Solo expositie Tilleke Schwarz

Over Tilleke Schwarz heb je al vaker gelezen op mijn weblog. In deze log vertel ik over het interview met Tilleke dat ik deed voor Handwerken zonder Grenzen. In deze log lees je de antwoorden van Tilleke op vragen die gesteld werden. Bij de expositie Traag was werk van haar te zien en voor de tentoonstelling Soft Ware was Tilleke initiatiefneemster. In het tijdschrift Kunstbeeld van deze maand wordt een hele pagina aan het werk van Tilleke besteed en van de top 100 kunstenaars staat zij op plaats 29. Prachtig!
Vanmiddag vindt de opening plaats van haar solo expositie in Museum Rijswijk. De tentoonstelling loopt tot en met 30 maart 2008.

Voor mijn blog viel mijn keuze voor haar nieuwste werk Always.

Het werk is 54 x 70 cm en met de hand geborduurd. Materiaal: zijde, katoen en rayon garen, kleine stukjes stof en textielverf op linnen.

De titel ‘Always’ (Altijd) heeft betrekking op voorschriften en adviezen, die je altijd in acht moet nemen. De meeste teksten komen uit een telefoonboek uit IJsland, waarin algemene adviezen stonden over ‘wat te doen bij calamiteiten’, zoals: vulkaanuitbarstingen, overstromingen, onweer, orkanen, explosies, lawines en dergelijke. Andere teksten komen van internet (van bloggers) of van zogenaamde disclaimers. De grillige vormen komen uit de krant en zijn afgeleid van wandelingen en van de beveiligingszones rondom Heiligendamm BRD in verband met de ontmoeting van de G8 top aldaar.Verder exposeert Tilleke ook acht miniaturen. Het geborduurde deel van deze lapjes is 14 x 14 cm. Over alle lappen heeft Tilleke korte tekstjes geschreven met achtergrondinformatie, dus die kan men tijdens het bekijken van de lappen ‘meenemen’.9 gedachten over “Solo expositie Tilleke Schwarz

 1. Ja weer prachtig, vooral het ‘verhalende’ element spreekt mij aan.
  Maar ook zo knap hoe iemand zo ‘vrij’ een lap kan ontwerpen.
  Tilleke: Veel succes én plezier !!!;-)

 2. Bij de eerste foto dacht ik: “Dat is niet mijn stijl”. Toen ik echter de detailfoto’s zag raakte ik geinteresseerder. Na alle foto’s gezien te hebben heb ik zoiets van:”Toch eens gaan bekijken”.

 3. Ook niet mijn stijl, ik blijf bij m’n kruissteekjes, maar ik vind het bijzonder mooi om te zien!
  Ik ben wel een beetje jaloers op de kunst om buiten de gebaande paden te treden en dan ook nog met zo’n succes! Ga vooral door, Tilleke!

 4. Het lijkt me heerlijk om op zo’n manier je gedachten, ideeën en ervaringen te kunnen verbeelden. Haar werk is vooral in detail zó de mloeite waard om te bekijken en het totaalbeeld nodigt uit om dat ook te doen. Een verhaal in textiel…prachtig! Op zulke kunstenaars mogen we heel trots zijn, Tilleke is met haar werk in staat om een nieuwe generatie textiele werkvormen te introduceren, die velen zal aansporen goed te kijken naar alle borduur- en andere handwerktechnieken. Baanbrekend werk! Chapeau Tilleke!

 5. Goedemorgen ik ben het helemaal eens met Corrie,knap als je zo vanuit jezelf kunt werken,even iets anders,vanavond een documantaire over kimono s.Kwart over6 op nederland 2 lijkt mij voor textiel en cultuurliefhebbers een mooie documentaire.fijne zondag iedereen lia

 6. @lia van haaren, dank voor de tip!! Toevallig las ik het net in de krant! Lijkt me zeker de moeite waard.

 7. Wat knap dat je op deze manier alles waar je mee bezig bent en wat op je weg komt niet kunt verwoorden maar met naald en draad kunt vertellen.
  Elma

 8. Knappe lappen zijn dat toch van haar! Deze van de tentoonstelling zijn ook weer zo mooi. Je moet het maar kunnen bedenken! Tkst uit een telefoonboek! Hoe kom je er op!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *