Wollenbollenpotje II


Van het wolvrouwtje van Josefien naar het wollenbollenpotje van Elma en nu naar het wollenbollenpotje van Annemie. Dit potje heeft als extra een deksel met bovenin een gaatje. Het is een paddenstoelmodel. Annemie: ‘Ik heb het vroeger als kind zijnde gekregen van een mevrouw uit de buurt. Die mevrouw was van Duitse komaf en getrouwd met een Nederlander. Ze had een volwassen zoon, die ver weg woonde. De zoon was vroeg het huis uit, eerst studeren en daarna ver weg werken. Dus, ze was veel alleen. En ze vond mij, denk ik, leuk. Ik moest/mocht af en toe komen. Op een dag heb ik dit potje gekregen. Ik heb het altijd bewaard en het staat al lang op zolder. Ik vond het wel altijd jammer om weg te doen. Nu staat het weer in de kamer, vanaf 5 februari.’

26 gedachten over “Wollenbollenpotje II

 1. Fijn dat je voor ons dit prachtige wollenbollenpotje van de zolder hebt gehaald. En… het staat zelfs al in de kamer. Voor de sier? Of klaar voor gebruik?

 2. Dit is ook een prachtig potje en als ik kijk naar de mooie schilderingen , dan zie ik daar best een aardig applikatie motief in mooi op een quiltblok .
  Ben heel benieuwd of er nog meer van die prachtige potjes uit verre hoekjes vandaan zullen komen .
  Bij mij dus alleen nog één in mijn herinnering en ik weet ook niet meer hoe mijn kluwenmandje was gemaakt misschien toch met raffia omwikkeld zoals iemand reageerde in het eerder wollenbollenpotjeslogje .
  Nog verder nadromend over mijn mandje van toen wens ik iedereen een fijne zonnige zondag toe !

 3. Annemie@ Wat fijn voor het wollepotje dat het weer in de kamer mag staan. Het potje heeft nog veel meer waarde door het verhaal dat er achter zit. Wat mooi dat er ook een deksel op zit en de afbeeldingen zo mooi uitgewerkt zijn. Ik hoop dat er nog meer potjes van de zolders komen.
  Elma

 4. Wat een mooie herinnering Annemie en ik vind het ook heel bijzonder dat jij als kind zoveel voor die mevrouw betekende. Ze zou het geweldig vinden om te weten dat “haar” wollebolpotje nu op internet staat. Het is een prachtig voorwerpje en zeker waard om op een mooi plaatsje in de kamer te staan.
  Leuk Berthi dat je er een logje aan wijdde zodat wij het allemaal kunnen zien.

 5. Wat een beeld van een wollenbollenpotje! Deze stijl doet me erg denken aan wat mijn moeder vroeger had,Was ook hout met rode bloemen, maar ja dat is er niet meer. Ik vind deze prachtig! Weet iemand waar deze potjes gemaakt werden?

 6. wat een lief potje. Goed dat het weer in de kamer mag pronken. Even bijgelezen op de voorgaande logs. Móói die kleding uit China. Zal het dit jaar dan eindelijk eens een dagje
  “naar de bollen” worden? ben er nog nooit geweest

 7. Annemie, wat een prachtig potje !!
  Toch fijn dat je voor deze mevrouw wat kon betekenen, al besef je dat als kind misschien niet.
  Leuk dat het weer ’te kijk’ staat !!!!

 8. Frappant, de kluwenhouder op marktplaats heeft vrijwel hetzelfde mooie blad motief alleen het potje heeft een andere vorm.

 9. Het potje op marktplaats lijkt er veel op, maar deze van Annemie is toch wel erg mooi!!
  Ik zal even de link naar de kluwenhouder plaatsen:
  http://link.marktplaats.nl/124330917
  Dit wollenbollenpotje wordt door iemand uit Groningen aangeboden. Ik krijg nu toch steeds meer het vermoeden dat deze potjes uit Duitsland komen.
  Marcella, de expositie China in Town is een mooie aanleiding om naar de Keukenhof te gaan. Zeker als je er nog nooit geweest bent.
  We lezen het vast wel op je blog.

 10. Vergeet ik te zeggen dat de wolvrouwtjes ook uit Duitsland komen. Wellicht is iemand naar aanleiding van de wolvrouwtjes op het idee gekomen om de wollenbollenpotjes te maken.
  Nu vraag ik me dan af hoe deze potjes in Duitsland genoemd worden??

 11. Dit is een erg mooi exemplaar!
  Mijn moeder gebruikte altijd een oud Keuls potje voor haar wol, niet specifiek een wollenbollenpotje, maar dat had zij er wel van gemaakt 😉
  Ook een oude houten tabakspot gebruikte ze voor draadjes, kleine bolletjes, stopnaalden en diverse veiligheidspelden.

 12. Wat mooi, dat door de verhalen op het weblog van Berthi deze kluwenpot van Annemie weer in ere is hersteld. Hij is prachtig! Ik heb zelf ook een exemplaar dat er veel op lijkt maar weer net iets anders is.
  De herkomst is mij ook onbekend. Misschien komen we er ooit nog eens achter?!

 13. Ja, mijn wollenbollenpotje, waarvan ik Berthi al een foto heb gestuurd, lijkt wat versiering en houtsoort betreft ook veel op dit potje.
  Mijn moeder heeft altijd beweerd dat mijn vader het had gemaakt. Maar daar twijfel ik nu sterk aan.

 14. @Saskia, ik denk dat er iets mis is gegaan. Ik heb namelijk geen foto ontvangen van het wollenbollenpotje. Anders had ik het natuurlijk bij deze log geplaatst.
  @Josefien, en dit allemaal naar aanleiding van jouw log over het wolvrouwtje. Geweldig!!

 15. Hallo, zie dat deze pot er al even op staat..
  Maar wou toch even een reaktie geven..
  Mijn ouders hebben er precies zo’n één in huis staan!
  Weet wel dat het potje al flink wat jaartjes oud is!
  Volgens mij heb mijn vader hem van zijn moeder gekregen.
  En als ik het me goed herinner, heeft mijn moeder me ooit verteld, dat er vroeger tabak in zat en dat het daarna als wolpot gebruikt werd, U hoort nog even van me of dat klopt, vraag het nog even na,
  Groetjes uit Leeuwarden.

 16. Hallo Berthi,
  Nu ik weet wat meer, ben vanavond bij mijn ouders geweest en zag de wolpot op hun kast staan, daardoor vertelde ik dat ik dezelfde wolpot op internet heb gezien!
  Vonden ze natuurlijk leuk om te horen.
  Volgens mijn vader heeft er pruimtabak in gezeten en als die leeg was, had de vrouw des huizes er ook wat aan! Om er daarna een bol wol in te doen, zodat ie niet wegrolde.
  Dat heb zijn moeder aan hem verteld.
  Ze vertelde mijn vader ook dat mijn vader zijn oma hem ooit eens heeft gekocht.
  Dus de moeder van zijn moeder en wel in Nederland. (Leeuwarden)
  Dus waarschijnlijk dateerd de pot van voor de oorlog.
  Ook heeft hij wel een foto van de winkel waar die weg komt, want dat had zijn moeder hem verteld, zodra hij de foto heb, zal ik de naam van de winkel aan je doorgeven.
  En evt. kan ik de foto wel scannen en naar je toe mailen.
  Wat een wolpot wel niet teweeg kan brengen.. ha ha, nu ik hoop dat je hier wat mee kunt!
  Ps mijn moeder bewaard er geurwaxinelichtjes in, en dan komt het gaatje bovenin ook weer van pas, ruikt lekker.
  Dan heb ik nog wel een vraag aan U, staat er ook een letter A aan de onderkant van de pot en aan de binnenkant van de deksel, ben benieuwd…
  Groetjes van Marjan uit Leeuwarden.

 17. Hallo,
  Wat leuk! Ik heb ook zon pot thuis, afkomstig uit de huisraad van mijn moeder. En inderdaad. ook deze kent zijn afkomst uit Duitsland, waar de grootouders van mijn moeder woonden. Haar grootmoeder was Duits en haar grootvader Nederlands.

 18. @Jo, zuinig zijn op je wollenpotje, zeker omdat het een familiestuk is waar een verhaal aan vast zit!

 19. Hallo, ik zie net deze rubriek, Ik kreeg wel 25 jaren terug ooit een potje pluscdeksel met onderzetters in dezelfde stijl, Amsterdamse School. Daarna herkende ik de decoratie op diverse voorwerpen, pindabakjes met een grotere schaal, dienblaadje, onderzetters, paddestoelen voor wol, peervorm voor kruiden enz ik heb er nu vrij veel in allerlei variaties, een stuk of 30, 40.

 20. Hallo, ik zie net deze rubriek, Ik kreeg wel 25 jaren terug ooit een potje plus deksel met onderzetters in dezelfde stijl, Amsterdamse School. Daarna herkende ik de decoratie op diverse voorwerpen, pindabakjes met een grotere schaal, dienblaadje, onderzetters, paddestoelen voor wol, peervorm voor kruiden enz ik heb er nu vrij veel in allerlei variaties, een stuk of 30, 40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *