Textiel Plus-dag 2008

De jaarlijkse Textiel Plus Evenementendag komt er weer aan, en wel op 15 maart 2008. Noteer deze datum vast in je agenda. Het zal wederom een inspirerende dag worden. Wat kan je zoal verwachten op deze textieldag?

Evenementen: Beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen (de foto’s bij deze log zijn van haar) maakt levensgrote, sprookjesachtige ruimtelijke installaties. Van haar project ‘De geheime tuin’ zijn bij de ingang naar de zalen haar twee pauwen aanwezig. In de Grand Hall vindt het publiek vervolgens een primeur. Speciaal voor Textiel Plus stelt Verdurmen haar kunstwerk ‘de rode draak’ tentoon, die onderdeel is van de manifestatie ‘Vuurvogel’, te zien in het Groninger Museum in 2009.

Lezingen: ‘Vergeet me niet’ over rouwrituelen en herinneringssieraden. Marjolijn van Duijn, kunsthistorica en redactielid van het blad Textiel Plus vertelt over kleding en sieraden die vroeger een rouwperiode markeerden.
‘WOW van mode naar kunst’ door Gerda Masselink. Zij neemt ons mee naar de wondere, extravagante wereld van de Wearable Art uit Nieuw-Zeeland en zet mode en kunst naast elkaar.

Proeflaplab: Onder de deskundige begeleiding van Mariet Rankenberg en haar team kan men borduren, werken met papier- en stoftyvek, polyestervlies, diverse effectgarens en andere versieringen. Leden van Weefnetwerk helpen de deelnemer met het maken van kleine weefwerkjes en de Landelijke Spin Groep biedt de mogelijkheid met de spintol kennis te maken.
Hilly van der Sluis en Carla Meijsen geven belangstellenden voorlichting over Japans breien, een van de meest trendy technieken op dit moment in de breiwereld. Ook demonstreren zij het Twined Knitting, een Zweedse breitechniek waarbij traditionele en hedendaagse effecten zijn te bereiken. Zij hebben een aantal proeflapjes klaar liggen, zodat men ook zelf de basissteken kan oefenen.

Exposities: De organisatie verwacht veel belangstelling voor de prachtige interieuraccessoires van Lotte Veldt. Deze textielvormgever uit Haarlem maakt transparante roomdividers voor het sfeervol afschermen van ruimtes, wanddecoraties en kussens.
Het Hageveldcollege in Heemstede showt een aantal bijzondere kragen.
Verder kan men genieten van het kleurige ‘Het Wijkse Sieraad’, gemaakt door 75 vrouwen uit diverse landen onder leiding van Anke Dikker. Het project is een initiatief van Vluchtelingenwerk Wijk bij Duurstede.
Bertina Slettenhaar vraagt met haar viltwerk aandacht voor een persoonlijker afscheid van een overledene. Haar doodskisten, of eigenlijk ‘cocons’, zijn zacht en beschermend en voor nabestaanden goed te dragen naar de laatste rustplaats.
En natuurlijk mag het publiek de genomineerde werken uit de wedstrijd ‘Zwart/wit – contrast en nuance’ niet missen. Circa 26 werken worden geëxposeerd. Tijdens de dag wordt gestemd voor de publieksprijs.

Leveranciersmarkt: Van stof, garens, papier en huiden tot verf, kralen, tyvek, plastics en nog veel meer is hier te koop. Daarnaast vindt het publiek er informatie over textielreizen, cursussen en workshops en worden er boeken en tijdschriften verkocht. Op de Arts & Craftsmarkt presenteren veel ontwerpers hun sieraden, kleding en accessoires. De Stichting Weven met Beperking uit Amsterdam is op speciale uitnodiging van de Stichting Textiel Plus aanwezig met een stand.

Nog wat praktische informatie:
De Textiel Plus Evenementendag is op 15 maart in het Nieuwegeins Business Center, Blokhoeve 1 in Nieuwegein. Het NBC is goed bereikbaar per sneltram van het Utrechtse Centraal Station of per auto. Zie voor een routebeschrijving op deze website. Er is voldoende gratis parkeerruimte. De openingsuren zijn van: 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is €12,–.

19 gedachten over “Textiel Plus-dag 2008

 1. Goede morgen, dat was een heel verhaal een veel “weetjes”, ik zou wel willen, maar dan daar aangekmen niet weten wat eerst tedoen, Het maar over me heen laten komen, maar….ik moet niet aan de verleiding toegeven, want dat zou eem lange inspannende dag worden, Wie gaat veel plezier en ik lees het wel (lekker lui) op de pc.

 2. Jeu, wat een informatie.
  Veel interessante lezingen.
  Ook veel te zien.
  De pauwen vind ik prachtig.
  Ik zal ook als thuisblijver ‘mee’ genieten van de verhalen en eventuele beelden. :-))).

 3. Luister en kijk maar goed naar de lezing over Nieuw Zeeland. Die kledingstukken zijn echt fantastisch, in 2005 heb ik er in Nelson N.Z. vrij veel gezien in een grote tentoonstelling op een soort lopende band zodat er steeds iets anders in de schijnwerpers stond. Ik ben helaas ook verhinderd naar deze dag toe te komen.
  Geniet er van, JuulM.

 4. Wat een prachtige dingen heb ik nu alweer gezien via de links, ik ga het meteen in mijn agenda zetten en dan hopen dat het lukt om ernaar toe te gaan. Dat zoiets groots op slechts één dag te bekijken valt is wel jammer, het zal wel vreselijk druk zijn dan.

 5. Jaren lang was ik lid van de Stichting Goed Handwerk ( jaren 60 – ongeveer 80 ), zoals Textiel plus eerder was .
  Zo langzamerhand werd alles erg modern en kon ik mij er niet meer zo in vinden .
  Ik heb heel veel tentoonstellingen bezocht en heel wat keertjes met de wedstrijden mee gedaan ( Daar vertel ik echt nog eens over !)
  En zoals ik het nu zie , een geheel andere wijze van omgaan met textiel en kleuren .
  Destijds werden er handwerk pakketten en patronen uitgegeven .
  En nu wat een sprankelende kleuren , vooral van OTHILIA VERDURMEN .
  Nog eens denkend aan de tijd van toen , ze zijn nu zeker een heel andere en vernieuwende weg ingeslagen .
  Maar ik bedenk ook dat inmiddels MERKWAARDIG op het toneel is gekomen en veel aandacht schenkt aan de rijke borduurkunst van de veelal antieke merklappen . Waar we hier ook overal nog een prachtige voortzetting van deze mooie naaldwerken kunnen bewonderen .
  We blijven bezig met de aloude patronen met hun verhalen en symboliek .
  In een opruimwoede heb ik veel van de oude nummers uitgegeven drie maandelijkse bladen van Goed Handwerk weg gedaan .
  In het begin een heel klein en eenvoudig blaadje en later op A4 formaat .
  Gelukkig is er toch nog iets bewaard gebleven .
  Er is ook nog een blad geweest BIJVOORBEELD .
  Daarvan is ook veel hier opgeruimd , helaas .
  Soms dacht ik verstandig te zijn en belangrijke artikelen er uit te lichten en als knipsels te bewaren .
  Ik ben erg benieuwd wie BIJVOORBEELD gekend heeft en wie wel zo verstandig was het een en ander te bewaren .

 6. Het verschil in benadering van Merkwaardig en TextielPlus vind ik juist erg boeiend!
  Ik heb de TextielPlus-Evenementendag in mijn agenda staan. Misschien kom ik je dan eens in levende lijve tegen, Berthi!

 7. @Gerrie, ik ken de naam BIJVOORBEELD. Ik meen zelfs dat ik een exemplaar in de kast heb liggen. Heb ik het gevonden, dan zal ik er een log over maken.
  Ik weet wel zeker dat ik enkele nummers van Goed Handwerk heb. Ik zal kijken of ik beide bladen kan vinden. Lukt het, dan laat ik ze binnenkort zien.
  Het handwerken heeft niet bepaald stil gelegen. Het heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Heel positief dat er veel belangstelling voor is.
  Overigens had ik het nieuwe nummer van Textiel Plus al verwacht. Misschien zit het morgen bij de post.

 8. Altijd erg leuk om bekende mensen te ontmoeten op een textieldag. Misschien zie ik jou, Saskia, en misschien ook Corrie wel.

 9. GOED HANDWERK: Het oudste nummer in mijn bezit nr. 66 augustus 1976. Meteen gaan zitten lezen. Een gesprek met mevrouw Meulenbelt. Over haar opleiding en werkzaamheden in het Openluchtmuseum.
  Nu lees je het heel anders dan 32 jaar geleden.
  Naar BIJVOORBEELD ga ik nog op zoek.
  Elma

 10. @Bertie en Annita, zeker weten… het wordt een heel inspirerende dag. Dat wordt vroeg aanwezig zijn en laat naar huis.

 11. hilly en carla zijn absoluut de voortrekkers van de nederlandse snb. maar de grondleggers zijn ze niet. annemarie borst begon ermee in amsterdam, vers terug uit atlanta (vs). na een tijdje werd er ook een groep in utrecht opgericht en een paar weken(?) later schoof carla daar voor het eerst aan.
  trivia ‘r us 😉

 12. @nrrdgrrl, ik heb deze tekst overgenomen van het persbericht van Textiel-Plus. Uiteindelijk heb ik zelf dit niet zorgvuldig genoeg gelezen.
  Ik ben blij dat je een reactie plaatst en ik zal dit recht gaan zetten. Het gedeelte over de grondleggers zal ik eruit halen.

 13. Beste Miriam (nrdgirl), je hebt helemaal gelijk. Deze tekst is echter aangeleverd door Textiel Plus, niet door ons. Berthi kan er dus helemaal niets aan doen dat ze foutieve info geplaatst heeft op haar blog. Ook wil ik nog even benadrukken dat Hilly en ik ons als The Dutch Knitters presenteren, een organisatie die volledig losstaat van álle SnB-activiteiten. SnB….. ligt ons wél na aan het hart hoor, als webmaster van SnB Nederland en gezien het feit dat ik er de tweede keer in Utrecht al bij was…… 😉
  Carla M

 14. In uw handwerklijst van 1976 vind ik op blz 38, wandkleed, de werkcyclus van de huisvrouw in kruissteek. Afmeting 35 x 50 cm. Bestaan daar de borduurpatronen nog van?
  Ook ben ik op zoek naar borduurpatronen van kinderspelen op oud hollandse tegels. Weet u of die bestaan en waar ze te vinden zouden zijn?
  Fantastisch dat ik hier mijn vragen kwijt kan
  Hartelijke groet Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *