Mijn hartenlap… II

Naarmate de hartenlap meer vorm begint te krijgen, wordt Thijmen steeds enthousiaster. Hij vindt zelfs dat ik berthi.web-log.nl 2008 op de luier moet borduren, in plaats van berthi 2008. In deze log lees je dat er toen nog maar één hartje op de hartenlap te vinden was; de tatoeage op het pootje van de salamander. Daar is verandering in gekomen.

Dit hartje was een prikwerkje van Thijmen voor Moederdag 2002. Het volgende gedichtje hoort erbij:

Lieve mama,

Mama, je bent een lieverd en een schat.

Je houdt van mooi kleren,

van winkelen in de stad.

Je kunt ook lekker koken,

behalve dan die spruiten.

Maar als ik ze niet opeet,

kan ik naar mijn zakgeld fluiten.

Ik maak voor jou een mooi gedicht,

dat bij je past

Want als ik je dit werkje geef, ben je zeker blij verrast!


Dit model hartje gaf op 20 januari 2007 het startsein voor het Harten-project. Nu heb ik vier van deze hartjes uit één van de lievelings T-shirts van Thijmen geknipt. Uiteraard was het T-shirt te klein geworden. Samen vormen deze hartjes een klavertje vier.

Afgelopen zaterdag had ik een log over een Miao meisjesmuts. Nu heeft Saskia spontaan een patroon van het kruissteekmotief gemaakt. Veel borduurplezier! De kleurkeuze is natuurlijk een suggestie.

318 – grijs / 321 – kerstrood / 3805 – cyclaamroze / 326 – donkerroze / 608 – oranje

Dan heb ik nog twee tips voor een uitstapje. In Deurne is de tentoonstelling Van merklap tot borduurlap en in verpleeghuis De Voord in Elburg zijn twintig merklappen uit de verzameling van Marijke Brunnekreef te bewonderen. Als je de merklappen van Marijke Brunnekreef wilt zien, bel dan even van tevoren want het berichtje is van 16 januari 2008. In ieder geval hangen de merklappen zeker tot eind februari 2008 in De Voord.

De openingstijden voor de expositie Van merklap tot borduurlap zijn: Op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur en op elke tweede zondag van de maand van 14.00-17.00 uur. Meer informatie op de website van de Heemkundekring.

36 gedachten over “Mijn hartenlap… II

 1. Bedankt voor de tip over de tentoonstelling in Deurne. Deurne is mijn geboorteplaats en veel familieleden wonen daar nog, ik woon al weer bijna 30 jaar in Amstelveen. Een van mijn zusjes stuurde mijn dit krantenknipsel toe zodoende wist ik eigenlijk al dat deze tentoostelling er was. In april ga ik het Hartenproject in Eindhoven en deze tentoonstelling in Deurne gecombineerd bekijken, lijkt me leuk, 2 handwerktentoonstellingen in één weekend. Heerlijk toch!!!!!

 2. O, wat geweldig al die ideeën die je met ons deelt voor je hartenlap. En dat gedichtje met dat hart voor moederdag, wat een mooi bezit!
  Ik ben heel erg benieuwd naar hoe je hartenlap er uiteindelijk uit gaat zien.

 3. Je harten luier wordt prachtig en nu zo mooi dat Thijmen met je meedenkt erover .
  Het chinese mutsje heb ik ook bewonderd en nu nog een patroon hier aangeboden . Met dank aanvaard en opgeborgen !
  Weet je dat ik bij een eerste aanblik van de muts / hoedje dacht , het is net een koektrommel !

 4. Wat een ontroerend gedicht, Thijmen is maar wat trots op zijn moeder ( behalve de spruitjes ) Fantastich dat je kinderen zo mee gaan in je web-log dat dit zelfs op zijn levenslap moet staan.
  Saskia bedankt voor het patroon.
  Elma

 5. Hoi Berthi,
  Je hartenluier wordt prachtig, en wat een prachtig en aandoenlijk gedicht van Thijmen. In dit gedicht kom je heel wat te weten over jou ! En ook bedankt voor het mooie patroontje van/via Saskia. Ik heb ook nog een leuk uitstapje in Groningen, ben er zelf nog niet geweest. Maar in het kader van de Olympische Spelen in China is in het Universiteitsmuseum van 8 feb tot en met 14 sept een tentoonstelling “The colours of China”, http://www.rug.nl/museum/index.nl Er zijn traditionele kostuums en sieraden te zien. Onlangs las ik in een krantenbericht dat de meisjes in China al op hun 10e aan zo’n kostuum beginnen te werken. Borduren en versieren etc., de jurk is dan klaar als ze volwassen zijn. Hij past altijd, maar daar weet jij vast veel meer van te vertellen.
  Groeten, Margriet

 6. Ik zie dat er toch nog een foutje in het patroon staat: net als bovenaan moeten er aan het onderste grijze balkje ook nog “pootjes” gemaakt worden. Sorry!
  Berthi, ik stuur je zsm een gecorrigeerde versie.

 7. Wat wordt de hartenlap voor Thijmen geweldig.
  En mooi dat patroon voor dat mutsje.

 8. Berthi wat lief !!!! En een mooi Gedicht erbij. En die spruiten komen overal terug.
  Wat leuk dit van Thijmen. Goed bewaren. Je harten lap word prachtig.
  Leuk idee van die t-shirts.
  Saskia wat leuk een patroontje gemaakt. Bedankt hier voor.

 9. Wat een leuke harten voor een mooie herinneringslap !!!
  Mooi het gedichtje !
  Lief dat de ‘jonge’ mannen het zo waarderen hé !!!
  @Saskia, dat heb je snel gedaan, leuk !!!

 10. Ik moet voor de duidelijkheid zeggen dat het gedichtje niet op de lap komt want daar is het te lang voor en de plaats op de luier ontbreekt hiervoor. Wel komt het gedichtje in het logboek te staan. Het logboek van Betty sprak me erg aan en bij deze persoonlijke hartenlap horen inmiddels zoveel verhalen dat die het opschrijven waard zijn.
  @margriet, ik wist dat deze expositie eraan zat te komen. Alleen was de datum nog niet bekend bij mij. Goed dat jij de tip aan ons doorgeeft. De verzamelaars van de collectie hebben de meeste Chinese kleding bij Peggy gekocht. Van haar heb je op mijn blog eerder reisverslagen gelezen.
  Een poging om de link te plaatsen:
  http://www.rug.nl/museum/tentoonstellingen/actueel/china
  De meisjes beginnen op zeer jeugdige leeftijd met handwerken. Ik dacht al op zes- of zevenjarige leeftijd. Uiteraard beginnen ze dan niet met een kostuum.
  De technieken worden van moeder op dochter doorgegeven. Hoe lang nog? Je ziet er dat steeds meer wegen naar de bergdorpen worden aangelegd zodat deze mensen naar de ‘grote’ stad kunnen gaan. En het logisch dat er dan meer en meer invloeden van buitenaf komen. De meisjes dragen tegenwoordig onder hun kostuum ‘gymschoenen’.
  Hetzelfde geldt voor de kimono. Gisteravond zag ik de documentaire over de kimono. Bijna niemand kan meer een handgemaakte kimono betalen. Vandaar de goedkope uitvoering in katoen of polyester. Gelukkig begint de nieuwe generatie weer meer belangstelling voor de kimono te krijgen.
  http://www.documentaire.nl/doc.asp?oId=4652

 11. Ik heb het verpleeghuis De Voord (veldbloemenlaan 25 in Elburg) gebeld. De dame aan de telefoon kon me vertellen dat de merklappen van Marijke Brunnekreef-Ligteringe nog steeds te bewonderen waren en dat ze toch zeker tot het einde van deze maand daar zouden blijven.

 12. Oh de kimono,s zag ik ook en was te laat om het hier door te geven .
  Maar voor vandaag iets anders , dames opletten ! ! !
  Ik las dat bij MAX & LORETTA vanmiddag van
  17.35 uur – 18.25 uur ned.2
  verzamelaar DIRK-JAN LIST komt , die al 30 jaar lang ANTIEK ONDERGOED verzameld !
  Misschien weer een moeilijk tijdstip voor velen vanwege de avondmaaltijd ?

 13. @Gerrie, Dirk-Jan List… een nieuwe naam voor mij. Ik ga kijken!
  Rond het tijdstip van de uitzending begin ik pas aan de voorbereidingen voor het eten.
  Tekst van de website:
  Dirk-Jan List is ruim 30 jaar verzamelaar van antiek ondergoed. De verzameling bestaat uit ongeveer 100 stuks, vanaf de 17e eeuw tot ongeveer de jaren zestig. Wij nemen een kijkje bij deze verzamelaar.

 14. Googlen op de naam Dirk-Jan List levert op dat hij historisch conservator van het Stedelijk Museum Schiedam is (of is geweest?).

 15. Wat leuk dat Tijmen steeds enthousiaster wordt. Het wordt ten slotte zijn lap.
  De harten hebben ook al weer een verhaal. Heerlijk zo’n lap.

 16. Voor de noordelingen: wil je het patroon van het Miao mutsje. Elma had dezelfde gedachte als Saskia en had het patroon ook al getekend. Wil je dus een stukje China toevoegen aan je Groninger pronkrol, het patroon is er.
  Elma

 17. @Elma, wat een leuk idee om dit motief toe te voegen aan de pronkrol! We krijgen later toch wel het resultaat te zien?
  Je moet even wachten met uitprinten want het onderste gedeelte klopt niet helemaal. Vanavond komt de nieuwe versie erop te staan.

 18. Een spreuk die ik van mijn moeder leerde (en zij weer van haar moeder, etc.) en die mij in gedachte schoot vanwege de verzamelaar van oud ondergoed:
  “WIE HET LANGST LEEFT, HEEFT ALLE OUDE ONDERBROEKEN!”
  Haha!
  Wat voor wijze les er in opgesloten zit, zou ik niet zo 1-2-3 kunnen zeggen.

 19. Max & Loretta gekeken. Geen ondergoed, wel een apart knopenwinkeltje in Amsterdam van Thea de Boer. Ook erg leuk!

 20. Max & Loretta hebben ons wel beetgenomen , maar de knopen waren ook prachtig .
  Ben wel benieuwd wanneer we het oude ondergoed te zien krijgen .
  Misschien moet alles eerst gewassen worden . . . .!!!!
  Saskia , wel leuk je oude gezegde over oude onderbroeken !
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij het woord antiek ondergoed al meteen dacht aan oude onderbroeken ! Ik had er nu al bijns lol achtergezet . . .!!!!!!!!!

 21. Terwijl ik druk met het eten bezig was, wachtte ik en wachtte ik op Dirk-Jan List. Maar hij liet zijn gezicht niet zien! Gelukkig zagen we daar Thea de Boer met haar unieke knopenwinkel in Amsterdam!!
  http://www.knopenwinkel.net/
  Saskia, wat een geweldige spreuk!! Nooit eerder gehoord!!
  Gerrie, ik denk dat de meeste mensen bij oud ondergoed denken aan oude onderbroeken… of toch niet? 🙂

 22. Berthi, dit is weer een heel leuk log met allerlei onderwerpen, vooral je hartenlap wordt iets heel bijzonders en zéér persoonlijk. Ik lees dat het gedichtje (dat ik fantastisch leuk vind) in je logboekje komt, dat is heel goed want het hoort er zo bij.
  Ik zie bij de reacties allerlei links staan, maar het is al zo laat, misschien morgen nog even verder lezen.
  Heel erg leuk van Saskia dat ze meteen een patroontje van het motief van het mutsje maakte, heel attent e het ziet er erg aantrekkelijk uit.
  De knopenwinkel in Amsterdam was een geliefde plek om even te gaan rondkijken als we met toen nog baby Max een wandelingetje maakten tijdens onze oppasdagen. Ik heb er nog steeds mooie knoopjes van liggen.

 23. Hallo mensen,
  wat de tentoonstelling in Deurne betreft: kijk ook even op de website van de heemkundekring http://www.ouwerling.tk want de openingstijd in het kranteartikel klopt niet. Het heemhuis is de 2e zondag van de maand open en niet de derde. Verder is een bezoekje zeker de moeite waard. Zo’n 60 lappen waarvan ook enkele uit de collectie van Mariëtte Verheggen. En neem zeker een loep mee!!
  groetjes
  Ine Munsters

 24. @ine munsters, ik moest even zoeken op de website naar de openingstijden:
  Wanneer u geïnteresseerd bent, en eens een kijkje wilt komen nemen in ons huis, dan kan dat op dinsdagavond van 19.00-21.00u en op elke tweede zondag van de maand van 14.00-17.00u.
  Het staat er niet duidelijk vermeld. Het lijkt me beter om een aparte link toe te voegen die verwijst naar de openingstijden.
  Ik maak je link even aanklikbaar:
  http://www.ouwerling.tk/

 25. Je hartenlap wordt zo steeds mooier en goed, dat er een logboek bij hoort.
  Ik doe dat zelf ook altijd met al die bijzondere “werkstukken”
  en dat is toch wel erg leuk,
  om nu al,
  weer eens te lezen.

 26. @Yokkobears, ik heb al zo vaak het plan gehad om een logboek te maken, maar tlkens verdween het op de achtergrond. Nu moet ik zorgen dat het niet gebeurt met deze hartenlap.

 27. Berthi…..Mooi!! Goed van je om een logboek bij te houden. Sinds korte tijd sla ik mij weblog op en print die uit…….Wat leuk om het zo nu en dan terug te zien. Nu plak ik allerlei herinneringen erbij. Een draadje of een lapje….. Nooit gedaan en vond het zonde van mijn tijd. Ach ja een mens kan veranderen hé??!!
  :o)
  Zo ik ben bij gelezen bij je….. Het ontbreekt mij vaak aan tijd om overal op te reageren….. :o(

 28. @Wilma, ik kan me heel goed voorstellen dat je niet de tijd hebt om overal op te reageren. Dat geldt voor mij hetzelfde, zeker nu mijn hartenlap af moet.
  Ik probeer wel om het allemaal een beetje bij te houden.
  Leuk idee van je om de logs uit te printen en er dan nog herinneringen bij te plakken. Ik merk nu zelf, als ik een oude log lees dat er direct bepaalde herinneringen terug komen. De logs zijn toch een soort geheugensteuntje voor mezelf.
  Manlief heeft het plan om van mijn blog een boek te maken.

 29. Ik ben op zoek naar een haak/breipatroon van een of meerdere knipmutsen.
  Kunt u mij hier mischien aan helpen?
  groet K.Doorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *