Schitterend Sieraad

Fraaie sieraden zoals armbanden, ringen, mantelspelden en diademen, van voornamelijk goud en zilver, zijn te bewonderen op de expositie Schitterend Sieraad in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De juwelen zijn afkomstig uit het vroege Nederland, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Egypte. Verschillende sieraden zou je zelfs vandaag de dag kunnen dragen, zo modern zijn ze, zou ik zeggen. De leeuw zien we regelmatig terugkomen in de sieraden. Het was ongetwijfeld één van de meest geliefde motieven. De huwelijksring met twee handen erop afgebeeld, is zeer mooi uitgevoerd en voor mij een uitschieter, wellicht omdat dit motief sporadisch terug te zien is op de merklap.
Er is een mooie opstelling gemaakt in hoge vitrines waar veel zorg en aandacht aan besteed is. Nadeel, de motieven op de sieraden zijn vaak moeilijk te herkennen. Een enkele keer is naast het sieraad een vergroting op papier te zien, helaas te weinig. Wellicht was de keuze voor tafelvitrines beter geweest. Een andere mogelijkheid, zorg dat je altijd een loep in je tas hebt. Nog een optie: koop de catalogus, want daarin zie je op de foto’s pas hoe beeldschoon sieraden kunnen zijn. Op de foto zie je een gouden armband uit Egypte, tweede – derde eeuw na Christus.

Nu moet ik bekennen dat ik niet echt een sieradenmens ben, terwijl ik het erg mooi en vrouwelijk vind mits het niet te overdadig is. Thuis draag ik bij voorbaat al geen sieraad, te lastig met werken. Zodra ik op stap ga, doe ik snel iets om, en vaak hetzelfde. Op dit moment is de acrylaat ring met daarin een gravering van een gestileerde weefspoel, favoriet bij mij. Hij is ontworpen door Corina Rietveld en ik kocht hem in 2005 bij Galerie help u zelven. De ring is iets te groot voor mijn vingers. Meerdere malen is de ring van mijn vinger gegleden, om vervolgens op de straat te belanden. Het is dus oppassen want voorlopig wil ik deze ring niet kwijt.

16 gedachten over “Schitterend Sieraad

 1. Berthi, ook ik ben eigenlijk geen sieradenmens en gedraag me precies hetzelfde als jij, thuis niets om, dat voelt heerlijk vrij en onder mijn daglichtlamp liggen in een bakje,dat eigenlijk bedoeld is voor naalden en garen en zo, een aantal sieraden die ik dan snel even omhanf en -schuif. Inderdaad ook bijna altijd hetzelfde, terwijl ik een aardig doosje met sieraden heb liggen.
  Maar om ze te zien in een museum van tijden her of helemaal van nu zoals jouw acrylaatring vind ik heel erg mooi en interessant. Corina Rieveld maakt heel mooie dingen naar mijn smaak.
  Wel heel jammer dat ze niet echt goed te zien zijn, dat vind ik altijd zo frustrerend want ik ben juist een mens van details en wil ieder klein hobbeltje en bobbeltje van dichtbij bekijken. Bij het laatste museumbezoek van vorige week heb ik inderdaad de catalogus bekeken en daarmee heb ik al vele uren kijkplezier beleefd.

 2. Nee dit is niet mijn stijl, wel leuk om naar te kijken. Maar niet om te kopen. Ik hou wel van mooie sierraden,prachtig vind ik dat. Daar kan ik echt van genieten en met liefde dragen.Gr Jose

 3. Als vrouw van een Goudsmid, ben ik wel geinteresseerd in sieraden, maar ik ben zeer bescheiden in het dragen ervan. Andere dingen vind ik belangrijker in mijn leven (gezondheid). Maar de interese is er wel. Ik ga zeker een keer kijken want Leiden is voor mij echt dichtbij.
  Annemieke

 4. Prachtig, die gouden armband. Ik sta er altijd weer versteld van, dat mensen dat toen, met de weinige middelen die ze hadden, konden maken. Ook ik vind sieraden vaak heel mooi, maar te lastig, en daarom draag ik ze niet vaak.

 5. Mooi om te zien en idd de details zijn zo leuk. Jammer wanneer dat slecht is te zien.
  Ik kruip ook graag IN iets om het te analyseren.
  Tegenwoordig moet ik een leesbrilletje meenemen naar winkels. Ik zit letterlijk met mijn neus tegen ruiten en spullen (mijn brilletje is iets té sterk ;-)).
  Maar als kind deed ik dat ook al, op school met mijn neus bijna onder het naaimachine voetje tot grote hilariteit van de klasgenoten.
  Sieraden vind ik leuk, maar heb er geen geld voor over. En idd in de praktijk vaak lastig.
  Draag een zilveren bedel armbandje van mijn dochter gekregen.

 6. Ik zie dat ik niet de enige ben die geen echt sieradenmens is. Sieraden zijn erg mooi om te dragen als je niets hoeft te doen. Corina Rietveld maakt mooie dingen, de borduurring is ook zo mooi en heel toepasselijk voor de borduursters.
  Op een expositie is het zo belangrijk, althans voor mij en voor vele anderen, om de details goed te kunnen zien. Ik stond versteld van het vakmanschap dat er in het verre verleden als was. En een aantal sieraden die tentoongesteld worden, zou je vandaag de dag zelfs kunnen dragen, zo’n moderne uitstraling hebben ze.
  @Annemieke, als je dichtbij woont, moet je beslist gaan kijken en helemaal nu ik lees dat je man goudsmid is. Gezellig samen een dagje uit. Het is overigens een prachtig museum. Voor mij was het de eerste keer dat ik er kwam.
  @Marian’ne m, wat beschrijf je dit prachtig!! Ik zie het helemaal voor mij. Geweldig!!
  Een zilveren bedelarmbandje van je dochter is heel bijzonder. Zuinig op zijn.
  Zo kreeg ik onlangs van Eline twee erg leuke armbanden met Hollandmotiefjes. Ik draag ze met veel liefde, alleen niet tijdens mijn werk thuis!!

 7. Ik ben een sieradenmens pur sang. Vind het prachtig mezelf te versieren. Ik val ook nog op kloek en ongewoon en neem van kunstenaars uit allerlei landen vaak wat mee. Meestal unica. Of iets met een etnologische, symbolische en eeuwenoude achtergrond. Kan tijden iets dragen en dan ineens switchen. Ik houd niet van kant en klare massaproducten (behalve de spijkerbroek, dan), zeker niet in sieraden. Wat ik wél heel leuk vind is het systeem dat je zelf met zilveren of gouden of mondgeblazen glazen kralen je eigen sieraden kunt samenstellen, gewoon voor de lol of bij elkaar gespaard nav speciale gelegenheden. Als ik reis zal ik ook altijd halfedelstenen kralen in allerlei vormen meenemen, eens stuk of 3 uit China, 4 uit Duitsland, 10 kleine uit Chili enz. En dan ergens in verwerken. Hetzij in sieraden, hetzij in een handwerklapje ofzo.
  Er was ooit een tentoonstelling in Tongeren (Belgie, vlakbij Maastricht, in het Romeins museum, van een grote sieradenschat die men in België gevonden heeft uit de Romeinse tijd. Zó prachtig. Zó modern aandoend, inderdaad.
  Leuke tip, deze tentoonstelling, B-ness! Dank je wel!

 8. @dijn/audrey, bij sommige personen horen en passen nu eenmaal sieraden heel goed, en jij bent zo’n persoon. Op je blog heb ik de meest prachtige sieraden bewonderd. Allemaal uniek!! En ze passen zo goed bij je, zowel bij je karakter als bij je uiterlijk. Ik denk dat iedereen onbewust een sieraad kiest dat bij je hoort/past. Zo zal ik nooit een sieraad kiezen dat erg groot is, begrijpelijk als je klein van stuk bent. Maar dijn, bij jou vind ik dat weer zo ontzettend mooi. Als je rond loopt op de deze expositie ga je onbewust letten op de sieraden die de bezoekers dragen. Van eenvoudig tot de meest bijzondere ontwerpen zie je aan je voorbij gaan. Op zich is dat alleen al een expositie. Vertelt een sieraad iets over een persoon? Tegen mij wordt wel eens gezegd als ik een bepaald sieraad of een bepaalde tas bij me heb, dat past/hoort nu helemaal bij jou!

 9. Ook ik ben geen “sieradenmens”. Altijd in een mannenomgeving zijn (5 broers geen zussen, gewerkt in mannenberoepen) is daar vast debet aan.
  Toch heb ik heel wat sieraden. De meeste geërfd van mijn moeder, die van sieraden hield.
  ALS ik al een sieraad op of om doe, dan is dat een heel bewuste keuze, passend bij de gelegenheid en mijn kleding.
  Er zijn echter twee halssieraden die een speciaal plekje in mijn hart hebben:
  een met keramieken “kralen” lang geleden gekregen van mijn eerste vader, en een rubber snoer met een metaal/zwarte V-vorm die ik op onze trouwdag in 2005 droeg.

 10. In het Limburgs Museum in Venlo is van half maart tot half augustus een tentoonstelling over de Neanderthalers.

 11. eigenlijk draag ik nooit sieraden, zelfs mijn oren zijn leeg, terwijl ik 5 gaatjes heb… alleen horloges, die draag ik wel en daarvan heb ik dan ook 4 mooie die ik afwisselend draag.
  afgezien van een trouwring heb ik ook een echte Corina Rietveld borduurring, maar die ligt meer op een plank dan dat ie om m’n vinger zit.
  groetjes,
  Anneke

 12. @Saskia, dat zijn sieraden met een zeer speciaal verhaal en warme gevoelens. Uiteraard koester je die sieraden.
  @annemie f, is dat nu toeval of niet!! Ik ga zeker naar de tentoonstelling.
  http://www.limburgsmuseum.nl/actueel.asp?id=1054
  @anneke, ik weet nog dat je die prachtige borduurring cadeau kreeg voor je verjaardag. Hij is schitterend!! Leuk om bij speciale gelegenheden om te doen.

 13. Ik vond je jasje/bloesje wat je aanhad in Utrecht SUPER, B-ness, en voor zover ik je kon inschatten: helemaal jij! Ik zie dan niet alleen iets zwarts met rode accenten, dan zie ik meteen de vrouwen in Noord Thailand/Laos die ik iets in die geest heb zien dragen. Hun haren en tooi, hun manier van lopen. Het stond je prachtig.
  Vroeger zag ik eens een meisje, bijna jonge vrouw, heel naturel type. Het enige sieraad wat ze droeg was een kransje van madeliefjes op haar haar. En het was áf. Grappig he, dat je dat dan niet vergeet.
  Het heeft me altijd geïntrigeerd, dat de mens wil versieren. Zichzelf. Stoffen. Gebruiksvoorwerpen. Gebouwen. Bij wijze van spreke ’t minste wordt nog versierd, met verf, klei, metaal, plantaardig materiaal, in steen, ijs, zand, een krulletje hier of juist iets heel straks. Die “scheppings”drang is enorm. Zo’n diversiteit… prachtig om te zien.

 14. @dijn/audrey, meestal zijn het juist de details die mij opvallen, en volgens mij geldt dat ook voor jou.

 15. Ja, ik wel. Ben een sieradenmens. Vertrek nooit zonder ketting en oorbellen. De tentoonstelling in Leiden zag ik door mijn werk (meestal zie ik dingen niet door mijn werk 😉 en ik vond hem prachtig. Zulke mooie dingen! Die perspex ring vind ik mooi om te zien, maar ik vraag me af of ie lekker zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *