Servetten

Acht damasten servetten uit één boedel. Ze zijn te dateren in de periode 1830 – 1850 en zoals het in die tijd hoorde is de afmeting van het servet van een formidabel formaat; 114,5 x 87 cm. Gemerkt zijn ze, niet één keer, maar liefst twee keer. In nestelgatsteek lezen we de initialen VB en het cijfer 26. In de linnenkast hoorde 26 servetten te liggen. De volgende eigenaresse heeft haar initialen GdW en het cijfer 26 met rood garen geborduurd in kleine kruissteekjes.

10 gedachten over “Servetten

 1. Prachtig servetten met een geschiedenis en nog wel twee keer gemerkt , dus een dubbele geschiedenis . En wat een afmeting , misschien wel nodig om in die tijd met meerdere rokkenlagen en weelderige kleding een goede bescherming te hebben om toch vooral maar niet te morsen .
  En toen werd alles niet zo gemakkelijk en vaak gereinigd . Ik zit al helemaal in vroeger tijd aan tafel bij de gegoede burgerlui . En hoe deed het gewone volk dat eigenlijk in die tijd ?
  Ik heb wel wat met servetten , kan het niet laten om mooie te kopen soms restanten uit eerdere collecties .
  Maar dat zijn natuurlijk geen antieke exemplaren . De geschiedenis moet ik er nog aan geven .
  Het begon met een idee om servetten cadeau te doen aan bijv. een alleenstaande soms in combinatie met een bijpassend placemat , dan komt men er niet zo gauw aan toe voor zich zelf de tafel te dekken .
  Door servetten zo te kopen , kon ik op eenvoudige wijze een aardig cadeau geven zonder al teveel werk . Want ik maakte dan een mooi monogram en werd het een wat persoonlijker cadeau .
  Van mijn moeder heb ik nog ergens een servet , heel mooi damast en die nam ik mee om er eens een handwerkje in te rollen .
  Daar zijn servetten ook goed voor .
  De prachtig exemplaren die je ons vandaag laat zien zullen wel weer veel mooie verhalen naar boven brengen .
  En ik zou best even je mooie servetten beter willen zien de mooie letters met nestelgaatjes en latere rode merkjes . Even voelen . . . en ruiken . . .
  Mooi antiek linnengoed is vaak te vinden op de Haagsche antiek markt .

 2. Ik wist niet dat er in die tijd zulke grote servetten werden gebruikt.
  Thuis hadden we altijd stoffen, ook damasten servetten, ook zonder dat er een speciale gelegenheid voor was. Nu gebruik ik ze niet vaak meer. Ik neem mijn toevlucht tot leuk gedecoreerde papieren servetten.

 3. haha….Ik wist niet dat ze zo groot waren!!
  Ik dacht dat ik een kleedje had maar dat is dus een damaste servet…… Wat een mooie foto’s Berthi!!!

 4. Geweldig ! hoe kom je er elke keer weer op k geniet enorm van de site k heb nog laken geborduurd van mijn opoe ga zo door vr groet

 5. Wat een prachtige servetten heb je in je verzameling Berthi. Helemaal op z’n plaats bij jou. Ik heb ooit een foto gezien van die prachtig gevulde linnenkast van jou Berthi, jjaren geleden al en die foto heb ik toen opgeslagen in een mapje met speciale foto’s. Ik zal er geen misbruik van maken, maar af en toe kijk ik er graag naar.
  Gisteren keek ik even naar Oprah en die aflevering ging over het milieu. Ook daar kwamen servetten aan bod. Als de Amerikanen, die iedere dag per persoon 6 papieren servetten gebruiken, iedere dag één servet minder zouden gebruiken, dan scheelt dat 40 miljoen bomen per jaar!!! Ik las er net ook even een superleuk en heerlijk ironisch stuk over in een blog van de volkskrant. Ik zal geen link plaatsen Berthi, maar als voor het volgende adres www. plaatst kom je er hopelijk terecht volkskrantblog.nl/bericht/133043
  Het is natuurlijk allemaal een verkoopstunt voor de merken die reclame maken voor hun ‘groene producten’ maar toch is het wel weer iets om over na te denken.
  Ik heb zelf een heel stel damast servetten verzameld op rommelmarkten (geen antieke, maar wel een paar mooie)en heb er nog een aantal bij de verschillende damast tafelkleden die ik vanaf het begin van mijn huwelijk heb en ook nog een stel van mijn moeder en die nog steeds graag gebruik, ook vanavond als we gasten hebben voor het eten worden ze gebruikt. Daar gaat geen papieren servet tegenop hoe mooi die ook soms zijn.
  Maar jij hebt wel héél mooie oude en bijzondere servetten in je verzameling.

 6. mooi servet, en die fijne borduurwerkjes erop, Ik had nog servetten van “thuis” met letterbandjes, maar tijdens de oorlog is er veel linnengoed geruild voor eten , en de enkele stuks die over waren zijn hier na lang gebruik ook in de poetsmand verdwenen. , maar gebruik nog altijd linen vingerdoekjes en servetten, alleen in hoge nood papier

 7. @Gerrie, jij hebt ontzettend veel aan handwerken gedaan. Nu weer zo’n mooi verhaal over servetten.
  Het scheelt enorm dat er toentertijd geen pc bestond!:-)
  @Annelies, hier gebruiken we de keukenrol!:-)
  @Wilma, dat is vast een zeer oud damasten servet en van een goede kwaliteit zodat je die nu nog kunt gebruiken.
  Het heeft iets speciaals om zo’n mooie servet in je handen te houden.
  @Henny, dat is helemaal leuk om een gemerkt laken van je opoe te hebben. Een dierbare familiegeschiedenis.
  Fijn dat je geniet van de weblog!
  @Corrie, tsjee zeg, daar staan we toch te weinig bij stil. Een servetje minder gebruiken met z’n allen en een heleboel bomen blijven bespaard.
  Met belangstelling las ik het berichtje op de volkskrantblog.
  Een heel fijne en gezellige avond.
  @Basje, tijdens de oorlogsjaren is er veel linnegoed geruild, maar ook veel verknipt en o.a. voor verband gebruikt.

 8. Berthi, wat mooi om zulke servetten in je bezit te hebben. Er gaat niets boven een katoenen servet. Als ik uit eten ga, dan ben ik altijd heel blij als ik een katoenen/linnen servet krijg. Dat heeft gewoon iets!!! Hoe mooi de papieren ook kunnen zijn. En het vehaal over de bomen dat Corrie vertelde heb ik al eens eerder gehoord. Is echt waar hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *