China in Town I

Van 20 maart tot en met 18 mei 2008 kun je in het Julianapaviljoen op de Keukenhof genieten van de expositie China in Town, the traditional and modern language of costume. Jackie Habets heeft in opdracht van de Keukenhof een mode- en vormgevingsmanifestatie bedacht, die komend seizoen betrekking heeft op de cultuur en kledingtraditie van diverse bevolkingsgroepen in China. Jackie heeft gekozen voor ‘schoonheid van het verleden en het heden’. Geïnspireerd door de traditionele handwerktechnieken, de rol van de symbolen in de patronen die in China gebruikt wordt in de klederdrachten en kostuums; daarin vind je een mengsel van cultuur en dagelijks leven, heden en verleden, design en ambacht. Hedendaagse ontwerpers hebben zich laten inspireren door China. Gisteren zag ik tijdens de preview in Schiedam prachtige ontwerpen, waaronder de volgende hoeden.


Een ontwerp van Liesbeth van Well.Een ontwerp van Lenny Moeskops.
Zeer verrassend vond ik de draken klomp van Ine Keitz.
Op de Hollandse klomp is met eenvoudige kruissteek een Chinese draak geborduurd. De schacht van het schoeisel is geïnspireerd op Chinese keizerlijke laarzen. Dit schoeisel vormt onderdeel van het kostuum dat Ine speciaal gaat maken voor deze tentoonstelling. Het wordt een Chinees sprookjeskostuum met een Hollandse inslag.Voor het historische gedeelte van de tentoonstelling zorgen Ien Rappoldt en ik. Schitterende kostuums van de Dong en de Miao, met sieraden, zullen de zaal vullen en uit mijn verzameling komen verschillende lotusschoentjes in de vitrine te staan. Ik kan je verzekeren dat het een expositie wordt, waar menig bezoeker aan de Keukenhof veel plezier gaat beleven.

Het is mogelijk dat één dezer dagen De Telegraaf aandacht gaat besteden aan China in Town.

17 gedachten over “China in Town I

 1. B-ness!!! Ik heb met spanning op dit log zitten wachten en …. ik geniet. De hoed van Lenny Moeskops springt er voor mij uit, ik zou die zo kopen en dragen. De kleuren zijn totally mine en de vorm is giga-geweldig! Prachtige link ook. Wat ze maakt is draagbaar, kunstig, modern en met wortels in prachtige culturen. Helemaal top.
  Mooie foto’s! En wat leuk dat je een bijdrage levert aan deze tentoonstelling. Het zal wel geen toeval zijn geweest dat we het in Utrecht over de Chinese tentoonstelling jaren terug in de Kunsthal hadden en dat je het bijbehorende boek nog kon vinden! :-)))

 2. Berthi, wat geweldig leuk dat er stukken uit jouw verzameling worden getoond op de expositie in de Keukenhof.
  Daar heb ik een paar jaar gewerkt en wilde het afgelopen jaar graag weer eens een bezoekje brengen aan de Keukenhof maar het kwam er niet van. Dit jaar hoop ik het beslist te kunnen doen. Staat in mijn agenda genoteerd! Prachtig log met heel mooie foto’s en links! Dank, dank.

 3. Wat mooi allemaal en fijn dat je er heen kon (eindje weg voor jou)!!
  En je bijdrage daarin hebt.
  Ik heb bewondering voor de creativiteit van de ontwerpers.
  Maar dragen doe ik maar even niet 🙂
  Zelf ben ik er niet zo voor om de handwerk culturen te mengen maar tegenwoordig gebeurd dat sneller natuurlijk.

 4. Wat leuk dat een deel van jouw verzameling naar deze expositie gaat. De Lenny Moeskops hoed vind ik prachtig (al zou ik zelf zoiets neit dragen), de vormgeving, de materialen, de kleur, allemaal even mooi en harmonieus.

 5. Ik ben even op de site van Lenny Moeskops geweest. Wat maakt zij prachtige hoofddeksels.
  Wat leuk om mee te werken aan deze tentoonstelling.

 6. spannende hoofddeksels, maar de “echte” zijn zeker zo mooi, Keukenhof is hier niet zo ver vandaar, dus misschien zit er een bezoekje in en dan niet alleen de bloemen

 7. Oogstrelend mooi die “fusion”-accessoires!
  De klomp intrigeert me wel. Zijn het geschilderde kruisjes? Of heeft Ine gaatjes geboord in de klomp?
  De getoonde hoed van Lenny Moeskops (chapeau!) is mijns inziens meer een Egyptisch model. Of is er een vergelijkbaar Chinees model geweest?
  Berthi, wat interessant dat je verzameling lotusschoentjes getoond gaat worden!
  Jammer dat de Keukenhof toch wel een aardig eindje rijden is vanuit Zuid-Limburg.

 8. @dijn/audrey, ik heb niet voor niets voor de hoed van Lenny Moeskops gekozen. De hoed van Liesbeth van Well is prachtig, maar niet echt draagbaar! Gisteren zag ik nog meer prachtige hoeden. Het is absoluut de moeite waard om naar de expositie te gaan.
  De foto’s heb ik uiteraard niet gemaakt. Het zijn persfoto’s.
  Ja, erg leuk dat we het toen over de expositie van de Kunsthal hebben gehad, die ik nota bene heb gemist!
  @Corrie, komt goed uit dat je vorig jaar niet bent geweest. Dit jaar kun je de bloemen met textiel combineren.
  @mm, ik vind de mix wel leuk!
  @basje, ik weet bijna zeker dat dit een leuk uitstapje voor je is. Kies een dag waarop het niet zo druk zal zijn!
  @Saskia, er zijn gaatjes gemaakt in de klomp en vervolgens met garen kruisjes geborduurd.
  Ik zag gisteren niet direct een vergelijkbare Chinese hoed. Misschien was die er wel, maar zag ik die over het hoofd!
  Tsja, Zuid-Limburg is een ontzettend mooi stukje Nederland, maar wil je naar de randstad of het noorden van het land dan moet je er wat reistijd voor over hebben!:-)

 9. Schitterende hoeden, die zilveren!!, om sprakeloos van te worden. In het ‘echt’ heerlijk om te bekijken, kan je eraan zitten (heel voorzichtig!) De kostuums van Ien waren prachtig!

 10. @Betty, kostuums ontwerpen en maken is je vak en ik kan me voorstellen dat je gisteren een blik op de Chinese kostuums wilde werpen.
  Wel erg jammer dat we elkaar hebben gemist!

 11. Nog even gekeken bij de hoeden. De hoofdtooi van Liesbeth van Well vind ik prachtig met al die gekleurde pompoenen.
  Clover heeft een erg handig apparaatje om pompons te maken. Er zijn 4 maten van 35 mm tot 85 mm. Dat werkt makkelijker als de kartonnetjes die we vroeger gebruikten.
  Elma

 12. Hoi Berthi! Wat leuk dat je ook een foto van de klomp op je web-log hebt gezet! Ik heb vanaf deze site al twee hele leuke reacties gekregen op mijn blogspot!
  We zien elkaar in ieder geval bij de opening in de Keukenhof!
  Groetjes van Ine Keitz

 13. Hoi Ine, ik kijk uit naar het complete kostuum dat je voor de tentoonstelling gaat maken. De klomp vind ik al super.
  Ik hoop je op de Keukenhof te zien.

 14. hoi berthi
  ik ben blij dat je je verzameling ter beschikking wilt stellen voor de tentoonstelling op keukenhof. Er komen steeds meer prachtige moderne hoofddeksels binnen die gebaseerd zijn op China. Net nog een geweldige blauwe Pagode. Ik hoop dat het ook op tweede paasdag tijdens de Easterparade en de shows met de kleding van Hufashion geweldig druk wordt en hoop jullie dan weer allemaal te ontmoeten. Met natuurlijk hoeden op.

 15. Hoi Berthi, ik ga dit jaar ook de keukenhof opzoeken (mijn ouders wonen er zowat naast, maar ik ben er nog nooit geweest), ben erg benieuwd naar de Easterparade op 2e paasdag.

 16. @Jackie Habets, het wordt een fantastische expositie en de Easterparade zal een kleurrijk geheel worden.
  Helaas heb ik geen hoedenhoofd…
  @Betty, zeker doen dit jaar omdat ik weet dat de expositie je absoluut zal aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *