Willy Sluiter

Terwijl ik aan de poets ben, kom ik van alles tegen waarvoor de tijd rijp is geworden om op te ruimen. Zo vind ik op een verscholen plekje drie nummers van de Nederlandse uitgave Homes & Antiques. Of er ooit meer nummers zijn uitgegeven blijft voor mij een raadsel. Het blad is/was gebaseerd op de succesformule van het BBC televisieprogramma The Antiques Road Show. Speciaal voor het eerste nummer van oktober 1999 heeft Homes & Antiques vier kaarten laten maken van de bijzondere affiches van Willy Sluiter. Een cadeautje voor de lezer. In het Dordrechts Museum was toentertijd een expositie over de affiches van Willy Sluiter (1873-1949); ter gelegenheid van zijn 50ste sterfdag.

Pas in de tweede helft van de 19e eeuw begon men aarzelend de eigen produkten aan te prijzen door middel van kleurige affiches. Vooral in Frankrijk begrepen de kunstenaars goed wat er werd verstaan onder een goed affiche. De afbeelding moest helder en opvallend zijn. De tekst kort en duidelijk en in harmonie met het beeld. De voorkeur ging uit naar geestige teksten. Hierdoor waren de affiches zo geslaagd dat het collectors items werden. De affiches kwamen bij de verzamelaars terecht in plaats van op de reclamezuilen. De overheid greep in en voortaan werden de affiches voorzien van een belastingstempel. In Nederland werd de kunst van een goed affiche maken niet direct begrepen. Een uitzondering was Willy Sluiter. Hij had gevoel voor kleur, beeld en tekst. Zijn affiches waren gewild. De fabrikanten en ondernemers wisten hem te vinden.

Foto: Een sprekend affiche uit 1914 voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) die een verbinding onderhield van Dordrecht, via Rotterdam en Den Haag Staatsspoor, naar Scheveningen Strand.

18 gedachten over “Willy Sluiter

 1. Dat was weer even genieten. Via de roadshow een prachtige sampler van Elizabeth Ann Pitman gezien en een video bekeken van een aantal kledingstukken in de Seminole techniek. Een patchwork tecnniek van de Seminole Indianen.
  Nu de tafel opruimen voor de les. Vanmorgen worden de basis voor twee pronkrollen genaaid. De stof is 10 meter lang en we gebruiken de helft van de stof nl. 70 cm. breed. Er wordt een koker van genaaid en dan omgekeerd. De naad komt aan de binnenkant, de zijkanten krijgen op 2,5 cm. een stiksel met een grote steek. Zodat de zijkanten makkelijk en gelijkmatig omgevouwen kunnen worden. Deze dames Elly en Aaltje hebben al een aantal werkstukken klaar zodat er begonnen kan worden met innaaien.
  Elma

 2. leuke log weer, en Elna succes met de les spanend om de erste resultaten dan in de rol te zien

 3. Wat leuk Berthi, natuurlijk ben ik meteen gaan Googelen in Afbeeldingen op zijn naam en ik kwam nog veel meer mooie affiches tegen. Gelukkig dat we in die ook hier nog iemand als Willy Sluiter hadden. Prachtig die nostalgische platen. Vreemd dat er niets meer van dat blad is vernomen, het liep zeker niet.
  Zo’n programma op de tv zien is schijnbaar topch heel iets anders dan er een tijdschrift over lezen. Ik denk dat ik zo’n blad wel mooi zou vinden.
  Je bent dus echt aan de grote schoonmaak? Veel plezier dan met het ontdekken van nog meer moois (^_^)
  Nu ga ik even kijken naar de BBC link. Daarna recepten zoeken voor ‘amuses’

 4. Berthi wat kom je weer met mooie onderwerpen aandragen met voor mij weer zoooveel herinneringen .
  Allereerst de plaat van de scheveningse vrouwen dat brengt mij weer naar mijn kinderjaren .
  Ik kreeg een eigen kinderslaapkamertje . Wat veel later nog een tijdje mijn naaikamertje is geweest en in de oorlog een fijne plek om er onze gehamsterde voorraden op te bergen .
  Toe ik het kamertje in gebruik nam en een echt groot bed van opa en oma kreeg en mijn moeder zorgde voor mooie wandversiering .
  Platen met mensen in klederdracht .
  Ik herinner mij Marken en ook Scheveningen .Ik dacht dat het drie platen waren . Ik denk dat de derde Volendam was .
  Ze waren helemaal in de stijl en kleur zoals jij het hier laat zien .
  Had ik ze nog maar .
  Mijn moeder zei altijd heel nadrukkelijk dat de vrouwen van Scheveningen dames waren ! Het kan zijn dat de platen ooit gespaard werden , misschien ook door een of andere reklame actie .
  Ik kon er urenlang naar kijken en hoopte die mooie mensen in hun prachtige klederdracht nog eens echt te kunnen bewonderen .
  Nou Scheveningen zeker hier zo dicht in de buurt en de andere mooie drachten ook .
  Dus je hebt me weer even in mijn eerste echte grote bed gelegd in mijn eigen kamertje !
  De musea in Dordrecht even binnen gegaan en ga dat nog eens uitgebreid over doen .
  Vooral het SIMON v. GIJN museum , daar was ik al eens . Wat is daar ook veel moois te zien en heel veel leuk speelgoed .
  We kregen toen een prachtige kalender mee met heel veel mooie platen .
  Die zal ik eerdaags nog wel weer tegen komen .

 5. @Corrie, de stijl van Willy Sluiter spreekt me erg aan. Duidelijke tekeningen met prachtige kleuren. Als je ze tegenkomt, kan je er gewoon niet omheen.
  Voor de Nederlandse editie van Homes & Antiques was blijkbaar te weinig belangstelling. Na het derde nummer zijn ze er volgens mij mee gestopt.
  Het was hard nodig om de grote hoeveelheid stof te verwijderen. En als ik begin, pak ik het direct goed aan! (^_^) (^_^)
  Mmmmmmmm, amuses! Jij hebt vast iets te vieren!
  @Gerrie, enig verhaal! Nu vergeet ik nooit meer dat de Scheveningse vrouwen dames zijn/waren!:-)
  Thijmen is vandaag naar Den Haag om allereerst een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer, daarna naar een museum én daarna een bezoek aan Scheveningen. Daar gaan ze eten… iets McDonaldsachtig!:-)

 6. @Gerrie, het verbaast me dat Willy Sluiter nog geen pagina heeft in de Wikipedia.
  Ik heb genoten van de prachtbanden!! Wat werden er toch vele mooie boekomslagen gemaakt.

 7. De eerste aangeklikte link snap ik niks van , ik was er net en dit lukt nu even niet !
  Maar inmiddels zoveel gezien en oh er moet nog zoveel gedaan worden .
  Het was hier even goed heel gezellig met die prachtige plaat !

 8. Ja Gerrie, ik zit inmiddels ook al weer erg lang achter de pc… ik moet verder met stofruimen!:-(

 9. Ja mooi de omslagen en affiches uit die tijd.
  Ook bij de link van Corrioe veel moois te zien !!
  Zeg B, je hebt na het afstoffen alles toch wel weer keurig terug gezet hé.
  Niets wegdoen hoor !!!?;-)).

 10. @marian’ne m, sommige tijdschriften gaan echt de deur uit! Seasons van 10 jaar oud, bijvoorbeeld.
  We moeten niet dichtgroeien!:-)

 11. ha ha heb bij ikea in het kader van opgeruimd huis enorme dozen en kratten gekocht… hoe zat dat met zo’n linnenkast? 16 servetten OK kan ik inkomen 😉 borduurde je dan de nrs 1t/m26 op elke afzonderlijke servet, of op elke servet 26? zomaar een prangende vraag uit een mooi zonovergoten winderig landschap.heb de dekbedden buiten gehangen.

 12. @meizoen, allebei kwam voor, maar meestal werd er op elke servet b.v. 26 geborduurd. Ik heb enkele handdoeken waar de nummers 1 t/m 10 op staan. Dit is echter een uitzondering.
  Jij zult een heerlijk opgeruimd huis hebben! Daar kan ik vast een voorbeeld aan nemen!
  In het zuiden van het land ging het behoorlijk te keer afgelopen nacht… ik werd er zelfs wakker van. Hagel, windstoten en onweer!

 13. deze site bezocht omdat ik toevallig 12 ansichtkaarten in z/w(conte?) heb gevonden van portretten door Willy Sluiter gemaakt voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Ik denk dat de kaarten gemaakt zijn tijdens een cruise in 1923. Ik leid dit af omdat op een der kaarten ” ’23 ” bij dee afbeelding staat vermeld. De kaarten zijn gebundeld in een mapje en via perforatie uitscheurbaar. Op de achterzijde staat het “fraaie”logo van de NSM. Wil iemand hierop reageren?

 14. Ik wil graag contact met g.kluck omtrent het mapje met kaarten van de NSM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *