Groen schoolmerklapje

Geen rood schoolmerklapje, maar een groen. Dat zien we niet zo vaak. Het merklapje is niet meer in een al te beste staat. Op verschillende plaatsen is de draad gebroken. De oorzaak hiervan is de wollen draad die gebruikt is voor het borduurwerk. Aan de opbouw zien we dat dit het eerste merklapje is van Noortje van de Kar; geboren in 1915 (september). Ze begint met eenvoudige oefenranden, vervolgens het alfabet in oplopende moeilijkheidsgraad, daarna het alfabet in kapitalen geborduurd en als laatste de cijferreeks. Rechts van de cijferreeks staan de initialen van Noortje van de Kar; N v d K. Onderaan op de merklap lezen we J.P. Heyeschool. In circa 1923 maakte Noortje het merklapje op de Jan Pieter Heyeschool in Amsterdam, op de Overtoom. Ze woonde in de Helmersstraat.

De foto van Noortje en haar vriendin is genomen in de lente van 1930 in Hilversum. Het meisje met de hoed is Noortje van de Kar.

29 gedachten over “Groen schoolmerklapje

 1. goede morge, zomder zorgen, dat waren de woorden waar mijn vader mee de trap af kwam ´s morges,
  Wat een enig lapje en wat leuk om er een fotoje van de maakster bij te hebben,
  zoiets heb ik op school niet meer geleers
  ben dus op dit gebied nog steeds aan het bijleren, ,

 2. Wat een lief lapje en wat leuk dat je een foto hebt van de maakster. Het lapje komt me bekend voor, ik heb een soortgelijke in rood. Toch eens opzoeken.

 3. ik ken ze nog maar net in t rood en nu heb jij een groene opgeduikeld..grappig..maar eh….moest je niet binnen de lijntjes blijven of was t een lekkere rebel?

 4. @basje, heerlijk om de dag te beginnen met zo’n mooie spreuk!
  @annita, veel schoolmerklapjes lijken op elkaar. De meeste handwerkjuffen hielden zich aan de handleiding van A. Teunisse en A.M. van der Velden uit 1900.
  @Yvonne V, een verhaal geeft extra toegevoegde waarde aan een handwerk. Eigenlijk moeten wij allemaal een logboek maken bij ons handwerk dat we nu maken.
  Ja, ja Hilly, binnen de lijntjes. Maar het arme kind had zich verrekend met het aantal kruisjes en daardoor is de K iets verkeerd komen te staan. Ze had vast een aardige handwerkjuf want ze hoefde het niet uit te halen. De rest had ze zo keurig geborduurd. Nu heeft ze vast geen 8 gekregen, maar een 7!:-) Of was de handwerkjuf toch een beetje streng en kreeg ze geen hoger punt dan een 6?:-)

 5. Wat een lieve foto, hoe innig kunnen vriendinnetjes met elkaar zijn.
  Heel mooi dat het merklapje en de foto nog samen zijn en dat uit díe tijd! Wat ik ook heel bijzonder vind mis dat er over zo’n eenvoudig schoolmerklapje zoveel te vertellen is. Berthi, je bent en blijft voor ons een bron van informatie, mooie, leuke, gekke, lieve en ontroerende informatie, Berthi-informatie!

 6. Wel apart in het groen. Zou het rode garen op zijn geweest? En stond arme Noortje achteraan in de rij toen het garen werd uitgedeeld? Ik denk dat als alle meisjes van die klas groen hadden geborduurd, dat er wel meer groene merklapjes bekend zouden zijn geweest.
  Waarom zijn de schoollapjes eigenlijk met rood geborduurd?

 7. Wat een mooi écht schoollapje !!!
  Leuk de foto en het verhaal erbij.
  De jurkjes en het hoedje uit die tijd, prachtig
  Veel Amsterdammers kwamen vroeger naar ’t Gooi (ook Huizen, Bussem) naar de bossen.
  Ik dacht ook eerst dat de schooollapjes alleen in het rood werden gemaakt. Wel het merendeel natuurlijk. Tot ik een blauwe(mijn lievelings kleur) zag in een oude Ariadne, ik blij en ook snel een blauwe gemaakt.
  Nu weet ik dat er ook hele bonte lapjes zijn en die zijn idd meestal met wol geborduurd.
  Nu dus een groene, heel bijzonder.
  Zal ik nu ook een groene gaan maken !!?;-))

 8. @Saskia, het linnengoed werd vaak gemerkt met rood garen, wellicht omdat rood zijn kleur goed behoudt. In het verre verleden werkte men al met rood. Rood haalde men uit de meekrap, was goedkoop en het behield zijn kleur. Op oud linnengoed werd vaak met wit garen gemerkt of met rood.
  Deze week zal ik servetten laten zien, die eerst wit gemerkt waren en de volgende generatie heeft er met rood garen de initialen eronder geborduurd.
  @marian’ne m, om je verzameling compleet te maken ben je (haast) verplicht om een groen merklapje te maken!:-)

 9. Wat leuk om te lezen over de volgorde van het borduren. Ga mijn merklap eens opzoeken om te kijken of de juf zich aan de regels heeft gehouden.
  In mijn herinnering was ze best streng .

 10. Ik vind het zo leuk om iets van naamgenoten te lezen en te zien en dan nog wel zo’n aparte groene merklap.
  Mijn naam is ook Noortje maar heb vanaf mijn 18e het -tje er maar afgelaten.

 11. Eerlijk gezegd vind ik de rode merklapjes mooier . Misschien omdat we daar meer vertrouwd mee zijn ?
  Dat de wol wat versleten is , er zijn immers zoveel jaren langs gegleden , daar kan wol minder goed tegen .
  Wel mooi zo met nog een foto,en veel informatie van de maakster .
  Gelukkig dat ik mijn rode merklapje ook nog heb . Ik heb er nogal mee moeten zwoegen , in mijn warme kinderhandjes is daardoor de aprèt helemaal zacht geworden .
  Je kunt raden hoe het er daarna uitzag !

 12. Dat is een heel goed idee! Kunnen we onze ‘handwerkavonturen’ voor het nageslacht vereeuwigen ;o)

 13. Och wat een lief lapje, en dan de foto erbij… alsof het meer gaat leven, vind je niet?
  Leuk, B-ness! Heel apart zo in deze groene kleur, vind het mooi!

 14. @annette-p, dank je voor de link. Interessant. Ik was nog niet verder gekomen dan het verhaal over de schoenen van Alexander Fielden.

 15. hallo Berthi, heel apart zo’n groen lapje. Is deze Noortje van de Kar getrouwd met Karel Weenink? Misschien weet je dat, gezien dehoeveelheid informatie over jouw Noortje. Ben heel benieuw.
  Groeten, Nelleke Wienbelt

 16. @nelleke, eerder stelde je deze vraag, maar plaatste die bij de log van het Miao mutsje.
  Ik heb toen een reactie geplaatst, maar wellicht heb je die niet meer gelezen. Hier komt nogmaals mijn reactie:
  Dag Nelleke,
  Ik heb Noortje slechts één keer ontmoet en dat was maar kort. Wat ik vertel in de log is alles wat ik weet over Noortje van de Kar. Meer niet. Dus zo goed kende ik haar niet. Omdat ik een handwerk veel interessanter vind met gegevens, heb ik enkele vragen aan haar gesteld en om een foto gevraagd. De foto die je op de weblog ziet is een copie van de originele.
  Het is al zo lang geleden dat ik ook niet meer weet hoe ik in contact ben gekomen met haar. Wellicht via, via.
  Mij staat me bij dat Noortje niet zo spraakzaam was, maar dat ze wel versteld stond van mijn belangstelling voor haar groene schoolmerklapje.
  Ik heb het vermoeden dat we het over dezelfde Noortje van de Kar hebben. Het is een naam die je niet zo vaak hoort en qua leeftijd van de broer van je schoonmoeder (1914) kan dat zeker haar man zijn.
  Heb jij veel persoonlijk contact gehad/of nog met Noortje?
  Ik heb geen idee of deze Noortje getrouwd is met Karel Weenink.

 17. Hoi Berthi, bedankt voor je antwoord. Het klopt dat Noortje niet zo spraakzaam was.
  Zelf heb ik haar maar een paar keer ontmoet, dus kende haar niet zo goed.
  Ze is een paar jaar geleden overleden.

 18. @nelleke, dan hebben we het over dezelfde Noortje. Grappig dat jij op mijn weblog over haar leest.

 19. grappig, een groene te zien en een aardig
  oud lapje, ik heb een bonte geborduurd op
  school in 1948, ik was toen 11 jaar.
  er was in die tijd
  denk ik niet aan goed
  garen te komen zo kort na w.2
  geplaatst door ger.19-6-2008.

 20. @ger daalder-heuting, een bont gekleurde is wel erg vrolijk en zo net na de Tweede Wereldoorlog was dat nog niet zo gek. Maar, net wat jij zegt, wellicht was er geen andere keuze.

 21. @nelleke, @berthi Ik ben op zoek naar (meer) informatie over Karel Weenink en zijn vrouw Nora (voor mij ligt een uitvoerig verslag dat Weenink gemaakt heeft van zijn belevenissen tijdens de bevrijding in 1945)

 22. @JanB, helaas heb ik niet meer informatie dan wat ik hierboven vermeld. Wellicht kan Nelleke Wienbelt meer vertellen. Ik heb het e-mailadres van Nelleke niet. Nu maar hopen dat zij deze reactie leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *