Merkwaardig

Merkwaardig, Vereniging Liefhebbers Merklappen, bestaat 20 jaar. Reden voor een feestje. Van 29 maart tot en met 31 oktober 2008 is de expositie Met liefde op linnen te zien in het Nederlands Openluchtmuseum. Tevens zal er bij deze tentoonstelling een catalogus verschijnen. Tot nu toe zijn er weinig publicaties uitgebracht waarin het borduren tijdens de Biedermeierperiode in Nederland wordt besproken. Dit boekwerk zal zeker een mooi naslagwerk worden voor alle merklap- en borduurliefhebbers.

Veel tijd en energie kost het organiseren van een tentoonstelling. Toch bleek er nog tijd om de Nieuwsbrief om te dopen in een tijdschrift, en geheel te voorzien van een nieuwe lay-out en een nieuw formaat. Een ware metamorfose. Mijn complimenten!
In het eerste vernieuwde nummer kom ik twee verhalen van de hand van Maaike (een bekende naam voor mensen die mijn weblog regelmatig lezen) tegen. Voor het ene verhaal gaat Maaike in op het boek Merklappen van mevrouw G.E. Boone-Stolp en in de rubriek Onder Handen stelt ze de lezer op de hoogte van de Tennessee Sampler Survey, die onderzoek doet naar merklappen die vóór 1900 in Tennessee werden geborduurd. Dit onderzoek is te volgen via deze website. Ik word wegwijs gemaakt in het gebruik van wasklosjes, een pagina wordt er besteed aan nieuwe boeken, een agenda mag niet ontbreken en Trijnie vertelt over haar liefde voor de rode schoolmerklapjes. Dit zijn slechts enkele onderwerpen die ik noem. Het is duidelijk dat het bestuur aan vernieuwing en verbetering werkt!

22 gedachten over “Merkwaardig

 1. Zo te zien een prachtige uitgave .
  En weer zoiets moois in je brievenbus vinden , zo vlak voor het weekend !

 2. Gefeliciteerd Merkwaardig met jullie 20 jarig bestaan. Een tentoonstelling in het Openluchtmuseum, dat is prachtig. Daar is door diverse mensen heel veel onderzoek gedaan naar de historie van handwerken. Deze onderzoeken werden verwerkt in een serie prachtige boekjes o.a
  DE HANDWERKEN VAN HET EILAND MARKEN door Maria van Hemert. Dit boek is uitgekomen 10 jaar na haar overlijden, dankzij de inzet van Alberta Meulenbelt. Ons wel bekend van MERKLAP MOTIEVEN en ONDER DE DEKENS, TUSSEN DE LAKENS.
  Als geboren Arnhemse heb ik heel wat bezoekjes gebracht aan het Openluchtmuseum en hoop er deze zomer de tentoonstelling te bezoeken.
  Elma

 3. Het is wel duidelijk dat er een nieuwe bloei is voor alles dat met handwerken te maken heeft, ook voor Merkwaardig breekt een nieuwe tijd aan en ze gaan mee met de vernieuwing. Proficiat!
  Ik had nog nooit gehoord van een wasklosje en ben even gaan googelen. Ik kwam slechts één hit tegen maar wel een mooie. Een zilveren speldenkussentje mét wasklosje, als veilingobject, iets prachtigs. Het wasklosje blijkt een rond stukje (bijen)was te zijn en daarover schreef ik al eens iets in een logje. tTegenwoordig gebruiken we nog steeds een blokje bijenwas voor het glad maken van de (zijden) garens die we bij het borduren gebruiken en ik kocht voor mijn eerste gebruik van zijden garens een doosje Thread Heaven om de draden glad en stevig te maken. In dat logje schreef ik over het programma Antiques Roadshow van de BBC, één van mijn geliefde programma’s op de BBC, waarin de vonst van een antiek naaisetje werd getoond waarin o.a. een “scoop” zat waarmee de brodurende dames een beetje oorsmeer uit hun oor konden scheppen om daarmee het borduurgaren glad en stevig te maken en te ontkrullen. Niet echt een fris verhaal voor de redelijk vroege ochtend, maar zo ging dat :- )

 4. ik zag t ook bij Ingrid,t ziet er erg mooi uit!!
  bij t open lucht museum stond er nog niks van de tentoonstelling,maar al surfend kwam ik bij http://www.bellebien.nl terecht,leuk joh tafelkleden van pompdoek…..ook liefde voor linnen.

 5. Mijn moeder had een breimachine. En als ze stugge wol met de bolwinder in de gewenste vorm opwond, liet ze de draad altijd langs een waxinelichtje lopen. Vaak hielpen wij haar daarbij. Soms met het draaien aan de bolwinder, soms ook met het draadje tegen het waxinelichtje te houden.
  Hier moest ik aan denken bij het artikel over boduurgaren en wasklosje uit het nieuwe blad van Merkwaardig.

 6. ik ben er bij! Ik ga er jaarlijks een dagje heen met mijn lief die daar een draaiorgeldag mede-organiseert, dit jaar op 8 juni. Altijd al een extra vrolijke dag en dit jaar voor mij dus extra leuk met al die merklappen. De catalogus mogen ze ook vast voor mij reserveren. Er is inderdaad niet zoveel op dat gebied. Ik zal mijn eigen Biedermeier-achtige lapje weer eens updaten. Ik heb er net een lieftallige jongeling met druiven op geborduurd 😉
  Ik denk dat ik nu onderhand eens lid moet gaan worden van merkwaardig 😉 (ik krijg de rest van mijn tijdschriften en boeken al niet eens gelezen, tijd,tijd waar te koop?)

 7. @Elma, goede boeken die je noemt. Ze staan hier of beter gezegd ze liggen hier in de kast.
  @Corrie, nu je het verteld, herinner ik me weer dat jij er over hebt geschreven.
  Om mijn geheugen verder op te frissen heb ik je log erbij gehaald:
  http://wittebroodjes.web-log.nl/corrie/2007/07/rust_om_te_bord.html
  Het exemplaar van de veiling is een juweeltje, de prijs ook!:-)
  @Hilly, erg mooi. Mooi linnengoed staat gelukkig ook volop in de belangstelling. We gaan het weer waarderen.
  @Saskia, ook een manier!
  @Marcella, boeken en tijdschriften zijn een mooi naslagwerk. Je hoeft ze echt niet meteen te lezen!:-)
  Voor jou komt het erg goed uit dat de tentoonstelling in Arnhem is, twee vliegen in één klap!
  Goed idee van je om lid te worden van merkwaardig!

 8. Ik wil nog iets zeggen over de merklap die op de voorkant van het blad staat afgebeeld.
  Dit patroon is speciaal samengesteld voor de expositie en geborduurd met één draadje DMC mouliné op 14 draads kaaslinnen. De lap zal in Arnhem te zien zijn.
  Het patroon is te koop in de winkel van de vereniging tijdens verenigingsdagen of te bestellen. Niet leden betalen 1,30 euro extra.

 9. Het lidmaatschap voor MERKWAARDIG bedraagt € 23 per jaar en als je lid wordt betaal je eenmalig € 10 inschrijfgeld.
  Dus wil je lid worden, maak dan € 33 over op giro 670424 tnv Merkwaardig.
  Meer info op http://www.merklap.nl.
  (Mag toch wel hè, Berthi, beetje reclame voor “onze” vereniging?)

 10. Elma jij noemde het boekje Onder de Lakens en tussen de dekens, er is ook nog een boekje WIE T BREED HEEFT LAAT HET BRRED HANGEN een beschrijving van Klederdrachten met hun juwelen.
  Ook een aanrader.
  Annemieke

 11. Ja, een hele verrassing, het nieuwe Merkwaardig blad, ik moet het nog lezen, maar verheug mij er nu al op! Wat een werk verzetten zij toch, zeker in het jubileum jaar, ben erg benieuwd naar mijn kleine geborduurde biedemeijertje, het zou verwerkt worden in een grote jaarlap, die op de tenttonstelling komt te hangen.

 12. Annemieke, er is nog een boekje NIET OP Z’N ZONDAGS, vanmorgen een beetje haast en heb ze niet allemaal genoemd die op de plank staan. Erg mooie boekjes met erg veel informatie. Het laatste boekje is van 1985, zijn er na die tijd nog boekjes uitgegeven?
  Saskia, wat een herkenning van het waxinelichtje voor het wolwinden voor de breimachine. Ik haalde het lontje er uit en liet door het gaatje de draad lopen.
  Inmiddels mij ook aangemeld voor Merkwaardig.
  Elma

 13. ja er is nog een mooi boek over flakkeese klederdrachten,als ik niet teveel afdwaal:
  uitgegeven door stichting ensemble eeuwkant uit Dirksland: kap en keuvel
  isbn 9789090225388
  het geeft een eeuw streekdracht op goeree overflakkee weer met bijpassende streeksieraden op de mooiste plekken op t eiland.ook staan er mooie vissrestruien in…

 14. Berthi, mooie uitgave deze keer. Ik zag hem ook bij Ingrid. Marcella schreef dat zij altijd naar de landelijke dag gaat van Merkwaardig. Maar niet lid is. Kun je als niet lid er ook heen? Ik twijfel namelijk of ik er lid van wil worden.

 15. @Marijna, Marcella schrijft dat ze elk jaar een dagje in Arnhem is omdat haar man mede een draai-orgeldag organiseert en niet bij de landelijke dag want daarvoor moet je toch echt lid van de vereniging zijn.
  Als je twijfelt om lid te worden, is het misschien goed dat je dit jaar eerst naar de expositie gaat kijken in het Openluchtmuseum.

 16. Heb ik dus niet goed gelezen!!! Een dagje Openlucht museum is ook wel leuk! Ben ik al jaren niet meer geweest. Nu ga ik naar bed. Het is al weer laat geworden. Welterusten.

 17. OO ben heel benieuwd naar de vernieuwde nieuwsbrief !!
  Ja, van het openluchtmuseum zijn prachtige, zeer bruikbare, publikaties verschenen.
  Denk maar aan het laatste streekdrachten boekje.
  Zelfs de oude cataloges(jaren 70), klein pocketboekje staat vol info !!

 18. @marian’ne m, … en we krijgen nog steeds een schat aan informatie. Er blijven nieuwe boeken uitkomen. Daar hebben we toch geen bezwaar tegen!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *