Neanderthals stitched too little too late

De Neanderthalers leefden tussen de 150.000 en 30.000 jaar geleden, verspreid over Europa en het Midden-Oosten. Zij waren niet onze voorouders. Totdat zij verdwenen, woonden de Neanderthalers en Homo Sapiens, de soort waartoe wij behoren, wel ongeveer 10.000 jaar lang naast elkaar in hetzelfde gebied. De Neanderthalers zijn daarna op mysterieuze wijze verdwenen. Zo’n 150 jaar geleden kwamen uit een steengroeve bij Düsseldorf in Duitsland de eerste beenderen van de uitgestorven mensensoort tevoorschijn. De vindplaats, het Neanderthal, gaf de mensen hun naam: homo neanderthalensis of Neanderthaler. Volgens onderstaand artikel is men onlangs tot de conclusie gekomen dat de Neanderthalers te laat zijn begonnen met kleding naaien. Ze hadden te weinig naaigerei toen de ijstijd uitbrak om kleding te kunnen maken. De Homo Sapiens waren verder met de ontwikkeling van naaigerei en konden zodoende tijdens de ijstijd kleding voor zichzelf maken.
Wil je de tekst vertalen, dan kan dat via Babel Fish, de link staat rechts in de kolom onderaan.

Neanderthals stitched too little too late

Neanderthals probably froze to death in the last ice age because rapid climate change caught them by surprise without the tools needed to make warm clothes, finds new research. Ian Gilligan, a postgraduate researcher from the Australian National University argues his case in the current issue of the journal World Archaeology. By the time some Neanderthals developed sewing tools it was too little too late, said Gilligan.

Neanderthals began to die out just before the last glacial maximum, 35,000 to 30,000 years ago and were replaced by modern humans. Previous studies have argued that one of the key reasons for this is that modern humans had better hunting tools, providing them with the extra food they needed to survive the cold. But Gilligan disagrees that the development of hunting tools was so important to modern humans’ survival over the Neanderthals. For a start, he argues, Neanderthals were already successful hunters, surviving in Europe and Eurasia for over 100,000 years. Most of the tools supposed to have given modern humans the edge over Neanderthals were actually more useful for making warm clothes.

The important tools developed by modern humans included stone blades, bone points and eventually needles, which could cut and pierce hides to sew them together into multi-layered clothes including underwear, said Gilligan. “They’re not related to hunting, they’re related to clothing,” he said. “These tools are related to tailored, fitted clothing, what I call complex clothing.” Modern humans were more vulnerable to the cold than Neanderthals and developed these tools as far back as 90,000 years ago to cope with cooler parts of Africa, before the peak of the ice age.

But Neanderthals were physically more resistant to the cold, said Gilligan. Because of this they were quite happy before the ice age to get around in similar temperatures wearing little less than single-layered loosely-draped animal hides. This gave Neanderthals no pressing need to develop complex clothing. But when the peak of the ice age came, it was a shock.

Over brief periods, the average temperature would plunge by more than 10 degrees Celsius (50 degrees Fahrenheit) and then warm again before plunging once again into ultra-cold territory, says Gilligan.

Neanderthals were unable to adapt their clothing in response to such rapid climate change. While there is evidence that some Neanderthals in France started to develop sewing tools, this would not have been enough to save the species.

Sources: ABC Science Online, Discovery Channel (3 January 2008).

Foto: Provinciaal Gallo-Romeins Museum, Tongeren

8 gedachten over “Neanderthals stitched too little too late

 1. Zou het !!? (zei eigenwijsje)
  Ik denk dat de mens altijd overlevingsdrang genoeg heeft gehad om zich te warmen.
  Desnoods met losse vachten etc. Maar tegen een extreme ‘snelle'(hoe snel) kou kan de mooist genaaide kleding niet tegenop.
  Wanneer we naar de Eskimo’s kijken dan zien we een prachtige manier van kleding maken en koude overleven.

 2. Wij zijn in Dusseldorf een paar jaar geleden naar het museum van de Neanderthalers geweest.

 3. Tja, over zoiets zou ik langer na willen denken om andere invalshoeken en argumenten te vinden om deze theorie te kunnen weerleggen. Bijvoorbeeld de argumenten die Marian’ne aanvoert vind ik ook heel helder en aannemelijk.
  Eigenlijk wil ik dat “weerleggen” helemaal niet, want het is wel erg leuk om aan te nemen dat wij handwerksters in staat zouden zijn om de mensheid te redden van de ondergang ;- )
  Maar wát vinden wij redsters in de nood dan uit tegen de opwarming van de aarde waardoor we nu bedreigd worden met grotere hitteperiodes en het smelten van de ijskappen met watervloeden als gevolg ;- )) Een ark met airco breien of haken of borduren?
  Erg leuk artikel Berthi!

 4. @Marian’ne m, op de foto zie je een los omgeslagen vacht over het lichaam. En ja, de sterken overleven.
  Als het moet is de mens altijd creatief. Van niets wordt er iets gemaakt. Dit geldt voor alle tijden.
  Maar ja, de mens wil ook graag onderzoek verrichten naar het verleden en dan hopelijk iets nieuws ontdekken. Uiteraard moet je niet te snel een conclusie trekken.
  @Annemie, ik wist niet dat er in Düsseldorf een Neanthaler museum is. Ik heb snel de website opgezocht:
  http://www.neanderthal.de/a_aktuelles/a_sonderausstellungen
  @Corrie, ik vind het ook een mooi artikel en het past helemaal bij mijn blog, maar of het daadwerkelijk zo is…
  Leuk voorstel doe je om de hitte te kunnen overleven! Alleen hebben we dan geen gebreide kleding nodig!:-)

 5. Hieruit blijkt ook maar weer eens de Cruiff-waarheid: “Ieder nadeel heeft z’n voordeel.” Doordat homo sapiens minder behaard (en dus eigenlijk in een zwakkere positie) was, is hij/zij eerder naar een oplossing gaan zoeken voor de kou.
  “De eersten zullen de laatsten zijn.”
  Zijn wij met onze luxe-leventje de laatsten van de toekomst? Ik denk van wel, als ik zie hoe afhankelijk we nu al zijn van 230 Volt.

 6. @Saskia, zodra er een storing is, is het land in rep en roer. Alles moet volgens schema verlopen, maar o wee als dit niet lukt…

 7. Aparte ring zeg Berthi , maar gaat dat niet zweten aan je vinger [als ie elke keer op straat ligt zal dat wel meevallen;-))))
  Ik was ook niet zo’n sieradenmens , maar sinds de Pandora’s in mijn blikveld gekomen zijn …… die doe ik in ieder geval NOOIT meer af , en nu vind ik het ook leuk om andere sieraden te dragen , o.a. de trouwring van mijn moeder , het is het weinige wat ik van haar heb behalve wat foto’s.
  Lekker de zon komt nog even door , de ramen maar weer open , maar eerst een soepje , beetje vroeg ,maar ik heb de thee overgeslagen omdat ik zo druk was met hardangeren!
  Marlies

 8. Grappig, ik ben een beetje aan het surfen over Neanderthalers en kwam dus op jouw weblog. Maar ik heb ergens anders gelezen dat Neanderthalers waarschijnlijk twee ijstijden konden overleven door hun gedrongen bouw. Ze hadden dus al 2 ijstijden meegemaakt voordat deze derde hen de das om deed (?)
  Het lijkt me dus onwaarschijnlijk dat ze (alleen) hierdoor zijn overleden. Het blijft giswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *