1600 X Zierikzee

Vandaag gaat het project 1600 X Zierikzee van start in het Zeeuws Museum. In dit project wordt een enorme puzzel gemaakt van een van de topstukken van het museum, het wandtapijt Het beleg van Zierikzee uit 1599-1600. Het tapijt, dat onderdeel uitmaakt van de unieke serie Zeeland tapijten gewijd aan zeeslagen voor de Zeeuwse kust in de Tachtigjarige Oorlog, is tot aan de zomer uitgeleend voor tentoonstellingen in New York en Madrid.

1600 x Zierikzee geeft bezoekers de kans om het tapijt te zien terwijl het op reis is. Ook geeft het inzicht in de vele details en de opbouw van het tapijt. De puzzel van bijna 4 bij 4 meter bestaat uit 1600 stukjes waarvan een deel aan bezoekers wordt uitgedeeld en een ander deel per post wordt verstuurd. De ontvangers worden uitgenodigd mee te helpen aan het leggen van het tapijt dat in de loop van de tentoonstelling langzaam tevoorschijn komt. Een touch screen geeft een schat aan informatie over details op het tapijt. Bezoekers worden zo gevoelig gemaakt voor en betrokken bij de (re)productie van dit Zeeuwse kroonjuweel.

Als je toch aan het rondkijken bent op de website van het Zeeuws Museum sla dan het prachtig vormgegeven boek Wonders niet over.

12 gedachten over “1600 X Zierikzee

 1. Weer iets moois over Zeeland , prachtige provincie . We gingen er graag op vakantie en daar is voor mij ook een borduurwerk idee geboren . Wat heb je ons al veel laten zien over Zeeland . De mooie klederdrachten en het geweldige merklappenproject .
  Afgelopen week was er bij man bijt hond een verslag over een klederdrachten show in Zeeland , verzorgd door vrijwilligers .
  Ik zou het hier doorgeven en vergat het toch . Ik dacht dan kan het nog morgen , voor de herhaling .
  En ja toen is er nog niks van gekomen , helaas .
  Ben eigenlijk benieuwd of er mensen zijn die het wel zagen . Het was best de moeite waard . En onlangs op een museum uitzending op Zaterdag ook vanuit Zeeland .
  Eigenlijk een heel mooie manier dat nu doormiddel van puzzelstukken zoveel details te zien zijn .
  Bij een eerste aanblik van je log dacht ik nieuwe postzegels .

 2. Net als Gerrie dacht ik ook dat het een vel postzegels was, maar dit is een wel heel bijzonder idee om het grootse tapijt onder de aandacht te brengen. Wat zal het een prachtig tapijt zijn om in het echt te zien. Wel bijzonder dat vrouwen uit die tijd de mannelijke krijgskunsttaferelen in sot en draad hebben uitgebeeld.
  Via de link heb ik een aantal pagina’s van het boek Wonders kunnen bekijken. Daar komen de vrouwen er niet zo heel goed vanaf. Meneer Labedis was al een tegenstander van de blote vrouwenarm en de mesheften spreken van Eva als brengster van het kwaad. Ik moet er altijd om glimlachen en denk daarbij aan mijn kindertijd waar wij als meisjes ook niet met onbedekte armen naar school mochten gaan.

 3. wat jammer toch dat zeeland net even buiten bereik is, Er is zoveel te zien dar in dat museum, was er jaren geleden en kan het me goed herinneren, Pracht idee met de pusselstukken, Fijn weekend

 4. Wat een leuk idee om met puzzelstukken het tapijt te laten zien.
  Mooi museum ook, helaas voor ons erg ver weg.
  Misschien een idee voor een vakantie.

 5. Wat een leuke puzzle.
  Ieder heeft zo zijn herinneringen aan Zeeland. Na net mijn rijbewijs gehaald ( voor de vrachtwagen ) en een rit mee naar Parijs met vis en garnalen. Na gelost te hebben in de nacht op Rangis. De verplichte uren geslapen.We moesten garnalen terug laden in Zeeland. Ik moest maar rijden. Wat ik niet wist dat we over de Zeelandbrug moesten die net klaar was. Er was geen ontkomen aan, wat vond ik dat spannend. Een flinke wind, een natte rug maar wel een hele ervaring rijker.
  Elma

 6. Ja, ik heb die Zeeuwse klederdrachtenshow ook voorbij zien komen. Helaas zonder geluid want manlief had een telefoongesprek, waar de pc bij nodig was.
  (En onze pc’s staan in dezelfde kamer als de tv.)
  Leuk idee met die puzzelstukjes!
  Jij hebt er vast ook een gekregen, Berthi!

 7. Ik lees nu pas jullie reacties… ik was op pad vandaag(gisteren)en ik moet nog aan mijn nieuwe log beginnen!
  Helaas heb ik nog steeds geen tijd gevonden om naar het Zeeuws Museum te gaan. Ik ben het zeker van plan.
  Het idee van puzzelstukjes vind ik echt gaaf. Op een creatieve en actieve manier laat je de bezoekers kennis maken met het tapijt.
  Ik heb nog geen puzzelstukje ontvangen, maar zou het wel ontzettend leuk vinden, Saskia.
  @Elma, wat een ervaring!! Niets voor mij!:-)
  @marian’ne m, dank je voor deze tip. Dat wil ik morgen zien!!
  @Gerrie, helaas heb ik die aflevering van Man bijt Hond niet gezien. Misschien kan ik nog kijken bij uitzending gemist!?

 8. mooi he ,t zeeuws museum is zo’n mooie weg ingeslagen…modern en traditioneel wonderlijk samengebracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *