Miao meisjesmuts

Een beeldschoon Miao meisjesmuts die met liefde geborduurd is door de moeder met minuscule kruissteekjes. Op de foto is het niet goed te zien, maar het zijn super, super kleine kruissteekjes. Ik heb de meetlat erbij gepakt en ik kom voor een geborduurd kruisje uit op 1 x 1 mm. Ongelooflijk fraai borduurwerk! Hoeveel borduururen heeft de moeder hieraan besteed? Eigenlijk is dat niet van belang, hier telt alleen de liefde van de moeder voor haar dochter. Dit mutsje wordt met zilveren sieraden gedragen tijdens festiviteiten.

Vandaag vindt er eenmalig de dansvoorstelling Tales of the Silk Road plaats door het Lanzhou Song and Dance theater, in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze moderne versie van Romeo en Julia neemt je mee langs de bekende zijderoute. In een atmosfeer die wordt overheerst door de Chinese Dunhuang grotten, ontstaat er een onmogelijke liefde tussen een jonge kunstschilder (Mogao) en de dochter van een generaal (Yueva). Een optreden van 80 dansers met een live orkest dat bestaat uit 70 musici en maar liefst meer dan 1000 kleurrijke kostuums. Op de website van Tales of the Silk Road kan je door middel van een kort filmpje een indruk krijgen van de voorstelling. Het ziet er veelbelovend uit.

22 gedachten over “Miao meisjesmuts

 1. Wat een schitterend mutsje. Hier zitten heel wat borduuruurtjes in. Dankzij de erg duidelijke detailfoto’s kunnen wij zo beginnen met borduren. Vandaag lukt dit niet. Wij brengen vandaag een bezoek aan moeder die 86 is geworden. Daar komt ook de dochter uit Duitsland die ik dan op haar verzoek een collectie breinaalden kan overhandigen. Dan straalt je moederlijke breihart en bent blij dat wat ze vroeger thuis gezien hebben is blijven hangen. De breinaalden maar verpakt in een ouderwetse breitas waar ze prachtig inpassen. Gelijk een naaldenmeter voor de rondbreinaalden, kabelnaaaldjes en de allernieuwste breiboeken van Nommotta bijgevoegd. Dus Wilma kan aan het stricken.
  Elma

 2. wat een beeldig mutsje en een leuk filmpje, even kijken nu de eerste “rush”in huis over is, kamers glad, de was draait dus weblogs lezen Fijn weekend

 3. Prachtig Berthi! Ik heb genoten van het filmpje en zou de hele voorstelling graag willen zien, dat is helaas niet mogelijk. Het is ook een heel mooi verhaal en dan uitgevoerd door zoveel dansers en muzikanten, dat moet een feest zijn. Betekent dit dat jij daar naar toe gaat? Dan wens ik je in dat geval enorm veel plezier toe.
  Wij hebben dan het mutsje om van te genieten. Ik dacht net als Elma dat het motief zó na te borduren zou zijn. Is dit een mutsje uit je eigen verzameling? Wordt dat ook tentoon gesteld op de Keukenhiof Berthi? Je ziet…ik heb vele vragen omdat het allemaal zo mooi is. Heel fijn weekend gewenst Berthi, met of zonder voorstelling :- )

 4. prachtig mutsje Berthi. Het is zo fijn geborduurd dat je zelfs goede ogen nodig hebt om het prachtige borduurwerk te kunnen zien. mooi,mooi!

 5. Mooi hé, zo fijntjes en kleurrijk.
  Zou ik ook met veel liefde hebben willen maken :-))).
  (pssssst, een hoedenmevrouw op TV zei dat IIIEEEEdereen een hoedenhoofd heeft !!;-)

 6. Mooi hé, zo fijntjes en kleurrijk.
  Zou ik ook met veel liefde hebben willen maken :-))).
  (pssssst, een hoedenmevrouw op TV zei dat IIIEEEEdereen een hoedenhoofd heeft !!;-)

 7. @Elma, het motief kan je zo overnemen van de foto en gaan borduren. Al dit soort mutsjes hebben hetzelfde motief, het enige verschil dat je ziet zijn de verschillende kleuren van borduurgaren dat er gebruikt is..
  Gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder. Dat wordt een stralende dag; het is al een stralende dag. De zon schijnt volop.
  @basje, hier draait de was ook! Jij ook fijn weekend.
  @Corrie, nee, ik ga niet naar deze voorstelling. Het komt niet uit en voor mij is het niet naast de deur. Maar ik vond het leuk om te vertellen over dit Chinese sprookje.
  Wel is er het plan om vandaag met Eline naar de film The Kite Runner (De Vliegeraar) te gaan.
  Het is een mutsje uit mijn eigen verzameling. Een vergelijkbaar mutsje uit de collectie van Ien Rappoldt wordt tentoongesteld. Overigens heb ik twee van deze mutsjes.
  @Marcella, ik moest een loep pakken om een kruissteekje goed te kunnen zien! Dan kan je nagaan hoe super klein de kruissteekjes zijn.

 8. @marian’ne m, Eline heeft een hoedenhoofd. Alles staat haar en mij écht niet!! Maar deze hoedenmevrouw heeft blijkbaar wel een hoed voor mij… Stuur haar maar!:-)

 9. Schitterend wat mooi.Dit zou ik in het land van Miao zo voor m’n Schoon[klein]dochters hebben kunnen maken.Het geduld en de liefde is er wel,maar wij wonen in een westers land,waar bijna geen folklore meer is.Eigenlijk wel jammer,want de borduursters onder ons zouden hun ziel er in kwijt kunnen.Berthi bedankt dat je dit moois aan ons liet zien.

 10. MOOI!!!!!!! Wat een werk zeg , ik zou er helemaal iebelig van worden , zulke kleine steekjes , maar wat een grandioos resultaat , toch wel om jaloers op te worden.
  Marlies

 11. wat een beeldig mutsje. Ik ben indertijd naar Den Haag geweest naar de tentoonstelling over de Miao, heb daar diep onder de indruk rondgelopen van al die prachtige bewerkelijke textiel. Het filmpje was trouwens ook heel indrukwekkend zou graag de voorstelling willen zien, maar dat lukt niet jammer genoeg. Als je er naar toe gaat heel veel plezier, moet geweldig zijn.

 12. Wat een schitterend hoedje, om verliefd op te worden (had ik hem in Schiedam ook gezien??)Ik hou erg van hoeden, soms draag ik ereen, maar vaak niet omdat je het niet gewend bent en al snel denk dat je iets te veel aandacht trekt!! Jammer eigenlijk!

 13. Berthi, wat een leuk mutsje!
  Ik heb je een mailtje gestuurd met het patroontje van het motiefje.
  Misschien dat er interesse voor is?

 14. Monnikenwerk zit er in dit lieve mutsje, wat een mooie kleuren.Ik wilde ookal zeggen veel plezier vanavond, maar las dat je niet ging.Dit zul je wel jammer vinden.Geniet van een fijn weekend.

 15. @Marianne P, ik was vanmiddag naar de film The Kite Runner. Zie de nieuwe log!
  @Betty, in Schiedam was een soortgelijk mutsje te bewonderen uit de verzameling van Ien Rappoldt.
  @Saskia, ik zag het mailtje net. Een antwoord komt eraan!! Ik was enorm verrast!!
  @lynda, een mens moet nu eenmaal keuzes maken in zijn leven. Je kan niet alles doen.
  Het werd een bezoekje aan de bioscoop.

 16. hallo Berthi, ik zag dat je een heel stuk hebt geschreven over Nora vd Kar. De broer van mijn schoonmoeder was getrouwd met Nora vd Kar, kan dat dezelfde persoon zijn? Je vertelt best veel over haar. Heb je haar persoonlijk gekend? Haar man was van 1914, dus qua leeftijd kan het kloppen.
  Met vriendelijke groet,
  Nelleke Wienbelt

 17. Dag Nelleke,
  Ik heb Noortje slechts één keer ontmoet en dat was maar kort. Wat ik vertel in de log is alles wat ik weet over Noortje van de Kar. Meer niet. Dus zo goed kende ik haar niet. Omdat ik een handwerk veel interessanter vind met gegevens, heb ik enkele vragen aan haar gesteld en om een foto gevraagd. De foto die je op de weblog ziet is een copie van de originele.
  Het is al zo lang geleden dat ik ook niet meer weet hoe ik in contact ben gekomen met haar. Wellicht via, via.
  Mij staat me bij dat Noortje niet zo spraakzaam was, maar dat ze wel versteld stond van mijn belangstelling voor haar groene schoolmerklapje.
  Ik heb het vermoeden dat we het over dezelfde Noortje van de Kar hebben. Het is een naam die je niet zo vaak hoort en qua leeftijd van de broer van je schoonmoeder (1914) kan dat zeker haar man zijn.
  Heb jij veel persoonlijk contact gehad met Noortje?

 18. Onverwachts op deze site terecht gekomen. Leuk!!!! Het mutsje wordt gedragen in de streek Maoping en ….. alleen ongetrouwde Miao meisjes/vrouwen dragen dit model. De getrouwde vrouwen hebben een “hoedje” als een tulband gevouwen en de stof is geverfd met indigo en dan met een speciale pasta ingesmeerd en boven de rook gehouden dan nog even calanderen en het wordt goudkleurig en glanzend.

 19. @Mieke Gorter, het is al een poosje geleden dat we elkaar hebben gesproken, en nu lees ik een reactie van je op mijn weblog. Leuk dat je deze toevoeging geeft over het mutsje.
  Misschien zien we elkaar op 15 november in Ede. Weet je nog dat we een paar jaar geleden naast elkaar stonden?
  Ik zie dat je inmiddels een mooie eigen website hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *