lettertypes. En zo goed te lezen. Echt prachtig.

 18. een waar pronkstuk !!! helemaal schitterend !! ben benieuwd hoeveel uurtjes hier in zitten …….

 19. o Paulie, ademloos zit ik naar het scherm te kijken, wat een prachtige lap heb je gemaakt.

 20. Paulie ,prachtig ,een pronkstuk !!!!HARTEKRETEN om te onthouden ,je kunt blijven kijken en lezen…….

 21. Paulie, wat een orginele, mooie en veelzeggende harten doek heb jij gemaakt!!
  Ik heb er verder geen woorden voor…ik val stil.

 22. Frappant dat in veel reacties het woord STIL valt.
  En dat iedereen zo onder de indruk is van deze doek en de woorden die er op staan, heel mooi !!!
  Ik moet hier steeds aan denken !;-).

 23. @marian’ne m, afgelopen donderdag maakte ik de envelop open en ik werd direct stil toen ik deze theedoek zag en de tekst las!
  Deze theedoek doet iets met je, je wordt erdoor gegrepen. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat bij veel reacties het woord STIL valt.

 24. ‘k Moet jullie eerlijk zeggen dat ik deze reacties nietverwacht had. Ook ik ben er stil van, dat een doek waaraan ik heel wat uurtjes heb gewerkt(hoeveel weet ik niet) zoveel teweeg brengt. Ik ben blij met jullie reacties. Dankjewel allemaal. Wat sommigen misschien wel weten ,maar anderen weer niet is, dat ik vorige jaar na een ernstige ziekte mijn man heb verloren. Hij had een hersentumor, die is vorige jaar wel verwijderd, maar weer teruggekomen.Aan de gevolgen ervan is hij overleden. De gevolgen waren heel zwaar om te dragen en om te zien.Hij had echter vrede met God en kon daardoor rustig heengaan.
  Deze doek heb ik dan ook met mijn hart geborduurd en mijn handen waren de instrumenten.
  Ik hoop en bid dat alle lezers van dit verhaal veel aan de tekst van de doek mogen hebben.

 25. Paulie, ik zag je naam staan aan de rechterkant en lees nu van je enorme verlies. De diepte die het aan je werk geeft hebben we er toch al in kunnen zien, maar dat het verlies van je geliefde man de oorzaak was wisten we niet. Nu wij ouder worden denk ik er regelmatig aan hoe vreselijk het moet zijn om je man te moeten verliezen, maar ik weet dat ook mijn vrede met God zou hebben en dat we elkaar zouden weerzien. Dat te lezen over jouw man en jezelf is prachtig en doet me heel goed. Ondanks de rust die dat je zal geven wens ik je heel veel sterkte en kracht toe in het verdriet dat er zeker zal zijn. Dankjewel dat je dit met ons wilde delen.

 26. @Paulie, wij waarderen je uitleg over het ontstaan van deze hartenlap enorm, zoals je bij alle reacties al hebt kunnen lezen.
  Ik hoop dat het je steun geeft bij het verwerken van het verlies van je lieve man. Natuurlijk is deze hartenlap je zeer dierbaar geworden! Tot gauw.

 27. WOW! de geschiedenis van de theedoek en jouw teksten en je verdriet… wat betreft de theedoek: “eenvoud is het kenmerk van het ware”. ik hoop dat je door de kern van deze teksten dicht bij je man en jullie liefde mag blijven.

 28. @Paulie,ook ik moet steeds denken aan de teksten en kreten die op de theedoek staan.Het zal de echtheid en de werklijkheid zijn die me steeds bijblijven, nu we zoals velen op een leeftijd komen dat je ouders of familie ontvallen en een gat achterlaten.Het zit verweven in de doek; er zit verdriet in maar ook troost.Dit is een werk wat je raakt in je hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *